Smailo Easy PC – pentru bugete reduse

smailo_sala_consiliu

Nevoia unui echipament care sa ne asigure  acces la principalele aplicatii pe care le utilizam zi de zi (internet, mail, office etc) in conditii de portabilitate maxima, adica in tren, la iarba verde, in aeroport, la mare sau la munte, la restaurant la o intalnire de afaceri, la un client pentru o prezentare sau in orice alta parte unde suntem departe de birou, este o necesitate reala cu care ne confruntam majoritatea dintre noi. Mai cu ceva timp in urma, pana la inceputul lui 2008, asigurarea acesteia, cu un echipament usor, in speta un ultraportabil, era o operatiune costisitoare dpdv finaciar. Erau echipamente extrem de scumpe.

De aproape 1 an au aparut pe piata netbook-urile, echipamente al caror atu principal este pretul ieftin care rezolva intr-un fel aceasta ecuatie. Adica, oriunde am fi, in concediu sau in deplasare cu serviciul, avem la dispozitie un echipament usor de manevrat si de transportat cu ajutorul caruia ne putem informa sau chiar continua/indeplini sarcinile incepute la birou si, care, nu mai este scump. Avem la dispozitie un echipament usor si accesibil majoritatii consumatorilor. Si-l permit toti, nu numai cei cu care soarta a fost mai darnica.

Eu le privesc ca al doilea sistem, complementar celui de la birou, mai puternic. Sunt sisteme secundare care ne asigura in primul rand portabilitatea de care multi dintre noi au nevoie. Si inca un aspect, pretul. Este unul din factorii care l-au impus pe piata.

Am primit la teste, un netbook importat sub un brand romanesc, Smailo, al celor de la Arobs Transilvania, unul care la prima vedere impresioneaza prin pretul de achizitie de numai 1279 RON. Cred ca este cel mai mic pret de pe piata noastra pentru un netbook cu ecran de 10 inchi si cu, un lucru foarte important de altfel, Windows XP Licentiat. Cum pretul de achizitie este o nota definitorie pentru un echipament in vremurile astea sumbre si crizate pe care le traim, am decis sa vad cum m-as putea descurca si cu un astfel portabil. Poate sau nu poate? Face sau nu face? Ieftin insemna neaparat prost, nefunctional, slab?

smailo_netbook-cu-background

Caracteristici Tehnice

– Procesor Via C7-M, 1.6 Ghz

– Memorie RAM: 1 GB

– HDD: 160 GB

– Ecran: 10.2 inchi, 1024×600 Pixeli

– Dimensiuni: 252 x 183 x 31,8 mm

– Greutate: 1.3 Kg

– Retea: LAN, WAN b/g

– Conectica: USB 3 x USB 2.0, Card reader 3in1 MMC/SD/MS Pro

– Baterie: 3 cells Li-Polimer, Autonomie: 2,5-3ore

SmailoEasyPC

Primele Impresii

Aspectul este cel al unui echipament decent, simplu, economic cred ca este cuvantul cel mai exact cu care poate fi descris. Obtinerea unor preturi competitive, foarte mici mai ales pentru piata noastra si-a spus cuvantul. Sa nu credeti ca este urat. Nu. Este simplu, fara elemente stilistice de design care sa poata sa il scoata in evidenta cumva. Poate doar capacul, realizat dintr-un plastic lucios, de tipul “piano black” ii mai indulceste putin aerul spartan.

In rest, carcasa este solida, rezistenta, construita din materiale sanatoase. Solutia aleasa pentru legatura dintre capac/ecran si corpul echipamentului este simpla, gen balama, dar care in acelasi timp pare si rezistenta. Vorbesc chiar din experienta avuta cu el, netbook-ul a rezistat cu succes unei caderi accidentale de la o inaltime de 1.7 metri. Ma cam speriasem sincer sa fiu, dar dupa ce am vazut ca nu a patit nimic, m-am linistit si mi-am vazut in continuare de lucrul cu el.

smailo_front

Functionare si Utilizare

Inca de la inceput vreau sa precizez un lucru: configuratia lui pe baza platformei ieftine a celor de la Via, este una care ne asigura suportul mediu pentru principalele aplicatii pe care le putem utiliza in afara biroului: suita office, browser de internet, client de e-mail, mesagerie instant, clienti de vpn. Putem chiar face mici retusuri la fotografii, viziona videoclipuri in formatul standard sau participa la conferinte video cu camera web incorporata. Daca ne dorim vizionarea de videoclipuri in format HD, fie ele chiar in 720p, nu v-ati gasit echipamentul potrivit. De fapt nici alte netbook-uri mai cu pretentii nu stau mai bine la acest capitol.

In primul rand mi-a placut ecranul. Este mare, luminos, culorile afisate sunt naturale iar unghiul de vizualizare este excelent. In lumina puternica, atunci cand functiona doar pe baterie, am preferat sa renunt la autonomia marita si sa cresc luminozitatea pentru a distinge ceea ce cautam pe internet. Calitatea ecranului nu este mai prejos decat a concurentei, asta este sigur.

smailo_tastatura

Tastatura si layout-ul ei putin ciudat, cu asezarea unor taste atipic fata de cum suntem obisnuiti este principalul sau minus. Chiar daca are o diagonala a ecranului mai mare mare, dimensiunile tastelor, nu le depasesc pe cele ale unuia de 9 inchi. Este aceeasi problema pe care o am si la netbook-urile ASUS fie ele de 9 sau de 10 inchi. Oricum, totul tine de acomodarea cu asezarea si dimensiunile tastelor si de utilizarea intensiva a lor. In rest, pare o tastatura bine facuta, solida, iar cursa tastei la scriere este destul de confortabila.

Touchpad-ul, cu toate ca este unul mititel, functioneaza foarte bine, raspunde precis la atingere si nu-ti da senzatia de “franare”.

Hard disk-ul de 160 GB este destul de spatios pentru toate datele de tip multimedia pe care le putem produce in timpul vacantelor.

smailo_sd

Pe partea de conectica sta foarte bine. Avem la dispozitie destule porturi USB (chiar 3) si cititor de carduri SDHC, foarte util atunci cand suntem in vacanta si vrem sa stocam pe hard disk fotografiile sau filmele realizate. Nu ducem lipsa nici de port ethernet sau de conexiune wireless, pentru a putea fi online prin orice mijloc de conectare posibil.

Bateria pe 3 celule mi-a asigurat o autonomie de aproximativ 2 ore, in care am folosit internet-ul prin conexiune 3G si ecranul cu luminozitatea la maxim pentru a vizualiza cat mai bine paginile de web. Eu unul prefer sa mai scada autonomia decat sa ma chiorasc la ecran.

Nu in ultimul rand, Smailo-ul mi-a lasa impresia unui echipament robust, solid si rezistent. Nu numai prin faptul ca l-am scapat din pom si nu a patit nimic ci si prin constructia si materialele din care este realizat. Plasticele de pe el nu flambeaza sau scartaie, ecranul nu este flexibil iar tastatura, dupa cum am mai zis, pare una demna de un concurs de anduranta.

Software

Este demn de remarcat faptul ca, la acest pret mic, avem parte si de un sistem de operare licentiat, Windows XP Home. Este un aspect pozitiv pentru ca majoritatea utilizatorilor folosesc numai Windows ca SO, un linux fiind mult mai greu de “manuit”, utilizat, invatat de catre acestia. Odata obisnuit cu un SO este foarte greu sa il schimbi, acum ma refer la majoritatea utilizatorilor de pc si nu la maestrii in ale linux-ului de care este atat de plina aceasta mica tarisoara…  :O))

Am instalat pe el cam tot ceea ce folosesc atunci cand sunt in deplasare: Suita Office 2007, Firefox, Irfan Viewer, Yahoo Messenger si clientul de Cisco VPN. Pe toate le-am instalat fara probleme si au functionat in aceeasi nota, nu au existat blocari de sistem si nici nu am sesizat ca ar functiona excesiv de greu cu anumite programe.

Dar, din cauza de putere ce calcul redusa, nu este un echipament pe care sa-l recomand celor care lucreaza in domeniul foto sau alte profesii legate de grafica. De ce? Pentru ca afisarea thumbnail-urilor unor fotografii realizate la rezolutii de 10 megapixeli de exemplu (adica la dimensiuni de aproape 4 Mb) se face un pic mai greu. Amatorii au timp de asteptare, cu toate ca sunt putin sceptic si la acest aspect, dar profesionistii sigur nu vor avea rabdare. Stocare da, poti sa faci fara probleme, chiar si un pic de retusare, la un nivel minim. Dar atat.

_smailo_pe_lung

Concluzii

Pro

– constructie solida, robusta si rezistenta

– ecran mare

– pretul cel mai mic de pe piata

Contra

– platforma VIA, mai slaba decat cea Intel

– tastele mici

_smailo_pe_pietris

Intruneste principalele conditii pe care trebuie sa le aiba un netbook, conditii pe care le-am descris acum mult timp:

– 1 -are ecran de 10 inchi

– 2 – este usor – are sub 1.3 kg

– 3 – nu avem SSD dar compenseaza cu o stocare generoasa iar pentru majoritatea consumatorilor conteaza mai mult acest aspect

– 4 – ne putem desfasura confortabil activitatea pe el

– 5 – are 1 GB RAM

– 6 – vine preinstalat cu Windows XP

– 7 – are 3 porturi USB si slot SDHC

– 8 – Este cel mai ieftin de pe piata.

Deci, la general intruneste nota 7/10 ceea ce, pentru pretul la care vine, nu este rau deloc.

_smailo_in_copac_3

Pana la urma, netbook-ul celor de la Arobs este unul care isi face treaba indiferent unde si cu ce scop ar fi utilizat. Face fata cu succes principalelor activitati electronice pe care le-am putea desfasura atat in vacanta cat si la serviciu, fiind un echipament care tine cu buzunarul proprietarului, un subiect foarte sensibil de altfel in aceste vremuri.

Este o optiune demna de luat in seama pentru toti cei care isi doresc sau au nevoie de un astfel de echipament, care vor sa-si termine treaba in timp util si care nu vor sa cheltuiasca multi bani doar pentru un aspect glamour sau de fite.

In concluzie la intrebarile pe care mi le-am pus la inceput: Smailo si poate si face. Isi are limitele lui constructive dar nu sunt departe de cele ale majoritatii netbook-urilor. Smailo, la pretul  sau mic – un atu in aceste zile pentru succesul de piata, combinat cu performante acceptabile, ne poate asigura portabilitatea de care avem nevoie.

Il gasim pe www.gps-auto.ro la un pret de 1279 Lei. Mai au si o oferta pentru elevi si studenti la 1250 Lei.

9 thoughts on “Smailo Easy PC – pentru bugete reduse

  • June 28, 2009 at 4:54 pm
    Permalink

    Cateva intrebari, pentru ca pare o jucarie tentanta.

    Cat GB de ram suporta maxim?
    Cu cat mai slab este procesorul pe platfoma VIA?
    (daca sa zicem ca ar exista un procesor Atom de 1.4, ar fi echivalent cu cel de 1.6 de la via ?)

    Multumesc anticipat

    P.S. Pentru fotografii precum cea in care l-ai cocotat in copac, foloseste blitz de umplere. Cu alte cuvine, il folosesti de fiecare data cand ai zone foarte luminate si foarte intunecate.

    Reply
    • June 28, 2009 at 7:50 pm
      Permalink

      Multam de sfaturi.
      Legat de RAM: habar nu am daca mai merge inca unul. Nu m-am gandit la marirea memoriei RAM pentru ca nu cred ca inca un giga ar aduce mari beneficii unui echipament care este facut pentru o minima utilizare… Dar incerc sa ma interesez (o sa ma uit la ce placa de baza are si la specificatiile ei..daca o sa gasesc pe undeva)
      Legat de Performante: De exemplu, pe un Asus EEE 1000H, tot cu 1 GB RAM si hdd de 160 GB dar cu cu procesor Atom la 1.6 Ghz, filmele HD in 720p se misca mult mai bine. Nu extraordinar dar se vede diferenta..
      In rest, la aplicatii office, internet, etc, nu am observat vreo diferenta notabila.

      Reply
      • June 28, 2009 at 10:45 pm
        Permalink

        In legatura cu RAM-ul, pentru mine este destul de important. Sunt genul de utilizator care deschide o tona de aplicatii. Nu de alta, dar imi place sa ajung repede unde am nevoie.

        Stiu ca este o jucarie mai mult pentru internet, dar nu doar odata am deschis peste 50 de pagini :))

        Pentru office, procesorul nu trebuie sa fie extraordinar. Acum am un Toshiba Tecra 8200. Chiar daca are un procesor de 900 si o placa video infecta, tot RAM-ul constituie pentru mine singura problema.

        Daca ai gasi pe undeva in specificatiile lui daca are unul sau doua sloturi de RAM si cat de mari sunt modulele suportate, ar fi super 🙂

        Cat despre filme in HD… nu ma pasioneaza. Daca poate sa care pagini web cu roaba prin facultate, este ideal pentru mine 🙂

        Multumesc anticipat!

        Reply
        • June 29, 2009 at 8:46 pm
          Permalink

          inca nu am niciun raspuns…
          – inca un slot nu este…
          – sistemul este un Ecotec si nu prea am gasit mare lucru pe net, la o cautare sumara, recunosc – din lipsa de timp
          – am scris la importator :O) – sa vedem ce raspunde

          Reply
  • June 29, 2009 at 10:48 pm
    Permalink

    Deci… teoretic, daca este un singur slot, ori suporta 2GB ori 3 GB.
    Cel putin asa am observat ca este la sistemele noi de calcul. Ramane de vazut ce or sa-ti raspunda importatorul.

    Iti multumesc pentru interes!

    Reply
    • July 2, 2009 at 10:17 pm
      Permalink

      Mda, am primit raspunsul de la producator: se pare ca accepta numai 1 GB de RAM. Eu unul sunt extrem de multumit numai cu un singur GIga…

      Reply
      • July 3, 2009 at 7:16 am
        Permalink

        Da… nu este chiar atat de rau, desi 2 gb nu ar fi stricat 😛
        Sa zicem ca ii pui un antivirus mai subtire, sau chiar deloc daca este tinut doar pentru internet si nu se “transporta” date importante pe el, programe mai deloc.. si atunci 1gb ar fi suficient si pentru mine 😀

        Inca odata, iti multumesc pentru raspunsuri 🙂

        Reply
  • May 6, 2010 at 2:36 pm
    Permalink

    ce escrocherie, nu pto sa cred, sa ceri 13 milioane pe asa ceva, cand la 7-8 iti cumperi un dell mini10, incredibil cata hotie este pe lumea asta

    Reply
    • May 7, 2010 at 8:34 pm
      Permalink

      stai linistit..s-a mai ieftinit intre timp. Asta era anul trecut… Nici nu stiu daca mai sunt la vanzare.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *