Samsung Galaxy S II – Mini-computer la purtator

Smartphone-urile, aceste mici device-uri electronice de care nu ne mai putem desparti si pe care le purtam in buzunar tot timpul, vor deveni cat de curand adevarate mini-computere. Daca nu cumva chiar au devenit, unele dintre ele intrunind deja calitatile necesare atat la nivel hardware cat si din punct de vedere software. De exemplu, noua generatie de smartphone-uri poate reda videoclipuri full HD, lucru pe care computerele de acum cativa ani nici nu-l visau. Ma rog, nu in toate formatele, dar va puteti inchipui cum se va comporta generatia de anul viitor? Si, in plus, putem accesa pe ele tot ce avem nevoie, in interes de serviciu sau personal: internet, mail, servicii sociale, documente office etc, plus stocare, GPS, multimedia, servicii foto-video. Putem fi la curent cu tot ceea ce se intampla in business-ul in care activam de oriunde ne-am afla, ne putem orienta si informa, ne putem distra.

Este ceva ce nu putem face pe un smartphone la ora actuala? Ar fi cateva lucruri (programare, editare grafica si video, chestii profesionale) dar nu cred ca un ecran atat de mic ne poate fi de folos in aceste situatii. Dar, in momentul in care tehnologia va fi atat de avansata iar sistemele de operare mobile pregatite, nu vad de ce nu am avea instalate si astfel de aplicatii pe un smartphone. Bineinteles, el fiind andocat la un ecran mai mare si accesorii de input  (mouse, tastatura, print) ergonomice.

Credeam ca am un telefon foarte bun, de top, care se misca foarte bine, in genere eram multumit de serviciile lui. Chiar l-am numit un super smartphone anul trecut. Asta pana de curand, cand am avut ocazia sa butonez noul Galaxy S II, un smartphone cu mult superior generatiei anterioare, cu performante hardware chiar duble.

Caracteristici Tehnice

Sunt caracteristicile tehnice ale produsului testat.

Ecran: Super Amoled Plus de 4.3 inchi, rezolutie de 480×800 pixeli

Procesor: ARMv7 la 1 Ghz

Memorie: 833 MB

Stocare: 11.5GB

Camera Foto: 8 Mpix cu LED

Conectivitate: Wi-Fi N, Bluetooth 3.0, microUSB

Slot MicroSD: Da

Dimensiuni: 66.1 x 125.3 x 8.49

Greutate: 116 grame

SO: Android 2.3.3 Gingerbread

Primele Impresii, Design

Toti cei care vad in specificatiile tehnice dimensiunea diagonalei ecranului, imediat se gandesc ca este un telefon masiv, greu, care nu incape in buzunar. Pai, tocmai de aceea exista astfel de bloguri, ca al meu, ca sa-i informeze si sa le spuna ca nu este deloc asa.

Chiar si la aceasta impresionanta diagonala a ecranului, contrar tuturor asteptarilor, este un device extrem de simplu de purtat si de manevrat. Cand il tii pentru prima oara in mana, nu-ti vine a crede cat de usor poate sa fie. Nu ma credeti? Duceti-va la primul showroom si incercati. Este mai usor cu 8 grame si mai subtire cu aproape 1.5 mm decat modelul vechi de Galaxy S. Pot spune ca este un telefon confortabil de purtat si de utilizat, ergonomic. Greutatea este determinata in principal de utilizarea plasticului in componenta carcasei, metalul fiind prezent doar pe rama ce inconjoara si prinde ecranul.

Are un design elegant, stilat, cu linii simple, subtile, fluide. Capacul de pe spate a fost gravat cu un model fin, placut la atingere, care ii confera o tenta organica, prietenoasa. Culoarea predominanta este negrul, fine inflexiuni argintii fiind prezente doar pe sigla Samsung si in jurul camerei foto principale.

Suprafata frontala este dominata de ecranul tactil. Deasupra acestuia sunt amplasate camera web, senzorii de proximitate si lumina, plus fanta difuzorului.

Sub ecran, central, este pozitionat butonul de Home, flancat de butoanele tactile pentru Meniu si Return.

Pe  spate, in partea superioara, este pozitionata camera foto de 8 Mpix si, lateral dreapta in partea inferioara, un mic speaker.

Pe laterala stanga sunt prezente butoanele pentru ajustarea volumului.

Pe cea inferioara gasim portul microUSB pentru alimentare sau conectare la un PC.

Pe cea dreapta este prezent butonul de Power.

Pe laterala superioara iese in evidenta mufa jack de 3.5 mm pentru casti.

Slotul microSD este accesibil numai prin inlaturarea capacului. Operatiunea este cat se poate de simpla.

Functionare si Utilizare

Este prima data cand intalnesc Android-ul 2.3 Gingerbread. Datorita puterii de procesare serioase, aproape dubla fata de cea a modelului precedent, acesta functioneaza impecabil, fara efort, ca uns. Interfata si aplicatiile se incarca instantaneu, nu am experimentat deloc blocari sau lag-uri in timpul utilizarii.

Mentionez ca am avut la teste un echipament “sample” care nu dispunea de procesorul la 1.2 Ghz ci unul la 1 Ghz. Chiar si asa, SGS2-ul a functionat ireprosabil. Am putut vizualiza pe el chiar si videoclipuri HD la rezolutii 1080p care pe tabletele cu Nvidia Tegra 2 nu mergeau. Nu mkv-uri ci DivX-uri full HD. De asemenea, poate incarca si subtitrarile in player.

Multitasking-ul este unul dintre atuurile lui. Putem avea aplicatii deschise in acelasi timp, trecerea intre ele realizandu-se instantaneu, fara blocari. De exemplu, in timp ce am lasat sa se descarce un trial al unui joc de vreo 200 de mega, mi-am continuat aventura in alt joc fara ca acesta sa se blocheze, fara intarzieri ale interfetei. Parerea mea este ca SGS2-ul, cu Android-ul Gingerbread se comporta mult mai bine decat orice alta tableta am butonat.

Ecranul tactil raspunde foarte bine la comenzi, le preia instant, fara erori. In tastatura virtuala, cu telefonul pozitionat pe verticala, am mai gresit tastele din cand in cand. Dar, cu ecranul in landscape, erorile la redactare au fost aproape inexistente.

Cei de la Samsung chiar au facut un videoclip oficial de prezentare, extrem de detaliat. Mai jos.

 

Telefonie

Chiar daca aceasta functie este oarecum demodata in raport cu celelalte tehnologii digitale, este totusi cea mai importanta. Cateodata ne intelegem mai bine si mai rapid cu interlocutorii prin viu grai, suntem mai expliciti, ne exprimam sentimentele mai natural. Si microfonul si difuzorul isi fac treaba foarte bine, eu auzindu-i clar si tare pe interlocutori iar ei, la fel, pe mine. Nu am experimentat deloc probleme de receptie in convorbiri, ma declar satisfacut la acest aspect.

Interfata aplicatiei telefonice este intuitiva, usor de accesat si utilizat. Desigur, nu la fel de rapida ca utilizarea unei tastaturi fizice dar cine vrea ecran tactil nu mai trebuie sa faca mofturi.

Conectica si Stocare

Pe partea de conectivitate avem la dispozitie modul Wi-Fi N, transfer de date HSDPA cu viteze de pana la 21Mbps sau Bluetooth 3.0. De asemenea, il putem conecta la PC prin intermediul cablului USB, transferul datelor intre cele doua fiind destul de rapid. Ca sa rupa gura targului, as fi vrut sa aiba o stocare interna de 32GB. Asa, ne multumim cu cei 11.5GB disponibili, extensibili totusi prin carduri microSD.

 

Ecranul

Ecranul Super Amoled Plus este unul dintre punctele sale forte, fara tagada. Putine sunt smartphone-urile care au in dotare un ecran comparabil cu cel prezent aici. Poate chiar niciunul. Reda culori incredibile, vibrante, imagini clare, o reala placere sa il utilizezi. Un contrast excelent, cu un negru desavarsit, nu il diferentiezi de rama telefonului (vezi imaginea de mai sus). In lumina puternica, reflexiile finisajului lucios al ecranului sunt compensate de puterea sa luminoasa. In aceste conditii, pe Galaxy S II am vizualizat fara probleme cele afisate pe ecran, fara sa fiu nevoit sa caut un colt umbros. Mentionez ca este acoperit cu un geam Gorilla care ofera protectie la zgarieturi.

Stau, gandesc si ma intreb. Oare de ce Samsung nu aduce mai repede o tableta cu un astfel de ecran? Ar domina piata de tablete cu Android. Dar, nu se stie niciodata ce ne vor rezerva urmatoarele luni. Chiar au aparut niste zvonuri pe internet de ecrane Samsung cu rezolutii impresionante.

Sistemul Audio

Micutul difuzor pozitionat in spate face si el ce poate. Reda un sunet destul de puternic dar nu da pe afara la capitolul fidelitate. Recomand utilizarea castilor din pachet, unele cu aspect premium si care redau un sunet destul de ok, clar si cu un pic de bassi. Player-ul default are presetari pentru sunet: Normal, Wide, Bass, Concert Hall. Merita incercate toate pentru a va alege sound-ul preferat.

Autonomia

Si la acest capitol este mai bun decat versiunea anterioara, gratie acumulatorului de 1650 mAh. Chiar daca ecranul este mai mare, in general, la stilul meu de utilizare, SII-ul a tinut cu 24 de ore mai mult decat Galaxy S. La 3 zile de utilizare continua, ma declar multumit.

Benchmarkuri

L-am testat si cu benchmarkurile de Android pe care le-am gasit in Market.

In Antutu a obtinut un scor de 3781 puncte, un pic mai putin decat Xoom (3834), dublu fata de al modelului I9000.

In SmartBench 2011: 3356/2164.

In Quadrant: 2703 puncte. Mai performant decat orice alta tableta.

Si cand te gandesti ca a obtinut performantele astea cu un procesor la 1 Ghz. Daca voi pune manutele mele pe versiunea comerciala (la 1.2 Ghz) cu siguranta voi repeta testele. Si, acum fie vorba intre noi, s-ar putea sa “imi doresc”  unul. 😀

Interfata si Aplicatii

Interfata Touch Wiz 4.0 se comporta ireprosabil, fluid, fara intarzieri in raspuns. Ne putem pozitiona widget-urile preferate pe 7 ecrane (desktopuri). Remarc faptul ca unele widget-uri pot fi redimensionate, la fel ca la Android-ul 3.1.

Putem accesa rapid cele mai recente 6 aplicatii doar prin apasarea mai indelungata (2-3 sec) a butonului Home. Din aceeasi fereastra putem intra in Task Manager pentru a le inchide pe cele de care nu mai avem nevoie. De asemenea, din Task Manager putem intra direct in aplicatia activa, putem face managementul aplicatiilor descarcate, putem “curata” memoria RAM sau vizualiza statistica diverselor spatii de stocare.

Pe langa interfata, cei de la Samsung si-au pus amprenta si prin intermediul celor 4 HUB-uri: Music, Game, Readers si Social. Denumirile lor cred ca sunt destul de explicite dar o sa povestesc cate ceva despre fiecare.

Music Hub are atat rol de player pentru colectiile noastre digitale cat si pe acela de magazin online.

Hub-ul Jocurilor poate fi cel mai interesant dintre toate pentru unii.  Este structurat pe doua categorii: Social si Premium. Normal ca cea mai interesanta este categoria Premium, de unde puteti cumpara jocuri misto, de la majoritatea producatorilor importanti. Dar, inainte de achizitie, puteti descarca o versiune trial pentru a vedea daca va place respectivul titlu. Cum se comporta el in jocuri, am detaliat aici.

HUB-ul cititorilor este colectie impresionanta de reviste, ziare si carti, 99% contra cost. La sectiunea de ziare, gasiti si titluri romanesti, primele 7 editii fiind netaxabile.

Social HUB ne ofera acces rapid la site-urile de socializare Facebook si Twitter. De asemenea, avem la dispozitie si aplicatia IM care reuneste serviciile de mesagerie instant Windows Live, Google Talk sau Yahoo Messenger.

Browserul incarca paginile de internet rapid, chiar si versiunile full ale site-urilor. Ajutati de dimensiunile generoase ale ecranului dar si de rezolutie, navigarea poate fi cat de cat confortabila in conditii de portabilitate. Putem incarca mai multe pagini simultan si, daca cumva caracterele sunt prea mici si ilizibile pentru ochii nostri, putem apela cu incredere la functia “pinch to zoom”.

Remarc si aici prezenta unei suite Office complete, Polaris Office mai exact,  prin intermediul careia, la nevoie, putem aduce minime ajustari documentelor primite pe e-mail. Le putem salva local si trimite prin intermediul clientului de e-mail, prin bluetooth sau prin Wi-Fi.

Mi-au placut si cele doua programele de editare foto si video.

Cu Video Maker putem face scurte montaje din fotografii si videoclipuri. Accepta videoclipuri la rezolutii 720p. Nu si full HD.

Photo Editorul ne poate ajuta cu minime editari ale fotografiilor dar si adaugarea unor efecte. Cateva exemple de efecte, mai jos.

Kies Air – o aplicatie prin intermediul careia avem acces la continutul telefonului prin intermediul unui browser de PC. Nu cred ca este complet functionala, nu am reusit sa intru in foldere. Dar putem vizualiza contactele, fotografiile, filmele si SMS-urile. Interfata web este prezentata in fotografia de mai jos.

Amintesc si de aplicatiile Mini Diary, prin intermediul careie puteti tine un mic jurnal cu fotografii geocodate si text, sau All Share, pentru partajarea continutului multimedia prin DLNA.

Si, pentru orice aplicatie ati avea nevoie, Android Market si mai micul “boutique” Samsung Apps va stau la dispozitie.

Foto-Video

Capacitatile sale foto-video le-am detaliat intr-un articol separat. Aici.

Concluzii

Pro

– Ecranul de calitate

– Putere de procesare considerabila, Multitasking-ul, Android-ul 2.3

– Functionare ireprosabila

– Autonomie extinsa

– Constructie de calitate

– Este usor si subtire, portabil si ergonomic in utilizare

– Camera foto-video

Contra

– Pretul

Da, cu siguranta putem spune ca SGS2-ul este un adevarat mini-computer de buzunar, cu o putere de procesare considerabila, cu un ecran extraordinar de bun si un sistem de operare stabil. Chiar daca nu am avut la dispozitie varianta comerciala, ci un sample, acesta s-a comportat ireprosabil.

Dupa ce am vazut ce poate si cum se comporta, cred ca Samsung-ul Galaxy S II se bate la titlul de smartphone-ul Android al anului. Sigur, nici nu am trecut de jumatatea anului si pot sa apara multe alte terminale, poate chiar mai puternice si mai interesante. Chiar si asa, eu tot cred ca va fi unul dintre cele mai cautate smartphone-uri in 2011.

La liber, pe eMAG.ro poate fi comandat la un pret de aproximativ 2499 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Samsung Galaxy S II – Mini-computer la purtator

  • May 24, 2011 at 9:05 pm
    Permalink

    Doua cuvinte: HTC Sensation

    Reply
  • May 27, 2011 at 11:33 am
    Permalink

    si eu imi doresc aceasta minunatie! Este absolut incredibil de la ecranul supere amoled plus pana la procesorul dual core!

    Reply
  • August 20, 2011 at 12:27 pm
    Permalink

    imi doresc acest telefon enorm de mult…m-am jucat pe el la un shop de telefoane incat daca nu avea incarcatorul conectat il goleam de tot 😀

    Reply
  • Pingback: » SGS2 – 20 de milioane de unitati livrate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *