Și smartphone-urile pliabile pot face instantanee frumoase, nu-i așa? La pas printr-un București cu parfum de primăvară, alături de Huawei Mate X6 (Plus alte impresii și considerente)

Cred că nu mai este vreo supriză că sunt mare amator de poze cu telefonul mobil, mai ales cu modelele tip camera-phone, capabile de rezultate excepționale chiar și într-o pereche de brațe novice. Există deja multe smartphone-uri ale căror capacități native la acest capitol mi-au atras atenția până acum, de la diverși producători, iată că acum a venit momentul să pun la treabă și un terminal pliabil, o premieră personală de altfel.

Un capitol la care pliabilele nu au excelat până acum, cel puțin nu comparativ cu modelele obișnuite tip camera-phone, la cele non-pliabile mă refer. Am citit despre câteva modele de pliabile cu rezultate promițătoare, cert este că acest Huawei Mate X6 a venit să ne schimbe percepția despre acestea pentru totdeauna. Cum îl laudă producătorul, pliabilul fără compromisuri, chiar și la capitolul foto. Pentru că are un sistem principal complet, nu cu una, nu cu două, ci cu trei camere și pentru că dispune de know-how-ul specialiștilor de la Huawei în materie de fotografie, printre cei mai meșteri și mai șmecheri din industria de profil la ora actuală, după cum mi-au demonstrat-o de-alungul timpului.

Recunosc că este primul smartphone de acest gen pe care l-am avut la dispoziție pentru review și pe care l-am pus la treabă la captarea de instantanee, dar după cum mi-a demonstrat ridică așteptările la cote superioare pentru toate celelalte din gamă ce există actualmente dar și pentru cele ce vor veni. Așa cum toate smartphone-urile Huawei utilizate de mine au făcut-o încă de la legendarul model Huawei P10, pe care-l am și acum și pe care-l mai pornesc din când în când din nostalgie pentru vremurile parcă demult trecute.

Practic, specificațiile tehnice ale modulului principal de pe Huawei Mate X6 sună cam așa:

  • Camera principală – senzor de 50Mpix, lentile cu apertură variabilă F1.4-F4, stabilizare optică OIS
  • Camera telephoto – senzor de 48MPix, diafragmă F3.0, stabilizare optică OIS, zoom optic 4x
  • Camera ultrawide – senzor de 40MPix, diafragmă F2.2
  • Senzor Ultra Chroma pentru calibrarea culorilor captate
  • Filmare 4K/60fps
  • Moduri – Imagine în mișcare AI, Ultra Speed Snapshot, Noapte, Super Macro, Macro video, Rezoluție înaltă, Time-Lapse, Lentilă unghi ultra-larg, Apertură fizică ajustabilă, Portret, Pro, Slow-Mo, Panorama, Pictură în lumină,  Filtru, Autocolante, Master AI, Captură zâmbete, Control audio, Cronometru, Fotografiere în rafală

După cum se observă, un sistem foto complet, cu senzori cu rezoluție mare, cu stabilizare optică atât pe camera principală cât și pe cea cu zoom, plus un senzor ultra chroma ce promite captarea unei palete coloristice cât mai reale posibil. Nu am stat prea mult la discuții și m-am obișnuit cu funcțiile și capacitățile sale din mers, imediat ce l-am scos pe străzile Bucureștiului, pentru multe zile la rând, dimineața, la miezul zilei sau seara. Pentru că un cameraphone adevărat trebuie să se descurce la orice oră a zilei, atât dimineața devreme cât și în toiul nopții, atât pe lumină bună, cât și în lipsa acesteia, ajutat doar de licărul felinarelor sau al vitrinelor.

În aceeași măsură, același cameraphone trebuie să ofere calitate la orice tip de scenă, văzută de aproape, de foarte aproape dacă te pasionează insectele și florile, de departe, când nu te poți apropia foarte tare de un anumit subiect, cu spații largi când ai clădiri impozante sau mulțimi de oameni în apropiere, la portrete etc.

Și, după cum mi-a demonstrat-o, acest Huawei Mate X6 poate fi considerat un adevărat cameraphone al pliabilelor, pentru că mi-a depășit așteptările.

Așa că încă de la început o să vă arăt imaginile realizate cu ajutorul său, cu tot felul de subiecte și scene care mi s-au părut mie interesante și pe care le-aș aborda în orice vacanță. Desigur, n-am avut la dispoziție peisaje spectaculoase cu munți înalți sau cu golfuri sălbatice scăldate de valurile mării, ci doar pe cele citadine ale orașului în care-mi trăiesc viața de zi cu zi, însă pe care l-am privit prin lentilele telefonului ca și când m-aș fi aflat într-un adevărat city break.

Și cum în sfârșit a venit și primăvara, după o adevărată săptămână de iarnă cu zăpezi și ger cum n-am mai văzut de ani buni, venită așa, tam-nesam și fără să ne ceară acordul, mi-a revenit și cheful de pozat. Vreme frumoasă acum, perfectă pentru luat la pas orașul cu noul smartphone pliabil Huawei Mate X6.

La prima oră cu bruma care încă stăruia pe micuțele plante de pe spațiile verzi încă neatinse de razele calde ale soarelui…

… așa că am pus la treabă funcția macro, una de top și pe care am apreciat-o așa cum trebuie de fiecare dată când am avut la dispoziție pentru review un smartphone marca Huawei. Pentru că modelele cele mai bune ale lor se descurcă excelent în astfel de situații, când trebuie să te apleci la firul ierbii, sau să scormonești într-un bulb de floare, sau pentru ca surprinde o clipită din viața unei gângănii sau buburuze. Și acum îmi aduc aminte cu plăcere de instantaneele tip macro sau close-up realiazate prin Grecia cu Huawei P60 Pro sau cu mai recentul Huawei Pura 70 Pro. Și câte Grecii vor mai veni de acum încolo, câte alte floricele și buburuze îmi vor mai servi drept muze… cu un astfel de telefon cu siguranță că le voi suprinde cât mai bine posibil.

Suavele flori, în tot felul de culori vii și primăvăratice mi-au servit la rândul lor drept modele, momentan doar cele din glastrele și coșulețele așezate pe birourile colegelor…

… folosind în special modul Aperture și mai ales apertura variabilă 0.95, funcție digitală, algoritm, dar unul de primă clasă și cu rezultate chiar deosebite. La genul acesta de imagini l-am pus în dificultate, în sensul că procesorul trebuie să manevreze în timp real algoritmii efectelor vizuale ale diafragmei virtuale, plus sistemul de focalizare pus la treabă de foarte aproape, așa că s-a cam încins și a cerut o pauză. Prea mult timp petrecut prin suflet de floare necesită din când în când și câte o pauză… 😀

Iar dacă le mai treci un pic printr-un program de editare gen snapseed…

Arată și mai bine, nu?

Bonus, din grădina de la țară…

De-abia aștept să înflorească și pomii…

Primăvara renaște natura, viața, totul este plin de culoare, mai vesel…

… iar cu ajutorul noului senzor Ultra Chroma acestea au nuanțe realiste și naturale. Îmi stau drept dovadă câteva dintre grafitti-urile ce mi-au ieșit în cale pe străzile Bucureștiului.

La pas ziua prin București, pe care l-am tratat ca și cum aș fi un turist, cu ochii după cele mai spectaculoase cotloane ale sale, deși recunosc că mă aflam mai de fiecare dată pe drumul către muncă și înapoi, pentru că nu este o perioadă în care să-mi permit clipe vacanțiere de respiro…

… cu ochii mai mult pe sus, cu zoom-ul 4x în acțiune printre înalturile clădirilor istorice sau ale celor din oțel și sticlă, sau prin vitrinele magazinelor și ale cafenelelor, cu instantanee de o calitate foarte bună realizate cu toate cele trei camere din dotare. Normal, cele mai bune detalii le oferă camera principală, dar nici cea cu zoom 4x sau cea ultrawide nu se lasă mai prejos. Practic, un sistem foto aproape perfect pentru un scenariu tip city-break, pentru că te poți baza pe Huawei Mate X6 că realizează instantanee deosebite.

Și niște portrete…

… ale simpaticilor de la țară.

Noaptea nu se niciodată lasă așteptată, așa că a fost o adevărată plăcere să-l folosesc și la lumina felinarelor orașului.

Când se lasă noaptea, multe smartphone-uri nu prea mai fac treabă bună, doar cele mai capabile dintre acestea pot pune în valoare astfel de scene.

Iar Huawei Mate X6 este unul dintre acestea, rezultatele fiind chiar spectaculoase. Desigur, modul Night, cu expunere mai lungă, așa că trebuie o mână cât mai fermă și mai stabilă pentru a capta imaginile cât mai clar posibil. Normal, un trepied sau mini trepied poate fi de folos în astfel de condiții de iluminare însă chiar și așa, din mână, imaginile sunt foarte bune.

Normal, nivelul detaliilor nu este comparabil cu al imaginilor captate pe lumină bună, însă rămâne la o cotă chiar decentă pentru ca rezultatele să placă. Unii acuză că astfel de imagini sunt prea colorate, mie îmi plac așa, dar cu un program gen snapseed mai poate fi reglată saturația culorilor.

După cum se vede, odată ce se lasă seara Bucureștiul poate fi și mai spectaculos, mai grandios, trebuie doar să știi să-l vezi și să-l apreciezi.

Apusurile privite printre clădirile de beton și sticlă, de pe străzile cu un trafic infernal?

Spectaculoase și acestea, Huawei Mate X6 fiind capabil să le capteze cu adevărat magia.

Zoom-ul digital 10x, cu rezultate chiar ok în condiții bune de iluminare…

… poate fi utilizat cu încredere la nevoie, calitatea rezultatelor fiind una chiar decentă.

Personal aș fi dorit ca modul alb-negru să fie într-o aplicație separată, cu mai multe setări și filtre dinamice, contraste…

… dar poate fi modul cromatic necesar anumitor stări de spirit… pentru că anumite scene, anumite momente pot fi prezentate mai degrabă în alb și în negru, așa cum poate fi și viața câteodată.

===========================================================================

Momentan doar atâtea exemple foto realizate cu ajutorul lui Huawei Mate X6 vă pot oferi. Sper să pot completa cât de curând și cu altele, pentru că-l voi mai folosi o scurtă perioadă, de altfel una în care voi încerca să văd dacă mă pot adapta la trecerea totală către un astfel de pliabil. Adică dacă voi renunța total la un smartphone obișnuit, un pic mai subțire, un pic mai manevrabil, în favoarea unui astfel de pliabil care-mi poate oferi un ecran mult mai mare la nevoie pentru vizualizarea și prelucrarea imaginilor în regim portabil.

Interfața foto-video este una destul de stufoasă, cu destule moduri de fotografiere și filmare – Photo, Portrait, Apperture, Night, Video, Pro, Slow-Mo, Panorama, LightPainting, Time-Lapse, Stickers, Documents, Super-Macro, Dual-View, High-Res, Story-Creator, Multi-Cam, Snapshot.

De remarcat că este adaptabilă și la ecranul mai mare. Numai că personal nu-mi este la îndemână să fotografiez cu ecranul depliat, mi se pare mai incomod.

Ce am constatat în perioada de utilizare la funcțiile oferite de aceasta

  • Modul Photo are 5 trepte de zoom – W (camera ultrawide), 1x (Camera principală), 2x (Crop din camera principală), 4x (camera cu zoom), 10x (zoom digital din camera telephoto)
  • La apropierea tip close-up sau macro se activează automat modul Super Macro, pe toate cele trei camere, ba chiar și funcția care accentuează trăsăturile micro-subiectului (Emphasise)
  • Pe modul Photo există patru trepte de calibrare a paletei coloristice – Original, Vivid, Bright și Mono dar și filtre gen Classic, Dawn, Pure, Moody etc
  • Funcția Master AI poate fi dezactivată dar personal am lăsat-o activă
  • Modul Portrait are 3 trepte de zoom – 1x,2x și 4x, efecte gen Circles, Hearts, PhotoBooth etc și oferă posibilitatea retușărilor
  • Modul Apperture permite utilizarea diafragmei variabile a camerei principale (F1.4, F2, F2.8 și F4.0) sau pe cea a camerei cu zoom F2.1. Dar pot fi utilizate și diafragme virtuale de la F0.95 și până la F16, aici algoritmii de prelucrare în timp real fiind la putere, pentru că rezultatele sunt strict dependente de capacitățile acestora și mai puțin de lentile
  • Modul Pro permite ajustarea principalilor parametri de fotografiere – modalitatea de măsurare a scenei și tipul de focalizare (Continuu, Single sau Manual), sensibilitatea ISO (50-409600), timpul de expunere (1/4000sec-30sec), compensarea la expunere și balansul de alb. Permite realizare de imagini în format JPG, JPG-L și RAW.
  • LightPainting este un mod creativ pentru captarea unui cer înstelat, a căderilor de apă cu efect de catifea sau a luminilor din trafic
  • Filmează maxim 4K/60fps numai că dacă se activează SteadyShot rezoluția maximă va fi 2.7K/30fps iar Tracking Mode activ coboară calitatea filmării la 1080p/30fps. Pe filmare pot fi realizate fotografii, poate fi aleasă paleta coloristică (Original, Vivid, Bright)
  • Videoclipuri TimeLapse pot fi realizate la rezoluție 4K/30fps și permite alegerea vitezei de expunere până la 1800x (cu explicații la ce este bună o anumită viteză, gen nori, creșterea florilor etc), precum și pe a timpului maxim (până la 300 de minute). Permite utilizarea tuturor treptelor de zoom precum și ajustarea parametrilor vizuali în modul Pro. Din păcate, nu permite pauză pe înregistrare pentru schimbarea camerei sau a scenei.

Ce mi-a plăcut la Huawei Mate X6 la capitolul foto

  • Că are un sistem foto complet, pentru orice situație de fotografiere
  • Că are un sistem foto potent, pentru orice condiții de iluminare
  • Că reușește să capteze imagini de o calitate foarte bună pe timp de zi dar și pe timp de noapte, cu toate cele trei camere. Normal, camera principală având cele mai bune rezultate în toate condițiile
  • Paleta coloristică surprinsă pe timp de zi, naturală, realistă
  • Că are sistem de stabilizare optic eficient atât pe camera principală cât și pe cea cu zoom, util la expunerile mai lungi de pe timp de noapte
  • Că focalizează rapid și precis în toate condițiile de iluminare
  • Modul Night, unul cu rezultate chiar frumoase, ca să nu zic spectaculoase din punctul meu de vedere
  • Modul Apperture, ce permite controlul diafragmei și mai ales varianta sa virtuală, cu rezultate chiar deosebite din punctul meu de vedere
  • Algoritmii de prelucrare în timp real, Huawei fiind în continuare cei mai buni la acest capitol din industrie, după părerea mea

La ce ar mai fi de lucru?

  • Poate niște lentile și mai bune, pentru că are flare-uri sau pete în situații de fotografiere contre-jour

Sincer să fiu, altceva nu am mai găsit în neregulă cu acest sistem foto principal de Huawei Mate X6, fiind capabil de rezultate de calitate, așa cum mă aștept de la orice alt smartphone de top. Oricum o să-l mai pun la destule cazne în perioada următoare și dacă voi mai constata ceva, bun sau din contră, voi completa aici.

Pe de altă parte, mini-technicus din mine ar fi dorit să știe ce senzori sunt integrați în acest modul, de ce dimensiune, pentru că Huawei nu a oferit detalii. Dar poate că la final nu despre asta este vorba, ci doar despre rezultate, acestea contează. La fel cum cred că se compară aiurea un telefon cu o cameră foto, deși până la urmă ambele sunt capabile să realizeze instantanee și, în funcție de creativitatea și talentul utilizatorului, de cunoștințele sale, la fel de bine pot fi realizate instantanee geniale și cu un smartphone.

Desigur, la nivel de calitate, de optică, de senzori, niciun smartphone nu se va putea compara vreodată cu o cameră foto. Smartphone-ul fiind de fapt, din punctul meu de vedere, “săpuniera” de pe vremuri, doar că mult mai potentă, cu rezultate mai bune, mai calitative, la care lipsa unui senzor mare, a unei lentile cu o deschidere mai largă, este compensată prin algoritmii de prelucrare în timp real și, mai nou, prin atât de aclamatele funcții AI. Că unele dintre funcțiile AI au fost duse la extrem, aceasta este altă discuție (de exemplu cele folosite la pozarea lunii și altele). În orice caz, fiecare își pune creativitatea la treabă în funcție de cunoștințele sale în domeniu, în funcție de ce-i place sau nu să facă.

După cum se vede, nu prea l-am pus la treabă pe video, am fost mai concentrat pe realizare de instantanee foto. Poate că în perioada următoare voi face și câteva filmări ca să văd cum stă și la acest capitol, numai să-mi apară în cale ceva ce merită filmat. La ce instantanee frumoase am realizat cu ajutorul său, parcă nu-mi vine să arăt traficul din București.

Alte considerente la fel de importante despre acest Huawei Mate X6. Și întrebarea cea mai importantă – M-aș vedea folosind permanent un astfel de telefon pliabil?

Ca să ducem confesiunile până la capăt, nu am fost niciodată, de când au apărut și până la acest Huawei Mate X6, vreun fan sau entuziast al smartphone-urilor pliabile. Nu datorită beneficiilor aduse de un ecran mai mare, avantajele acestuia fiind incontestabile, ci mai degrabă din considerente legate de dimensiunile prea mari, prea butucănoase în raport cu un smartphone obișnuit, dar și din cele ale fiabilității ecranului pliabil, că doar mai citiți și voi pe internet cam cum au stat anumite modele din acest punct de vedere.

Dar să detaliem și celelalte specificații tehnice, la fel de importante pentru definirea unei experiențe de utilizare cât mai optime posibil –

  • Ecran frontal – OLED de 6.45 inchi, rezoluție de 2440 × 1080 pixeli, 417 PPI, rată de reîmprospătare adaptivă LTPO 1-120 Hz
  • Ecranul pliabil – OLED de 7.93 inchi, rezoluție de 2440 × 2240 pixeli, 413 PPI, rată de reîmprospătare adaptivă LTPO 1-120 Hz
  • Procesor – Kirin 9020, Octa-core
  • Memorie RAM – 12GB
  • Stocare – 512GB
  • Rețea – dual-sim 4G, wifi 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, GPS (L1 + L5 Dual band)/AGPS/GLONASS/BeiDou (B1I + B1C + B2a + B2b Quad-band)/GALILEO (E1 + E5a + E5b Tri-band)/QZSS (L1 + L5 Dual band)/NavIC, NFC
  • Conectică – USB tip C, USB 3.1 GEN1
  • Baterie – 5.110 mAh cu încărcare rapidă pe fir la 66W, wireless la 50W
  • Dimensiuni – pliat 156.6×73.78×9.9 mm, depliat 156,6×144.04×4.6 mm
  • Greutate – 239 de grame
  • Altele – certificare rezistență la apă IPX8, sistem audio stereo, senzor de amprentă integrat în butoul de Power
  • Sistem de operare Android cu interfață EMUI 15

De altfel toate detaliile sunt disponibile pe site-ul producătorului.

În primul rând că Huawei Mate X6 rezolvă una dintre probleme, anume pe cea a dimensiunilor. Fiind unul dintre cele mai compacte smartphone-uri pliabile de până acum, nu cu mult mai gros decât un camera-phone de top, dar nici cel mai subțire din industrie. În orice caz, un terminal destul de compact pentru a putea fi purtat într-un buzunar de pantalon în condiții aproximativ similare unui cameraphone. Cântărește 239 de grame, adică nu cu mult peste alte smartphone-uri tip cameraphone.

Un pic mai greuț decât sunt obișnuit, dar acest factor poate fi benefic la fotografiere, pentru că oferă un pic mai multă stabilitate în timpul expunerilor lungi.

Design de excepție, premium, este unul dintre cele mai frumoase și mai bine construite pliabile de până acum. Rame metalice cu finisare lucioasă, un spate acoperit cu o imitație din piele într-o nuanță de vișină putredă, finisaje de cea mai bună calitate, un look exuberant, de o eleganță deosebită și cu vino-ncoa’ care poate fi pe placul oricui. Cel puțin mie îmi place.

Modulul foto principal sare în ochi prin design-ul său ca de giuvaier, unul masiv de altfel și care-i dezvăluie doar prin simpla prezență capacitățile avansate la nivel foto-video.

Construcție sănătoasă, robustă, cu o balama destul de fermă și care poate face față unei utilizări intense, cel puțin aceasta este impresia lăsată după vreo trei săptâmâni de utilizare, timp în care l-am pliat și depliat de câteva sute de ori. Pentru că fără să vreau am căzut în mrejele ecranului mai mare, pe care te poți desfășura în voie în orice aplicație. Practic, structura sa de rezistență este construită din aluminiu de grad aerospațial de nivel 7 iar balamaua din oțel. Deschiderea ecranului nu se face extrem de ușor, ba chiar lasă impresia că balamaua este concepută pentru o utilizare îndelungată.

Mai mult, am rămas mirat să constat că un telefon pliabil este certificat IPX8 la stropirile accidentale cu lichidele, ceea ce este un plus incontestabil. Atenție la neatenție, această certificare nu înseamnă că este rezistent și la praf. Ceea ce înseamnă că trebuie protejat suplimentar dacă vrei să-l folosești vara pe plajă, unde imediat va lua contact cu nisipul, fie că nu o dorești. Și nu știu cum se va comporta mecanismul balamalei dacă câteva fire de nisip își fac de cap pe acolo…

De asemenea, ecranele sunt protejate și acestea împotriva accidentelor nedorite. Cel frontal, extern, cu sticlă Kunlun de a doua generație, cel pliabil cu o ranforsare specială pe bază de fibră de carbon. Normal, recomand utilizarea cât mai responsabilă posibil, precum și manevrarea cu atenție, așa cum ai face-o cu cel mai de preț obiect. Dar, până la urmă, accidente nedorite se pot întâmpla, așa că este benefic orice element ce-i poate garanta între anumite limite integritatea fizică.

Practic, Huawei a mai rezolvat cât de cât o altă problemă a pliabilelor, rezistența la diversele și inerentele accidente. Pe lângă cea a formei cât de cât compacte și a sistemului foto complet.

Că tot am adus vorba de ecrane, vedeta este fără doar și poate cel pliabil de 7.93 inchi, OLED, într-un format aproape pătrat, capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și un contrast excelent. Pe care este o adevărată plăcere să vizualizezi imagini foto sau video, ba mai mult, pe care să prelucrezi în aplicații dedicate pozele realizate. Oare ce mă fac, pentru că va trebui să mă întorc la un moment dat pe telefonul meu obișnuit, așa că voi simți cu siguranță lipsa unei diagonale atât de generoase, la care ochii mei trecuți demult de prima tinerețe să privească cu încântare.

Un ecran excelent de altfel, pentru navigare pe internet, acces aplicații sociale, la navigare, lecturare și shopping, la orice ai face pe acest telefon, pentru că totul se vede mai mare, mai bine.

Normal, cuta din mijlocul acestuia nu lipsește dar după o perioadă de acomodare nu i-am mai dat atenție, nu m-a deranjat din punct de vedere vizual. Rămâne deschisă discuția referitoare la fiabilitatea acestui ecran, cât de rezistent și de fiabil este, la câte plieri/deplieri poate face față? Aici nu vă pot răspunde, doar trecerea timpului poate grăi asupra acestui aspect, doar vă pot spune că Huawei garantează înlocuirea acestuia în primele 6 luni dacă i se întâmplă pocinoage.

Foarte bine se vede și ecranul mai mic, cel frontal, de 6.45 inchi, tot OLED, tot cu o rată de refresh adaptivă la 120Hz care induce tranziții fluide în interfața sistemului de operare și în aplicații. Destul de luminos pentru a fi lizibil chiar și într-un mediu ambiental însorit, facilitate necesară în special în interfața foto, la pozat. Un ecran pe care recunosc că l-am folosit doar când am făcut poze, pentru că în rest m-am bucurat de toate calitățile ecranului mai mare, pliabil. Dar pe care l-am folosit mult mai puțin, pentru că aproape de fiecare dată l-am depliat ca să mă bucur de diagonala mai mare, pe care totul este afișat mult mai vizibil.

La pachet vine și cu o husă cu picioruș ce permite așezarea telefonului în stare depliată într-o poziție confortabilă la vizionarea unor materiale video.

Personal aș fi preferat un sistem audio mai de calitate, mai potent, pentru ca experiența de vizualizare a unui film, pe un ecran atât de mare și de frumos, să fie cât mai completă posibil. Da, Huawei Mate X6 are un sistem audio stereo, unul capabil să redea un sound destul de puternic și de clar. Dar fără suflet, fără prezența sunetelor joase, a bașilor. La acest capitol cu siguranță că este loc de mai bine.

Clar, principalul factor negativ al utilizării unui ecran atât de mare, mai consumator de energie, este scăderea autonomiei de utilizare. Care, de la două zile într-un regim moderat, este pe undeva pe la 1 zi de utilizare, cel mult spre 1 zi și jumătate. Cum eu l-am folosit mai intens decât o fac în mod normal, pentru că m-am tot uitat la poze în permanență pe ecranul mai mare, ademenit iremediabil de către acesta, autonomia a fost de maxim o zi.

Dar nu este de neglijat faptul că vine cu sistem rapid de încărcare, pe 66W, care permite încărcarea totală cam în 50 minute. Mai mult, într-un corp atât de subțire, există și sistemul de inducție necesar pentru încărcarea wireless.

Din punct de vedere al puterii sale de procesare, Kirin-ul 9020 integrat nu este cu siguranță cel mai performant chipset la ora actuală, în raport cu altele disponibile pe alte smartphone-uri. Dar, din câte mi-a demonstrat în perioada de utilizare, este un hardware de ajuns pentru ca experiența de utilizare să fie impecabilă în orice aplicație folosesc în mod obișnuit – fie că vorbim de cele de uz general pentru informare, lecturare, socializare online, comunicare scrisă sau video, divertisment multimedia prin intermediul serviciilor de streaming video online etc. Dar și la prelucrarea de imagini foto în aplicații gen snapseed sau la filmarea cu rezoluție 4K/60fps, plus susținerea eficientă a algoritmilor de prelucrare foto în timp real.

Mai mult, are și o capacitate internă de stocare de 512Gb, chiar generoasă pentru cei de genul meu, care fac o grămadă de poze și filmulețe prin vacanțe. De exemplu, doar așa, în câteva zile de plimbat prin București, am făcut poze care ocupă 5GB. Iar din vacanțe mă întorc mai mereu cu zeci de giga de imagini foto-video. Pentru că nah, sunt un pic nebun, știu.

Din punct de vedere hardware, îmi fac datoria să menționez că nu are suport pentru servicii 5G, din motive pe care nu o să le mai reiau aici. Dar, din experiența proprie, 5G-ul nu-mi aduce niciun beneficiu important pentru experiența de lucru cu un smartphone, la viteza de acces internet, la transferul datelor în diverse aplicații. Am și telefon cu 5G, nu mi s-a părut că ar funcționa mult mai bine pe internet etc. Cu 4G m-am descurcat excelent la orice am avut nevoie în materie de conectivitate. Când 4G-ul nu-mi va mai fi de ajuns, pentru cine știe ce servicii online, voi da de știre.

Nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, este un smartphone care funcționează optim, eficient, la fel ca oricare altul de top. Mai degrabă un dezavantaj mai important în definirea experienței de utilizare fiind lipsa nativă a serviciilor GMS, că trebuie să menționez și acest lucru deși majoritatea aplicațiilor care nu sunt disponibile implicit, ca la orice alt telefon cu Android, pot fi instalate prin intermediul Gbox și microG.

Așa cum am menționat și anterior, fie că am folosit un telefon sau o tabletă de la Huawei, am reușit să instalez (aproape) toate aplicațiile de care am nevoie în ritualul meu zilnic. Pot fi căutate în magazinul dedicat AppGallery și descărcate direct de acolo sau prin surse terțe. După cum am menționat și cu alte ocazii la review-urile gadget-urilor acestui producător. Folosesc în permanență un Huawei și nu mi-aduc aminte să fi dorit vreo aplicație și să nu am posibilitatea să o instalez. Mai puțin Android Auto care, pentru mașina mea, nu am reușit să-l activez. Pe alte mărci am văzut că au reușit să o facă să funcționeze.

La depliere interfața se adaptează instant la noua dimensiune a ecranului, nu am sesizat erori ale acesteia sau ale aplicațiilor active. Se comportă impecabil.

no images were found

De menționat că permite și multitasking prin afișarea a două aplicații active în paralel, ceea ce poate fi chiar util în anumite situații.

Normal, vine cu o mulțime de aplicații bloatware preinstalate, cum ar fi Snapchat, MeeTime, Lidl Plus, Temu, Shein, pe care pesonal nu le folosesc dar și cele proprietare de care n-ai cum să scapi gen GameCenter, Cărți, Muzică, Petal Video, Huawei Health, Petal Maps. Totuși, despre Huawei Health pot spune că este cea mai mișto și mai complexă aplicație de monitorizare a indicatorilor de sănătate și a exercițiilor fizice din câte am utilizat până acum, bașca că acum are și exerciții premium de fitness pe care le urmez cu sfințenie aproape.

Concluzii despre Huawei Mate X6

Pro

  • Este pliabil, așa că pune la dispoziția utilizatorului un ecran mai mare, util pentru multe situații, atât pentru divertisment cât și pentru comunicare, informare sau prelucrare foto-video
  • Ecrane OLED și care se văd foarte bine, cu o rată de refresh de 120Hz
  • Construcție premium, robustă și mai compactă față de alte modele concurente, certificare IPX8
  • Sistem foto-video complet, ce permite realizarea unor instantanee deosebite în aproape orice situație, foarte bun chiar și pentru vacanțe
  • Spațiu intern de stocare generos, de 512GB
  • Comportament impecabil, interfață fluidă cu multitasking

Contra

  • Nu are servicii GMS native (dar majoritatea pot fi instalate prin intermediul microG și Gbox)
  • Autonomia este mai redusă comparativ cu un smartphone obișnuit, datorită ecranului mai mare. Dar nici rău nu stă la acest capitol
  • Nu are suport 5G, dar personal nu-i duc lipsa

Și acum întrebarea de baraj – M-aș vedea folosind un astfel de smartphone pliabil în permanență?

După cum mi-a demonstrat-o acest Huawei Mate X6, cu siguranță. Ecranul pliabil cu diagonală mare este cu adevărat util, o adevărată plăcere să prelucrezi imaginile cu ajutorul său, are un sistem foto principal complet și cu rezultate de o calitate foarte bună, dimensiuni mai compacte față de generațiile anterioare și alte modele concurente, un design premium, cu o construcție ce lasă impresia de robustețe, făcută pentru o utilizare intensă.

Normal, te înveți cu binele, dar pentru a beneficia de toate aceste calități de top trebuie plătit și un preț pe măsură, de aproximativ 9999 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *