Samsung Smart TV – Televizorul este acum Inteligent

Smart TV-urile incep sa-si anunte prezenta si in Romania. Cei de la Samsung sunt a doua companie care aduc la vanzare astfel de echipamente pe frumoasele noastre plaiuri. Sincer, eram cam nerabdator sa le intalnesc si la noi.

Daca lucrurile se misca in directia pe care o intuiesc, intr-un viitor destul de apropiat, televizorul va deveni un echipament pe picior de egalitate cu PC-ul in casele noastre. Ca sa merg cu rationamentul si mai departe, living-urile, spatiile in care ne petrecem timpul alaturi de familie, le vor apartine numai lor, prezenta unui PC sau a unui mediaplayer alaturi de ele devenind practic inutila.

Televizoarele, Smart TV-urile, sunt acum pregatite sa redea o varietate mai larga de continut. Pe langa clasicele programe de televiziune sau mai actualul rol de mediaplayer, ne pot asigura si accesul la servicii de internet. Acum putem naviga pe internet, accesa servicii de stiri si retele sociale, comunica prin imagini video si multe altele, totul pe baza unor aplicatii asemanatoare celor de pe smartphone-uri. Putem spune ca televizorul devine un smartphone cu ecran mai mare, unul pe care putem beneficia aproximativ de aceleasi facilitati prin conexiune la internet.

Caracteristici tehnice

Ale echipamentului testat.

Ecran: LED, rezolutie full HD

Diagonala: 40 inchi (aprox. 101 cm)

Rata de refresh: 400 Hz

Audio: 2x10W

3D: Da

Functionare si Utilizare

La mine in sufragerie a fost gazduit modelul UE40D6750. Chiar daca nu m-am bucurat de el decat pentru cateva zile, am reusit sa-i parcurg cam toate facilitatile, inteligente sau clasice.

Daca ar fi sa uitam (momentan) de functiile sale inteligente, putem spune in primul rand ca este un televizor super elegant, cu finisaje premium, de calitate, care ar putea fi asezat fara retinere atat intr-un living cat si in sala de consiliu a unei firme sau in biroul vreunui mare sef (de trib 😀 ). Chiar daca are o diagonala mare, design-ul subtire, fin, cu linii fluide, nu lasa deloc impresia de masivitate.

Si, chiar daca este foarte subtire, are destui conectori pentru atasarea tuturor device-urilor electronice pe care le utilizam.

Dupa ce i-am admirat formele sexy, mi-am luat inima in dinti si l-am pornit. Atat i-a trebuit. Vreme de 3 zile nu l-am lasat aproape deloc sa stea degeaba (cu exceptia celor 6 ore de somn obligatorii pe noapte). In primul rand ca m-a impresionat prin calitatea imaginilor video afisate, atat in programele TV High Definition cat si in cele redate de pe un bluray sau direct prin intermediul player-ului sau intern. Modelul de test a avut o diagonala destul de mare (101 cm) tocmai buna pentru o sufragerie de bloc dar si pentru un living mai spatios de vila. Ma rog, parerea mea este ca, daca va permiteti, ar trebui sa va luati o diagonala cat mai mare. Merita!

Sa revin la calitatea imaginilor. Cele High Definition sunt extrem de clare, au parte de culori vibrante cu un contrast deosebit, o adevarata placere sa urmaresti un film sau un desen animat pe un astfel de ecran. O calitate foarte buna, , care ar multumi, cred eu, pe aproape oricine.

Mentionez ca nu am avut la dispozitie o telecomanda cu tastatura qwerty sau acea Twin Touch prezentata de curand. Asa ca, descurcaret fiind de felul meu, am descarcat de pe Android Market aplicatia Samsung Remote care a transformat Galaxy-ul S intr-o adevarata telecomanda tactila.

Aplicatia se imparte in 4 ecrane pentru a putea acoperi intreaga gama de facilitati ale televizorului. In momentele in care avem nevoie de tastarea unor caractere, intr-o pagina de web sau la o cautare, este activata o tastatura qwerty tactila.

Acelasi software poate fi utilizat si pe un Samsung Tab. Am incercat sa instalez aceeasi aplicatie si pe Asus-ul Transformer. Din pacate, aplicatia nu s-a lasat instalata, motivul fiind device incompatibil. 😀 Parerea mea este ca ar fi bine sa o putem instala chiar si pe iPad, nu ar trebui limitata utilizarea doar la smartphone-urile si tabletele Samsung.

Smart TV

Adevarata bomboana de pe tort la acest televizor inteligent este functia Smart HUB prin care avem acces la aplicatiile conectate la internet. Remarc inca de la inceput ca localizarea se face automat  (in functie de IP) iar aplicatiile pentru Romania sunt (erau) intr-un numar destul de restrans. Dar, cine stie, poate la momentul in care l-am butonat eu, nu erau active toate aplicatiile si serviciile. Cel putin asa sper.

Oricum, zic ca ar fi aici o buna paine de mancat pentru servicii video online de genul celui de la Muvix.ro. Ar trebui implementate astfel de servicii video si in Romania, Smart TV-ul iata ca a sosit.


Interfata Smart HUB este dinamica, intuitiva, foarte simplu de accesat. Are o fereastra dedicata in care putem vizualiza programul TV sau input-ul activ, o alta de Search, cea pentru Samsung Apps, fereastra cu aplicatiile recomandate si meniul cu playerele Video, Foto sau Audio, browserul de internet si Ghidul TV.

Samsung Apps cuprinde aplicatii care pot fi descarcate si instalate in memoria interna de 1 GB a televizorului. Sincer, cred ca au fost cam zgarciti cu stocarea, se putea un pic mai mult. Dupa cum spuneam, oferta pentru Romania este cam limitata, de exemplu nu avem aplicatii video-la-cerere.  Avem in schimb aplicatii pentru socializarea online (Facebook, Twitter, Google Talk si Social TV), pentru videochat (Skype), pentru continut video (Vimeo, Youtube, Dailymotion), aplicatii de informatii generale (History, USA Today, Accu Weather, Google Maps)  sau chiar jocuri.

Cel mai tare si mai tare mi-a placut functia Social TV prin intermediul careia, in timp ce ne uitam la programul TV sau la filmul preferat, avem acces la feed-urile Facebook, Twitter sau Google Talk. In caz ca vrem sa le ascundem, la un interval regulat vom fi instiintati printr-un pop-up ca s-au intamplat lucruri noi acolo.  De asemenea, putem face comentarii sau comunica prin intermediul acestor servicii. Socializam in timp ce ne uitam la meciul echipei favorite. Pre tare!

Browser-ul de internet este o facilitate binevenita pe televizorul din sufragerie. Daca ai nevoie de o anumita informatie nu mai trebuie sa te deplasezi departe de confortul canapelei. Doar ii dai drumul, cauti ce-ti trebuie si te intorci la filmul preferat. Acesta este destul de rapid (pentru un televizor) si destul de complet, chiar compatibil cu Flash. Se manevreaza un pic mai dificil fara un controller adecvat.  Are setari asemanatoare unui  browser mobil si chiar navigare privata.

De asemenea, pentru a nu pierde niciun moment al emisiunii favorite, in timp ce utilizam browserul putem vizualiza programul TV intr-o fereastra de tip PIP care poate fi pozitionata in oricare colt al ecranului ne este mai comod.

Nu am putut utiliza functiile Channel, Guide si Recorded TV pentru ca nu am avut sursa TV direct prin tunerul sau DVB-T (nu am semnal destul de puternic acasa). Importanta este si functia  Search care face o agregare a rezultatelor cautarilor de pe Youtube, Facebook sau Google.

Am facut si un scurt material video cu facilitatile prezentate mai sus.

 

 

Player-ul video

O alta functie care mi-a placut si despre care v-am spus ca face inutila prezenta unui computer langa el, este aceea de player video. Pot spune ca este 90% un player full HD complet, fisierele putand fi rulate chiar si de pe surse externe in format NTSC. Este compatibil cu fisierele MKV si recunoaste subtitrarile, conditia fiind ca acestea sa aiba acelasi nume cu cel al fisierului video. Cei 10% de care l-am lipsit, se datoreaza incompatibilitatii cu fisierele MTS, formatul in care filmeaza majoritatea camerelor video HD la ora actuala. Nu le vede inca dar poate la un viitor update se va rezolva si aceasta problema. Nu cred ca este mare filozofie sau ca nu ar putea-o face de vreme ce manevreaza MKV-urile fara blocari, cursiv, fluent.

Mai poate fi si player audio sau foto. In timpul slideshow-urilor foto putem preseta un fundal sonor din melodii mp3.

De asemenea, putem accesa continut multimedia si prin intermediul retelei, de pe un server de streaming. Am reusit, prin DLNA, sa redau un fisier video de pe telefon pe televizor. Conexiunea s-a realizat rapid, fisierul video in 720p ruland fluent si fara blocari.
Normal ca am facut un scurt material video pentru a va prezenta si capacitatile sale de player.
 

Concluzii

Pro

– Imagini de calitate

– Functie de player video

– Functiile Smart

– Diagonala mare

– Aspect elegant, premium

– Este 3D

Contra

– Nu vede MTS-uri

– Nu are aplicatii video-on-demand (momentan)

Pe mine m-a convins Smart TV-ul. Urmatorul meu televizor cu siguranta va fi unul inteligent. Chiar daca momentan nu sunt foarte multe aplicatii disponibile pentru Romania, cred ca lucrurile se vor indrepta si ca vom avea parte, chiar si noi, de o oferta mai bogata.

Nu am aflat preturile la care vor fi comercializate in Romania dar promit sa revin cu detalii cat mai curand posibil.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

9 thoughts on “Samsung Smart TV – Televizorul este acum Inteligent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *