Realme 14 Pro 5G Review – Design asemănător lui Realme 14Pro+ dar cu specificații și caracteristici diferite
Realme a adus și în România cu mai bine de o lună în urmă cele două smartphone-uri ale seriei 14, Realme 14 Pro+ și Realme 14 Pro, de altfel una pe care o apreciez în special pentru că a ridicat standardele acestei atât de populare categorii de nivel mediu. La Realme am văzut și utilizat prima dată stabilizare optică pe camera principală, apoi și pe camera cu zoom, spații de stocare de peste 256GB, mai recent și de 512GB, plus alte caracteristici ce echipau anterior smartphone-uri de top în principal.
Despre Realme 14 Pro+ am povestit la momentul lansării dar eram curios cum se comportă și confratele său mai ieftin, Realme 14 Pro. Deși din punct de vedere al aspectului exterior seamănă ca două picături de apă, acesta vine echipat cu o altă fișă tehnică bazată pe un procesor Mediatek și dispune de o singură cameră foto pe spate, nu un sistem foto complet cu trei lentile. Așa că personal chiar am fost curios dacă mă mai pot descurca cu o singură cameră pe un smartphone, fără ajutorul uneia ultrawide sau al celei cu zoom optic.
Arată la fel dar este… altfel.
Normal, atunci când alegi un smartphone al acestei categorii trebuie să fii conștient și de limitările hardware impuse de prețul mai rezonabil, nu ai la dispoziție cel mai performant procesor, nici cele mai calitative lentile și senzori foto. Dar, după cum am tot constatat de vreo doi ani încoace, smartphone-urile de acest gen sunt tot mai potente și mai capabile de asigurarea acelei experiențe optime de care au atâta nevoie majoritatea utilizatorilor.
Și, după cum mi-a demonstrat-o în perioada în care l-am utilizat, acest Realme 14 Pro are destule calități pentru a fi pe placul și pentru a satisface nevoile utilizatorilor aflați în căutarea unui smartphone bun pentru aplicațiile uzuale, la un preț cât mai rezonabil posibil.

Specificațiile modelului Realme 14 Pro 5G pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:
- Ecran – OLED de 6.77 inchi, rezoluție 2392×1080 pixeli, rată de refresh de 120Hz, luminozitate de 800 de nits
- Procesor – Mediatek Dimensity 7300 Energy, 4nm, octa-core, până la 2.5Ghz
- Chipset grafic – Mali-G615 GPU
- Memorie RAM – 12GB + 14GB Dinamic RAM
- Stocare – 512GB
- Rețea – 4G/5G, Wi-Fi 6,Wi-Fi 5, Bluetooth 5.4, NFC, GPS (Beidou、GPS、GLONASS、Galileo)
- Conectică – USB-C
- Sistem foto principal – Senzor Sony IMX882 de 1/1.95” cu o rezoluție de 50Mpix, diafragmă f/1.8, focală de 26mm, stabilizare optică OIS + Cameră Monocromă cu diafragmă f/2.4. Filmare 4K@30fps,1080P@60fps/30fps,720P@60fps/30fps
- Camera selfie – 16Mpix, diafragmă f/2.4, filmare 1080P@30fps
- Baterie – 6000mAh, încărcare rapidă la 45W
- Dimensiuni – 16.28×7.49×0.78cm
- Greutate – 181.5 grame
- Sistem de operare – Android 15, interfață realme UI 6.0
- Altele – senzor de amprentă, sistem audio stereo, certificare IP68/IP69
Toate specificațiile sunt disponibile pe site-ul producătorului.

Din punct de vedere al aspectului său exterior nu diferă mai cu nimic față de modelul mai scump, sunt ca două picături de apă puse unul lângă celălalalt. Aceeași construcție de calitate, cu un capac pe spate acoperit cu un plastic ușor cauciucat și care se simte plăcut la atingere, aceleași finisaje fără reproș.

Aceeași husă de protecție dintr-un cauciuc moale și care se așează fără să tragi ca disperatul de colțurile sale.

Același modul foto cu o ramă argintie, ușor pronunțat, doar că în cazul de față una dintre camere a fost pur și simplu obturată, o meteahnă pe care am mai sesizat-o la acest producător și pe care personal nu o apreciez. Pentru că nu are trei camere, cum are modelul Pro+ de exemplu, ci doar una plus o alta cu rol pentru măsurarea adâncimii de câmp presupun.
În orice caz, este un smartphone care arată foarte bine, dispune de o construcție de calitate, deși metalul lipsește cu desăvârșire. Dar trebuie remarcat faptul că este un terminal certificat IP68/IP69 la contactul cu lichidele, chiar și cu cele mai fierbinți, plus că promite o rezistență superioară la anumite șocuri, nelipsindu-i nici certificarea US-MIL-810H.
Normal, nu l-aș scufunda total în apă, nici nu l-aș utiliza în condiții extreme, dar este de remarcat faptul că este un terminal destul de rezistent la șocuri sau la contactele accidentale cu lichidele. Atenție, rezistent la șocuri în limitele bunului simț, dacă acestea vor fi prea agresive muchiile laterale pot crăpa, ecranul se poate sparge, așa că tot l-aș trata cu maximă atenție la manevrare.


Butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power sunt poziționate pe muchia dreaptă în timp ce slotul pentru sim-uri, portul USB-C și un difuzor pot fi văzute pe muchia inferioară.

Senzorul de amprentă este integrat la îndemână în ecran și funcționează ireproșabil din câte am constatat în perioada de utilizare. Camera selfie tot în ecran, în partea sa superioară.

De remarcat ecranul OLED de 6.77 inchi care, deși are o diagonală și o rezoluție mai mici decât ale confratelui, se vede chiar foarte bine, este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare.
Ba chiar este mai luminos decât cel al modelului Pro+, astfel că este lizibil chiar și în mediul exterior. Nu uit de rata de refresh de 120Hz ce induce un comportament fluid al interfeței și aplicațiilor. Practic, este un ecran excelent, pe care toate cele afișate se văd foarte bine.
Sistemul audio integrat impresionează în special prin puterea sa, fiind destul de gălăgios. De asemenea, este stereo și reușește să redea un sound la o calitate rezonabilă, nu neapărat desăvârșit dar îndeajuns de ok pentru vizualizarea unui video pe internet.

Fișa tehnică se bazează pe serviciile unui procesor Mediatek Dimensity 7300 Energy și a unei cantități de 12GB memorie RAM, la pachet cu o capacitate internă de stocare de 512GB în cazul exemplarului sosit la review. Totuși, trebuie să menționez că disponibile comercial am văzut la noi modele doar cu 256GB capacitate internă de stocare, până la urmă de ajuns pentru genul acesta de smartphone-uri.

Și, după cum mi-a demonstrat-o în perioada în care l-am folosit pentru review, acest Realme 14 Pro reușește să se achite cu succes de sarcinile uzuale, în aplicațiile de uz general, fie că vorbim de cele pentru informare, comunicare, socializare, navigare, shopping etc.
Am instalat pe acesta tot ceea ce folosesc uzual, fie că vorbim de Facebook, Instagram, Tik-Tok, ba chiar și Snapseed pentru prelucrarea instantaneelor realizate cu ajutorul său, plus Netflix, Max etc. Ba chiar și două – trei jocuri care au funcționat fără probleme, de exemplu Asphalt 9, Call of Duty Mobile și PUBG Mobile.
Singura limitare a acestei platforme, la fel de altfel ca la orice alt terminal al acestei game de mijloc, fiind vizibilă la capacitatea de filmare, așa că nu oferă suport pentru rezoluție 4K la 60fps. De asemenea, față de confratele său echipat cu procesor Snapdragon, nu are la dispoziție aplicația AI Studio.
În rest, nu am simțit că s-ar comporta diferit față de modelul Pro+, se mișcă aproximativ la fel, funcționează foarte bine, mulțumitor, pe cât se poate de optim.
Normal, l-am testat în Geekbench 6 pentru a mă convinge de capacitățile sale hardware.

Acestea, comparate cu ale unor terminale pe care le-am avut la dispoziție pentru review în perioada recentă.

După cum se observă, rezultate din categoria din care face parte, nu cu mult sub cele obținute de modelul Pro+ ce este echipat cu un procesor de la Qualcomm. Dar, după cum am mai specificat și cu alte ocazii, de ajuns pentru un comportament chiar decent în aplicațiile de uz general.
Nu lipsește conexiunea 5G și nici bateria cu o capacitate de 6000mAh ce permite o autonomie de până în două zile într-un regim moderat. Vine cu încărcare pe 45W dar încărcătorul lipsește din pachet, așa că va trebui să vă bazați pe cel vechi sau să-l achiziționați separat.
Despre interfață nu voi mai detalia, are aceleași opțiuni și oferă aceleași facilități ca în cazul modelului Pro+. Doar că nu pune la dispoziția utilizatorilor și aplicația AI Studio Realme, pesemne că procesoarele Mediatek nu sunt compatibile cu aceasta.
Merită totuși menționat că ambele modele oferă 5 ani de actualizări gratuite ale sistemului de operare.

Cum face poze Realme 14 Pro, cum te descurci cu o singură cameră?
După cum am menționat încă de la început, Realme 14 Pro pune la dispoziția utilizatorului o singură cameră integrată în proeminentul modul principal – cu un senzor Sony IMX882 de 1/1.95” cu o rezoluție de 50Mpix, diafragmă f/1.8, focală de 26mm și stabilizare optică OIS. Practic senzorul folosit pe camera telephoto de pe Pro+.
Fără ultrazoom, fără telephoto, apropierea și depărtarea de un anume subiect fiind accesibile prin intermediul pașilor (într-o oarecare măsură). Cea de-a doua cameră având integrat un senzor monocrom pentru modul portret.
Acesta fiind și mărul discordiei, dacă mă pot exprima așa, pentru ca la un model supranumit Pro te aștepți la toată pleiada de camere sau măcar la două dintre ele.

Interfața foto video are aceleași moduri de fotografiere și filmare, de parcă zici că ai de-a face cu un cameraphone – Night, Street, Video, Photo, Portrait, Pro, Pano, Hi-Res, Move, Slo-Mo, Time-Lapse, Long Exposure, Dual-View Video, Underwater, Doc Scanner, Starry Mode, Tilt-Shift. Practic mai multe decât ar utiliza oricine pe un telefon, mai ales pe unul echipat cu o singură cameră. De menționat că treptele de zoom 2x și 5x sunt de fapt crop-uri digitale, așa că ar trebui utilizate spre deloc din punctul meu de vedere.
Chiar și așa, cu o singură cameră, nu m-am descurajat și am încercat să-l pun la treabă așa cum aș face-o cu orice alt smartphone, normal, cu limitările de care tot am amintit. Cele care nu fac deloc cinste Pro-ului din numele său.

Pe timp de zi…
După cum se observă, este capabil să realizeze imagini chiar decente, cu o paletă coloristică naturală și un nivel bun al detaliilor. Există și crop-uri digitale 2x și 5x pe care le-am incercat dar nu m-au convins, pentru că rezultatele sunt de o slabă calitate. Așa că m-am rezumat la treapta 1x care ajută la obținerea unor instantanee chiar ok pe timp de zi.
După cum am menționat anterior, pentru a depărta sau apropia un anumit subiect, folosiți-vă de pași pe cât posibil. Nici la macro sau close-up nu prea este de folos pentru că nu permite apropierea la câțiva centimetri de subiect, distanța necesară fiind pe undeva pe la 20cm pentru ca imaginea să fie clară.

Normal că l-am pus la treabă și în condiții de iluminare slabă.
Iar instantaneele sunt chiar ok, de o calitate rezonabilă, claritatea fiind strict dependentă de cât de fix și de stabil este ținut pe timpul expunerii, care poate dura și 2-3 secunde. Stabilitate la care ajută și stabilizarea optică, un atuu incontestabil.

Modul Street nu lipsește de aici și cu ajutorul său pot fi obținute imagini deosebite.
Îmi plac genul acesta de instantanee, care reflectă o anumită stare, care pune într-o altă lumină o anumită scenă.
La capitolul filmare, la fel ca mai toți confrații categoriei sale, este capabil de rezoluții 4K/30fps sau 1080p/60fps, calitatea imaginilor fiind așa și așa, cu o lipsuri la capitolul detalii.
Practic, calitatea instantaneelor realizate cu acest Realme 14 Pro este strict dependentă de creativitatea utilizatorului. Chiar și cu o cameră pot fi captate instantanee deosebite, totul este să știi cum să încadrezi o anumită scenă, cum să surprinzi un anumit moment. Fără doar și poate te poți descurca și cu o singură cameră la nevoie dar nu m-aș baza pe un astfel de smartphone într-o vacanță. Cel puțin aceasta este părerea mea.

Concluzii despre Realme 14 Pro
Pro
- Construcție de calitate, design modern, certificare IP68/IP69 de rezistență la apă
- Fișă tehnică chiar ok pentru aplicațiile de uz general
- Ecran cu o diagonală generoasă, care se vede foarte bine și care are o rată de refresh de 120Hz
- Spațiu de stocare generos, de 512GB în cazul de față dar comercial este disponibil cu 256GB
- Camera foto se descurcă chiar ok atât pe zi cât și în condiții de iluminare precară
- Autonomie pentru cel puțin două zile de utilizare
Contra
- Nu-mi place faptul că au folosit același design ca al modelului cu un sistem foto complet, așa că una dintre lentile este practic acoperită
- Nu vine cu încărcător la pachet
- Nu are cameră ultrawide și nici cameră cu zoom (în caz că aveți nevoie și de așa ceva)
Poate că Realme 14 Pro nu strălucește la niciun capitol însă performanțele și caracteristicile sale pot fi de ajuns pentru majoritatea, în special celor care-și doresc un smartphone decent, bun pentru aplicațiile uzuale, la un preț cât mai rezonabil posibil.
Realme 14 Pro are prețuri de la 1600 de lei în sus din câte am văzut pe internet, configurația minimală fiind de 256GB stocare și 8GB memorie RAM. Poanta este că modelul Realme 14 Pro+ costă doar cu 500 de lei în plus (more or less), astfel că dacă vă doriți toată pleiada de camere cred că merită suta de euro cheltuită suplimentar.