Primele teste publice cu modemuri 4G in Romania (la Vodafone)

Astazi, cei de la Vodafone au anuntat prima retea 4G din Romania. Din cate am inteles, reteaua 4G de la noi este printre primele din Europa, dupa Portugalia, Germania si Italia. Oficialii Vodafone au afirmat chiar ca este mai performanta decat cea din Germania. Reteaua 4G Vodafone lucreaza in banda de frecvente de 1800 MHz iar serviciile comerciale, cu viteze de pana la 100Mbps, vor fi lansate la inceputul anului viitor.

Reteaua Vodafone 4G acopera acum 10 orase din Romania: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara. Momentan, terminale compatibile cu aceasta tehnologie sunt modemul USB Huawei K5005, tableta Asus 700KL (asta inseamna ca vom avea tableta Transformer Infinity in oferta Vodafone?) si hotspot-ul mobil Huawei R210, la care se pot conecta pana la 5 dispozitive simultan.

Eram curios sa vad cum se descurca noua tehnologie intr-un test pe speedtest.net, desi nu este 100% relevant. Ma interesa mai mult latimea de banda la upload, un element poate mai important cateodata decat viteza de download. Pentru ca nu putini sunt utilizatorii care au nevoie sa urce date pe net, nu numai sa descarce; un exemplu ar fi streaming-ul video HD. Oficialii Vodafone au anuntat o viteza medie de upload de 20 Mbps, ceea ce este oarecum confirmat de prima imagine, testul fiind realizat in reteaua metropolitana prin conexiune la un server din reteaua RDS. Dupa cum vedeti din a 3-a imagine, reteaua 4G sta foarte bine si la conexiunea cu un server din Leipzig, upload-ul avand o viteza de 11.52 Mbps.

Atentie, intr-un mediu real de lucru, s-ar putea sa nu obtineti astfel de viteze de transfer. Totul va depinde de cat de ocupata este celula de telefonie la care sunteti conectati.

Oricum, ramane sa vedem cam la ce preturi vor fi evaluate astfel de servicii.

*Magazinele Vodafone in care tehnologia 4G este disponibila pentru testare:

– Arad: Str. Closca nr. 2;

– Bacau:  Str. Ionita Sandu Sturza, nr. 2, Hotel Decebal;

– Brasov: 2 magazine – Str. Diaconu Coresi Nr. 1 si str. Saturn nr. 32;

– Bucuresti: 2 magazine – Vodafone Experience Store (Afi Palace Cotroceni) si Plaza Mall;

– Cluj: 2 magazine – Str. Unirii nr. 31 si Cluj Iulius Mall;

– Constanta: 2 magazine – Str. Alexandru Lapusneanu nr. 116 C, Complex City Mall si str. Stefan cel Mare 57;

– Craiova: 2 magazine – Str. Calea Bucuresti, bl. 27 A si Real Craiova;

– Iasi: 2 magazine – Str. Stefan cel Mare nr. 4 si str. Sf. Lazar, bloc A 1-3;

– Galati: Str. Brailei, bl, A5 bis, Tiglina 1

– Timisoara: 2 magazine – Augustin Pacha nr. 2 si Real Timisoara

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *