Camera de bord 70mai 4K Omni X800 a fost lansată oficial în România
Camerele autio de bord sunt tot mai utilizate și de către șoferii din România, în principiu pentru a avea o dovadă video în cazul unui eveniment nedorit și nefericit din traficul autohton. Din câte am am mai citit pe internet înregistrările video ale participanților din trafic pot fi folosite în principiu pentru tragerea la răspundere a condusului agresiv și cam atât. Mai sunt acceptate și de către asiguratori se pare. Cert este că sunt tot mai utile și că pot fi de folos într-o oarecare măsură la clarificarea situațiilor nedorite din trafic sau când mașina este parcată.
70mai este cea mai vândută marcă de camere auto în România, cu o cotă de piață de peste 60% din câte am înțeles. Piața fiind pe undeva pe la 100.000 de unități comercializate anual dacă am auzit eu bine. Au modele pentru toate buzunarele, în funcție de ce caracteristici și calitate a filmării își dorește posesorul autoturismului.

Modelul 70mai 4K Omni este unul de top, cu mai toate caracteristicile necesare chiar și unui pretențios, plus o capacitate de filmare 4K cu 60fps, ceea ce rar se întâlnește pe tipul acesta de cameră. Normal, prețul este unul care-i poate lăsa cu gura căscată pe mulți, în jurul a 400 de Euro din câte am înțeles. De reținut că pentru acești 400 de Euro primești nu doar una ci două camere video, una mai performantă pentru parbriz și încă una de pus pe lunetă, ca să se vadă tot, de peste tot.
Camera pentru parbriz are un senzor Sony IMX678 ce permite înregistrarea video la rezoluție 4K cu 60fps iar cea montată pe lunetă are un senzor Sony IMX662 și filmează la rezoluție 1080p.
Ceea ce-mi place foarte tare la camera 70mai 4K Omni X800 este faptul că modulul camerei este rotativ, astfel că permite prin intermediul tehnologiilor inteligente de proximitate să urmărească practic subiectul care a declanșat alarma, cum ar fi o persoană care se învârte suspect în jurul mașinii parcate.
De asemenea, aceasta răspunde la comenzile vocale. De exemplu, îi poți da comandă (în engleză, italiană, japoneză sau mandarină) să filmeze la dreapta, sau către spațiul interior al mașinii, pentru ca apoi să filmeze frontal dacă i se cere. Chiar mișto această funcționalitate care o face să-și depășească statutul unei simple camere de bord, în una pentru înregistrarea unor momente inedite în timpul călătoriilor cu mașina.

Și pentru astfel de momente, pentru vlogging auto sau de travel, calitatea înregistrării trebuie să fie la superlativ. Așa că, noul senzor Sony integrat este capabil atât să înregistreze la rezoluție 4k/60fps cât și la o calitate rezonabilă, peste ale multor camere de bord obișnuite. Pentru a face acest lucru dispune de tot felul de tehnologii de nouă generație, gen 70mai Night Owl Vision (pentru filmările pe iluminare slabă ba chiar și noaptea) sau 70mai MaiColour Vivid+ Solution (MVS) pentru o paletă coloristică cât mai frumoasă.
De remarcat și faptul că permite înregistrarea pe carduri microSD de până la 512GB, că are senzori pentru detectarea mișcării dar și a șocurilor pentru declanșarea automată a filmării timp de 30 de secunde (înainte și după șoc, fie că este de la o coliziune, lovitură sau un simplu bumper de pe șosea), dar și că permite conectarea la un modul 4G opțional pentru a avea acces în permanență la imaginile video captate.
Dispune și de sistem ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) care avertizează șoferul în caz de coliziune iminentă, părăsire involuntară a benzii sau opriri bruște ale vehiculului din față. Senzorii de proximitate pot detecta pietoni, bicicliști sau alte obstacole.
De asemenea, este echipată cu GPS, conexiune Wi-Fi 6 și permite monitorizarea și administrarea prin intermediul unei aplicații dedicate de smartphone. Prin intermediul aceleiași aplicații poate fi setată o limită până la care să ia energia necesară din bateria mașinii, în caz că aceasta staționează mai multe zile. Nu de alta, dar nu ai dori să nu poți porni mașina din cauza activității camerei de bord. Personal aș fi dorit să aibă și o baterie integrată.
Sincer să fiu, aș fi dorit să aibă modulul 4G integrat, să nu mai fie și acesta plătit suplimentar, nu de alta dar oricum este o cameră destul de scumpă. Și care atrage fără doar și poate atenția vânătorilor de chilipiruri prin efracție. Iar dacă aceasta este “împrumutată” fără să transmită imaginile cu pricina, avem o situație neplăcută. Așa că, personal n-aș avea curaj să o las permanent lipită de parbriz.
În orice caz, mai multe detalii pot fi aflate de pe pagina comerciantului – aici.