Asus 1215B – Ofensiva AMD Fusion continua

Am tot vorbit pe acest blog de netbook-uri, de istoricul lor, de principalele etape prin care au trecut, de la 7 la 12 inchi, de la burlacul Atom si pana la mariajul cu Nvidia ION.  Ultimul eveniment notabil se petrecuse anul trecut, atunci cand alianta cu Nvidia ION le-a transformat din instrumente pentru studiu si munca in adevarate portabile multimedia. Dar, cum industria IT ne rezerva intotdeauna surprize placute, timpul si tehnologiile nu au batut batut pasul pe loc. De vreo doua luni asistam la o alta etapa, la fel de importanta, aceleasi beneficii multimedia fiind disponibile acum si prin intermediul tehnologiei AMD Fusion.

Oferta se diversifica, dominatia absoluta a procesoarelor Atom fiind intrerupta, un nou player facandu-si aparitia pe aceasta piata. Si, din experienta personala acumulata (ca deh, m-am jucat deja cu doua astfel de echipamente), pot spune ca tehnologia AMD Fusion este la fel de promitatoare, o concurenta viabila la cea Nvidia ION – Intel Atom.

Ofensiva celor de la AMD este inca la inceput dar tot mai multe modele cu Fusion isi fac aparitia si in Romania. Am avut ocazia sa butonez inca un echipament care lucreaza pe aceasta tehnologie, producatorul fiind de data aceasta ASUS. Modelul 1215B mi-a fost alaturi pentru cateva zile, de ajuns pentru a-mi confirma inca o data faptul ca avem la dispozitie o tehnologie cu potential, una care reuseste sa imbine un pret corect cu o capacitate hardware care ar multumi, in conditii de portabilitate, pe majoritatea celor dintre noi.

Configuratie tehnica

Ecran: 12.1 inchi cu o rezolutie de 1366 x 768 pixeli

APU: AMD Brazos

Procesor: AMD E-350 la 1.6 Ghz

Placa Grafica: AMD Radeon HD 6310

Memorie RAM: 4 GB

Hard Disk: 500 GB

Conectica: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI out, 2 x jack 3.5mm, 1 x Ethernet, 1 x VGA, 1 x Slot SD

Retea: Ethernet 10/100, Wireless N, Bluetooth 3.0

Dimensiuni: 296 x 203 x 23~37 mm

Greutate: 1.46 Kg

SO: Windows 7 Home Premium 64 biti

Primele Impresii, Design

Aspect All-black, cum suntem obinuiti deja la un netbook marca Asus. De fapt este aceeasi carcasa pe care am intalnit-o si la modelul 1215N echipat cu Nvidia ION. Acelasi aspect, aceeasi carcasa, alt motor, alta inima am putea spune. Chiar si dispunerea porturilor si conectorilor pe laterale a ramas aceeasi numai ca, pe laterala dreapta, porturile USB 2.0 au fost inlocuite cu unele 3.0. Da, aveti in fata ochilor primul netbook cu 2 porturi USB 3.0! Premiera absoluta.

Datorita aspectului sau ponderat, nici prea sobru dar nici prea “vesel”, este un echipament pretabil oricarui mediu, profesional sau casnic, chiar daca este dedicat in special zonei consumer. Va fi disponibil atat in negru cat si in argintiu, asa ca veti putea alege versiunea de culoare care vi se potriveste stilului vostru. La capacitatile lui multimedia, mi-l imaginez in culori mai vesele, mai tropicale, pentru a targeta mai atent si generatia foarte tanara, scolara.  Si, se pare ca cei de la Asus ne-au pregatit o varianta si pe culoare rosie.

Ca si la 1215N, am apreciat capacul finisat intr-un plastic negru mat, amprentele fiind mai greu sesizabile pe un astfel de material. Nu zic ca nu se vad deloc ci doar ca, in comparatie cu un plastic lucios, se disting mai greu. Plasticul lucios isi face simtita prezenta in continuare, atat in jurul ecranului cat si ca suport pentru tastatura.

Pe laterala stanga avem un port VGA,  unul HDMI, un USB 2.0 apoi un slot SD.

Pe cea dreapta observam cele doua porturi audio de 3.5 mm, doua porturi USB 3.0 urmate de cel Ethernet.

Functionare si Utilizare

Dupa cum am mai spus, am avut parte, in premiera pentru Romania, de cateva zile alaturi de noul Asus 1215B, un echipament pe care l-am vazut in premiera la CeBIT. Acum, l-am butonat, l-am intors pe toate partile si chiar l-am luat pentru 3 zile cu mine la Barcelona. Atuurile sale principale in timpul unei deplasari sunt dimensiunile compacte si greutatea de numai 1.46 Kg, fiind un echipament usor de purtat si de manevrat. Mai adaug si faptul ca are un transformator din acelea mici, asa ca greutatea adaugata la transport este insesizabila. Incape fara probleme in orice geanta, ma rog, nu ma refer si la cele tip plic.

Si, pot spune ca, beneficiile portabile de care eram deja constient inca de la generatiile trecute sunt sustinute si de un comportament pe masura, fiind un echipament care s-a descurcat excelent in toate programele pe care le utilizez zi de zi.

Dupa cum am mai afirmat si cu alta ocazie, tehnologia AMD Fusion este o surpriza placuta, echipamentele care o utilizeaza avand puterea necesara pentru asigurarea activitatilor de baza pe care le-am putea desfasura in conditii de portabilitate sau chiar la birou. Dar, nu numai atat. Prin incorporarea unei unitati puternice de procesare vizuala (Radeon HD 6310), acestea devin si adevarate scule multimedia, fiind in stare sa ruleze fara probleme fisiere video la rezolutii full HD sau reusind sa se comporte binisor chiar si in jocuri recente, chiar daca la parametri minimi.

Configuratia sa tehnica se bazeaza pe APU-ul AMD Brazos care include un procesor dual-core E350 la 1.6 Ghz si o placa grafica AMD HD 6310. Am reusit sa rulez cu el orice material video la rezolutii full HD pe care l-am avut la indemana, chiar si la dimensiuni de 8-10 GB. Normal, intr-un program cu suport pentru accelerare video, eu fiind un mare fan al Splash Lite.

Am facut chiar si un scurt video in care ii sunt demonstrate capacitatile multimedia. Mai jos.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Fav0Rf-qk4A]

Si, chiar si in programele plictisitoare, editare Office, navigare pe internet, mesagerie instant chiar si editare foto s-a descurcat foarte bine, pentru un nivel de complexitate mediu fiind un instrument excelent. Procesorul isi atinge limitele in programele avansate, care necesita resurse hardware importante, pentru acestea fiind necesara o alta categorie de echipamente portabile.

Eu, la stilul meu de lucru, in programele pe care le utilizez zilnic, am fost multumit de serviciile pe care mi le-a oferit. A functionat fara blocari, programele de care am avut nevoie s-au instalat rapid, nu am simtit nicio limitare in performante la programele de navigare pe internet, mesagerie instant sau office, si chiar nici la cele de editare foto, in Irfan Viewer de exemplu, un program de care sunt extrem de multumit pentru minime editari foto (crop, redimensionare, setari contrast). Normal ca nu ii pot compara performantele cu un procesor mai puternic, la editarile video cu Microsoft Live Movie Maker atingandu-si limitele fizice.

Cateva teste hardware, sunt prezentate mai jos.

Mai intai Windex-ul, cel mai simplu indice pe care il au la dispozitie utilizatorii comuni.

Informatiile culese de aplicatia CPU-Z.

Informatiile GPU-Z.

Am testat si hard-ul cu aplicatia HD Tune Pro. Acesta a obtinut o medie de 51.7 MB/s, comuna unui hdd la 5400 rot/min. Daca tot avem porturi USB 3.0, il putem inlocui pe acesta cu unul la 7200 rot/min sau chiar cu un SSD. Atunci sa vezi viteza de transfer. 😀

In 3DMark 06 a obtinut un punctaj de 2164, unul in media categoriei de procesoare din care face parte.

Si, nu trebuie neglijat faptul ca are doua porturi USB 3.0 incorporate. Nu unul, doua. Chiar daca putem spune ca acestea sunt in exces, nu trebuie neglijat faptul ca USB-ul 3.0 va fi tot mai prezent in cotidianul nostru. Si, chiar daca nu detineti prea multe echipamente compatibile USB 3.0, aceste porturi functioneaza si cu USB 2.0.

Ca o paranteza: USB-ul 3.0 isi dovedeste utilitatea la transferul volumelor mari de date, cele video full HD de exemplu. Sunt deja hard disk-uri externe cu aceasta tehnologie pe piata, sunt memorii flash. Mai remarc faptul ca acestea au aproape un an de cand au inceput sa-si faca aparitia. Dar, camere video sau camere foto cu USB 3.0 inca nu am vazut. Si, parerea mea ca tocmai ele produc acel volum de date la care avem nevoie de USB 3.0. Oare de ce nu il implementeaza inca producatorii de electronice?

Sistemul audio:

Micutele speakere sunt destul de galagioase pentru o incapere in care domneste linistea. Nu sunt ele Bang&Olufsen dar, fiind un echipament dedicat celor cu o putere de cumparare medie spre mica, nici nu ar trebui sa aiba asa ceva. Daca vreti un sunet mai acatarii, legati-l la un sistem audio mai performant sau utilizati niste casti.

Ecranul:

Ecranul de 12.1 inchi afiseaza o rezolutie de 1366×768 pixeli, corecta pentru dimensiunile ecranului. Putem vizualiza orice avem nevoie, la dimensiuni confortabile pentru ochii nostri. Afiseaza imagini clare, culori vibrante, pretandu-se atat la programele office dar si la vizualizarea materialelor video. Totusi, finisajul glossy nu il recomanda pentru utilizarea intensa in afara unei incaperi, in lumina puternica.

Tastatura:

O tastatura de calitate, tip chiclet, cu taste excelent spatiate, un suport excelent pentru redactarea rapida si confortabila.

Touchpad:

Avem la dispozitie un touchpad generos care raspunde excelent la comenzile tactile.  Si, de data aceasta, calitatea touchpad-ului este intregita si de raspunsul soft al celor doua mici butonase.

Autonomie:

Utilizat cu luminozitatea ecranului reglata la 80%, conectat la reteaua wireless si pentru activitati tip office plus navigare pe internet, am avut parte de 4 ore si jumatate de autonomie.

Concluzii

Pro

– Tehnologia AMD Fusion

– Poate rula fisiere multimedia la rezolutii full HD

– Are doua porturi USB 3.0

– Portabilitatea

– Tastatura mare si confortabila in utilizare

– Pretul, momentan sub cel al concurentei

Contra

– Plasticul carcasei inca pastreaza amprentele.
Asus-ul 1215B cu AMD Fusion mi-a placut, are caracteristici tehnice mai mult decat decente si a functionat iresprosabil pe toata perioada in care l-am avut in custodie. Poate satisface nevoile digitale ale unei categorii largi de consumatori dar parca il vad mai degraba alaturi de studenti sau elevi, ca instrument atat pentru studiu cat si pentru divertisment.

Va fi disponibil in Romania din luna mai,  la un pret de aproximativ 1999Lei.

5 thoughts on “Asus 1215B – Ofensiva AMD Fusion continua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *