Realme 14 Pro+ 5G Review – Unul dintre cele mai bune terminale de nivel mediu la ora actuală. Cu aproape tot ceea ce este necesar pentru o experiență cât mai calitativă posibil, la un preț cât mai competitiv
Iată că tocmai a fost anunțat noul smartphone de nivel mediu Realme 14 Pro+ în cadrul MWC 2025 din Barcelona, alături de fratele Realme 14 Pro. Un smartphone cu un pedigree deja serios în piața de profil, cu predecesori ce au impus noi standarde la vremea lor. Prin prisma experienței personale, aceste Realme-uri de nivel mediu au fost primele cu stabilizare optică pe camera principală, apoi pe cea telephoto cu zoom, cu spații interne de stocare de 256GB, mai recent de 512GB, ceea ce nu întâlneai înainte. Practic caracteristici superioare pe terminale la prețuri rezonabile.
Și trebuie să recunosc că îl folosesc deja de aproape două săptămâni, îndeajuns timp pentru a-mi forma o opinie asupra capacităților și caracteristicilor sale, ce pot mulțumi o mare parte a posibililor cumpărători.

Specificațiile modelului Realme 14 Pro+ pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – OLED de 6.83 inchi, rezoluție 2800×1272 pixeli, rată de refresh de 120Hz, luminozitate de 1200nits, cu 1500nits peak, protejat cu Gorilla Glass 7i
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3 pe 4nm, cu 8 nuclee, până la 2.5Ghz
- Chipset grafic – Adreno 810
- Memorie RAM – 12GB
- Stocare – 512GB
- Rețea – dual-sim, 5G, WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2, fără NFC, GPS (Beidou、GPS、GLONASS、Galileo、QZSS)
- Sistem foto principal – principală de 50Mpix, telephoto de 50Mpix, ultrawide de 8Mpix, filmare 4K/30fps, 1080p/60fps
- Camera selfie – 32Mpix
- Conectică – USB-C
- Baterie – 6000mAh, încărcare rapidă pe 80W
- Dimensiuni – 16.35×7.73×0.83cm
- Greutate – 196 de grame
- Sistem de operare – Android 15, interfață realme UI 6.0
- Altele – sistem audio stereo, senzor de amprentă, certificare IP68/IP69 și
Toate detaliile sunt disponibile în pagina de internet a producătorului.

Design elegant, construcție din plastic dar cu certificări superioare de rezistență
Din păcate nu am avut la dispozițe pentru review varianta perlată, care-și schimbă nuanța în funcție de temperatura ambientală. Normal că din punct de vedere practic nu prea contează, pentru că spatele va fi acoperit în majoritatea cazurilor cu o husă de protecție. Și, dacă nu este transparentă, nu prea mai contează ce material a fost utilizat, oricât de fancy și de extravagant ar fi acesta.
La review a venit un model al cărui capac este acoperit cu un plastic vopsit într-o nuanță gri închis, cu finisare mată și o suprafață ușor cauciucată, care se simte plăcut la atingere, parcă ai pune mâna pe o bucată de catifea nu alta. Plastic peste tot, și pe spate, și pe muchiile laterale, finisate cromat, însă cu o calitate constructivă fără reproș.

O ținută sobră, fără doar și pare, care nu are nimic de-a face exuberanța finisării perlate și nici cu a predecesorului Realme 12 Pro+, fiind oarecum la polul opus din acest punct de vedere. Dar, în aceeași măsură, un terminal elegant, care arată foarte bine. La pachet a venit însoțit de o husă de protecție tot dintr-un cauciuc mai maleabil, în aceeași nuanță de gri.

Singurul element mai extravagant așa, este cu siguranță modulul foto principal, rotund, proeminent, dispus central. Care-i atestă și capacitățile foto-video avansate, cel puțin pentru categoria din care face parte.
Metalul este străin de carcasă dar trebuie remarcat faptul că este un terminal certificat IP68/IP69 la contactul cu lichidele, chiar și cu cele mai fierbinți, dar și că promite o rezistență superioară la anumite șocuri, nelipsindu-i nici certificare US-MIL-810H. Practic, față de modelul anterior, este mai rezistent. Putem spune că încă un standard aferent modelelor de top a fost implementat la prețuri mai rezonabile.
Normal, toate aceste certificări superioare de rezistență nu exclud manevrarea cu atenție. Este un smartphone care poate rezista la o ploaie sau la contactul accidental cu lichidele, chiar și dacă este scufundat în acestea, dar dacă cade într-o poziție nefericită pe un obiect contondent sau o suprafață dură se poate deteriora.


Pe muchia dreaptă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power. Iar pe muchia inferioară găsim slotul pentru sim-uri, conectorul USB-C și un difuzor.

Senzorul de amprentă este integrat în ecran, spre baza acestuia. Din câte am constatat acesta răspunde rapid la datele biometrice înregistrate.

Camera selfie este poziționată în partea superioară a ecranului.

Ecran OLED de calitate, sistem audio fără pretenții
Ecranul OLED de 6.83 inchi este cu siguranță unul dintre atuurile principale ale acestui smartphone Realme 14 Pro+. Are o diagonală generoasă cu o rezoluție de 2800×1272 pixeli și este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast foarte bun, totul cu unghiuri bune de vizualizare.

Este un ecran pe care toate cele afișate se văd excelent, fie că ne referim la imagini foto, la filme sau la grafica colorată a jocurilor. Și este destul de luminos pentru a fi lizibil în lumină naturală.

Ca mai toate smartphone-urile acestei categorii, ecranului smartphone-ului Realme 14 Pro+ are o rată de refresh de 120Hz, care se transpune într-un comportament fluid al aplicațiilor și interfeței sistemului de operare, precum și în tranzițiile dinamice din jocuri. Rata de refresh este dinamică, în funcție de aplicația afișată, utilizarea permanentă a valorii maxime de 120Hz inducând o autonomie mai redusă.

Pe acest ecran am preferat modul Vivid de afișare, pentru a avea parte de culori cât mai vibrante posibil.
Sistemul audio integrat este capabil să redea o calitate rezonabilă să zicem. Este stereo, cu un volum destul de puternic, cu un sound clar dar fără bași. Bun pentru video pe youtube, nu pentru audiții muzicale. Pentru o calitate superioară recomand o pereche de căști wireless, pentru că nu are mufă de jack pentru fir.

Performanțe de ajuns pentru un comportament ireproșabil în aplicațiile de uz general
Acest Realme 14 Pro+ vine echipat cu un procesor Snapdragon 7s Gen 3, 12GB memorie RAM expandabilă cu încă 14GB și o capacitate internă de stocare chiar generoasă, de 512GB.
O configurație de nivel mediu care-i permite să ruleze fără probleme orice aplicație de uz general, pentru informare, comunicare, navigare, socializare sau divertisment, precum și gaming mobil, mă rog, nu la cele mai complexe rezoluții dar te poți juca orice pe el. Am instalat pe acesta toate aplicațiile sociale pe care le folosesc (Facebook, Instagram, Tik-Tok, X), serviciile de mesagerie (Messenger și Wahtsapp), cele de streaming video la care sunt abonat (Netflix, SkyShowtime, Max și Amazon Prime), plus Snapseed pentru prelucrare foto. Precum și jocurile Call of Duty Mobile și Asphalt Legends.
Nu am de ce mă plânge, totul a funcționat impecabil, așa cum mă așteptam de altfel. Experiența de utilizare fiind pe cât se poate de optimă. Apreciez, de asemenea, și capacitatea internă de stocare, de 512GB, de ajuns pentru multe poze și filmulețe înregistrate cu ajutorul camerelor sale.
L-am testat de curiozitate și cu Geekbench6.


După cum se observă, performanțe de nivel mediu, ușor superioare celor de pe procesorul anterior Gen 2. Singurele limitări din punct de vedere hardware sunt vizibile la capacitățile foto-video, în sensul că poate filma maxim la rezoluție 4K/30fps sau 1080p/60fps, nu ca un telefon de top la 4K/60fps sau 8K/30fps.
Autonomia de utilizare de cel puțin 2 zile într-un regim moderat, ba chiar și 3 zile la stilul meu, este asigurată de o baterie cu o capacitate de 6000mAh. Cu suport cu încărcare rapidă pe 80W numai că, surpriză, acesta nu este inclus la pachet.

Cum face poze și cum filmează Realme 14 Pro+
Trebuie să recunosc că modelul anterior pe care l-am avut la dispoziție pentru review, Realme 12 Pro+, m-a impresionat chiar plăcut, fiind un terminal chiar ok pentru utilizarea și într-un scenariu tip city-break de vacanță, după cum v-am arătat anul trecut. Așa că așteptările erau destul de mari și din partea acestuia. Și pot spune că nu m-a dezamăgit deloc, ba chiar mi-a confirmat așteptările.
Sistemul principal are următoarele specificații:
- Camera principală – senzor Sony IMX896 de 50Mpix, 1/1.56”, diafragmă f/1.8, focală de 24mm, stabilizare optică OIS
- Camera telephoto – senzor Sony IMX882 de 50Mpix, tip periscop, diafragmă f/2.65, focală de 73mm, stabilizare optică OIS, zoom optic 3x
- Camera ultrawide – senzor de 8Mpix, f/2.2, focală de 16mm, unghi de cuprindere 112°
- Filmare – 1080P@60fps/30fps, 720P@60fps/30fps, 4K@30fps
- Moduri Night, Street, Video, Photo, Portrait, Pro, Pano, Hi-Res, Move, Slo-Mo, Time-Lapse, Long Exposure, Dual-View Video, Underwater, Doc Scanner, Starry Mode, Tilt-Shift
După cum se observă, un sistem foto-video principal complet, cu toate camerele necesare – principală, telephoto și ultrawide, pentru captarea oricărei scene este necesar.

De data asta n-am mai avut parte de o plimbare sau un city-break, așa că l-am pus la treabă pe străzile capitalei, în general pe o vreme mohorâtă și tristă de final de iarnă.
După cum mă așteptam, pe lumină bună, ziua chiar și pe vreme noroasă și cețoasă, camerele cu senzori de 50Mpix se descurcă foarte bine, rezultatele fiind clare, cu o paletă coloristică naturală, un nivel rezonabil al detaliilor (mai ales în prim-plan). În aceleași condiții sunt ok și capturile realizate cu camera ultrawide de 8Mpix, chiar dacă detaliile nu sunt la același nivel.


Cum a apărut soarele și în orașul nostru am mai făcut un raid de pozat.
Normal că trebuia să văd cum se descurcă și pe timp de noapte.


La fel, pe străduțe, cu ochii după subiecte cât de cât fotogenice, la fel cum aș face-o și într-o vacanță.
Bineînțeles ca vedetele și în astfel de condiții sunt tot camerele de 50Mpix, care au și stabilizare optică, pentru că expunerea în modul Night poate fi mai lungă, în funcție de lumina măsurată. Nivelul captat al detaliilor este mai jos față de rezultatele pe timp de zi dar imaginile sunt chiar ok, mă mulțumesc pentru genul acesta de telefon, care are un preț mult mai mic în raport cu un flagship.


Modul meu preferat de fotografiere, Street, cu efecte alb-negru dar și Street.
După cum se observă, imaginile sunt chiar ok, iar calibrarea coloristică, contrastul dintre lumină și umbră, reușește să surprindă atmosfera pe care a dorit să o evidențieze artistul.
Filmarea putea fi un pic mai calitativă dar se pare că Realme nu pune prea tare accent pe aceasta. Filmează 1080ă/60fps dar imaginile nu stau tocmai pe roz la capitolul detaliilor și nici al stabilizării sau focalizării. Poate cu un update al algoritminilor se mai poate rezolva cât de cât spre bine.

Normal, ca orice telefon modern care se respectă, chiar dacă nu este unul foarte performant, nu-i lipsesc funcții AI de post-procesare ulterioară a imaginilor. AI Eraser, din câte am constatat, oferă rezultate decente, în anumite condiții, în anumite situații. Față de modelul Realme GT7 Pro îi lipsește Realme AI Studio, o aplicație care mi-a plăcut mult.

Interfața foto video are o mulțime de moduri de fotografiere și filmare, de parcă zici că ai de-a face cu un cameraphone – Night, Street, Video, Photo, Portrait, Pro, Pano, Hi-Res, Move, Slo-Mo, Time-Lapse, Long Exposure, Dual-View Video, Underwater, Doc Scanner, Starry Mode, Tilt-Shift. Practic mai multe decât ar utiliza oricine pe un telefon.


Ce e de reținut, detaliile cele mai importante:
- Modul Photo are 5 trepte de zoom – 0.6x (ultrawide), 1x (camera principală), 2x (crop din camera principală), 3x (camera telephoto), 6x (crop din camera telephoto); zoom digital până la 120x se face prin gesturile specifice direct pe ecran
- De asemenea, modul Photo are filtre diverse (Fresh, Emerald, Clear etc.) și permite retușarea portretelor
- Permite și activarea unor diverse filtre de iluminare, unele cu activarea celor două blitz-uri și a unui led portocaliu (Deja-Vu, Retro, Misty etc)
- Modul Photo permite și compensarea la expunere
- La apropierea de un subiect, de aproape, cu lentila cu zoom, se activează automat modul Macro, ce poate fi dezactivat
- Modul Photo are și o funcție AI/Snap de utilizat în condiții dinamice, la care shutter-ul poate declanșa și la viteze de 1/10266s
- Modul Street are aceleași trepte de zoom, numai că sunt prezentate drept focale – 16mm, 24mm, 49mm, 73mm și 144mm. Are diverse profiluri de culoare gen monocrom, crisp, cinematic etc.
- Modul Pro permite ajustarea parametrilor principali de fotografiere (viteză 1/8000s-30s, ISO 100-6400, compensare la expunere, focalizarea și balansul de alb)
- Modul Night se folosește de toate treptele de zoom existente și în cel Photo. Cu filtre gen Night City, Golden
- Filmarea la rezoluții bune, cel puțin 1080p/60fps, are 4 trepte de zoom, 1x, 2x, 3x și 6x. Permite captarea de fotografii în timpul filmării. Pe filmare pot fi retușate portretele și adăugate filtre. Poate fi aleasă virtual diafragma dorită, pentru un control mai exact al profunzimii de câmp.
- Camera ultrawide este capabilă să filmeze maxim la 1080p/30fps.
- Modul de stabilizare UltraSteady pe filmare este activ tot așa, până la 1080p/60fps
- Time-Lapse se face la rezoluții 1080p sau 4K la 30cps. Permite ajustarea vitezei de captare (până la 1920x) și explică la ce pot fi folosite anumite trepte de viteză, nori, creșterea plantelor, răsărit, apus etc.
- Meniul avansat de setări pemite activarea/dezactivarea sunetului la declanșare, al urmăririi ochilor la portrete, al unui grid pentru încadrare, al liniei de nivel, al funcției oglindă pentru selfie-uri, locației GPS, al conservării setărilor la ieșierea din aplicație (expunere, efecte, mod, setări pro etc). Precum și activarea automată a funcției de noapte, corecția distorsiunii la portrete, diverse metode de declanșare (apăsare pe ecran sau arătarea palmei), scanarea codurilor QR sau sugestii smart.

Modul Underwater permite folosirea butoanelor pentru control, pentru că apăsarea pe ecranul tactil sub apă este practic imposibilă. Clar, nu am avut unde să folosesc această funcție. De asemenea, la ieșirea din aplicație se activează o funcție de vibrație a difuzorului pentru eliminarea apei.
După cum spuneam, un sistem prea stufos pentru genul acesta de telefon care va fi utilizat în principal pe modurile automate Photo, Video, eventual un Portrait. Dar e bine că sunt acolo toate aceste moduri pentru că nu se știe niciodată când te apucă fiorul creativ.
Cât despre filmare, nu pot spune că sunt mulțumit, deși personal filmez foarte rar și nu prea mă interesează subiectul. Dar nu pot să nu observ că nu este la același nivel cu fotografierea, atât din punct de vedere al nivelului detaliilor, al focalizării sau stabilizării optice. La acest capitol cred că mai trebuie umblat un pic la algoritmi.

Ce mi-a plăcut la capitolul foto-video la acest Realme 14 Pro+
- Că are un sistem principal complet, pentru o varietate de situații și de condiții de iluminare
- Că rezultatele foto pe timp de zi captate cu cele două camere de 50Mpix sunt de o calitate foarte bună, clare, cu un nivel bun al detaliilor și o paletă coloristică naturală. Ba chiar și cele la 8Mpix sunt decente în condiții bune de iluminare
- Că se descurcă mai mult decât decent în condiții de iluminare slabă
- Că are stabilizare optică pe camerele mai bune, utilă în momentele de expunere mai lungă (condiții de iluminare slabă)
- Funcțiile AI de retușare, gen AI Eraser, care mi-a părut că-și face chiar rezonabil treaba
La ce ar mai fi de lucru
- În gama asta de prețuri nu o să comentez negativ referitor la senzorul de 8Mpix, nu am pretenții de mai mult
- Însă stabilizarea pe filmare putea fi un pic mai eficientă, de asemenea captarea detaliilor
Cert este că pentru sume la jumătate sau chiar o treime față de terminalele flagship ai la dispoziție un smartphone capabil să mulțumească prin comportamentul său foto, cu rezultate chiar reușite în mai toate condițiile.

Interfața de utilizare
Realme 14 Pro+ vine cu sistem de operare Android 15 și cu deja familiara interfață Realme UI 6.0, frumos desenată, dinamică și care permite ajustările necesare pentru administrarea widget-urilor, dimensiunii textului, a imaginilor de fundal, iconițelor, layout-ului acestora etc., la fel ca orice alt teminal cu Android.
Aplicațiile bloatware sunt la nivel minimal, Temu, Netflix, Linkedin, WPS Office, TikTok și Amazon, însă acestea sunt aplicații utile până la urmă. Normal că permite accesul utilizatorilor în magazinul GooglePlay de unde pot fi descărcate și instalate aplicațiile necesare.

Concluzii despre Realme 14 Pro+
Pro
- Construcție de calitate, robustă, cu certificare IP68/IP69 și US-MIL-810H
- Fișă tehnică chiar ok pentru orice aplicație uzuală, fie că vorbim de socializare, informare, navigare, shopping, divertisment sau gaming
- Ecran OLED care se vede foarte bine, cu o diagonală generoasă și o rată de refresh de 120Hz
- Capacitate internă de stocare mare, de 512GB
- Sistem foto-video complet, cu trei camere și capabil de rezultate destul de calitative în mai toate situațiile
- Autonomie pentru două zile de utilizare într-un regim moderat
- 5 ani de update-uri ale interfeței Realme
Contra
- Nu are încărcător la pachet
- Filmarea nu este la același nivel de calitate cu fotografierea
- În rest nu prea am ce-i reproșa, atât din punct de vedere comportamental cât și al caracteristicilor
Sincer să fiu am fost mulțumit de comportamentul acestui smartphone Realme 14 Pro+, fiind unul dintre terminalele de nivel mediu chiar reușite, cu destule calități pentru a se potrivi majorității, mai puțin celor care preferă jocurile mobile cu o grafică complexă sau entuziaștilor în ale fotografiei și filmării. Asta nu înseamnă că rezultatele foto și video nu sunt la un nivel chiar acceptabil pentru aceeași majoritate, mai ales dacă au fost captate cu camerele foto de 50Mpix, care au și stabilizare optică OIS.
Arată bine, are o construcție rezistentă, cum n-am mai întâlnit până acum la această categorie mid-range, un ecran capabil să afișeze imagini de calitate, un comportament impecabil în aplicațiile de uz general și un spațiu de stocare chiar generos.
Practic, de toate pentru toți, la un preț de 2700 de lei pentru această variantă cu 512GB stocare și de 2500 de lei pentru cea cu 256GB.
Și încă ceva, la fel de important – Realme va furniza actualizări ale interfeței realme UI pentru seria realme 14 Pro timp de cinci ani de la încetarea comercializării, incluzând actualizări de securitate, corecturi și optimizări ale funcționalităților.