Kingston DT Ultimate G2 – 64Gb la viteze USB 3.0

USB (Universal Serial Bus)… Una dintre tehnologiile care a dinamizat industria IT si in special pe cea a accesoriilor si perifericelor, o conexiune inovatoare care a schimbat  si a simplificat modalitatea de transfer a fisierelor. Practic, o tehnologie care, pe langa flexibilitatea si libertatea oferite la transferul datelor, a dus si la amplificarea fenomenului multimedia. USB-ul 2.0 este inca la putere dar vine rapid din urma standardul 3.0, unul care asigura viteze de transfer cu mult mai mari. Majoritatea portabilelor sau placilor de baza de ultima generatie au acum si porturi USB 3.0 iar preturile accesoriilor “albastre” incep sa fie din ce in ce mai accesibile.

Nu am utilizat pana acum niciun device cu USB 3.0, nici stick, nici hdd extern, niente. Iata ca, a venit momentul sa ma conving si eu de adevaratele capacitati ale unei astfel de memorii portabile, avand la dispozitie recent un model de la Kingston. Si nu oricare, ci o memorie din seria Data Traveler la generatia a 2-a (G2) care dispune de o capacitate de stocare de 64GB!!! Producatorii se lauda cu o rata de transfer la citire de pana in 100 MB/s iar la scriere de pana in 70 MB/s. Oare asa este?

Din punct de vedere al aspectului, nu lasa vreo impresie deosebita, are o constructie simpla si oarecum voluminoasa, butucanoasa. Este unul dintre cele mai “grasune” memorii USB pe care le-am intalnit in ultima vreme. Poate, datorita dimensiunilor sale, este si un device mai rezistent, care nu se poate deteriora usor.

Dar aspectul este mai putin important in acest caz. Este un device la care conteaza in special performantele la citire si la scriere. Mentionez ca testele le-am realizat pe un laptop Asus din seria N, care avea si port USB 3.0.

Pentru testele la viteza de citire am utilizat HD Tune Pro si am facut comparatie intre Kingston-ul USB 3.0, un Corsair pe USB 2.0 (cel mai performat stick USB 2.0 pe care il am) si un HDD Extern Samsung de 320 GB pe USB 2.0. Si, in plus, le-am testat pe fiecare si in portul USB 3.0 si in altul USB 2.0, ambele ale aceluiasi laptop. Rezultatele testelor le puteti vedea mai jos.

Am facut si un grafic general:

Dupa cum vedeti, viteza la citire este net superioara in favoarea Memoriei Kingston, valoarea fiind de aproximativ 3 ori mai mare decat cele obtinute de echipamentele bazate pe USB 2.0. De asemenea, am remarcat ca si device-urile USB 2.0 s-au comportat mai bine atunci cand au fost conectate in portul USB 3.0 al laptopului. Deci, la citire pot spune ca a depasit viteza anuntata de producatori: 108 MB/s.

Din pacate, nu am reusit sa fac si testul la scriere in acelasi HD Tune Pro. Pentru acesta am utilizat software-ul Crystal Disk Mark si comparatia a fost realizata numai intre Kingston-ul USB 3.0 si Corsair-ul USB 2.0. Rezultatele, mai jos.

Dupa cum se observa, viteza la scriere fata de USB 2.0 este de aproximativ 5 ori mai mare. Dar, viteza maxima a fost de maxim 41 MB/s. Voi incerca sa mai testez si cu alt software. Are cineva idei?

Este clar, chiar daca performantele USB-ului 3.0 nu sunt chiar de 10 ori mai mari decat ale unui USB 2.0, noua tehnologie este net superioara celei vechi. Cu o diferenta de 3 ori mai mare la citire si de 5 ori mai mare la scriere, eu ma declar multumit.

Din pacate, aceste performante costa. Dar, am observat ca preturile sunt in continua scadere.

Preturile acestui model sunt urmatoarele:

16GB DataTraveler Ultimate 3.0 G2 – 219 Lei
32GB DataTraveler Ultimate 3.0 G2 – 339 Lei
64GB DataTraveler Ultimate 3.0 G2 – 629 Lei.

Concluzii

Pro

– Performante net superioare

– Spatiu generos pentru stocare (64Gb)

Contra

– Pretul

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Kingston DT Ultimate G2 – 64Gb la viteze USB 3.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *