Dell Mini 1011 – pentru toata lumea

dell_mini_la_mare_2

Netbook-urile, aceste micute echipamente privite cu suspiciune de catre unii, foarte putini de altfel,  sunt cele mai vandute echipamente IT la ora actuala. Pretul mic impreuna cu portabilitatea sporita fac un tandem ideal care atrag din ce in ce mai multi cumparatori. Au aparut din ce in ce mai multe firme producatoare care ofera astfel de echipamente in portofoliul lor, incepand bineninteles cu inventatorii conceptului, adica firmele asiatice si terminand cu gigantii mondiali care au decis ca nu vor sa scape o felie din aceasta piata in continua crestere, chiar daca la inceput le-au privit cu suspiciune, unul dintre ei fiind chiar Dell.

Am primit la teste ultimul model de netbook al acestora,  Mini 1011, pe care l-au importat si la noi. Nu mai avusesem ocazia sa lucrez cu un netbook Dell pana acum, asa ca am fost chiar curios sa vad cum arata si cum se comporta, mai ales ca este unul cu ecran de 10 inchi, o dimensiune care mie personal mi se pare minimul acceptabil pentru o experienta de lucru cat de cat confortabila chiar si in conditii improprii, in afara biroului.

_gafas_dell_alpi_6

Configuratie

– Ecran 10.1 inchi, 1024×576 pixeli

– Procesor Atom 1.6 Ghz

– Memorie 1 GB RAM

– HDD 160 GB

– Windows XP Home

– Placa video: Intel 945

– Placa retea: 10/100 Mb

– Wireless de tip bgn

– Dimensiuni: 26.8 x 261 x 182 mm

– Greutate: 1.35 Kg

dell_mini_la_mare_3

Primele Impresii

Numele producatorului isi pune accentul asupra infatisarii lui exterioare, fiind un echipament cu un aspect diferit decat majoritatea celor din clasa lui. In mijlocul capacului construit dintr-un plastic, negru-lucios, troneaza sigla Dell, cromata, aducandu-i astfel o nota de stil, de eleganta.

dell_mini_1011_capac_sigla

Are un aspect simplu, placut, usor serios, care nu ii stabileste din start o destinatie speciala sau o anumita categorie de cumparatori. Poate fi utilizat la fel de bine in mediile de business, profesionale, dar si in cele didactice sau pentru divertisment. Iarasi, se poate face placut atat de catre cei mai in varsta sau trecuti de prima tinerete dar si de copii, liceeni sau studenti. Ajutat si de pretul destul de mic, de numai 1500 lei, target-ul de cumparatori este unul dintre cele mai largi existente, avand potentiali cumparatori din toate mediile sociale sau profesionale sau din toate categoriile de varsta.

dell_mini_1011_tastatura

Dupa ce l-am deschis, am fost impresionat de marimea tastelor, cu forma lor concava, pe care degetelele se aseaza foarte bine, pentru o redactare confortabila. Si touchpadul are un design modern, cu o asezare inovativa a celor doua butonase, chiar in suprafata tactila. Baza tastaturii, suprafata care la echipamentele mai mari are rol de sprijin pentru podul palmelor  – aici nu se pune problema din cauza dimensiunilor mici ale lui – , este acoperita cu un material metalic care contrasteaza placut cu negrul predominant al tastaturii si carcasei.

dell_mini_1011_laterala_dreapta

Mai impresioneaza si prin grosimea mica, de doar 27 mm, si prin greutatea de numai 1.35 kg, caracteristici constructive care il fac foarte usor de amplasat si de transportat intr-o geanta sau rucsac chiar de dimensiuni mai reduse.

Utilizare si functionare

Configuratia lui este una tipica cam pentru toate netbook-urile de acum de pe piata, cu procesorul la 1.6 Ghz, 1 GB RAM si hdd-ul de 160 GB, fiind un echipament care ne poate asigura acces la principale aplicatii de care am avea nevoie intr-o deplasare, fie in interes de serviciu sau personala.

Personal, am beneficiat din plin de prezenta lui in vacanta pe care am avut-o in aceasta vara. L-am utilizat pentru conectarea la internet prin intermediul unui modem 3G+, pentru redactarea diverselor documente in MsOffice 2007, pentru conexiuni remote pe statia principala de lucru de la birou, pentru stocarea fotografiilor si videoclipurilor realizate in vacanta, pentru mici retusuri ale fotografiilor si postarea lor pe internet. Ce sa mai, cam pentru orice ati avea si voi nevoie atunci cand sunteti departe de birou, de sistemul mai puternic. A functionat fara nicio problema, fara intreruperi de sistem, fara blocari. Am uitat sa mentionez ca am instalat inca de la inceput Windows 7, un sistem de operare de care sunt inca destul de multumit.

Cu toate ca ii putem extinde memoria RAM pana la 2GB, acest fapt nu ne va ajuta deloc daca vrem sa vizionam pe el fisiere HD peste rezolutia de 720p. Din cauza lipsei unei placi video dedicate si a puterii de procesare slabe, fisierele video HD nu isi au mediul propice de vizualizare pe el, doar cu putin noroc, veti putea rula diverse fisiere in 720p care vor putea fi vizionate destul de bine, totul depinzand de codecul in care s-a realizat conversia. Nu ma intelegeti gresit, se deschid, se vad, dar se pot bloca in orice moment, imaginile in miscare vor fi sacadate si nu pot fi vizualizate in acest fel decat cu foarte multa rabdare. :O) In schimb, Standardele VGA, chiar si cele de tip mpeg2 (dvd), vor functiona ok.

_gafas_dell_alpi_6

Un aspect foarte important, din punctul meu de vedere, la un astfel de echipament mic, este tastatura, si nu dimensiunile ei ca intreg (latime x inaltime), ci dimensiunile tastelor, layout-ul lor. La majoritatea netbook-urilor, fie cu ecran de 9 inchi sau chiar de 10, dimensiunile tastelor sunt destul de mici pentru o scriere confortabila.

Pana acum, legat de acest aspect, mi-au placut doar netbook-urile HP, care au intr-adevar tastaturi pe care poti scrie confortabil, fara sa fii tot timpul atent unde pui degetul.

Dar, iata ca, Dell-ul Mini nu se lasa mai prejos decat concurentii sai principali, si vine cu o tastatura la fel de confortabil de utilizat, cu dimensiuni normale pentru principalele taste pe care le utilizam. Astfel, este un mini portabil pe care putem sa lucram aproape la fel de confortabil ca pe un laptop normal, cu tastatura standard.

dell_mini_1011_touchpad

Touchpad-ul are un design interesant, inovativ, si atat. Personal, asezarea butonaselor in interiorul suprafetei tactile mi se pare total neispirata. Inteleg conditiile constructive de reducere a dimensiunilor dar nu le vroiam puse acolo. Mie mi-a dat destule batai de cap interactiunea cu cele doua mici butonase: de exemplu, atunci cand vroiam sa apas butonul stanga pentru a da o comanda, ma trezeam ca repozitioneaza cursorul de fapt (pentru ca apasam chiar in suprafata tactila) si nu imi lua comanda. Totul, dupa cum am zis si cu alte ocazii, tine de practica, dar cu acest touchpad nu am reusit sa ma obisnuiesc nici pana acum.

Ecranul de 10 inchi este luminos, se vede bine chiar si in lumina puternica, eu preferand ca in aceste conditii sa mentin luminozitatea la maxim, chiar daca functiona numai pe baterie si se pierdea din autonomie. Sincer, cred ca se putea un pic mai mult le rezolutie, adica pe inaltime sa avem un 600 de pixeli in locul celor 576, care mie nu mi-au fost de ajuns pentru instalarea software-ului pentru conexiunea vpn.

Hard Disk-ul din dotare, de 160 GB, este destul de mare pentru stocarea multor informatii, fisiere multimedia sau de alt tip, pe care le-am putea produce in timpul concediului sau cu orice alta ocazie. Mi-a placut si slotul SDHC cu ajutorul caruia ne putem salva foarte simplu fotografiile sau filmele realizate cu camerele digitale, foto sau video. Mai as fi vrut si un sistem de protectie a datelor, cu parcare a capetelor hard disk-ului atunci cand simte o miscare necontrolata, dar, datorita pretului mic de achizitie, se pare ca nu avem parte.

dell_mini_1011_laterala_stanga

Pe partea de conectica avem la dispozitie 3 porturi USB, slotul SDHC, portul VGA pentru atasarea la un proiector, precum si universalele jack-uri pentru microfon si casti. Legat de retea, portul ethernet nu are decat o viteza de transfer de 100 mb dar wireless-ul este compatibil si cu ultimul standard de tip “n”.

Am remarcat si autonomia de functionare, chiar daca are doar o baterie pe 3 celule, am avut la dispozitie aproximativ 2 ore si jumate de lucru, destul pentru indeplinirea activatilor de informare sau chiar lucrative pe care le-am prestat prin intermediul modemului 3G.

_gafas_dell_alpi_9

Concluzii

Pro

– tastele mari, pe care se scrie confortabil

– pretul mic

– functionare iresprosabila

– ecran luminos

– vine cu Windows XP preinstalat

Contra

– nu are placa de retea Gigabit

– nu are un sistem de protectie al datelor

Dell-ul mini 1011, este in un mic echipament cu o configuratie comuna majoritatii clasei din care face parte, dar cu un aspect si functionalitati cu mult peste media ei. Poate fi utilizat foarte bine in scopuri profesionale dar si didactice sau de divertisment, utilizatorii avand la dispozitie tot arsenalul minim de caracteristici constructive sau functionale pentru a-si duce la bun sfarsit sarcinile de serviciu sau pentru a se informa in timp util, totul in conditii de maxima portabilitate. La un pret destul de mic, de numai 1500 Lei, ne aduce pe langa o tastatura foarte simplu de utilizat, un ecran excelent, pe care toate cele afisate se vor vedea foarte bine dar si un sistem de operare licentiat, Windows XP.

Il gasim in reteaua partenerilor Gemini SP la un pret recomandat de 1499 lei cu TVA  inclus.

Sau pe emag.ro la un pret de 1340 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *