Sony Alpha 55 – O incantare, pur si simplu
Mai este cineva care pleaca in vacanta fara un aparat foto digital? Nu prea cred. Personal, pe oriunde merg, devin un japonez autentic, ba chiar s-ar putea sa-i intrec pe micutii cu ochi migdalati. Camerele foto sunt gadgeturile mele preferate in timpul vacantelor. Asta este, dupa cum spune al meu pustiulica, sunt un foto-maniac. Asa ca, imi place sa incerc orice camera foto care imi iese in cale, fie ca este compacta, bridge, mirrorless sau dslr.
De curand, cei de la Sony mi-au inseninat scurtele vacante de weekend cu meseriasa SLT A55, o adevarata camera multimedia care poate face atat fotografii deosebite cat si filmari de calitate.
Caracteristici tehnice
TIP: SLT, cu oglinda translucida si obiective interschimbabile Sony Alpha
Senzor: APS-C (23,5 x 15,6 mm)
Rezolutie: 16.2 Megapixeli
AF: 15 puncte
Fotografiere in rafala: 10cps
Filmare: full HD AVCHD
ISO: 100-12800
LCD: rabatabil de 3 inchi
Greutate: 441 grame
Specificatiile complete pot fi gasite aici.
Constructie si Design
Arata ca o camera DSLR, nici nu ai zice ca este altceva, doar ii putem schimba obiectivul iar corpul (body-ul) este cam de aceeasi marime ca al unui DSLR entry-level. Dar, avem aici un DSLR fara oglinda mobila, o camera SLT mai exact – Single Lens Translucent.
Oglinda este si ea acolo dar este una imobila si translucida. Aceasta este semitransparenta, lasand cam 70% din lumina sa se duca catre senzor, restul directionand-o catre senzorul de autofocus, ca in imaginea de mai sus. O tehnologie si cu avantaje dar si cu dezavantaje.
Datorita faptului ca nu se misca din fata senzorului, au loc pierderi de lumina, astfel ca va fi nevoie de utilizarea unor valori superioare ale sensibilitatii, rezultatele fotografice fiind mai granulate decat cele ale dslr-urilor. Sincer, ochiul meu de amator nu a sesizat mare diferenta, poate doar profesionistii sa distinga ceva. Si, tot din aceasta cauza, Sony au folosit un viewfinder electronic, vizualizarea prin el nefiind la fel de clara ca la un DSLR. Pe de alta parte, cred ca este cel mai bun viewfinder electronic pe care l-am utilizat, care reda imagini clare si luminoase. Sincer, nu m-am putut adapta la aceasta idee si am utilizat ecranul LCD si la fotografiere. Si, pana la urma, este o camera optimizata pentru live-view, utilizarea viewfinder-ului fiind optionala.
Dar, avantajele acestei tehnologii constau intr-un autofocus mai rapid, continuu chiar si la filmare dar si la o viteza de fotografiere in rafala mult mai rapida – 10 cps!!!. Am putea spune ca este o camera excelenta pentru situatiile dinamice de fotografiere, la cele din sport de exemplu.
Trebuie sa spunem ca nu au fost ei primii cu aceasta idee, o astfel de camera aparand prin 1960 sub marca Canon.
Chiar daca arata la fel ca un DSLR, este un pic mai usoara decat unul, de exemplu chiar cu 120 grame mai usoara decat al meu Nikon D5100, fiind mai manevrabila si mai usor de purtat. Mi-a placut si gripul cauciucat, destul de bine proportionat pentru a o putea tine ferm cu o singura mana.
Functionare si Utilizare
Asa cum v-am obisnuit pana acum, o sa va spun parerea mea de nespecialist vis-a-vis de cum s-a comportat. Ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la ea. O sa va arat in principiu cam ce fotografii sau filmari poate ea sa faca, majoritatea fiind realizate cu modurile automate.
Inginereste, asa cum am invatat la scoala.
Ce mi-a placut:
1. Mi-a placut cum arata, iti dai seama ca este o camera high-tech de cum o privesti. O multime de butoane, comutatoare si senzori, una dintre cele mai “electronizate” camere din cate am intalnit.
2. Am remarcat raspunsul extrem de rapid al autofocusului, atat la fotografiere cat si la filmare.
3. Normal ca am fost impresionat si de raspunsul la fotografierea in rafala. 10 cadre pe secunda!!! Aproape ca nu pierzi niciun moment important dintr-0 scena dinamica.
4. Faptul ca poate focaliza si pe intuneric. Camera utilizeaza flash-ul pentru iluminarea zonei de fotografiat. O functie extrem de utila la petreceri. Si blit-ul este destul de puternic, plus ca nu arde zonele in care a facut autofocus.
5. Ecranul LCD este rabatabil, astfel ca putem vizualiza fara probleme scenele cam din orice pozitie, pentru obtinerea unor unghiuri inedite de forografiere sau filmare.
6. Functia panoramica, care are si mod separat pe comutator. Cea mai tare functie panoramica la o camera foto. Poti obtine rezultate super misto in patru pasi simpli: pozitionezi camera, faci autofocus-ul, apesi pe declansator si incepi sa rotesti in sensul dorit.
Apoi, lasi Kalajnikovu’ sa-si faca treaba. tzac, tzac,tzac, tzac,….. Faci furori cu aceasta functie cand esti intr-o zona aglomerata. Toata lumea se va intreba ce camera are meseriasu ala in mana… Sony bah! 😀 Cateva exemple, mai jos.
7. Fotografierea in alb si negru. Mi-au placut rezultatele in acest mod. M-am indragostit iremediabil de ea. Exemple, mai jos.
8. Faptul ca, chiar si cu acest obiectiv standard, poate face close-up-uri deosebite si la fotografiere dar si la filmare.
La fotografiere:
La filmare:
9. Are functie HDR. Practic echilibreaza zonele supraexpuse cu cele subexpuse, automat, fara complicatii, pastrand detaliile.
10. Fotografiile realizate in majoritate conditiilor sunt frumoase, au culoare, sunt clare, naturale, respecta nuantele reale ale scenelor.
11. Filmarile, la fel de clare, cu un autofocus destul de exact, cu imagini clare si culori vibrante. O adevarata camera multimedia.
Intre si intre, adica nu m-am decis:
1. Autonomia, nu sunt convins ca este perfecta. Adica, la un mod intens de fotografiere si filmare, acumulatorul tine o zi intreaga. Parca as fi vrut un pic mai mult.
2. Meniul. Pe de o parte are destui parametri pe care ii poti seta, pe de alta parte poate fi destul de complicat, parcurgerea si intelegerea lui fiind un pic mai complicata la inceput. As fi vrut sa fie unul mai simplu, mai prietenos, la fel ca la Sony Nex 3.
Ce nu mi-a placut:
1. Faptul ca senzorul se incinge foarte repede la filmare. Practic, dupa maxim 2 minute in timpul filmarii am primit mesajul “Sensor Overheating”. Frustrant, as fi vrut sa filmez cu ea Transalpina. Poate a fost doar un bug al modelului de test.
2. Faptul ca motorul de AF tacane in timpul filmarilor, deranjeaza daca vrei sa pastrezi coloana sonora originala. Daca o vei suprapune cu altceva, nu te va deranja.
3. Senzorul de proximitate ale viewfinderului poate fi pacalit foarte usor de o simpla miscare a degetelor pe langa el, poti sa ramai fara imagine pe LCD si sa nu-ti dai seama de ce.
4. Chiar daca are GPS, activarea lui permanenta poate duce la scaderea autonomiei.
Concluzii
Pro
– Rezultate foto-video de calitate
– Raspuns excelent al autofocusului
– Viteza de fotografiere in rafala la nivel profesionist
– Pretul, la ce poate face are un pret decent
Contra
– Senzorul se incinge la filmare.
Camera Alpha 55 m-a incantat pur si simplu, in primul rand datorita rezultatelor excelente foto dar si video. Si, pot spune ca la ce poate face, pretul este unul chiar decent, fiind o concurenta serioasa la camerele mirrorless ale celor de la Olympus sau Panasonic. Parerea mea este ca isi concureaza chiar propriile produse Nex.
Are un pret de aproximativ 3450 Lei pe sonycenter.ro.
Buna ziua!
Va felicit pentru articol si vreau sa cer o parere despre Sony. Momentan sunt utilizator de Sony alpha 200, cu 2 obiective, dintre care si un Sigma 1.4 50 mm fix(bijuterie). Vreau sa spun ca am scos untul din acest aparat, l-am rasucit in toate felurile pentru a scoate imagini de calitate. Totusi, culorile sunt parca mai slabe in contrast decat la Nikon, pe care mi s-a pus ,,pata” dar doar pentru culori. Ma intereseaza daca acest @55 este mai calitativ in imagini decat batranul meu @ 200sau Nik D5100, sau se merita sa trec la Nikon. Peste tot citesc review-uri despre aparatele respective, dar nimeni nu discuta despre calitatea imaginii ci numai despre ce setari are, FPS, tehnologie, functii sofisticate, constructie solida Bla bla. Nu ma intereseaza 5 FPS, 6 sau 10, doar imaginea la care privesc pe hartie sau monitor sa fie placuta ochiului.
Nu sunt maniac dupa tehnologie, ci doar dupa calitatea imaginii.
nu stiu… pot fi subiectiv. Eu sunt utilizator de Nikon D5100, este un aparat foarte bun si, intr-adevar, are culori f misto. Calitatea imaginii la ambele aparate este oarecum asemanatoare, cu un mic plus pentru Nikon. Ce nu-mi place la A55 este viewfinder-ul electronic, cel optic de pe Nikon fiind mult mai misto. Eu as ramane pe Nikon, numai pentru ca am obiective compatibile. Tu, daca ai deja obiective, du-te cu ele si testeaza-le pe o A55 in vreun showroom.
Calitatea imaginii: A55 m-a dat intr-adevar pe spate. Ai vazut doar in exemplele foto pe care le-am pus pe blog. Si, majoritatea sunt realizate in modurile automate.
Ok…Pana la urma o sa fac un drum la Bucuresti sa il testez….poate imi va da motiv bun sa inlocuiesc batranul @ 200.
Stima!
pai… fata de batranel, cred ca are ce sa-ti arate
Pingback: » Cateva fotografii realizate cu Sony Alpha 77
eu cred ca pana sigma nu va scoate senzorul foveon pe un model asemanator acestui sony(ecran rabatabil, insa lentile sigma(mai ieftine), destul de portabil si ergonomic, nici un aparat foto nu merita cumparat.
Apoi monitoarele RGB nu fac cinste a ceea ce poate acel senzor.
samsung incearca cu AMOLED, sharp a adus quattron, asadar ce ne ramane? o platforma neperformanta in cele mai multe cazuri.
eu voi mai astepta, momentan nu imi vine sa scot banii pe nimic.