Huawei Matebook D 16 2024 Review – Laptop performant, cu ecran mare de 16 inchi, dar destul de compact. Pentru sarcini profesionale, de business dar și creative

Unora le plac ultraportabilele, pentru că sunt compacte și facile la transport. Altora, din contră, nu le sunt pe plac, pentru că ecranul lor este unul pe măsura dimensiunilor mignone, adică tot compact, un 13 inchi sau un 14 inchi în diagonală. Așa că, preferă un laptop cu ecran mare, în ciuda dimensiunilor mai voluminoase, totul pentru mai mult spațiu vizual.

Dar, dacă până acum laptopurile cu ecran mare, de 15.6 inchi să zicem, erau destul de greuțe și de grosuțe, iată că de câțiva ani nu mai este deloc cazul. Ba din contră, am avut la dispoziție pentru review câteva modele chiar interesante cu ecrane de 16 inchi dar cu dimensiuni și greutate destul de portabile – 17-18mm grosime și până în 2Kg în greutate, rezonabil din punctul meu de vedere.

Cum este și cazul acestui nou sosit în galantarele magazinelor de la noi, Huawei Matebook D 16 2024, un laptop cu ecran mare, de 16 inchi, dimensiuni destul de compacte pentru categoria sa dar și performanțe de top pentru sarcini tipice de office, business, studiu, ba chiar și pentru creare de conținut într-o oarecare măsură.

Specificațiile modelului Huawei Matebook D 16 2024 pe care l-am avut la dispoziție pentru review, de altfel cum poate fi găsit și în magazinele de profil, sunt următoarele

  • Ecran – IPS de 16 inchi, rezoluție 1920×1200 pixeli, format 1610, 100% din gama de culori SRGB, luminozitate de 300nits, rată de refresh de 60Hz
  • Procesor – Intel Core i9-13900H
  • Placă grafică – Intel Iris Xe
  • Memorie RAM – 16GB LPDDR4x
  • Stocare – 1TB PCIe SSD
  • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 5.1
  • Conectică – 1xUSB-C (încărcare și DisplayPort), 1xUSB-A (USB 2.0), 1x USB-A (USB 3.2 Gen 1), 1xHDMI 1.4, 1x audio
  • Baterie – 70Wh, încărcare pe 65W
  • Dimensiuni – 356.7mm × 248.7mm × 18mm
  • Greutate – 1.72kg
  • Altele – cameră web 720p, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă integrat în butonul de Power
  • Sistem de operare – Windows 11 Home 64bit

Așa cum am remarcat și la alte modele de laptopuri sau ultraportabile Huawei până acum, îmi place cum arată și acest Huawei Matebook D 16 2024. Cu un design asemănător modelelor anterioare, de o simplitate debordantă dar în aceeași măsură atrăgătoare, concepută pentru anumite categorii de utilizatori, în special pentru cei care activează în mediile de business sau celor cărora nu le sunt pe plac elementele extravagante, colorate și țipătoare din punct de vedere vizual.

Carcasa este o combinație de elemente din plastic și metal, vopsită într-o nuanță mată de argintiu, care arată foarte bine, dispune de finisaje de cea mai bună calitate și care poate fi pe placul oricui. Singurul element mai extravagant, dacă îl pot numi așa, fiind logo-ul imens Huawei de pe capac. Clar este faptul că materialul folosit pentru capac pare a fi un aliaj de magneziu, iar pentru zona de reazem a palmelor s-a utilizat un policarbonat . De asemenea, am remarcat că amprentele nu par a prinde viață pe suprafața de reazem, un plus din punctul meu de vedere.

Și, deși are un generos ecran de 16 inchi, dimensiunile sale exterioare sunt pe cât se poate de compacte în condițiile date. Pentru că are rame destul de subțiri în jurul acestuia, imaginea parcă plutind deasupra corpului cu tastatură, greutatea acestuia fiind de numai 1.7Kg, ceea ce înseamnă că nu trebuie depus un efort consistent la transport și la manevrare. Din acest punct de vedere chiar pot spune că este un laptop cu ecran mare și destul de portabil în aceeași măsură, care poate fi utilizat oriunde ar avea chef utilizatorul său.

Așa cum recomand la orice laptop, l-aș trata cu deosebită atenție atât la transport cât și la manevrare, pentru a nu păți vreun pocinog dacă este trântit, lovit, scăpat din greșeală. Deși lasă o impresie de robustețe, de echipament portabil conceput pentru o utilizare intensivă.

La capitolul conectică se putea mai bine, cu siguranță. În sensul că doream încă un port USB-C cu display port pentru că există doar unul care este ocupat deja cu încărcarea, așa că dacă se dorește și conectarea la un ecran mai mare trebuie un monitor special care să permită și alimentarea. În plus, era de preferat și un slot microSD sau SD pentru transferul fotografiilor și filmărilor, mai ales că fișa sa tehnică permite și editarea foto la nivel profesional, ba chiar și cea video într-o oarecare măsură.

De asemenea, în anul de grație 2024, speram să nu mai întâlnesc o cameră web la rezoluție 720p pe un laptop cu performanțe de top. E păcat de o așa configurație zic eu. Oricât de bine s-ar auzi sound-ul în videoconferințe, e păcat că nu se vede în aceeași notă.

Tastatura m-a enervat la început, deși trebuie să recunosc că permite redactarea rapidă într-o manieră confortabilă, fiind un accesoriu de nădejde pentru cei care redactează tone de documente sau articole online, cum este și cazul de față.

Pentru că are un layout cu care nu am fost obișnuit, cu tasta Enter prea mică, știrbită de prezența Backslah-ului, o tastă Shift la fel de mică, la fel ca în cazul tastelor direcționale. Până la urmă, layout ales așa pentru a face loc și unei tastaturi numerice, atât de apreciate în anumite departamente ale companiilor. M-am obișnuit după câteva ore de lucru cu acest layout, totul ține de obișnuință până la urmă.

De asemenea, are iluminare de fundal, caracteristică neapărat necesară dacă utilizatorul lucrează și pe întuneric.

La fel, la câtă suprafață are palmrest-ul, putea fi integrat un touchpad mai generos. Dar recunosc că în aplicațiile uzuale a răspuns corect și precis la comenzile tactile, așa că nu am avut nevoie de un mouse.

De remarcat că butonul de Power are integrat și un senzor de amprentă, de altfel unul chiar eficient din câte am constatat, capabil să recunoască rapid datele biometrice ale degetului înregistrat.

Sub tastatură veți observa sigla Huawei Share, o facilitate pe care Huawei o pune la dispoziția utilizatorilor săi. Practic, dacă se apropie un smartphone cu NFC de această zonă, acesta se va conecta imediat la laptop iar imaginea smartphone-ului va apărea pe ecranul laptopului.

De exemplu, poate fi copiat text direct din acel ecran într-un document existent pe laptop. Sau pot fi scrise mesaje text gen SMS direct cu tastatura laptopului, practic nu mai este nevoie să pui mâna pe telefon cât timp ai imaginea acestuia pe laptop. Utilă aplicație, me gusta.

Sau pot fi transferate extrem de rapid imaginile prin Huawei Share din telefon pe laptop. Foarte tare această funcționalitate de la Huawei, m-aș folosi întotdeauna de aceasta în vacanțe pentru a transfera imaginile și videoclipurile realizate cu telefonul pentru a le prelucra și posta pe blogul meu de călătorii, fără a mai fi nevoie să-l conectez prin fir la laptop.

Ecranul IPS de 16 inchi este unul dintre atuurile principale ale acestui laptop Huawei Matebook D 16 2024, așa cum trebuie să fie la oricare alt echipament portabil. Pentru că oricine trebuie să se bucure de imagini de cea mai bună calitate pentru a-și putea desfășura activitățile obișnuite sau sarcinile profesionale în condiții cât mai propice din punct de vedere vizual. Nu nu este un OLED și nici nu are vreo rată de refresh de gaming, dar pentru ce a fost conceput acest laptop nu cred că este nevoie.

Iar în acest caz m-am bucurat de imagini generoase la o diagonală de 16 inchi cu o rezoluție de 1920×1200 pixeli (adică cu mai mult spațiu pe verticală), cu imagini clare și o paletă coloristică frumoasă, vibrantă chiar și un contrast decent. Un ecran foarte bun atât pentru documente și aplicații, cât mai ales pentru vizualizarea unor fotografii cu peisaje de vis sau a unor filme.

Profesioniștii vor aprecia că este capabil să afișeze 100% din paleta de culori sRGB dar și că are finisare mată, astfel că va reflecta mai puțin sursele luminoase. Luminozitatea sa maximă de 300 de nits îl face pretabil în special pentru spațiile închise, mai puțin pentru utilizarea într-un mediu deschis și cu soare puternic.

De remacat că poate fi rotit la 180 de grade, în caz că este nevoie de această caracteristică, pe care personal nu am utilizat-o niciodată.

Sistemul audio integrat putea fi mai bun, fără îndoială. Pentru că era destul loc pentru a integra unul capabil de un sound mai calitativ, pentru a o întregi pe deplin pe cea a ecranului. Sigur, este capabil să redea un sound clar, dar mai degrabă la nivel practic, doar în videoconferințe, nu și pentru a te bucura cu adevărat de melodia preferată.

Fișa tehnică integrată este una de top chiar și acum, deși se bazează pe un procesor Intel Core i9-13900H din 2023. Dar, la cât de capabil este acesta, poate fi folosit mulți ani de acum încolo fără a simți vreo diferență majoră de performanță în aplicațiile de office, business, ERP/CRM, editare foto la nivel profesional, ba chiar și video la rezoluții înalte, multimedia de orice gen, practic atât în aplicații de business, profesionale, creative dar și în cele de studiu. Pentru că este în continuare unul dintre cele mai performante procesoare de pe laptopuri, creșterile în performanță ale actualei generații Intel Core Ultra nefiind chiar atât de impresionantă. De altfel, Intel Core i9-13900Heste unul dintre procesoarele folosite pe laptopurile de gaming de top ale generației trecute.

De mențioant de altfel că Huawei Matebook D 16 2024 nu este un laptop de gaming, pentru că nu are și o placă grafică dedicată acestor scopuri. Dar în anumite titluri și nu la setările maximale de grafică poate face cu succes față, așa, pentru gaming ocazional.

În orice caz, personal l-aș folosi fără reținere pentru redactarea articolelor pe blogurile mele, pentru prelucrarea fotografiilor în aplicații dedicate dar și pentru montajul videoclipurilor, chiar și la rezoluție 4K, pentru că poate face cu succes față. Și la multe, multe altele, fie că sunt pachete software pentru productivitate sau de creativitate.

La interior se pătrunde destul de facil și impresionează prezența celor două ventilatoare, ambele pentru procesor. Care, mai mult, sunt destul de silențioase chiar și când acesta este solicitat la maxim.

De menționat că vine cu 16GB memorie RAM, ce nu poate fi upgradată în niciun fel. Sunt unii care ar fi preferat 32GB dar nu cred că este nevoie la sarcinile la care este conceput acest laptop.

Iar soluția de stocate integrată, poate fi upgradată, ceea ce este chiar important. Par example, mă aflam la o firmă de recuperat date de pe hdd-urile sau ssd-urile bușite când a apărut un domn cam necăjit pentru că nu mai pornea sistemul de operare de pe laptopul său american și care avea soluția de stocare lipită pe placa de bază. Ghici ce, recuperarea datelor de pe acesta fiind practic imposibilă într-un service obișnuit… Așa că, recomand cu mare căldură să vă cumpărați un laptop la care poate fi scos ssd-ul și/sau backup-ul cu sfințenie al datelor importante.

Și, din câte am constatat, o soluție chiar performantă, capabilă de un comportament rapid atât pentru sistemul de operare cât și pentru aplicații. Iar capacitatea de stocare de 1TB este de ajuns pentru majoritatea. Și, dacă nu este, poate fi schimbată cu una și mai generoasă.

Cât despre autonomie, chiar m-a dat pe spate, pentru că este un laptop capabil să țină o întreagă zi de lucru. Huawei Matebook D 16 2024 vine cu o baterie de 70Wh, capabilă de o autonomie de până în 10 ore, atât pentru sarcini gen office, sesiuni de youtube și prelucrări minimale foto, cât și la maratoane de seriale, cum l-am folosit când m-am uitat a n-șpea oară la The Bing Bang Theory pe HBO Max. Atenție, cu iluminarea ecranului la 30% din valoarea maximă și fără iluminarea tastaturii. Producătorul spune că are o autonomie de până în 15 ore, atenție, la vizionarea video în offline, fără conexiune internet, și nu mă îndoiesc că așa este.

Teste benchmark de performanță cu Huawei Matebook D 16 2024

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru. Pentru că nu este un laptop pentru sarcini grafice sau 3D, precum și gaming, nu l-am mai testat cu 3D Mark, nu avea rost. Așa că am trecut direct la PcMark 10, testul de benchmark pentru aplicații de productivitate și creativitate.

Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente, ultraportabile în general.

După cum se observă, performanțe de top, comparabile cu ale noilor platforme tehnice.

L-am pus la treabă și în Geekbench 6.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se observă, procesorul Intel Core i9-13900 este în continuare unul dintre cele mai performante la ora actuală, cu prea puțini rivali în această lume a laptopurilor compacte.

În Cinebench 2024 a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

Iar în Cinebench 2023…

După cum se observă, procesorul Intel Core i9-13900H ce dotează acest Huawei Matebook D 16 2024 este cel mai performant pe single core, dintre cele pe care le-am avut la dispoziție pentru review.

Concluzii despre Huawei Matebook D 16 2024

Pro

  • Fișă tehnică performantă pentru office, business, studiu și anumite sarcini creative
  • Ecran mare, generos, cu o diagonală de 16 inchi și care se vede foarte bine
  • Soluție de stocare preformantă și cu o capacitate generoasă, ce poate fi upgradată
  • Construcție de calitate, design modern, atrăgător
  • Tastatură confortabilă în utilizare, după ce te obișnuiești cu layout-ul, cu iluminare de fundal și bloc numeric
  • Autonomie pentru o întreagă zi de utilizare
  • Are senzor de amprentă integrat în butonul de Power, pentru acces rapid și securizat la interfața sistemului de operare
  • Facilitățile Huawei Share, pentru posesorii de smartphone-uri Huawei

Contra

  • Nu are cameră web full HD
  • Parcă se putea un pic mai mult la conectică pentru că este destul spațiu, eventual un slot pentru carduri SD

Deși nu are integrate ultimele tehnologii la nivel de procesor, Huawei Matebook D 16 2024 este unul dintre cele mai performante laptopuri de business/office la ora actuală, capabil să mulțumească din acest punct de vedere pe aproape oricine. Și, de ce să nu o recunosc, este o configurație destul de practică, cu un raport performanță/preț destul de atrăgător.

Plusează prin raportul dintre diagonala ecranului și cel al greutății, fiind unul dintre cele mai portabile laptopuri cu ecran mare la ora actuală, un plus pentru cei care doresc să vadă cât mai bine toate cele afișate pe ecran, fie că sunt de ordin profesional, pentru studiu sau pur și simplu pentru divertismentul personal.

Huawei Matebook D 16 2024 are un preț de 6999 Lei, aici – https://consumer.huawei.com/ro/laptops/matebook-d-16-2024/buy/. Mai mult, dacă este comandat până pe 18 februarie, este la pachet promoțional împreună cu căștile Huawei Freebuds 5.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *