Asus Transformer TF300 – Tableta care mi-a schimbat părerea despre… tablete

Din punctul meu de vedere, consideram că tabletele cu Android încă nu-mi pot asigura suportul de care am nevoie în toate activitățile mele digitale. Nu sunt la fel de productive și de eficiente ca un laptop cu Windows. Dar… Eu sunt un caz diferit față de majoritatea utilizatorilor, activez pe o nișă care nu este reprezentativă din punct de vedere numeric.

Nu toți utilizatorii redactează texte lungi, nu toți utilizatorii prelucrează fotografii, nu toți utilizatorii fac editare și prelucrare video HD… Din contră, majoritatea doar stau pe internet, pe mesagerie, pe e-mail, socializează la greu, o parte dintre ei citesc cărți electronice, dat toți ascultă muzică, se uită la filme sau se joacă… Și, tabletele cu Android chiar la asta sunt foarte bune, sunt capabile să facă tot ceea ce am enumerat mai inainte plus multe altele, pe care le-am trecut vederea acum.

Însă, ceea ce nu am mai spus până acum, este că am început să simpatizez și cu tabletele. În special de când am testat noua TF300, urmașa tabletei Transformer TF101 și o copie aproape fidelă a Transformer-ului Prime. Noua tabletă Asus are tot ceea ce-i trebuie pentru a fi apreciată – un design de primă mână, performanțe de top, o autonomie demențială, totul plusat de un preț mai mic decât al tabletei Prime.

Caracteristici tehnice

Ecran: Super IPS 10.1 inchi, rezoluție 1280×800 pixeli

Procesor – Nvidia Tegra 3 quad-core la 1.2 Ghz

GPU – GeForce® 12-core, 3D stereo

Memorie Ram: 1GB

Stocare Internă: 32GB (modelul testat a avut doar 16GB)

Camera Foto: 8 Megapixeli, fără bliț

Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 3.0, Wi-Fi Direct

SO: Android 4

Dimensiuni: 263 x 180.8 x 9.9mm doar tableta; 263×180.8×n.a. mm cu docking;

Greutate: 635 grame doar tableta; 635 + 546 = 1181 grame cu tot cu docking.

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al designului nu se deosebeste mai cu nimic față de Transformer-ul Prime de care v-am povestit acum ceva timp. Aceeași formă, aceleași linii fluide, aceleași muchii rotunjite. Numai că, la TF300 s-a optat pentru înlocuirea aluminiului carcasei cu un plastic, de bună calitate ce-i drept. Și, TF300 este un pic mai gros și mai greu, nu cu foarte mult, dar este.

Clar, plasticul nu mai dă acel feeling premium, de lux, pe care îl primim de la Prime. Dar, aspectul general al lui TF300 nu este deloc mai prejos, impresia generală fiind cea a unui echipament bine construit, cu finisaje de calitate, chiar fără reproș. În plus, față de Prime, nu mai atrage atât de mult atenția, ceea ce mie îmi convine, dar nici nu te face de rușine.

Două motive principale au dus la utilizarea plasticului:

1. Scăderea prețului echipamentului. Da, TF300 va fi mai ieftină decât Prime. Plus că va putea fi achiziționată și fără docking (ceea ce nu vă recomand).

2. Îmbunătățirea semnalului GPS care se știe că la Prime este o dezamăgire.

Pe laterala stângă a tabletei găsim butoanele pentru ajustarea volumului, portul microHDMI și slotul microSDHC. Aici, docking-ul are doar portul de alimentare.

Pe laterala inferioară avem cele două fante de ghidaj la andocare și, central, portul de alimentare/conectare la PC.

Pe laterala dreaptă, același docking are un port USB și un slot SDHC. Tableta are doar jack-ul pentru căști.

Față de Prime, portul USB este acoperit cu un manșon de cauciuc, la fel ca la telefoanele mobile. Să mai spun cât de util este acest port USB 2.0? Ba să spun, că la iConcurență nu puteți face așa ceva. Prin intermediul lui puteți conecta memorii USB, hard-disk-uri externe USB, mouși wireless și chiar controllere wireless pentru gaming. Vă oferă funcționalitatea pe care o găsiți și la laptopuri. Sigur, aș fi preferat două astfel de porturi.

Și grila speakerului a fost modificată.

Iar, camera nu are bliț.

În plus, TF300 va fi disponibilă în 3 culori – albastru, roșu și argintiu, pentru a fi pe gustul unui public cât mai variat.

Funcționare și Utilizare

Din punct de vedere al funcționării, nu am ce să-i reproșez. În toată perioada în care am avut-o în custodie, nu s-a blocat, a funcționat fără lag-uri, aproape ireproșabil. Singurele crash-uri au aparținut unor programe de benchmark cu care Android-ul 4 nu era compatibil. Că mi-am adus aminte –  una dintre problemele supărătoare la Android este faptul că Play Store-ul Google acceptă și aplicații făcute pe genunchi. De ce? Doar ca să bifeze un număr mai mare de aplicații disponibile decât în Store-ul concurenței. Eu aș prefera mai puține aplicații dar mai de calitate.

Nici din punct de vedere al performațelor nu am ce-i reproșa. Am lucrat cu ea în toate programele sau aplicațiile care îmi sunt necesare – internet cu browser-ul din dotare, aplicații de socializare, editare office (are cea mai mișto soluție mobilă – Polaris, mai mișto și decît Microsoft Office Mobile), editare foto (mi-am cumpărat Adobe Photoshop Touch), vizualizare fișiere video la rezoluții full HD, chiar MKV-uri, plus că puștiulică l-a stresat și în câteva jocuri, și nu numai în Angry Birds Space.

Că am adus vorba de puștiulică. Copiii sunt cei care adoptă cu naturalețe tabletele. Manevrarea lor fiind atât de intuitivă, aceștia se prind imediat cum funcționează, cum să acceseze aplicațiile și cum să-și descarce și să instaleze unele noi din PlayStore. Tableta va înlocui laptopul sau dvd-player-ul în drumurile lungi, fiind o unealtă anti-plictiseală perfectă.

Clar, jocurile actuale încă nu le pot concura în complexitate pe cele existente pe PC sau console. Dar, nu toți copiii sau utilizatorii caută să joace încrâncenați, timp de multe ore, un joc. Ei vor doar să se distreze, iar jocurile de pe Android asta îi ajută să facă. În plus, portul micro-HDMI 1.4 vă poate ajuta să vizualizați imaginea pe un ecran mai mare iar tableta este compatibilă cu controllerele USB.

Știu că nu era neapărat nevoie, dar am testat-o și cu fișiere video MKV la rezoluții full HD. A funcționat impecabil. Pentru redare am utilizat bsplayer.

Combinația Android 4 cu Nvidia Tegra 3 se pare că este una de succes, echipamentul comportându-se impecabil, atât din punct de vedere al performanțelor hardware cât și al autonomiei.

Că tot am adus vorba de autonomie, la acest capitol chiar m-a încântat. În special la redarea unui material video MKV la rezoluție HD de 720p, cu luminozitatea la 25% și căștile cu volumul la maxim. Ce să mai, condiții de avion, așa cum aș face-o în călătoriile lungi.

Doar tableta, mi-a oferit 10 ore de redare continuă a filmului cu pricina.

Conectarea docking-ului, îi mai aduce un plus de 6 ore și 16 minute de autonomie. Deci, un total de 16 ore și 16 minute, timp în care a redat încontinuu un MKV la 720p. Nu cred că ne putem dori mai mult.

Sunet

Mulți îi reproșează că nu are un sistem audio stereo, cu două boxe. Ce-i drept, este o lipsă. Dar, chiar și așa, cu un singur speaker, am remarcat calitatea sunetului redat, destul de puternic și de amplu.

Benchmark-uri

Tableta pe care am avut-o la dispoziție nu a fost un exemplar final, avea o configurație un pic diferită față de cele care vor fi la vânzare. De exemplu, spațiul de stocare intern era de numai 16GB. Chiar și așa, am testat-o cu câteva programe de benchmarking.

În Antutu, a obținut un scor foarte bun, chiar aproape de cel al Transformer-ului Prime.

Quadrant-ul îi oferă primul loc. Clar, încă nu au fost testate smartphone-urile quad core.

Rezultatele în Smartbench 2012, mai sus. După cum vedeți, la productivitate este în top.

GPS

Acum merge! L-am testat în timp ce mergeam cu mașina. Acesta a găsit destul de repede satelitul, poziționarea a fost destul de exactă de fiecare dată. Bineînțeles că nu poți naviga cu o astfel de tabletă pusă în parbrizul unui autoturism, fie el chiar și SUV. Ocupă și din spațiul vizual si nici nu prea văd cum o putem prinde pe bord. Ar merge la TIR-uri sau autocare, acolo este altă poveste.

Dar, dacă ești undeva, într-un oraș sau în locuri pe care nu le cunoști, GPS-ul îți poate fi de mare folos la orientare. Plus că harta Google abundă în puncte de interes.

Dar, pentru că nu are modul 3G, va trebui să vă bazați pe conexiunea de date a smartphone-ului la descărcarea în timp real a hărților Google. Sau, va trebui să instalați un software dedicat pentru GPS. Vă recomand chiar să cumparați unul. Stați mă, nu dați!

Portabilitate

Este clar, tableta, prin definiție, este un echipament ușor, subțire, care poate fi transportat fără efort, chiar și în genți sau rucsaci de mici dimensiuni. Chiar și cu tableta andocată, întregul ansamblu are o greutate de până în 1.2Kg.

În plus, tableta Asus TF300 excelează și la capitolul autonomie. Numai ea, singură, a ținut 10 ore, timp în care a redat un videoclip HD la rezoluție 720p, cu luminozitatea ecranului la 25% și fără wi-fi. (Am recreat condițiile de avion) În plus, andocarea, adică bateria suplimentară din tastatură, a extins autonomia, în aceleași condiții, cu încă 6 ore și 16 minute. Detaliile au fost dezvăluite mai sus.

Deci, un total de peste 16 ore la redarea filmelor HD nu este de ici de colo. Sincer, acesta este singurul mod în care am putut să o testez. Nu aș fi putut să-i termin bateria doar citind cărți, navigând pe internet sau editând documente office.

TF30o este o sculă portabilă, ușoară, subțire și cu o autonomie demențială, aproape că devine o unealtă perfectă pentru cei care sunt mai mereu pe drumuri.

Ecranul

În primul rând că este un ecran IPS, care poate afișa culori saturate, imagini clare și de o calitate deosebită. Are și o rezoluție bunicică, de ajuns pentru vizualizarea în condiții confortabile.

Deși este acoperit cu un geam glossy, are destul de luminos pentru a fi vizibil chiar și la lumina puternică a zilei. La interior, chiar nu am avut nevoie să setez luminozitatea la maxim – un 20-25% era de ajuns.

Din păcate, ecranul nu este acoperit cu Gorilla Glass, adică nu rezistă la zgârieturi sau șocuri. Va trebui să vă purtați cu mare atenție cu ea.

Tastatura din Docking, Touchpad-ul

Tastatura este unul dintre motivele pentru care mi-aș cumpăra o tabletă Asus. Pentru care mi-am cumpărat de altfel. Știu că acest model poate fi achiziționat și fără ea, dar nu vă recomand să o faceți. Este un accesoriu util celor care comunică mult și în scris, celor care redactează texte lungi. Ecranul tactil nu este la fel de confortabil pentru redactare, nu oferă aceeași rapiditate.

Tastatura la TF300 este de tip chiclet, cu un feedback plăcut la atingere, comparabilă cu cele întâlnite la netbook-urile de nouă generație de la Asus. Ce i-ar mai fi trebuit? Iluminare de fundal… Iar o să mă înjure unii oficiali… :O)))

Datorită faptului că avem un ecran tactil la dispoziție, prezența touchpad-ului nu este neapărat necesară. Dar el există, răspunde foarte bine la comenzi. Personal, nu l-am utilizat deloc. Nu am avut nevoie. În plus,dacă țineți neapărat, îi puteți atașa un mouse wireless.

Camera foto-video

Ambele camere din dotare își pot dovedi utilitatea în anumite cazuri. Știu că poate fi penibil să fotografiezi cu o tabletă peisaje sau să filmezi la concerte, dar sunt și cazuri în care poate fi utilizată fără reținere.

De exemplu, camera frontală este foarte bună pentru videochat-uri. Apoi, camera principală, de pe spate, este perfectă pentru fotografierea sau filmarea la diverse evenimente sau târguri la care participăm. Vedem ceva interesant, fotografiem și în secundele imediat următoare le urcăm pe rețele de socializare sau pe blog. Da, acolo unde toată lumea face asta, nu văd de ce ne-am jena.

Setarile camerei foto.

Din păcate, tableta pe care am avut-o la dispoziție, era un sample iar camera nu s-a comportat extraodinar, cel puțin în condiții de iluminare puternică, afară, la soare. Singurul exemplu foto, mai jos.

Setarile camerei video.

După cum observați, are câteva efecte interesante – Ochi Mari, Gură Mare, Nas Mare, care sunt destul de funny privite live dar înregistrările video făcute cu ajutorul lor nu au fluență. Și aici cred că i-ar trebui un update.

Sistemul de Operare, Aplicații, pe scurt

Android-ul 4 este un sistem de operare intuitiv, simplu, ușor de înțeles și de utilizat chiar și de către copii de vârste fragede. Nu o să dau foarte multe detalii despre organizarea lui sau despre interfață. O să vă spun doar că nu poate lua mult timp să vă obișnuiți cu ea, să utilizați widget-urile sau să instalați aplicațiile de care aveți nevoie.

Ce am apreciat eu? În primul rând că avem la dispoziție o aplicație de File Management, prin intermediul căreia putem copia fișiere, le putem șterge, le putem redenumi, la fel cum o facem pe Windows. Punem cardul SD al camerei direct în slotul aferent de pe docking și avem acces rapid la fotografii sau filmări. Sau, putem folosi o soluție de stocare externă pe USB, chiar și NTFS, Android-ul 4 este compatibil și cu așa ceva. În plus, acum putem copia pe tabletă și fișiere mai mari de 4GB.

Ca o paranteză. Sunt extrem de mulțumit de libertatea în utilizare pe care mi-o oferă Android-ul. Pot conecta diverse soluții de stocare externă și accesa imediat orice tip de conținut compatibil, fie video, audio, foto sau de altă natură. Pot conecta tableta la un PC sau laptop iar acesta o va vedea ca pe o unitate de stocare externă, având acces imediat la transferul de fișiere între cele două. Nu putem face așa ceva pe iPad, acolo totul se face prin sincronizare. Urăsc sincronizarea, simt că pierd timpul aiurea.

Android Market-ul Google s-a schimbat. Acum se cheamă, Play Store, are o altă interfață, mai intuitivă parcă. Aplicațiile pe bani au prețurile afișate în Lei pentru utilizatorii din România. Chiar mi-am cumpărat Adobe Photoshop Touch. Revin cu problema mea legată de debandada din Play Store. Cauți o anumită aplicație iar rezultatele sunt de multe ori aiurea, nici nu ai certitudinea că sunt compatibile cu Android 4.

Nu mai vorbesc de aplicațiile native de pe tabletele Asus, am făcut-o de atâtea ori. Doar spun că, față de alți integratori, încearcă să ofere aplicații utile. Cum ar fi suita office Polaris, aplicația de backup sau cea SuperNote.

Concluzii

Pro

– Are Nvidia Tegra 3, cea mai performantă tehnologie pe tablete la ora actuală

– Construcție de calitate

– Are docking cu tastatură

– Este mai ieftină decât Prime-ul

– Se vinde și fără docking

– Autonomia

– GPS-ul funcționează

– Libertatea în utilizare a Android-ului

Contra

– Camera nu are bliț

– Ecranul nu este protejat cu Gorilla Glass

– Zăpăceala din Play Store

TF300 este o tabletă care mi-a atras atenția către părțile pozitive ale tabletelor. Poate că de vină este și tehnologia Tegra 3, cu acel performant procesor Quad, pe cât de puternică, pe atât de eficientă energetic.

Din punct de vedere al divertismentului, al informării online, al socializării, chiar și al gaming-ului portabil, nu am ce-i reproșa, utilizatorii au acces la toate aceste activități. Dacă mai punem în balanță și autonomia, îmi dau seama că un astfel de echipament este mai tare decât orice portabil cu Windows, fie el netbook, ultrabook sau laptop.

Dacă nu folosiți decât aplicații uzuale atunci când sunteți departe de birou (în vacanțe, la terasă, chiar în interes de serviciu), atunci o tabletă este echipamentul pe care ar trebui să îl aveți alături. Poate chiar o astfel de TF300, o tabletă care arată bine, este performantă și are un preț chiar bun. Cu siguranță este una dintre tabletele care se va bucura de succes anul acesta.

Da, TF300 este tableta care mi-a schimbat părerea despre tablete. Culmea, nu Prime-ul meu a făcut asta, ci o tabletă mai ieftină dar la fel de performantă.

Acum, prețul. Doar tableta, va costa în jurul a 1850 lei. Cu tot cu docking, prețul va urca până la 2300 lei. Deci, cu aproximativ 600 lei mai ieftină decât Prime.

Se pare că își va face apariția în România de luna viitoare.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

14 thoughts on “Asus Transformer TF300 – Tableta care mi-a schimbat părerea despre… tablete

  • April 22, 2012 at 7:33 am
    Permalink

    Wow. Ai și primit-o la test. 🙂

    Reply
    • April 22, 2012 at 7:35 am
      Permalink

      lasă mă, tu te-ai jucat cu Regele 😀

      Reply
  • April 22, 2012 at 9:26 am
    Permalink

    Da. Noul iPad. Să nu-mi spui că nu l-ai avut deja la test. 🙂

    Reply
    • April 22, 2012 at 9:27 am
      Permalink

      nope, de unde sa-l am?

      Reply
  • April 22, 2012 at 9:30 am
    Permalink

    L-am primit de la evoMAG.ro. Mai sunt și alte magazine online care sunt deschise pentru a oferi gadgets la test: quickmobile.ro, marketonline.ro, eMAG.ro. 🙂

    Reply
    • April 22, 2012 at 9:43 am
      Permalink

      tati, nu am pile la aceste magazine…. 😀

      Reply
  • April 22, 2012 at 9:58 am
    Permalink

    Îți dau un mail cu contactele de la ei? Sunt sigur că ar vrea să colaboreze cu tine. 🙂 Numai să-mi spui pe ce adresă de mail.

    Reply
    • April 22, 2012 at 3:19 pm
      Permalink

      nu ma, multumesc… am trecut de partea cu milogeala pentru gadgeturi pe la magazinele online de genul emag.ro…

      Reply
  • April 22, 2012 at 5:41 pm
    Permalink

    Un Prime ceva mai ieftin:). Foarte frumoasa prezentarea!

    Reply
  • April 22, 2012 at 7:55 pm
    Permalink

    Frumoasa prezentarea….ai testat-o nu gluma 🙂

    Reply
    • April 22, 2012 at 9:14 pm
      Permalink

      la greu… 😀

      Reply
  • Pingback: Transformer Pad TF300 – noua tableta de la ASUS | Liviu Marica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *