ASUS Zenfone Zoom Review – O apariție inedită în lumea smartphone-urilor

ASUS Zenfone Zoom este o apariție inedită pe piața smartphone-urilor în 2016, fiind de altfel singurul terminal la ora actuală a cărui cameră principală are lentile cu zoom optic 3x. Chiar a făcut senzație la momentul anunțului său oficial, mai ales că este construit de un producător fără prea mare experiență în domeniul foto. Pe de altă parte ASUS este o companie care inovează permanent, în toate domeniile în care activează, fie că vorbim de laptopuri, computere desktop, plăci de bază sau tablete. Așa că ar trebui să ne așteptăm și la alte surprize din partea taiwanezilor la categoria smartphone-uri.

De altfel ASUS a demonstrat în ultimul an că dorește să se afirme și pe această piață a smartphone-urilor, lansând o mulțime de modele, majoritatea de nivel mediu. Despre cele mai recente dintre ele v-am povestit și eu – ar fi vorba despre primul smartphone cu 4GB memorie RAM, Zenfone 2, despre Zenfone 2 Laser, despre Zenfone Selfie, care are două camere de 13Mpix,  dar și despre Zenfone Max, telefonul cu un acumulator de 5000mAh.

După acest Zenfone Zoom ar cam trebui să ne așteptăm în acest an și la primul smartphone din categoria premium made by ASUS, cel puțin așa ar fi logic.

ASUS Zenfone Zoom

Specificațiile terminalului ASUS Zenfone Zoom sunt următoarele:

  • Ecran – IPS cu o diagonală de 5.5 inchi și rezoluție full HD, protejat cu Corning Gorilla Glass 4
  • Procesor – quad-core Intel Atom Z3580 tactat la 2.3GHz
  • GPU – PowerVR G6430
  • Memorie RAM – 4GB
  • Capacitate de stocare internă – 64GB, expandabilă prin carduri microSD cu o capacitate de până la 12bGB
  • Rețea – 4G, Wi-Fi tip AC, Bluetooth V4.0+EDR
  • Cameră principală – senzor Panasonic de 13Mpix, lentile Hoya cu zoom optic 3x, f/2.7-4.8, sistem de stabilizare optic și autofocus cu laser, filmare full HD/30fps
  • Cameră frontală – 5Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/2.0
  • Dimensiuni – 158.9 x 78.84 x 5 ~ 11.95 mm
  • Greutate – 185 de grame
  • Acumulator – 3000mAh
  • Sistem de operare – Android Lollipop
  • Alte – blitz extern inclus la pachet

ASUS Zenfone Zoom

Despre construcția și design-ul lui ASUS Zenfone Zoom

Am apreciat în primul rând construcția de calitate, cu carcasă pe care vei găsi atât plasticul, cât și aluminiul sau pielea sintetică. De exemplu, muchiile laterale au fost acoperite cu o ramă din aluminiu cu finisare mată iar capacul din spate a fost acoperit aproape în totalitate cu piele sintetică.

După cum se observă, în partea din spate se distinge modulul rotund camerei foto, înconjurată cu două inele cromate și acoperită cu un plastic cu finisare mată. Tot pe spate există și o tentativă de grip, prezența acesteia fiind mai degrabă la nivel estetic, pentru că la utilizare nu-ți va fi de niciun folos. Designerii ASUS au vrut cumva să accentueze prin design-ul spatelui că ASUS Zoom este un terminal tip camera-phone și cred că le-a reușit. Iar pielea sintetică de spate este capabilă să asigure o prindere eficientă când îl ții în mână.

ASUS Zenfone Zoom

Capacul din spate se detașează, ceea ce în teorie este un lucru util. Dar nu pentru schimbarea bateriei, operațiune care nu este posibilă fără o deplasare la service. Capacul se scoate pentru a putea accesa sloturile pentru cardul microSD și pentru SIM-ul telecom. \De altfel, acesta este destul de rigid și se scoate destul de greu.

Deși se laudă că ar fi cel mai subțire smartphone cu zoom optic, și cred că așa și este, din punct de vedere al dimensiunilor exterioare rămâne un terminal phablet destul de butucănos, cu o siluetă cu mult peste media actuală (12mm în cazul de față).

Tocmai de aceea parcă ar fi fost de preferat un ecran mai mic, de 5 inchi să zicem, care ar fi indus dimensiuni totale mai rezonabile, mai simplu de manevrat în momentele în care vrei să faci poze sau să filmezi. Practic, este un telefon pe care nu-l vei putea ține într-o singură mână în timp ce faci poze.

ASUS Zenfone Zoom

Pe muchia superioară este prezent conectorul de 3.5 mm pentru căști și un microfon.

ASUS Zenfone Zoom

Pe cea inferioară vei găsi portul microUSB pentru alimentare și un alt microfon.

ASUS Zenfone Zoom

Muchia dreaptă a fost populată cu restul de butoane – cele de ajustare ale volumului, cu rol de zoom in/out când este activă aplicația camerei, butonul de Power și încă  două – unul pentru declanșare foto, un altul pentru înregistrare video.

ASUS Zenfone Zoom

Cum se comportă ASUS Zenfone Zoom

Ecranul este unul mare, generos, cu o diagonală de 5.5 inchi și o rezoluție full HD, ceea ce îl face util pentru orice gen de aplicații, fie că sunt doar pentru informare, pentru divertisment sau chiar pentru prelucrarea pozelor realizate cu camera cu zoom optic. Este IPS, așa că este capabil să redea o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. De remarcat totuși că nu este prea luminos, așa că într-o zi cu soare puternic va fi mai greu lizibil.

La nivel hardware este identic cu primul smartphone cu 4GB memorie RAM – ASUS Zenfone 2. Practic, este un smartphone cu un comportament echilibrat și care permite accesarea oricărei aplicații de Android, de orice gen ar fi ea. Interfața este destul de fluentă, cu ușoare sacadări în momentele solicitante, iar cei 4GB memorie RAM sunt de ajuns pentru deschiderea simultană a mai multor aplicații. De asemenea, am apreciat capacitatea de stocare internă de 64GB, utilă pentru stocarea multor poze și filmulețe. Nu este de neglijat nici posibilitatea extinderii capacității prin adăugarea unui card microSD de până la 128GB. De remarcat că stă foarte bine și la capitolul conectivitate – are 4G cu suport de până la 150Mbps dar și modul Wi-Fi de tip AC, ambele garantând un comportament bun la navigarea pe internet, în aplicațiile de socializare sau la vizionarea unor streaming-uri video.

Totuși, parcă aș fi vrut să fie echipat cu un procesor Snapdragon, atât pentru o putere de procesare superioară, cât și pentru un comportament mai bun la nivel de autonomie. În cazul de față aceasta fiind de maxim o zi la o utilizare intensă. De asemenea, un procesor mai puternic ar fi permis și filmarea la rezoluție 1080p cu 60fps, un standard mai actual decât cel 1080p/30fps.

Dar, chiar și cu această platformă hardware de la Intel, ASUS Zenfone Zoom este un terminal destul de performant și care s-ar dovedi util unei bune părți a utilizatorilor. Sincer să fiu, m-aș putea folosi de acest telefon fără probleme la toate activitățile mele zilnice, așa cum aș face-o cu orice alt model de la firme concurente.

Normal, l-am testat și cu cele trei aplicații de benchmark – Antutu, Quadrant și 3D Mark Ice Storm Unlimited.

benc_1 benc_2 benc_3Rezultatele comparate cu cele obținute de alte terminale și tablete, în continuare.

asus_3d asus_antutu asus_quadrant

După cum se observă, la nivel de performanțe, ASUS Zenfone Zoom se compară cu LG V10, un smartphone care mi-a plăcut chiar foarte tare.

ASUS Zenfone Zoom

Despre camera foto și zoom-ul lui ASUS Zenfone Zoom. Cu zoom sau fără? Asta este întrebarea!

Punctul de atracție al acestui smartphone este cu siguranță zoom-ul optic 3x, care îl transformă practic într-o adevărată cameră foto compactă, ce-i drept, una cu un ecran imens. De menționat că lentilele nu ies din corpul camerei, ceea ce este un lucru mai mult decât ok. Nume importante ale industriei foto au fost partenere pentru realizarea acestui telefon – și mă refer la senzorul de origine Panasonic și la lentilele marca Hoya.

Sunt voci care afirmă că nu este nevoie de așa ceva pe un smartphone, eu unul i-am contrazis printr-un articol separat. Eu sunt unul dintre cei care preferă o astfel de facilitate chiar și pe un smartphone, consider că mi-ar fi de un real folos pentru captarea unor subiecte aflate mai departe sau pentru schimbarea perspectivei scenei de fotografiat. Chiar dacă dimensiunile terminalului nu vor mai fi la fel de suple.

Ca să nu mai spun că zoom-ul optic este de preferat celui digital, care nu permite realizarea unor imagini la aceeași calitate. Zoom-ul optic ar fi cu siguranță util pe orice smartphone de top și ar aduce un plus de funcționalitate acestora. Zoom-ul este un atuu al camerelor foto compacte, nu văd de ce nu s-a bucura de aceeași apreciere și pe un smartphone. Desigur, cu păstrarea unor dimensiuni rezonabile, care să-l facă ușor de purtat și de manevrat.

V-am arătat o mulțime de poze dar și filmări realizate cu ajutorul lui de curând. Pe toată perioada utilizării am fost mulțumit de comportamentul camerei – zoom-ul este destul de rapid, stabilizarea optică eficientă și sistemul de focalizare cu laser își face foarte bine treaba, atât în condiții slabe de iluminare dar și fotografierea de aproape.

Practic, la nivel de calitate foto-video mai este loc de îmbunătățiri. Rezultatele foto pot mulțumi fără tăgadă o bună parte a utilizatorilor, dar nu se pot compara la nivel de detaliu și de acuratețe a paletei coloristice cu cele obținute de terminale din gama premium. Și nu este de neglijat nici comportamentul mediocru în condiții slabe de iluminare, dacă te plimbi noaptea prin oraș de exemplu. În mod Manual rezultatele pot fi ușor îmbunătățite, dar numai dacă prinzi smartphone-ul pe un trepied.

De asemenea, ar trebui stabilizat focusul când se face zoom și ar mai trebui umblat pe la algoritmii de procesare a imaginii. Nu ar fi rău dacă la o variantă ulterioară s-ar opta pentru un senzor mai de calitate. Nici interfața camerei foto nu este ce trebuie, de altfel extrem de asemănătoare cu cele existente pe terminalele de care am amintit la început. Aș vrea o interfață mai prietenoasă, cu controale asemănătoare celor de pe camerele foto.

Și parcă aș fi apreciat o formă mai compactă, chiar dacă asta înseamnă un ecran mai mic. Dar e de preferat dimensiuni mai mici pentru un terminal la care te aștepți să fie utilizat destul de mult la pozat și la filmat.

asus_foto

Dar, mai important este faptul că pozele realizate de ASUS Zenfone Zoom pot fi imprimate și pe hârtie foto, la o calitate chiar acceptabilă.

Despre interfața și aplicațiile de pe ASUS Zenfone Zoom

Am observat o tendință demnă de lăudat printre producătorii de telefoane în acest an 2016 – anume faptul că încearcă să preinstaleze cât mai puține aplicații bloatware. Sunt conștienți că utilizatorii sunt deranjați de prezența unor aplicații de care practic nu au nevoie. Așa că preferă să pună la dispoziția acestora magazine dedicate pentru descărcarea aplicațiilor pe care le vor.

Dar nu și la ASUS, o companie care preferă să agaseze în continuare cu aplicații inutile de genul Do It Later, Omlet Chat, Laser Ruler (care nici măcar nu măsoară exact), Zen Talk, Zen Circle, Amazon Kindle, TripAdvisor sau Puffin Browser.

ASUS Zenfone Zoom vine cu sistem de operare Android 5.0 Lollipop si interfață ZenUI, colorată, dinamică, cu posibilități multiple de customizare. Ai la dispoziție multe wallpaper-uri, teme sau chiar pachete de iconițe pentru a o face să arate cum preferi.

Rămân valabile și gesturile tactile pe care le poți face chia când ecranul este  blocat/închis. Cu o dublă atingere îl activezi, dacă desenezi un “e” vei deschide aplicația de e-mail, la un “c” pornește camera foto, cu un “w” pornește browser-ul de internet.

Remarc totuși și aplicațiile care mi se par în continuare utile

  • cu ShareLink poți transfera fișiere de pe smartphone pe un PC prin conexiune Wi-Fi. Și invers, poți trimite fișiere de pe un PC pe smartphone.
  • QuicK Memo, utilă pentru a lua notițe de mână;
  • AutoStart Manager, pentru administrarea aplicațiilor care pornesc automat;
  • Flash Light, extrem de utilă cand lumina ambientală nu este de ajuns.

Normal, poți instala orice altă aplicație ai nevoie din Play Store.

ASUS Zenfone Zoom

Concluzii despre ASUS Zenfone Zoom

Pro

  • Design, construcție de calitate
  • Are zoom optic 3x
  • Are butoane fizice de control pentru declanșarea fotografierii și filmării
  • Vine cu un bliț extern
  • Capacitate de stocare internă de 64GB, plus slot microSD
  • Fișă tehnică cu performanțe actuale

Contra

  • Este un terminal destul de masiv, care nu poate fi utilizat ușor cu singură mână
  • Calitatea rezultatelor foto-video ar trebui îmbunătățită, măcar printr-un update software
  • Autonomia sub așteptări

ASUS Zenfone Zoom readuce în prim-plan ideea de phone-camera, a unui smartphone cu capacități foto-video avansate, dedicat în primul rând pasionaților de fotografie. Este cel mai compact smartphone cu zoom optic folosit de mine până acum, așa că nu este dificil să-l porți în vacanță cu tine, ba chiar aș spune că poate fi utilizat zilnic fără probleme. Cei care apreciază phablet-urile nu ar trebui să aibă nevoie de mult timp de acomodare.

Are o fișă tehnică destul de performantă, cu 4GB memorie RAM și o capacitate de stocare mai mult decât generoasă, de 64GB plus slot microSD, așa că se poate dovedi folositor în orice aplicație de Android ai folosi.

Dar cum ar trebui să fie Zoom pentru a concura de la egal cu elitele?

  • Să aibă un ecran mai mic, implicit dimensiuni mai compacte, mai simplu de manevrat
  • Să aibă un procesor mai puternic, care să permită filmarea cel puțin la rezoluție 1080p/60fps
  • Să aibă o autonomie mai eficientă, care să-i permită fotografierea și filmarea pentru o întreagă zi
  • Ar fi de preferat o altă interfață și algoritmi îmbunătățiți pentru procesarea imaginii, ba chiar și un senzor mai de calitate
  • Lentile mai luminoase, care să-l facă viabil și în medii întunecoase
  • Fără bloatware sau cu mai multe aplicații dedicate pe zona foto-video

Chiar sunt curios cum va arăta viitoarea ediție Zoom 2. Cred că inginerii de la ASUS vor ține cont părerile utilizatorilor și vor aduce un camera-phone adevărat. Sincer să fiu, aș cam vrea să văd un Zoom cu un Snapdragon 820/830, chiar dacă ar avea un preț mai mare. Cred că ar fi cu adevărat interesant.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *