Huawei FreeArc Review – Căști open-ear cu fixare mai eficientă, pentru activități sportive la interior sau în aer liber
Personal, când merg la alergat în parc, așa amatoricește și bătrânește cum pot eu, prefer să port o pereche de căști wireless pentru a asculta muzica preferată, parcă este este mai dulce chinul acompaniat de ritmurile preferate. 😀 Și au fost situații în care, de prea multă zbânțuială, când am încercat să dau gluga jos de pe cap sau, din contră, să o pun, inerent am atins una dintre căști care a căzut și a trebuit să mă opresc, ba chiar să o caut destul de insistent prin iarba deasă de pe lângă alee, pierzând în acest fel timp prețios care a dus implicit la alterarea negativă a recordurilor personale care sunt și așa cum sunt. 😀
Nu cred că sunt singurul care a pățit-o, departe de mine ideea de a fi vreun unicat, dar îmi dau seama cam ce se întâmplă la cei care chiar aleargă cu adevărat (a se înțelege cu viteză), sau care fac fitness într-un ritm alert, zumba, zdrumba, sau cine știe ce alt gen de exercițiu fizic antrenant și extenuant.
Mai mult, nu aș avea curaj să alerg pe stradă cu o pereche de căști cu ANC activ, aka anularea activă a zgomotului ambiental, pentru că aș fi permanent în pericol. În parc mai treacă meargă, dar au fost situații când m-am trezit cu bicicliști trecând razant pe lângă mine, poate că m-au claxonat, poate că au strigat băăăăă, dar dacă anularea aia e atât de bună și de eficientă n-am auzit practic nimic. Deci, pericol… mai ales pe o stradă cu trafic de mașini, trotinete electrice, biciclete etc.
Așa că, o pereche de căști care să nu-ți scape din urechi și care, în aceeași măsură, îți permite să fii conștient de ceea ce se petrece în jurul tău poate fi soluția potrivită atât mie, cât mai ales celor care fac cu adevărat sport, de plăcere sau pentru antrenamentele precendente competițiilor.
Căști care nu cad, căști care te lasă să auzi tot ceea ce mișcă în spațiul în care te deplasezi sau care, de ce nu, te lasă să-i auzi pe colegii care te interpelează cu diverse situații și discuții la birou. Huawei, unul dintre cei mai importanți producători de gadget-uri auditive la ora actuală, vine cu soluția potrivită – Huawei FreeArc, o pereche de căști tip open-ear care se fixează după ureche.

Și nu se pot face niște căști care să nu scape din urechi fără o prindere specială, în cazul de față prin intermediul unui braț flexibil numit C-bridge de către Huawei, care se așează după ureche pentru a sta cât mai fix posibil. Mă rog, poate că sunt situații când poate scăpa chiar și o cască de genul ăsta, dar cred că la sporturile în care stai mult cu capul în jos. 😀
Acest braț flexibil C-Bridge Design a fost proiectat pentru a se potrivi unui număr cât mai mare de persoane, cică după o analiză a nu mai puțin de 10000 de forme ale pavilionului urechii. Dacă nu ți se potrivește, clar, ești mai special. 😀 Deși am remarcat că este destul de flexibil, Huawei ne garantează că este și destul de rezistent, ba chiar are integrat un fir de nichel de 0.7mm pentru a nu se rupe la o simplă agățare sau tragere din neatenție. De asemenea, este realizat dintr-un material cu memorie Ni-Ti, acoperit cu un silicon prietenos cu pielea, mătăsos, confortabil, plăcut la atingere.

La extremitățile acestuia se găsesc, pe de o parte, incinta acustică, pe de cealaltă un fel de bob de fasole alungit sau o picătură (ca să nu fac alte comparații), denumită Comfort Droplet, realizată așa pentru contrabalansare și confort sporit la purtare. Până la urmă, un design și o construcție care permite distribuirea cât mai eficientă a greutății pentru o potrivire cât mai ergonomică posibil și, la final, pentru o purtare cât mai confortabilă.




Căștile sunt așezate într-o cutiuță de transport nu foarte mare, din plastic și de pe care lipsește acel butonaș de sincronizare bluetooth. Acesta fiind prezent la interior acum. Nu lipsește un indicator led al nivelului bateriei, care ar trebui să fie verde, de obicei 😀 , dar și portul USB-C de încărcare.

La interior sunt așezate cele două căști, puse una peste cealaltă, de parcă ar fi împletite. 😀 Recunosc că m-am chinuit puțin să le croșetez înapoi în cutiuță până să mă obișnuiesc cu poziția în care trebuiesc puse la loc. Nu chiar de multe ori, de vreo două-trei ori așa. 😀 Să mai zic și despre momentul în care a trebuit să le pun peste urechi? Nu mai zic că se subînțelege. Eheee, acum sunt dexter cu ele, practica chiar are rolul său.

Calitate constructivă fără reproș, cu o nuanță nu foarte accentuată premium prin prezența inelului din jurul incintei acustice. Am avut la dispoziție varianta pe negru dar cred că mi-ar fi plăcut mai tare cele verzulii. Alb nu, că se murdărește repede. Dar pe acest negru sunt vizibile toate scamele și toate firele de praf.
Și, ca orice căști dedicate activăților sportive, Huawei FreeArc sunt certificate IP57 pentru rezistența la praf, la ploaie și la transpirație. Normal, nu pot fi scufundate în apă, dar nu cred că fac obiectul utilizării în timp ce faci bazine.
Și, după ce le-am purtat mai ales în timpul alergărilor mele de weekend, pot spune că sunt și confortabile, nu deranjează și stau destul de fix și de stabil în poziția în care au fost puse/așezate. Din acest punct de vedere, nicio remarcă negativă, fac ceea ce promit – stabilitate și confort.
Conectarea cu telefonul s-a făcut imediat, prin intermediul aplicației Ai-Life. Nimic complicat la setări, este afișat nivelul bateriilor și câte ceva despre setările de sunet preferate,ba chiar permite reglarea frecevențelor conform propriilor preferințe, despre comenzile ce pot fi date prin intermediul gesturilor direct pe căști, despre conectarea în același timp cu două dispozitive. Nu există setări de ANC, nici nu are așa ceva ținând cont că funcționează pe sistem open-ear și că nu acoperă integral canalul urechii, doar îi șoptește.
Cât despre calitatea auditivă, amintesc de ce am scris chiar în paragraful anterior – sunt pe sistem open-ear, nu acoperă complet canalul urechii, așa că în timpul audițiilor vor fi prezente și toate celelalte zgomote din mediul în care vă deplasați sau pur și simplu stați. De exemplu, într-un antic tramvai, care hurducăie și troncâne din toți rărunchii, în metrou, în avion, nu prea poate fi vorba de audiții muzicale. La polul opus, dacă alergi sau faci mișcare într-un ambient mai liniștit, într-un parc, unde numai ciripitul păsărelelor te poate deranja, în confortul locuinței, într-o sală de fitness în care nu este zgomot puternic, înțelegeți ideea, calitatea audiției muzicale este cu totul alta.
În aceeași măsură, din punct de vedere al calității redării nu se pot compara cu o pereche de căști Freebuds Pro 4 sau Freebuds Pro 3, care au și anulare activă a zgomotului ambiental, acoperă integral canalul urechii și sunt capabile să redea un sound așa cum îmi place mie, amplu, echilibrat, cu bași. În cazul de față, la aceste Huawei FreeArc pot spune că sunt capabile să redea un sound destul de puternic, de fapt atât cât e necesar, dar în care sunt prezente în principal sunetele medii și într-o oarecare măsură cele înalte. Bași nu am sesizat mai deloc, cel puțin nu cum mi-ar fi pe plac, aici cred că ar mai fi de lucru pentru generația următoare.

Calitatea audiției este dependentă implicit de cât de aproape poate fi pusă incinta acustică de canalul urechii. Cu cât mai aproape este, cu atât se va auzi mai tare, mai bine până la urmă. Așa că trebuiesc poziționate în așa fel încât să se audă cât mai bine posibil. Există și un mod extra media volume care crește volumul redării dar pe care nu-l recomand, pentru că distorsionează.
Nu contest faptul că s-ar putea ca urechile mele de dac, de urmaș al dacilor de la Argedava 😀 (cetatea lui Burebista pentru cei care nu prea le-au avut cu istoria) să nu fie tocmai în standardele măsurate de specialiștii Huawei. Și datorită acestui fapt incinta acustică să nu se poziționeze la distanța optimă față de timpanul meu prea dacic. 😀

Clar, calitatea auditivă este implicit dependentă de soluția constructivă, open-ear, care te lasă să fii conștient și de ceea ce se petrece în proximitate. Nu poți avea pretenții de Hi-Fi, de sunet desăvârșit, scopul acestor căști este să te acompanieze în timpul exercițiilor fizice și să nu-ți scape de pe urechi, oricât de zbuciumate ar fi mișcările efectuate.
Normal, ca orice căști de acest gen, permit și realizarea de convorbiri telefonice, care se aud chiar foarte bine, clar, așa cum trebuie pentru a comunica eficient cu interlocutorul/interlocutoarea. În aceeași măsură și aceștia vor auzi zgomotele din jurul tău, pentru că anularea zgomotului ambiental nu este la fel de eficientă cum este la Freebuds Pro 4 de exemplu. Nah, chiar și când vorbești la telefon direct fără căști se aud toate zgomotele din jur.

Să nu uit de autonomia de utilizare, una dusă la cote extreme în cazul acestor căști Huawei FreeArc. Pentru că nu dispun de activare anulare activă a zgomotului ambiental, aceasta poate fi de până la 28 de zile, cu căștile încărcate în cutiuța lor de transport. Practic, după aproape două ore de utilizare prin parc (alergare apoi repaus și sesiune de pozat floricele sau gândăcei), s-au consumat aproximativ 25% din capacitatea bateriilor căștilor. Și, sincer să fiu, de aproape două săptămâni de când le-am primit pentru review, nu a trebuit să le încarc deloc cutiuța. Pentru că le-am folosit doar la alergările de weekend din parc, cred că le mai pot folosi încă o lună de acum încolo doar strict la sesiunile așa-zis sportive de weekend.
Cert este că aceste căști wireless și open-ear Huawei FreeArc fac ceea ce promit – asigură o poziție stabilă în timpul sesiunilor sportive, sunt confortabile la purtare și rezistente la transpirație, ba chiar și la o ploicică, sunt capabile să redea un sound la cotele decenței și au o autonomie de invidiat. Și, normal, lasă utilizatorul să fie conștient de aproape tot ceea ce se întâmplă în jurul său pe parcursul exercițiilor sale fizice și sportive, de orice natură ar fi acestea.
Ce mi-aș fi mai dorit de la acestea? Poate o calitate mai superioară a sunetului, cu mai mulți bași, chiar dacă asta înseamnă un alt design, tot cu C-bridge dar cu incinta acustică mai aproape și mai bine poziționată lângă canalul urechii, poate mai voluminoasă un pic. Dar, până la urmă, dacă s-ar auzi mult mai bine, poate că nu aș mai fi atât de conștient la pericolele din jur. Nici nu știi cum s-o mai dai… Cert este că nu le poți avea pe toate într-un singur gadget. Alegerea este personală, în funcție de conștientul fiecăruia.
============================================================

Huawei FreeArc sunt disponibile în trei variante de culoare, Black, Grey si Green, la prețul de 599, aici – https://consumer.huawei.com/ro/headphones/freearc/buy/.
Mai mult, în perioada 17 martie – 7 aprilie 2025, FreeArc au parte de o ofertă specială:
- Cupon de reducere: 100 lei (aplicabil direct pe pagina de produs)
- Cadou: 12 luni HUAWEI Loss Care
- Bundle: +49 lei pentru brățara de fitness HUAWEI Band 9.
În cele din urmă, fiecare face ce dorește, după bunul său plac. Dacă preferă un sound de o calitate ireproșabilă, fără a fi deranjat de zgomotele inerente ale mediului extern, alege o pereche de căști wireless cu ANC, implicit trebuie să aibă și ochi la spate pentru a se feri de eventualele pericole. Își asumă această alegere.
În schimb, dacă dorește să evite pe cât se poate de mult pericolul extern, care pândește ca o fiară și atacă când ți-e lumea mai dragă 😀 , va alege o pereche de căști de acest gen, open-ear, stabile și confortabile în timpul exercițiilor fizice.
Sau pe ambele, unele strict pentru audiții muzicale, pe celelalte doar pentru sport, pentru a mulțumi atât capra cât și varza, dacă ar fi să strecor și o anecdotă în acest review. 😀