OnePlus 13R Review – Un smartphone ce oferă surprize plăcute, cu performanțe și caracteristici la granița dintre modelele de nivel mediu și cele de top
Iată că, după ce am avut ocazia să folosesc primul smartphone de top al anului, OnePlus 13, l-a urmat la scurt timp și fratele său mai mic, OnePlus 13R. Un smartphone care, de ce să nu o recunosc încă de la început, mi-a lăsat o impresie chiar plăcută, după cum veți constata pe parcursul acestui review.
Dar am și o dilemă referitoare la acesta, nu-mi prea dau seama în ce categorie să-l încadrez cu exactitate. Cea a terminalelor de nivel mediu prin prisma prețului său în jurul a 3200-3300 de lei? Sau cea a terminalelor de top, datorită fișei tehnice încă potente la ora actuală și cu ajutorul căreia poți face aproape orice ai avea nevoie pe Android? Sau mai degrabă este un smartphone cu un hardware și caracteristici la granița dintre aceste două categorii? Și care pune la dispoziția utilizatorului o fișă tehnică încă performantă, plus alte caracteristici de top, la un preț cât mai rezonabil posibil? Cum zice un amic… migălos…

Specificațiile modelului OnePlus 13R pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – Amoled de 6.78 inchi, rezoluție 1264×2780 pixeli, ~450 ppi, rată de refreh de 120Hz, luminozitate de 1600 nits, HDR10+, Dolby Vision, HDR Vivid, protejat cu Corning Gorilla Glass 7i
- Procesor – Snapdragon 8 Gen 3
- Chipset grafic – Adreno 750
- Memorie RAM – 12GB LPDDR5X
- Stocare – 256GB tip UFS 4.0
- Rețea – 5H, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, GPS(L1+L5), GLONASS(G1), BDS(B1I+B1C+B2a), Galileo(E1+E5a), QZSS(L1+L5)
- Conectică – USB-C tip 2.0
- Sistem foto principal – principală de 50Mpix (senzor Sony), ultrawide de 8Mpix, telephoto cu zoom 2x de 50Mpix (senzor Sony)
- Cameră selfie – 16Mpix
- Baterie – 6000mAh, încărcare rapidă la 80W
- Dimensiuni – 161.72×75.77×8.02 mm
- Greutate – 206 grame
- Sistem de operare – Android 15 cu interfață OxygenOS 15.0
- Altele – senzor de amprente integrat în ecran, port infraroșu, certificare IP66, sistem audio stereo
Toate detaliile sunt disponibile pe pagina producătorului.

După cum am menționat anterior, OnePlus 13R este un smartphone care mi-a lăsat o impresie bună din mai multe puncte de vedere. În primul rând, mi-a plăcut extrem de tare cum arată, fiind după părerea mea unul dintre cele mai atrăgătoare terminale la ora actuală.

Practic, aspectul său exterior nu trădează faptul că este cotat la un preț consistent mai mic decât al fratelui mai mare, OnePlus 13. De exemplu, muchiile metalice din aluminiu au finisare mată, nu lucioasă, astfel că pe acestea nu prea sunt vizibile amprentele.

La prima vedere, am crezut că pe capacul din spate este prezent tot metal, în primul rând datorită modelului său concentric și al finisajului ușor rugos, care se simte la atingere ca un material metalic șlefuit. Numai că și în cazul de față vorbim tot de sticlă, nu de plastic. Așa că, și spatele acestui terminal arată chiar foarte bine, parcă este păcat să-l acoperi cu o husă de protecție dar nu prea ai ce face, trebuie să-l protejezi pe cât de mult posibil.
Nimic curbat la ecran sau la spate, este un terminal pe cât se poate de plat și-mi place și din acest punct de vedere. Pe scurt, are un look premium, modern, fresh, elegant, cu o construcție de cea mai bună calitate și finisaje fără reproș. Un design simplu dar de efect, arată premium, se simte premium.
Un terminal cu look de flagship la un preț cu mult mai rezonabil. Numai că, unul dintre elementele care reflectă prețul mai mic este certificarea IP66, care-l face practic rezistent doar la stropii accidentali. Nu dispune de certificare IP68/IP69 cum au la ora actuală mai toate terminalele de top, ba chiar mai recent și unele de nivel mediu.

Modulul foto principal, destul de masiv, dar nu la fel de mare ca la un adevărat cameraphone, rotund, poziționat asimetric, indică faptul că este destul de capabil și la capitolul foto-video, după cum vom vedea împreună mai jos.



Pe muchia dreaptă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power. Pe cea stângă nu lipsește comutatorul pentru treptele soneriei Ring, Vibrate și Silent. Pe cea inferioară sunt vizibile slotul pentru carduri, mufa USB-C și un difuzor. Nu lipsește un port infraroșu pe muchia superioară.

Senzorul de amprentă este integrat în ecran, la îndemână și din câte am constatat răspunde corect și rapid la datele biometrice înregistrate. Iar camera frontală este integrată în partea superioară a ecranului.

Ecranul Amoled de 6.78 de inchi se vede foarte bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Are o rată de refresh de 120Hz, astfel că toate cele afișate pe ecran vor rula fluid și fără sacadări, ba chiar este și destul de luminos pentru a fi lizibil chiar și în mediu extern. Recomand utilizarea ratei de refresh adaptive, nu a valorii maxime de 120Hz în permanență, pentru ca autonomia de utilizare să fie cât mai extinsă.

Nu am ce-i reproșa, este un ecran cu o diagonală generoasă pe care se văd excelent atât filmele cât și jocurile cu o grafică vibrantă. Este un ecran de flagship, fără doar și poate, pe care se vede bine orice, pe care este o plăcere să privești la orice.
Sistemul audio integrat este o altă surpriză plăcută pentru mine, chiar nu mă așteptam să se audă chiar atât de bine. Normal, cele de pe flagship-uri sunt superioare din punct de vedere calitativ. Dar, în cazul de față, vorbim (pardon ascultăm) un sistem audio stereo capabil să redea un sound destul de puternic și de echilibrat, însuflețit chiar și de prezența sunetelor joase. Chiar plăcut să asculți un video pe internet, chiar și unul muzical. Normal, pentru audiții la o calitate și mai bună, recomand o pereche de căști sau conectarea la un sistem audio extern.

Din punct de vedere hardware, OnePlus 13R vine echipat cu procesorul de top al anului trecut, Snapdragon 8 Gen 3, cu performanțe încă viabile pentru a putea manevra orice gen de aplicație de Android. Acesta este asistat de 12GB memorie RAM și de o capacitate de stocare internă de 256GB, pe care aș fi dorit-o de 512GB. Dar, chiar și așa, este unul dintre cele mai performante smartphone-uri din categoria sa de prețuri, ba chiar aș merge către ideea unui raport performanțe/preț de nerefuzat.
Practic, orice aplicație de Android ce va fi instalată pe acesta va funcționa chiar minunat, fie că vorbim de banalele suite sociale, de browsere de internet, de aplicații de shopping, booking, cele de video on demand, editare foto, pentru audiții muzicale, jocuri mobile etc. Personal nu am găsit aplicație care să nu funcționeze ireproșabil pe acest smartphone.
L-am testat de curiozitate cu GeekBench 6.


După cum se observă, performanțe de top la nivelul anului trecut și cu mult peste ale terminalelor de nivel mediu actuale. Deci? Care-i este locul?
Normal, nu-i lipsesc tehnologii 5G și Wi-Fi 7 pentru un transfer rapid al datelor din internet, este dual-sim, are în plus și stocare rapidă tip UFS 4.0. Încă o dată, era perfect dacă avea 512GB stocare internă.
Iar autonomia de utilizare de până în două zile, într-un regim moderat de folosire, este susținută de o baterie cu o capacitate de 6000mAh. Nu m-ar mira ca la stilul meu normal de utilizare să ducă și spre 3 zile dar în perioada de test l-am butonat destul de mult, așa că nu i-am testat la maxim această caracteristică.
Are și încărcare rapidă la 80W dar nu vine cu încărcătorul dedicat la pachet, așa că nu am avut cum să văd în cât timp se încarcă complet. De asemenea, un alt element care reflectă prețul mai rezonabil este și lipsa încărcării wireless.

Cum face poze și cum filmează OnePlus 13R
De altfel un aspect foarte important din punctul meu de vedere pentru orice smartphone la ora actuală, fie că este unul tip cameraphone sau doar unul entry-level. Pentru că, după cum am constatat în perioada recentă, modelele cameraphone sunt tot mai bune de la o generație la alta, dar nici cele mai ieftine nu au bătut pasul pe loc, ba chiar au mai împrumatat una-alta de la confrații mai potenți în ale imaginii.
Iar de la acest OnePlus 13R chiar aveam așteptări și pot spune că, în mare măsură, nu m-a dezamăgit. Deși se putea un picuț mai bine la acest capitol.
Practic, configurația sistemului foto principal al lui OnePlus 13R sună în felul următor:
- Camera principală – senzor Sony LYT-700 de 1/1.56″, cu o rezoluție de 50Mpix, pixel de 1.0 µm, diafragmă f/1.8, focală de 24 mm, stabilizare optică OIS
- Camera telephoto – senzor S5KJN5 de 1/2.75″, cu o rezoluție de 50Mpix, pixel de 0.64 µm, diafragmă f/2.0, focală de 47mm, zoom optic 2x, stabilizare electronică
- Camera ultrawide – Senzor de 8Mpix, pixel de 1.12 µm, diafragmă f/2.2, focală de 16mm, unghi de cuprindere de 112°
- Filmare – filmare 4K/60fps
- Moduri – Frame Watermark, Auto HDR, Interval Shooting, Nightscape, Hi-Res Mode, Pro Mode, Movie Mode, Ultra Steady Mode, Dual-view Video, Portrait Mode, Video Portrait, Pano, Macro, Slo-mo, Time-lapse, Long Exposure, Text-scanner, Retouching, Filters, Tilt-Shift
După cum se observă, un sistem video complet dar care se încadrează mai degrabă în categoria terminalelor de nivel mediu, pentru că senzorul ultrawide are doar 8Mpix iar camera telephoto nu are stabilizare optică (caracteristică disponibilă acum și pe unele smartphone-uri de nivel mediu după cum am văzut recent). Dar important este faptul că permite captarea de imagini cu scene diverse.
Însă cert este faptul că diferența de preț față de un terminal flagship este vizibilă și la modulul foto principal, dar acestea acestea sunt elemente care poate că nu contează pentru o anumită categorie de utilizatori. La pachet cu senzorii mai mici, este un sistem foto principal de nivel mediu la ora actuală.


Interfața de utilizare are destule moduri de fotografiere și filmare – Photo (cu trepte de zoom 0.6x, 1x și 2x, fără secvențe digitale, funcție macro activă doar la zoom 2x), Video (filmare 4K/60fps cu stabilizare optică și EIS doar pe camera principală), Pro (ISO 50-3200, shutter 1/8000-30 sec), Night (cu aceleași trepte de zoom ca la Photo), Potret (la care sunt active doar camerele principală și telephoto, cu retușare și filtre), Hi-Res, Pano, Move, Slow-Mo, Time-Lapse (cu toate treptele de zoom, rezoluție 4K/30fps doar pe 1x și 2x, reglarea vitezei 15x – 1920x), Long Exposure, Dual-View, Doc Scanner, Tilt-Shift.
Normal că l-am luat la câteva ture foto ca să văd care este situația de fapt, cum se descurcă.

Mai jos, poze pe timp de zi, pe lumină bună.
După cum se observă, imagini clare, poate un pic cam prea sharp, cu o paletă coloristică frumoasă și un nivel bun al detaliilor. în special la cele realizate cu camera principală. Și camera telephoto se descurcă bine pe timp de zi, ba chiar și cea ultrawide, chiar dacă nivelul detaliilor în cazul acesteia nu se prezintă la standarde înalte.


Poze realizate noaptea…
Vedeta în aceste condiții este cu siguranță camera principală, cu precizarea că nivelul detaliilor nu se compară cu ale imaginilor captate pe lumină bună, estomparea acestora fiind mai pregnantă în plan îndepărtat. Așa că, în astfel de condiții, pentru rezultate optime m-aș rezuma la utilizarea camerei principale și la scene cât mai apropiate. Pot fi obținute rezultate decente și cu cea telephoto dar trebuie ținut cât mai ferm telefonul, pentru că aceasta nu are stabilizare optică pentru compensarea mișcărilor necontrolate.
La macro, când se activează camera telephoto, nu pot spune că m-a dat pe spate. Iar sistemul de focalizare cam are probleme într-o scenă cu multe floricele.
Filmarea, la standarde de nivel mediu, nimic spectaculos. 4K/60fps poate filma doar cu camera principală și cea cu zoom 2x, nu și cu cea ultrawide. Stabilizarea electronică suplimentară este activă doar la rezoluție 1080p.
După cum se observă, imagini destul de clare, stabilizarea pe camera principală destul de eficientă și un nivel al detaliilor rezonabil. Pe lumină bună.

Interfață și aplicații preinstalate
OnePlus 13R vine cu sistem de operare Android 15 peste care s-a pus interfața proprietară OxygenOS 15.0 și bănuiesc că dispune de 4 ani de update-uri ale sistemului de operare, deci până la Android 19, plus încă doi ani de actualizări de securitate.
Apreciez interfața de utilizare, curată, frumos desenată, cu tranziții fluide la schimbările între ecrane sau ferestre, intuitivă. Ca orice interfață de Android, de pe orice alt smartphone care funcționează pe baza acestui sistem de operare, aceasta permite organizarea ferestrelor, a imaginilor de fundal, a widget-urilor, a textului, a iconițelor în funcție de preferințele fiecăruia.
Normal, utilizatorii au la dispoziție toată suita de aplicații Google. Vine și cu câteva aplicații bloatware preinstalate, cum ar fi Linkedin, Netflix, Amazon Shop și Amazon Music sau Alie Express. Nu neapărat un capăt de țară, pot fi utile.

Concluzii despre OnePlus 13R
Pro
- Design simplu dar premium, este un terminal care arată foarte bine
- Ecran de calitate, care se vede foarte bine, luminos și cu o rată de refresh de 120Hz
- Fișă tehnică în continuare performantă, bună pentru orice, comportament impecabil, de flagship
- Sistem foto-video complet, capabil de rezultate foarte bune pe zi și la o calitate rezonabilă în condiții de iluminare precară
- Baterie de 6000mAh, pentru o autonomie de până în 2 zile într-un regim moderat
- Sistem audio stereo care se aude chiar bine
Contra
- Era de evitat senzorul de 8Mpix de pe ultrawide pentru un smartphone atât de potent
- Personal aș fi dorit un zoom optic 3x în locul celui 2x, ar fi fost mai util. De asemenea, stabilizarea optică lipsește pe această cameră
- Nu are încărcare wireless și nici încărcător rapid la pachet
OnePlus 13R este unul dintre cele mai interesante terminale pe care le-am utilizat în perioada recentă și care merită atenția celor care doresc un smartphone cu adevărat performant, cu o fișă tehnică încă potentă. cu un comportament impecabil și un ecran excelent, bun pentru orice aplicație de Android. Plusează cu un look modern și fresh, alături de o autonomie de până în două zile de utilizare la un regim moderat. Caracteristici premium, de terminal din zona celor de top.
Cele de nivel mediu, care-i și justifică prețul rezonabil de altfel, sunt în principal cele legate de sistemul foto-principal, unul care poate mulțumi de altfel o mare parte a utilizatorilor, pentru că este complet, cu toate camerele necesare și capabil de rezultate foarte bune în condiții bune de iluminare și decente când aceasta atinge un nivel precar.
Din câte am văzut pe internet, OnePlus 13R are prețuri în jurul a 3200-3300 de lei, în funcție de ofertele fiecărui magazin online în parte.