Sony Vaio Z21 – Exclusiv pentru oamenii de afaceri

Ultraportabilele si, mai nou, ultrabook-urile sunt cele mai atragatoare si mai interesante laptopuri. Au o putere de procesare superioara si le putem lua cu noi oriunde am merge (pentru ca sunt usoare). Oriunde ne duce gandul sau business-ul, avem la dispozitie un echipament pe care ne putem baza, care ne ajuta sa indeplinim rapid sarcinile electronice.

Prefer un astfel de echipament in locul unuia cu ecran mai mare, tip laptop-desktop. Si acesta din urma are avantajele lui, fara tagada. Dar, daca sunt la birou, pot extinde imaginea pe un monitor suplimentar la nevoie. Mai important este sa-l pot lua cu mine oriunde merg si sa-l pot transporta fara efort, fara sa-mi “rupa” spatele.

Acum o sa va povestesc cateva lucruri despre un ultraportabil care a facut ceva valva in momentul anuntarii lui. (Chiar in aceste momente este anuntat si in Romania.) Este vorba de modelul Vaio Z21 al celor de la Sony, un portabil exclusivist care vine accesorizat cu un Power Media Dock.  In plus, acesta are caracteristici si performante de top, cu care putine alte ultraportabile se pot mandri.

Dilema: Nu stiu in ce categorie sa-l inscriu: ultrabook sau ultraportabil? Voi ce parere aveti?

Caracteristici tehnice

Ecran: 13.1 inchi, rezolutie 1600×900 pixeli

Procesor: Intel Core i7-2620M la 2.7 Ghz

RAM: 8GB

Stocare: SSD 256GB

Placa Grafica: Intel HD 3000

Placa Grafica Suplimentara: AMD Radeon 6650

Unitate Optica: DVD RW in Power Media Dock

Conectori: 1xVGA, 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xEthernet

Conectori in Power Media Dock: 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xEthernet, 1xHDMI, 1xVGA

Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N

SO: Windows 7 Professional 64 biti

Dimensiuni: 210 x 16.65 x 330mm

Greutate: 1.2Kg

Primele Impresii, Design

Rafinament, eleganta, aspect exclusivist care nu te poate lasa nepasator. Carcasa din carbon, vopsita intr-o culoare inchisa, mata, eleganta si stilata, un aspect unitar si fara derapaje de culoare. Doar o grila argintie, prezenta pe rama din spate, un contrast placut ochiului. Materiale si finisaje de calitate, fara repros, constructie de lux tipica Vaio, doar este cel mai titrat laptop al lor, varful de gama.

Este cu siguranta un ultraportabil de lux, premium, cu un aspect demn de biroul oricarui manager de top. Linii dinamice, taioase, muchii inclinate, simplitate geometrica, oarecum agresiva, moderata totusi de aspectul fin al intregului. Chiar daca cei de la Sony il lauda ca fiind destul de rezistent, recomand totusi o manevrare cu mare grija pentru ca lasa impresia de fragilitate.

Un echipament extrem de usor, doar 1.2 Kg, si foarte subtire, doar 16.65mm. Pentru a putea reduce valorile grosimii si greutatii atat de mult, cei de la Sony au “scos” in afara unitatea optica si placa video mai puternica, un AMD in acest caz, si le-au integrat intr-un Power Media Dock. Acesta poate fi asezat dupa cum ne este placul, in pozitie verticala sau orizontala.

Pe laterala stanga gasim doar portul VGA si grila de evacuare a radiatorului.

Central, pe laterala frontala, sunt pozitionate cele doua sloturi pentru cititoarele de carduri.

Laterala dreapta ramane cea mai accesorizata: jack-ul de 3.5mm, portul Ethernet, HDMI out, USB 2.0, USB 3.0 si portul pentru alimentare. Densitatea de porturi pe centimetru patrat mi se pare cam mare, cred ca puteau sa le mai rareasca, sa le aseze si prin alte parti. Ma rog, nu stiu care este arhitectura interna.

Pe spatele echipamentului este prezent un conector pentru docking.

De asemenea, usor ascuns si tot pe spate, gasim slotul pentru SIM-ul 3G.

Legatura cu Power Media Dock-ul se face cu un conector special prin intermediul porturilor USB 3.0 si al celui de alimentare.

PMD-ul are, pe spate, un port USB 2.0, unul USB 3.0, un port RJ45, unul HDMI plus unul VGA.

Mai exista inca un port USB 2.0 pozitionat pe muchia superioara.

Functionare si Utilizare

Dupa parere mea, Vaio-ul Z21 este un ultraportabil care are intruneste patru caracteristici esentiale pentru categoria din care face parte: aspect de lux, ergonomie de lucru, portabilitate si putere de procesare superioara.

Legat de aspectul de lux, nu cred ca mai trebuie sa detaliez. Am povestit mai inainte. Este potrivit in intalnirile de business, este un accesoriu cu care nu-ti va fi rusine sa te afisezi. Trebuie remarcat ca nu este un laptop pe buzunarul oricui, trebuie sa ti-l permiti, trebuie sa ai o afacere de succes.

Ergonomia

Ergonomia reprezinta unul dintre factorii cei mai importanti la un astfel de echipament. Degeaba ai cel mai usor laptop din lume daca acesta are un ecran mic si o tastatura pe care nu te poti desfasura in voie. Degeaba este portabil daca nu-l poti folosi confortabil.

In cazul de fata, avem la dispozitie un ecran cu o diagonala de 13.1 inchi, o dimensiune pe care o consider perfecta pentru echipamentele portabile. Aceasta iti asigura atat un spatiu de vizualizare decent cat si, datorita dimensiunilor constructive, un spatiu generos pentru tastatura, astfel incat poti redacta confortabil si rapid, chiar si in conditii de portabilitate. Este un echipament pe care poti vizualiza confortabil, fara sa iti obosesti ochii, si pe care poti redacta in voie, fara sa gresesti tastele, fara sa fii jenat de spatiul util.

Portabilitatea

Din acest punct de vedere, Vaio-ul Z21 aproape ca atinge superlativul. La dimensiunea ecranului sau (13.1 inchi) are o greutate excelenta (adica mica), doar 1.2 Kg. In plus, o grosime de pana in 17mm. Astfel ca poate fi purtat si manevrat fara efort, chiar si de catre doamne sau domnisoare. Apoi, are modul 3G, astfel ca avem acces la internet de oriunde ne-am afla, conditia fiind sa existe semnal de la operatori. Si, are o autonomie decenta, de aproximativ 4 ore si 45 de minute de lucru. Stiu, producatorii spun 7 ore, pesemne ca l-am utilizat eu mai intens decat trebuia. 😀

Puterea de procesare

De remarcat ca, intr-un corp atat de compact, avem la dispozitie un procesor Core i7 quad core care functioneaza la o frecventa de 2.7 Ghz, prin Turbo Boost aceasta ajungand la 3.4 Ghz. Apoi, amintesc si de cei 8 GB memorie RAM, de ajuns pentru deschiderea simultana a multor aplicatii.

Sa nu uit de stocarea pe SSD-ul de 256GB, spatiu suficient pentru documentele si aplicatiile de business si, in plus, un mediu pe care datele se vor transfera rapid iar programele se vor deschide imediat. O asa valoare a ratei medie de citire nu am mai obtinut pana acum, 462.1 MB/s (vezi graficul de mai sus).

Toate reperele tehnice de mai sus il recomanda pentru utilizarea in orice aplicatie, chiar si in cele consumatoare de resurse. Utilizat fara Power Media Dock, doar cu placa grafica Intel HD 3000, se descurca fara probleme in aplicatiile multimedia la rezolutii full HD. Folosirea placii AMD din PMD (Power Media Dock) aproape ca ii dubleaza performantele grafice, devenind in acest fel un mini-workstation, bun de utilizat si in aplicatii de tip CAD sau chiar in jocuri mai rasarite. Chiar daca poate fi utilizat si in jocuri, nu asta este menirea lui; nu este un echipament pentru divertisment, nu cred ca persoanele care si-l permit il vor utiliza la gaming sau vizionarea de filme.

O alta utilitate a tehnologiei AMD este suportul EyeFinity care permite extinderea desktopului de lucru pe inca 3 monitoare. Astfel, puteti vizualiza simultan orice informatie aveti nevoie, puteti monitoriza orice sursa de stiri.

Chiar daca nu este un echipament de gaming, pentru a-mi face o idee mai reala asupra capacitatilor sale, am instalat si cele doua jocuri pe care le am: CoD Black Ops si Crysis 2, cu Power Media Dock-ul conectat.

In CoD a functionat destul de bine (fara blocari dar cu scurte sacadari ale imaginii) cu setarile de mai jos.

Mentionez ca 1650×1050 era rezolutia maxima a monitorului suplimentar conectat la PMD.

Crysis-ul 2, desi este un joc realizat pentru grafica Nvidia, a functionat binisor cu setarile de mai jos.

Nu se poate compara cu un laptop de gaming, performantele acestora fiind poate cu mult superioara. Dar, se poate descurca binisor si la acest capitol. Oricum, pentru performante, va invit si la sectiunea benchmark-uri.

Totusi, trebuie sa mai spun si cateva minusuri pe care le-am constatat in timpul utilizarii lui.

1. Nu are unitate optica bluray. Mi se pare impardonabil ca la pretul cerut de producatori sa fie dotat doar cu un dvd-rw. Nu e frumos.

2. In momentul in care incepe sa fie solicitat procesorul, ventilatorul isi face simtita prezenta, devine zgomotos.

3. Datorita faptului ca are o forma compacta, nu a fost posibila integrarea unui sistem audio mai capabil. Micutele speakere prezente nu se ridica la calitatea generala a constructiei.

Ecranul

Alt punct forte. Are finisaj mat, astfel ca va reflecta mai putin lumina. Afiseaza o rezolutie de 1600×900 pixeli, valoare pe care numai la Vaio o mai intalnesti. M-am indragostit de ecran, totul se vizualizeaza in conditii excelente, fara sa-ti oboseasca ochii.

Tastatura

Tastatura chiclet de calitate, iluminata automat si cu o cursa mai mica decat la alte modele Vaio, tocmai pentru a se obtine o valoare mica a grosimii echipamentului. Un suport excelent pentru redactarea confortabila, relaxata, fara teama ca vei gresi mereu tastele.

Touchpadul

Touchpad-ul are butoanele de control incorporate in suprafata utila. Chiar si asa, este primul laptop cu o astfel de arhitectura la care nu am patit erori de repozitionare ale cursorului pe ecran.

Benchmark-uri

Cativa indicatori mai tehnici, pentru cei care apreciaza si asa ceva.

Windex-ul este 5.9 (cu placa grafica Intel). Deja un prim indiciu ca avem de-a face cu un echipament puternic, de superclasa. Deci, cu AMD-ul Radeon 6650 nota ar fi pe undeva pe la 7.1?

Informatiile obtinute cu aplicatia CPUZ.

In 3D Mark 06, cu placa video Intel, a obtinut un scor de 5394 3DMarks.

Cu PMD-ul conectat, adica cu placa grafica AMD Radeon 6650, si cu ecranul laptopului activ, scorul a crescut pana la 9360 3D Marks. Cred ca, daca placa AMD era incorporata, scorul mai crestea cu 1000 sau 2000 de puncte.

3D Mark Vantage, Intel activa, 2007 3D marks.

Cu placa AMD activa, 4274 3D Marks.

Performante de top pentru un laptop de business. Si, dupa cum v-am mai spus, conectarea PMD-ului aproape ca ii dubleaza performantele.

Concluzii

Pro

– Puterea de procesare

– Portabilitatea (greutate mica, autonomie decenta, modul 3G)

– Ecranul de calitate

– Are USB 3.0 si SSD

– Posibilitatea extinderii spatiului vizual de lucru pe inca 3 monitoare

Contra

– Pretul

– Era de preferat ca placa video suplimentara sa fie incorporata

– Nu are unitate optica bluray

Datorita pretului sau este un echipament dedicat exclusiv oamenilor de afaceri, celor care isi permit achizitia lui. Acestia se vor bucura atat de o prezenta agreabila cat si de o putere de procesare superioara, care le poate satisface orice capriciu electronic.

Noul Sony Vaio Z are un pret de aproximativ 13000 Lei. Update: a inceput deja sa se ieftineasca. 12000 Lei. 😀

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Sony Vaio Z21 – Exclusiv pentru oamenii de afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *