Huawei FreeClip Review – Căști open-ear cu un design inedit, practice și cu o calitate rezonabilă a sunetului redat. Sau cum să ai propria coloană sonoră în permanență

Noul val de căști wireless open-ear este aici și vom vedea disponibile comercial din ce în ce mai multe modele, de la diverși producători. Iată că și Huawei lansează un astfel de model de căști, Huawei FreeClip, care nu se mai introduc efectiv în canalul urechii ci doar se lipesc de interiorul acesteia, lăsând utilizatorul să fie conștient și de zgomotul ambiental.

Nici in-ear, nici over-ear, adică nici în, nici peste, ci open-ear, așezate frumos aproape de canalul auditiv, șoptindu-i cu dragoste ritmuri melodice, ce vrajitorie mai e și asta?

Încă de la început pot spune că nu sunt căști dedicate exclusiv audițiilor muzicale, cu sound-ul total izolat de mediul înconjurător, ci sunt mai practice, mai pentru lumea reală în care trăim, muncim sau ne deplasăm – pentru că te lasă să auzi și ce se întâmplă în jurul tău, fără a face totuși rabat la o calitate mai mult decât decentă a sound-ului redat.

Sau, o pereche de căști prin intermediul cărora îți poți crea propria coloană sonoră în permanență, oriunde te-ai afla. Ești conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău, auzi, dar în același timp te bucuri și de muzica preferată. Ca atunci când te uiți la un film, acțiunea se desfășoară dar muzica o completează și o face mai spectaculoasă, mai atractivă.

Și, dacă tot am făcut o astfel de analogie, plus că suntem în plin avânt al erei AI, cum ar fi să-ți cânte la urechi muzică în funcție de ceea ce faci și ce se întâmplă în jurul tău? Dacă te cerți cu șeful la muncă, sa bage ceva trash distructiv, dacă mergi printr-un parc și cântă păsărelele, să te lași acompaniat de ritmuri mai suave și delicate… Ei, cum ar fi? 😀

Pe lângă forma fluidă și atrăgătoare a carcasei de încărcare, disponibilă în două culori, neagră și violet, nici design-ul acestora nu lasă de dorit, ba din contră, este unul atipic, cum n-am mai văzut până acum.

Zici că arată ca două cireșe pe care le ții de codiță, tocmai de aceea parcă le-aș fi văzut asortate într-o culoare roșie, de vișină putredă nah… Alții, mai răutăcioși, ar spune că arată ca niște belciuge tip piercing de pus în nas sau prin cine știe ce alte părți mai acoperite de ochii tuturor… Mă rog, asemănate cu orice vă zboară prin minte, au un design inedit, asortat cu o construcție de cea mai bună calitate, premium.

Desigur, ca și în cazul tuturor celorlalte căști wireless Huawei pe care le-am avut la dispoziție pentru review, aș fi preferat o finisare mată a acestora, în același stil cu al carcasei.

Iar pe carcasă, aproape ascuns există același buntonaș pentru conectare dar și un port USB-C pentru încărcare.

După cum vă așteptați, căștile stau bine mersi, cu prindere magnetică, în suportul dedicat al micuței carcase. Și, din experiența mea de utilizare cu ele vă spun, vă va lua un pic până vă veți obișnui să le puneți corect la ureche. Dacă nu auziți nimic, atenție. trebuie să le așezați invers. :))

Prinderea acestora de ureche este confortabilă, purtarea acestora fiind în aceeași manieră. Ba, pot spune că sunt mult mai confortabile și mai puțin deranjante la purtat decât cele in-ear, ba chiar și față de cele over-ear, care au tendința să strângă urechile și să creeze o presiune deloc plăcută asupra cutiei craniene. Așa că, din acest punct de vedere, pot spune că sunt cele mai confortabile căști din câte am folosit până acum.

Trebuie să mențonez totuși că va fi nevoie și de o perioadă de adaptare cu partea care se prinde sub ureche, eu unul nefiind obișnuit să simt ceva în acea zonă. Dar, după 10-15 minute de purtare nu am mai simțit niciun disconfort.

De asemenea, sunt certificate IP54, așa că sunt rezistente de exemplu la transpirație, dacă vor fi utilizate în timpul sesiunilor de antrenament sportiv, fie că este alergat, cycling, tras de fiare etc. Nu, nu sunt căști de scufundat în apă, de folosit la înot de exemplu. Le-am utilizat fără probleme și la alergat, funcționează foarte bine în continuare.

Dar să le privim mai cu atenție. Micuțele căști au trei părți componente – partea acustică, ca o mică sferă cât bobul de mazăre (cu o diagonală de 13.3mm), ce se lipește pe interiorul urechii, brațul flexibil de legătură (C-Bridge Design) și elementul de confort (bobul cum l-a denumit producătorul, de fasole completez eu). De menționat că micuțul braț de legătură este flexibil dar și rezistent, ba chiar revine la forma inițială după ce tragi de el, pentru a susține ferm, dar fără să apese prea tare, căștile de ureche.

Mai mult, nu contează pe care în care ureche o pui, pe stânga în dreapta sau invers, pentru că au un algoritm inteligent care detectează în ce ureche se află fiecare. Iar când se pun la loc în carcasa de încărcare se resetează la configurarea inițială.

Cert este că forma acestora a fost concepută conform unor statistici cu dimensiunile a peste 10.000 de urechi, pentru ca atât pastila de confort, cât și brațul de legătură sau micuța biluță acustică să se așeze cât mai confortabil pe urechile cât mai multor posibili utilizatori. Mai mult, în acest braț de legătură C-Bridge Design, au fost înghesuite nu mai puțin de 9 fire, pentru legătura dintre sistemele acustice, baterie și sistemele audio de control.

Ca să nu mai spun că fiecare dintre cele două căști au numai 5.6 grame în greutate, practic nici nu le mai simți după ce te-ai obișnuit cu ele. Prinderea de ureche fiind destul de fermă, în sensul că nu scapă nici când alergi, dar fără a simți cumva vreo apăsare, că te-ar strânge de exemplu. Gata, ne-am lămurit, personal le consider confortabile, extrem de confortabile.

Conectarea la smartphone am realizat-o la fel de simplu și fără bătăi de cap, prin intermediul aplicației AiLife. Prin intermediul căreia poți vedea nivelul de încărcare al cutiuței dar și al căștilor, poți alege presetarea favorită de sunet (din păcate fără posibilitatea ajustării manuale cu un egalizor) și alte configurări de conexiune, gesturi etc. Și de menționat că pot fi împerecheate cu două dispozitive în același timp, smartphone, tabletă, laptop etc.

Design inedit, ergonomic, look deosebit, construcție de calitate, confort la purtare. Până aici, totul sună minunat, nu? La fel de important, poate chiar mai important, este și cum se aud aceste căști care, atenție, nici nu se îndeasă în ureche, nici nu acoperă în totalitate urechea, ci doar se poziționează aproape de canalul acesteia pentru a-i șopti toate cele, muzică bună sau vorbe de duh, după caz. Cum spuneam și la începutul acestui review, vrăjitorie, nu credeam a folosi așa ceva vreodată…

Practicitatea acestora, în detrimentul calității absolute a sound-ului redat, a primat în cazul acestor căști Huawei FreeClip. În sensul că sunt căști care permit să și auzi ce se întâmplă în jurul tău, fie că te afli pe stradă, mergând, fie că faci sport într-un parc, fie că ești la birou sau acasă. Pentru că pe stradă este la fel de important să auzi dacă se apropie un autovehicul de tine, sau vreo trotinetă care merge pe trotuar în loc de șosea, iar la birou ar fi bine să fii conștient când îți sună telefonul fix sau când vreun coleg de interpelează. Ceea ce nu prea poți face cu niște căști cu anulare activă a zgomotului, funcție care în cazul de față este inexistentă, pentru că nu ai practic cum să izolezi ambientul dacă nu acoperi în totalitate canalul urechii, corect, nu?

Dar, dar… am rămas chiar surprins cât de bine se aud chiar și așa, fără a fi introduse total în canalul urechii, cum îmi place mie să spun, doar șoptindu-i acesteia. Peste așteptări sound-ul redat, destul de amplu, cald și plăcut, spațial, ce-i drept, cu frecvențele medii mai bine conturate față de cele joase care, din punctul meu de vedere, lasă de dorit. Înaltele la locul lor dar, mă repet, bașii nu pe atât de tăioși și pătrunzători cum îmi sunt mie pe plac, deși sunt perceptibili cât de cât.

Desigur, dacă ar fi să compar cu calitatea auditivă oferită de Freebuds Pro 3, sunetul nu este la fel de clar, de cristal. Dar, după cum am spus, per general calitatea este peste așteptările mele.

Și la o putere decentă, nici prea joasă dar nici prea tare, de ajuns pentru o audiție corectă aproape oriunde te-ai afla. Normal, cu cât mai liniștit mediul în care le folosești, mai puțin zgomotos, cu atât mai bine. Cu cât mai zgomotos, cum ar fi în metrou de exemplu, sau în tramvai, cu atât mai rău. Deși le-am folosit și la metrou, și în tramvai, și pe strada plină de trafic și zgomot, am ascultat bine mersi muzica preferată, atenție, nu la aceeași calitate oferită de Freebuds Pro 3 cu ANC activ de exemplu, dar la una destul de mulțumitoare.

Datorită formei lor constructive, calitatea sunetului receptat depinde de mediul în care asculți muzica, știu că mă repet dar voiam să mai punctez încă o dată. Pentru că audițiile vor fi cu siguranță mult mai plăcute când alergi în parc, la birou, în sânul naturii, în confortul propriei locuințe și la polul opus dacă o faci pe un stadion, în metrou sau dacă zbiară vreunii în apropiere. În aceeași măsură, cât timp asculți muzica, poți percepe la nivel auditiv și tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, ceea ce nu prea se poate cu o pereche de căști cu sistem performant de anulare activă a zgomotului ambiental.

Practic, o pereche de căști capabile să redea un sound decent, peste așteptări, dar care te lasă să fii conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău, oriunde te-ai afla. Practice.

La fel de mult am apreciat claritatea și calitatea convorbirilor telefonice, i-am auzit pe interlocutori tare și clar iar ei, la rândul lor la fel de bine (pentru că i-am întrebat pe fiecare în parte cum mă recepționează).

Și toate acestea cu o autonomie de invidiat. Producătorul spune că Huawei FreeClip au fiecare în parte o autonomie de până în 8 ore de audiții muzicale, sau de 5 ore de convorbiri telefonice, sau de 36 de ore cu tot cu încărcarea din cutiuță. Sincer, nu am avut cum să verific dacă este chiar așa, pentru că am preferat să le încarc la final de săptămână de fiecare dată. Cert este că sunt căști care țin o săptămână fără probleme, la stilul meu de utilizare, în sensul că le folosesc cel puțin 3 ore zilnic pe drumul spre serviciu și înapoi, dar și în sesiunille de alergare din parc. Nu-mi pot dori mai mult din acest punct de vedere.

Să mai zic că au funcții tactile integrate pentru a fi controlate prin gesturi, mă rog, prin mici și scurte bătăi pe fir? De exemplu, dacă apeși/bați de trei ori rapid poți trece la următoarea melodie. Dacă apeși de două ori, poți da play sau stop.

Concluzii despre Huawei FreeClip

Pro

  • Construcția open-ear, care permite să fii conștient de ce se întâmplă în jurul tău când le folosești
  • Calitate rezonabilă a sound-ului redat și receptat, mai ales dacă ținem cont că nu izolează perfect canalul urechii
  • Convorbirile telefonice se efectuează la o calitate foarte bună
  • Autonomie foarte bună
  • Sunt certificate IP54, deci pot fi utilizate și la alergare
  • Sunt confortabile la purtare
  • Calitatea constructivă, design premium
  • Pot fi împerecheate cu două dispozitive în același timp

Contra

  • Știu că nu-și are rostul acest comentariu pentru că sunt concepute conform altei paradigme, dar trebuie să menționez că sound-ul receptat nu este la aceeași calitate cu a unei perechi de căști cu sistem de anulare activă a zgomotului ambiental și, deci, nici nu te izolează de zgomotele diverse

Dacă ar fi să mă întrebați ce aș alege între o pereche de căști Huawei Freebuds Pro 3 și aceste Huawei FreeClip? Sincer? Sunt personal într-o mare dilemă, ce aș folosi zi de zi fără a fi nevoit să port cu mine două perechi de căști? (De altfel lucru deloc imposibil la cât de compacte sunt cutiuțele de transport și încărcare.)

Clar, din punct de vedere al calității sound-ului redat, Huawei Freebuds Pro 3 și al lor sistem de anulare activă a zgomotului mi-au câștigat simpatia. Dar, din punct de vedere al practicității, al faptului că sunt conștient și de ce se întâmplă în jurul meu oriunde m-aș afla, că pot asculta muzica și la serviciu și să fiu în același timp atent la ce discută colegii cu mine (ceea ce nu pot face când le folosesc pe cele cu ANC), dar și pentru că sunt mulțumit de calitatea rezonabilă a sound-ului redat, astea ar fi câteva motive care contrabalansează balanța.

Până la urmă totul depinde de preferințele de utilizare ale fiecăruia în parte, care sunt situațiile în care va folosi mai mult aceste căști, de asemenea și cât de pretențios este față de calitatea sunetului, de cum se aud. Pentru că ce-mi place mie, nu-i pe placul celuilalt, și invers.

================================

Până pe 29 ianuarie sunt la ofertă în magazinul online Huawei –https://consumer.huawei.com/ro/headphones/freeclip/buy/, la un preț de 999 Lei și alături de brățara fitness HUAWEI Band 8, în limita stocului disponibil.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *