La Cinema, acasa – II

_cinema_foto_masina

Traim vremuri prea dinamice, prea zbuciumate,  in care timpul acordat propriei persoane sau familii, din pacate, se comprima la maxim. Majoritatea zilei ne-o petrecem la serviciu iar la sfarsitul ei suntem destul de obositi pentru a mai merge sa vizionam un film in conditii ideale, de cinema. Iar in weekend-uri, eu personal prefer sa ies la iarba verde sau sa stau acasa sa ma odihnesc decat sa fac efortul (care este mai mult psihic decat fizic, din cauza de aglomeratie) pentru a merge la o sala de cinema. Ma rog, astea sunt optiunile si preferintele mele.

De curand, am avut ocazia sa imi creez propriul cinema la mine acasa. Sa nu credeti ca am realizat o sala de cinema in stilul celor de la MTV Cribs. In paranteza, as fi vrut eu…dar..fiecare dupa posibilitati . :O))

Dar Cum? Am creat o sala simpla, de bloc, in sufrageria proprie, ale carei componente principale au fost peretele lateral (ales pentru ca era singurul gol si pe care se putea proiecta), dintr-o canapea foarte confortabila pentru stilul tolanit cu burta in sus si videoproiectorul all-in-one de la Epson, modelul EH-DM2, pe care l-am primit la testare.

epsondm201

Ce gaselnita o mai fi si asta va intrebati? Proiector All-in-One..Spooky… Nimic mai simplu: un proiector cu dvd player incorporat, cu boxe stereo 2x8W si, daca nu era indeajuns, cu un port USB pentru conectarea altor solutii de stocare. Pe langa toate acestea, echipamentul este compatibil cu formatele DivX precum si cu MP3 si Jpeg.

Caracteristicile tehnice cele mai reprezentative sunt cele de mai jos:

– diagonala imagine proiectata: 30-300 inchi, cam de la 3 1/2 metri am avut o diagonala a ecranului de peste 4 metri.

– putere luminoasa: 1200 Lumeni

– rezolutie maxima: 1280×1024 pixeli

– sistem audio: stereo 2×8 Watti

– unitate optica cu incarcare prin slot, recunoaste toate formatele DVD, CD.

– intrare USB pentru conectarea unui stick de memorie

– compatibil DIVX, Mp3, Jpeg

– intrare tip RCA video si audio, RGB – component, VGA pentru PC

– iesire audio coaxiala pentru conectarea la un amplificator.

Pe scurt, ca sa nu ma lungesc prea mult si sa va plictisesc o sa va descriu cum l-am utilizat.

_cinema_foto_avion

Imaginea proiectata la mine in sufragerie, de la o distanta de aproximativ 4,3 metri a avut o diagonala de peste 3.7 metri (masurata, parol). Mai mult decat indeajuns pentru experiente si implicit vizionari exceptionale. Filmele proiectate se vad foarte bine, clar, culorile sunt naturale si intense dar cu o singura conditie: sa fie neaparat intuneric in camera. La lumina zilei imaginile proiectate sunt sterse si nu se vad foarte bine.

Cu toate ca are boxe incorporate, un lucru foarte util atunci cand se merge cu el la o prezentare de business, pentru vizionarea casnica a unui film ca la carte l-am conectat la un amplificator, asigurandu-mi in acest fel si sunetul de calitate atat de necesar unei experiente tot de calitate.

eh-dm21

Pe langa unitatea optica incorporata, mai putem rula filme sau videoclipuri si de pe alte surse cum ar fi:

– prin conexiunea VideoIn – RCA de pe orice alt player VHS, DVD, Blu-ray sau chiar mediacentere si digital box-uri de cablu.  Singura mea problema a fost ca la rularea prin conexiunea Video In, diagonala implicita a filmului este mai mica decat la vizionarea directa de pe unitatea optica incorporata. Nu stiu de ce, nu am gasit o explicatie.  Aaa, si sa nu uit: am proiectat chiar si meciurile din Liga Campionilor. Prea tare!

– prin conexiunea RGB – Component – de pe o camera video digitala de exemplu;

– direct de pe un suport USB dar care, din pacate, trebuie sa fie neaparat Fat16 sau 32. Nu recunoaste formatul NTFS.

Daca punem un stick usb pe care avem stocate atat melodii in format mp3 cat si fotografii jpeg, muzica va porni automat iar in acelasi timp putem viziona fotografiile. In acest fel putem crea o atmosfera ambientala placuta la vizionarea unui album foto drag.

Prin conexiunea VGA putem conecta un computer, fie el desktop sau laptop, o facilitate foarte utila mai ales in mediul de business, atunci cand se proiecteaza diverse prezentari. Nu sunt probleme de dimensiune ale imaginii la conexiuni prin VGA, singura mica deficienta fiind la proiectarea caracterelor foarte mici care sunt putin mai greu de descifrat. De aceea, daca doriti sa cititi stirile de pe internet proiectate pe perete va recomand folosirea unor caractere mai generoase.

Cu toate ca ar avea specificatii pentru vizionarea filmelor in format HD, nu am avut cum sa verific acest lucru deoarece nu are un port HDMI pentru conectarea unor surse viabile HD, macar in 720p.

epsondm203

Pe langa tenditele sale de folosire mai mult intr-un mediu casnic, acesta poate fi utilizat foarte bine si in mediul de business, fiind prevazut cu maner pentru transport.

Legat de partea de setari ale imaginii, se pot regla dimensiunile, trapezul, luminozitatea, contrastul, saturatia si intensitatea culorilor, totul foarte usor, din telecomanda. Focalizarea (claritatea imaginii) se regleaza foarte simplu din inelul lentilei.

In rest ce pot sa mai spun? Este un echipament foarte usor de utilizat, simplu si eficient. Cu ajutorul lui ne putem recreea, relaxa si distra in confortul propriului camin, avand asigurat suportul total pentru rularea filmelor, fotografiilor sau muzicii preferate.

O prezentare video a utilizarii lui, mai jos:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=C_tSfUzFd18]

Concluzii

Pro

– simplu de utilizat

– all in one

– recunoaste divx, mp3 si jpeg

– imagine clara si de calitate

– pretul destul de bun 2480 RON

Contra

– imaginea este mai mica la redarea prin conexiune VideoIn – RCA

– nu are port HDMI-IN pentru vizionarea directa a formatelor HD (macar 720p)

Sincer mi-as cumpara unul cat mai repede posibil daca as avea cum si daca nu s-ar uita sotia destul de urat la mine :O)) si l-as instala pe tavanul sufrageriei pentru a-l folosi tot timpul pentru ca, parca, acum vizionarea pe un televizor fie el si LCD HD a inceput sa mi se para o experienta “minuscula”. Si sa mai avem in vedere un fapt: un televizor LCD sau o plasma cu diagonale de cel putin 2 metri au un pret exorbitant, aproape cat o masina cu pretentii.

Il gasim pe www.epson-store.de/cro/lro/

5 thoughts on “La Cinema, acasa – II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *