Motorola Edge 30 Ultra Review – Smartphone de top, cu tot ce este necesar pentru o experiență optimă. Acum la un preț foarte bun.

Motorola Edge 30 Ultra este unul dintre cele mai interesante și mai performante smartphone-uri ale anului trecut, asta cu siguranță. Ba chiar îl consider cel mai bun smartphone Motorola lansat până acum. Da, poate că nu mai reprezintă o noutate acum, la aproape 4 luni de la lansare, cel puțin pentru pasionații de tehnologie, dar încă este unul dintre terminalele de top ale momentului, cu destule atuuri valide.

Și cum mi s-a propus să văd ce-i poate pielea, nu am ezitat, pentru că sunt chiar curios de ce este în stare terminalul de top Motorola al lui 2022. Pentru că la vremea lansării am testat modelul Motorola Edge 30 Neo dar nu și pe acesta. Iar în perioada recentă nu cred să fi lansat un terminal atât de potent, cel puțin la nivel hardware, producătorul fiind axat în preponderență pe carateristici tehnice entry-level și mid-range. Cel puțin, până acum. Când au revenit în stil mare.

Principalele specificații ale lui Motorola Edge 30 Ultra pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

  • Ecran – OLED de 6.67 inchi, Endless Edge Display, rezoluție 2400×1080 pixeli, rată de refresh de 144Hz, suport HDR10+, luminozitate 1250 nits, aspect 20:9, densitate 394ppi
  • Procesor – Snapdragon 8+ Gen 1
  • Chipset grafic – Adreno 730
  • Memorie RAM – 12GB
  • Capacitate de stocare internă – 256GB
  • Rețea – Dual SIM (2 Nano SIMs, 5G + 5G), Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
  • Camera principală cu un senzor de 200MPix, 1/1.22″, f/1.9 diafragmă, 0.64μm pixel size | Ultra Pixel Technology for 2.56μm, Optical Image Stabilisation
  • Cameră Ultrawide de 50MPix, (114° FOV), Macro Vision, f/2.2 diafragmă, 0.64μm pixel size | Quad Pixel Technology for 1.28μm
  • Camera telephoto – 12MPix Portrait (2x zoom), f/1.6 diafragmă, 1.22μm pixel size
  • Filmează 8K UHD (30fps), 4K UHD (60/30fps), FHD (60/30fps)
  • Cameră frontală – 60MPix, f/2.2 diafragmă, 0.61μm pixel size | Quad Pixel Technology for 1.22μm
  • Baterie – 4610mAh, încărcare rapidă prin fir la 125W, wireless la 10W
  • Dimensiuni – 161.76 x 73.5 x 8.39mm
  • Greutate – 198.5 grame
  • Sistem de operare – Android 12
  • Altele – Certificat IP52, difuzoare stereo

Motorola Edge 30 Ultra este un smartphone care arată foarte bine, în primul rând. Design premium, elegant, cum trebuie de altfel să arate un terminal de top.

Impresionează atât ecranul mare, luminos și viu colorat, cu marginile sale curbate, cât și spatele, îmbrăcat într-un material finisat mat, sticlă Gorilla se pare, simplu dar de efect și pe care amprentele nu prea sunt vizibile. Păcat de acest material să fie acoperit cu tot felul de huse, chiar și din silicon, dar nu prea ai cum să protejezi telefonul altfel. Husa și geamul securizat sunt accesorii chiar necesare, ca să nu te coste foarte mult dacă scapi telefonul și pățești beleaua.

De asemenea, pe spate iese în evidență modulul foto, poziționat în partea superioară-stânga. Design simplu, dreptunghiular, pe care sunt vizibile cele trei lentile ale camerelelor foto (principală, ultrawide și telephoto).

Camera frontală este poziționată central în partea superioară a ecranului.

Ce să mai, construcție premium, elegantă, cu sticlă pe ambele părți și rame din aluminiu, totul cu finisaje de cea mai bună calitate.

Pe muchia dreaptă sunt prezente butoanele de ajustare a volumului și cel de pornire/oprire, un pic prea subțiri aș spune.

Conectorul de alimentare și slotul pentru SIM-uri sunt poziționate pe muchia inferioară.

Senzorul de amprentă este integrat în ecran și, din câte am constatat în perioada de utilizare, este destul de ok dar nu pe atât de rapid pe cât l-aș fi dorit.

Din punct de vedere al dimensiunilor exterioare, personal îl consider un pic cam masiv, cel puțin pe înălțime, nu tocmai pe placul meu mai ales că nu va încăpea așa cum ar trebui într-un buzunar de pantaloni. Dar cu siguranță că ecranul mare și generos va fi pe placul unui anumit public, care dorește să vadă cât mai bine informația vizuală în orice aplicație.

Este certificat IP52 pentru rezistență la stropire și la praf, nicidecum IP68 cum sunt certificate modelele de top ale altor producători, așa că, din acest punct de vedere are un minus din partea mea. Deci îl utilizez cu maximă atenție în preajma apei.

După ce l-am admirat pe toate părțile, l-am pus la treabă. Mi-am înregistrat contul de Google, am instalat aplicațiile pe care le folosesc zilnic, l-am folosit așa cum aș face-o cu propriul telefon. Și, din punct de vedere comportamental, nu am ce-i reproșa. Este motorizat de un hardware puternic, cu un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, de top anul trecut și chiar și acum, până când vor apărea noile generații de procesoare, de nu mai puțin de 12GB memorie RAM, totul asistat de o capacitate de stocare internă de 256GB, din păcate fără suport pentru card microSD.

Cert este faptul că Motorola Edge 30 Ultra este un terminal foarte bun în orice aplicație de Android, fie că este pentru socializare, comunicare, informare, navigare sau divertisment multimedia și în jocuri. Funcționează impecabil, din acest punct de vedere fiind capabil să-i mulțumească chiar și pe cei mai pretențioși.

L-am testat de curiozitate și în aplicația Geekbench. Rezultatele, mai jos.

Acestea, comparate cu rezultatele altor terminale de top.

După cum se observă, este unul dintre cele mai performante smartphone-uri testate de către noi.

Din punct de vedere al autonomiei, bateria de 4610mAh poate asigura până la 2 zile, la stilul meu de utilizare, unul moderat de altfel. Ceea ce este chiar ok.

Remarc mai ales încărcarea rapidă, la 125W, care a permis alimentarea cu energie a terminalului de la 7% la 100% în numai 25 de minute. Am verificat cât durează încărcarea și de la 0% baterie. În 7 minute era deja la 33% iar 100% s-a încărcat în 28 de minute. Ceea ce este foarte tare, nu am mai văzut până acum un telefon care să se încarce total până în 30 minute.

Motorola Edge 30 Ultra are și încărcare wireless, pentru comoditate la încărcare seară de seară pentru cei care au nevoie. Ba chiar permite și încărcarea altui dispozitiv prin USB.

Un alt atuu al acestui smartphone este cu siguranță și ecranul OLED de 6.67 inchi, rezoluție FHD+ 2400×1080 pixeli și cu o rată de refresh de 144Hz, astfel că interfața și aplicațiile se mișcă fluid. Un ecran performant, fără doar și poate, care poate fi integrat și pe un smartphone de gaming.

Este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri largi de vizualizare, un contrast foarte bun și are o luminozitate maximă de 1250 nits, ce-l face lizibil chiar și într-o zi însorită. Un ecran bun atât pentru activități uzuale de socializare, informare, navigare și comunicare, precum și pentru vizualizarea pozelor, filmelor sau în jocuri. O adevărată plăcere să-l privești.

Există două profiluri de culoare pentru afișare, Natural și Saturated, pentru ca utilizatorii să-l privească conform propriilor preferințe.

La fel, rata de refresh poate fi setată pe Auto, astfel că aceasta este reglată automat în funcție de aplicația activă, pe 60Hz sau 144Hz. Normal, cu cât rata de refresh este mai mică, autonomia bateriei va fi mai mare.

Iar un ecran pe care se vede atât de bine un film, sistemul audio integrat trebuie să fie pe măsură, din punctul meu de vedere. În cazul de față, a fost integrat un sistem dual-speaker, stereo, cu Dolby Atmos Și chiar gălăgios, capabil să redea un sound clar și în registrul spectrelor de frecvență medii și înalte, bass-ul fiind abia abia perceptibil. Dar, pentru un film sau un clip pe youtube este un sistem audio chiar ok.

Apropo, nu are conector audio jack de 3.5mm, așa că trebuie apelat la o pereche wireless de căști, care se va auzi și mai bine atât la audiții muzicale cât și în video call-uri sau la urmărirea serialului preferat.

Interfața de utilizare și aplicații

Motorola Edge 30 Ultra are sistem de operare Android 12 iar interfața de utilizare este simplă, curată și permite customizarea conform propriilor preferințe, la nivel de layout, culori, fonturi, dimensiunea fonturilor, wallpaper-uri și teme. Normal, are acces la Google Play și de acolo pot fi instalate aplicațiile necesare, de orice gen ar fi ele.

Personalizarea poate fi efectuată și prin intermediul aplicației Moto dedicate.

Sunt foarte încântat de aplicația Ready For de la Motorola, ce permite afișarea interfeței telefonului pe un PC cu Windows precum și folosirea camerelor acestuia în rol de webcam. Ceea ce poate fi util la utilizarea anumitor aplicații cu tastatura și mouse-ul pc-ului, la redactarea unor mail-uri sau texte mai lungi de exemplu. De asemenea, aceeași aplicație permite transferul fișierelor de pe un pc direct pe telefon prin drag and drop. Invers nu am reușit.

Cum face poze și cum filmează Motorola Edge 30 Ultra

Orice terminal de top nu este complet dacă nu are un comportament deosebit și la capitolul foto-video. Și, din punct de vedere al capacităților, este un smartphone cu tot ce trebuie pentru că sistemul foto principal are nu mai puțin de trei camere – una de 200Mpix, o alta ultrawide și încă una cu zoom 2X.

Mai pe larg, sistemul foto principal stă în felul următor

  • Cameră foto principală cu un senzor Samsung ISOCELL HP1 de 1/1.22 inchi, rezoluție de 200MPix, deschidere a diafragmei f/1.9, pixel de 0.64μm, cu Ultra Pixel Technology pixelii vor fi de 2.56μm (16 în 1), stabilizare optică OIS
  • Cameră ultrawide cu un senzor Samsung JN1 de 1/2.76 inchi, rezoluție de 50MPix, unghide cuprindere de 114°, lentile cu o deschidere a diafragmei f/2.2, pixel de 0.64 μm, Quad Pixel Technology face pixelul mai mare de 1.28μm, este utilizată la captura gen Macro Vision
  • Cameră telephoto/Portret cu un senzor Sony IMX663 de 1/2.93 inchi, rezoluție de 12MPix, lentile cu o diafragmă f/1.6, zoom optic 2x, pixel de 1.22μm
  • Filmează 8K UHD (30fps), 4K UHD (60/30fps), FHD (60/30fps)

După cum se vede, un trio potent pe hârtie, însă după cum o știm cu toții, în lumea smartphone-urilor contează la fel de mult și algoritmii de procesare, experiența producătorului pe acest segment al camera-phone-urilor, nu degeaba sunt câteva mărci recunoscute pentru calitatea imaginilor foto-video captate.

Cert este că și Motorola vrea să fie acolo, printre cei apreciați. Tocmai de aceea au integrat și un senzor cu o rezoluție de 200 de Mpix. Este cu dus și întors o așa rezoluție, am povestit mai multe despre acest aspect aici.

Dar, din câte am constatat în timpul perioadei de utilizare, este un smartphone complet din acest punct de vedere, pe care m-aș bază fără reținere în timpul unei vacanțe, pentru că este capabil să se descurce foarte bine în majoritatea situațiilor de fotografiere și filmare.

Interfața de utilizare a camerei are destule moduri – SlowMotion, Video, Photo, Portrait, Pro și More, adică Spot Color, Night Vision, Panorama, Ultra-Res, Scan, Dual Capture foto și video, TimeLapse. Adică acoperă cam toată plaja de aplicații foto-video uzitate pe scară largă.

Pagina de setări permite ajustarea funcțiile AI, gen AutoSmile Capture, Gesture Selfie, SmartComposition cu regula treimilor, Shot Optimization, care prelucrează automat rezultatul final. Personal le-am dezactivat pe toate. Mai are setări pentru afișarea grid-ului treimilor, al unui indicator de nivel, al activării/dezactivării stabilizării sau HDR10+ pe filmare etc.

Setările pentru activare/dezactivare flash, timer, HDR, poză activă, Night Vision, rezoluție de fotografiat și filmat sunt oarecum ascunse, așa că trebuie tras din partea superioară a ecranului pentru a le putea accesa. Este o bară/liniuță acolo, vizibilă…

Interesant este faptul că modul Pro permite customizarea parametrilor de fotografiere pe toate cele trei camere ale modului principal dar și pe cea frontală (compensare la expunere, sensibilitatea ISO, timpul de expunere, balansul de alb), mai puțin focalizarea manuală pe cea frontală.

Atenție, camera principală nu fotografiază permanent la rezoluție de 200MPix, pentru acest lucru trebuie activat modul Ultra-Res. Și recomand utilizarea acestuia doar pe lumină bună, pentru că pe întuneric rezultatele nu sunt la fel de bune. De asemenea, pentru a folosi toți cei 60Mpix ai camerei frontale, trebuie activați din meniul de setări din Photos. Cu aceeași precizare, că utilizarea rezoluției maxime să se facă în condiții de lumină foarte bună.

Ca să nu mai spun că setarea rezoluției maxime determină fișiere prea mari pentru partajarea pe mail sau pe rețelele sociale (peste 30MB cu camera de 200MPix și peste 13MB cu cea frontală de 60Mpix).

De asemenea, în meniul contextual mai există un Mod, numit Smart High Resolution, care face poze la 50Mpix. La fel, recomand utilizarea acestuia tot în condiții bune de iluminare.

Există și un mod Auto Night Vision care detectează automat scenele cu iluminare slabă și prelungește un pic timpul de expunere, astfel că telefonul trebuie ținut cât mai stabil posibil.

De menționat că modul Night Vision funcționează doar cu camera principală și cu cea cu zoom, nu și cu camera ultrawide, ceea ce mi se pare un pic ciudat, o preferam pe aceasta în locul celei cu zoom la fotografia de noapte.

Și, cum doar prin practică îți dai seama cât de bun este, l-am pus destul de mult la treabă.

Practic, ce mi-a plăcut la Motorola Edge 30 Ultra la acest capitol foto-video

  • Că din punct de vedere foto-video are un sistem principal complet – cu cameră principală, o alta ultrawide și încă una zoom, deși doar cu un 2x și este recomandată doar pentru portrete. Dar mi-am făcut treaba și cu aceasta când am avut nevoie să apropii un subiect, o clădire, o floricică, un cățel…
  • Camera principală are stabilizare optică, de folos atât la fotografiere cât mai ales la filmare
  • Camera principală filmează la rezoluție 4K/60fps dar și la rezoluție 8K/30fps
  • Focalizarea este rapidă pe toate cele trei camere, în majoritatea condițiilor de iluminare. De menționat că mai dă erori de focalizare în condiții foarte slabe de lumină și mai ales când se încearcă clarul pe un plan foarte îndepărtat.
  • Permite realizarea de poze în timpul filmării dar și pauză pentru reîncadrare
  • De asemenea, la filmare 30fps pot fi utilizate toate camerele în același videoclip (principală, ultrawide și zoom). Logic, pentru că ultrawide și telephoto nu filmează la 4K/60fps, așa că nu sunt disponibile în această situație
  • În lumină bună, camera principală captează imagini de calitate, cu un nivel bun al detaliilor și o paletă coloristică naturală. Se descurcă foarte bine și în condiții de iluminare precară, totul este să ții telefonul cât mai stabil posibil pentru claritate maximă
  • Camera ultrawide este foarte bună pentru spațiile largi iar cea cu zoom pentru apropierea de subiect, mai ales pentru portrete
  • De asemenea, camera ultrawide permite și realizarea instantaneelor de foarte aproape, close-up, de la 3-4 cm
  • Ambele camere, principală și ultrawide, au rezultate ok și în condiții slabe de lumină, deși se observă o depreciere a nivelului detaliilor în plan îndepărtat. Dar, pentru partajare pe rețelele sociale, pozele sunt chiar ok.
  • Camera telephoto de asemenea contribuie cu rezultate de calitate, chiar dacă puteau fi un pic mai clare, mai sharp cum zic americanii
  • Și modul macro rezultă în imagini chiar ok dar trebuie să te obișnuiești de la ce distanță să faci pozele pentru ca zona de clar să fie cea dorită
  • FIlmarea cu camera principală este clară, stabilizată, cu o paletă coloristică naturală
  • Normal, comportamentul interfeței și capacitățile sale native sunt dependente și de performanțele platformei Snapdragon, una dintre cele mai performante la ora actuală
  • Are un spațiu intern de stocare chiar generos, astfel că încap pe el o mulțime de poze și filmulețe de prin vacanțe.

La ce ar mai fi de lucru din acest punct de vedere

  • Camerele ultrawide și telephoto nu filmează 4K/60fps, doar 4K/30fps
  • Focalizarea în timpul filmării are ușoare lag-uri dacă se face o schimbare bruscă între planul apropiat și cel îndepărtat
  • Ca la toate telefoanele cu mai multe camere, am sesizat balansuri de alb diferite în aceleași condiții de iluminare
  • Night Vision nu are activă și camera ultrawide
  • Nu în ultimul rând, mai este de lucru la algoritmul de procesare, pentru a fi la același nivel cu al concurenței. Cine știe, poate niște moduri de fotografiere speciale, gen alb-negru, ar fi de ajutor.

Dar hai să vedem și niște exemple.

În primul rând vreau să vă arăt diferențele de perspectivă în imagini realiazate cu toat cele trei camere.

După cum se observă, camera cu unghi larg este bună pentru cuprinderea spațiilor largi iar cea cu zoom apropie destul de mult subiectul. Se putea mai bine la zoom dar este ok și așa.

În primul rând îmi place cum se descurcă la imaginile tip macro, close-up, captate de aproape.

Ghioceii din grădină, surprinși de zăpadă, pozele fiind făcute la o săptămână distanță. După cum se observă, paleta coloristică este una naturală.

Mai multe exemple, în continuare.

După cum se observă, imaginile sunt clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel foarte bun al detaliilor.

Și animăluțele din ogradă sunt surprinse în portrete drăguțe.

Clare, cu o paletă coloristică naturală și un nivel bun al detaliilor.

Alte exemple de imagini captate pe timp de zi, totuși pe o vreme înnorată.

Atenție, modul HDR este dezactivat în pozele de mai sus.

Doar câteva imagini realizate în condiții de iluminare slabă și la interior.

Eu sunt mulțumit de calitate imaginilor realizate în astfel de condiții, cu toate cele trei camere. Da, clar, rezultatele nu sunt comparabile din punct de vedere al nivelului detaliilor ca pozele realizate pe timp de zi dar, cum am mai spus, sunt chiar ok, pot fi partajate fără reținere pe internet. Ba chiar eu l-am folosit fără probleme și la poze pentru articolele review ce tocmai le-am postat, pentru că se descurcă chiar excelent din punctul meu de vedere. Exemple aici și aici.

Promit să revin cu alte exemple realizate pe timp de noapte și nu numai. Nu de alta, dar pe frigălăul ăsta nu prea am avut chef să colind străzile noapte, prin ploaie, ninsoare sau frig. Și iarna mai mult citesc despre călătorii, după cum se poate vedea dintr-o poză de mai sus.

O serie de poze făcute pe întuneric, cu Bucureștiul văzut de sus, de la etajul 12 al unui hotel.

Am rămas plăcut surprins și de pozele făcute în astfel de condiții cu zoom 2x. Nu mi-au plăcut cele cu camera ultrawide, nu au aceeași culoare vibrantă. De asemenea, claritatea pozelor realizate în aceste condiții se menține mai ales în planul apropiat, în cel îndepărtat se pierde destul de mult la nivelul detaliilor.

Normal, pentru rezultate cât mai bune în astfel de condiții, camera trebuie ținută cât mai stabil. Altfel ies ca mai jos…

Dar tot e interesantă, nu?

Am și câteva filmări realizate cu ajutorul lui Motorola Edge 30 Ultra.

Una pe timp de zi, cu o pisicuță jucăușă în zăpada proaspătă din grădină…

O alta cu picăturile de pe streașină la topirea zăpezii…

Și o alta pe timp de noapte, din mașină, când mă întorceam de la serviciu.

Din punctul meu de vedere, filmările sunt chiar ok, mai clare ziua, cu o scădere a detaliilor în plan îndepărtat noaptea, cu o paletă coloristică naturală și cu o stabilizare chiar eficientă, deși parcă se putea și mai bine, cel puțin la cea filmată din mașină. De asemenea, am fost mulțumit de sunetul captat pe filmare.

Concluzii despre Motorola Edge 30 Ultra

Pro

  • Design premium, stilat
  • Ecran mare, generos, care se vede foarte bine
  • Fișă tehnică performantă, bună la orice aplicație mobilă
  • Capacitate de stocare internă generoasă
  • Sistem foto complet, atât cu cameră ultrawide cât și cu o alta cu zoom, plus un senzor de 200Mpix. Și este capabil de rezultate foto-video de calitate
  • Autonomie de ajuns pentru o zi de utilizare, într-un ritm mai alert
  • Încărcarea rapidă, încărcare full în aproape 30 de minute
  • Este dual-sim
  • Aplicația Ready For, care permite afișarea interfeței pe ecranul unui PC și folosirea camerelor în rol de webcam

Contra

  • Nu are slot pentru carduri micro-SD
  • Personal mi se pare un pic cam mare, cel puțin pe înălțime
  • Doar certificare IP52

Mi-a plăcut acest Motorola Edge 30 Ultra, așa că îl consider unul dintre cele mai bune terminale la ora actuală, care poate rivaliza din multe puncte de vedere cu modele de top de la alți producători. Are un ecran superb, generos și care se vede foarte bine, un design premium, cu o construcție de calitate, o fișă tehnică performantă cu o soluție de încărcare extra-rapidă, plus un sistem foto-video complet, care poate mulțumi prin comportamentul său majoritatea utilizatorilor.

Plus că are și un preț foarte bun la ora actuală, pe la un 3500 de Lei din câte am văzut pe internet. Ca să fiu sincer, din punct de vedere al performanțelor sale versus prețul de comercializare, este poate cea mai bună alegere la ora actuală.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *