Asus ML239H – Perfect pentru extinderea spatiului vizual de lucru (al unui laptop)

Ecranul laptopului meu de 13 inchi imi este de ajuns pentru asigurarea ergonomiei de lucru de care am nevoie in conditii de portabilitate. Pentru office si internet, nu-mi trebuie mai mult. Dar, cand ajung la birou sau acasa, devine oarecum prea mic. Daca vreau sa prelucrez cateva fotografii sau sa vizionez ultimul videoclip cu Inna la rezolutii full HD (aici: http://youtu.be/zsjJvN7rWco 😀 ), parca nu-mi asigura confortul vizual dorit. Asa ca, extinderea desktopului pe un monitor mai mare, cu o rezolutie superioara, este solutia la care apelez zi de zi.

Un astfel de monitor, companion perfect pentru un laptop, este si modelul cu tehnologie IPS de la Asus, ML239H.

Caracteristici Tehnice

Tip Ecran: IPS

Diagonala Ecran: 23 inchi

Rezolutie: Full HD

Stralucire: 250 cd/mp

Contrast Dinamic: 50.000.000:1

Unghi Vizionare: 178°(H)/178°(V)

Timp de raspuns: 5ms

Intrari: HDMI ,D-Sub

Consum: 40W

Primele Impresii, Design

In primul rand ca este un monitor care da bine pe orice birou. Este elegant, chic, finut, cu un design modern, deloc agresiv. Mi-a placut foarte tare solutia de sprijin aleasa, cu cele doua inele pe post de picior, cu siguranta il scoate in evidenta.

La partea de conectica, totul a fost tinut la minim, doar un HDMI si un D-sub, nimic mai mult. As fi preferat sa fie si un DVI prezent dar, dupa cum v-am spus, este un monitor parca facut pentru extinderea desktopului unui laptop. Porturi DVI veti gasi numai la unitatile PC desktop, mai rar la notebook-uri.

Functionare si Utilizare

Nu pot spune decat ca m-am bucurat la maxim de prezenta lui pe biroul meu, in timpul celor 3 sau 4 saptamani in care l-am avut in custodie. Si eu, dar si colegii de la foto, care nu mi l-ar mai fi returnat. Se stie ca tehnologia IPS este perfecta pentru prelucrarea si vizualizarea fotografiilor, asigurand o reprezentare mai fidela a culorilor, o caracteristica pe care profesionistii o apreciaza.

Bineinteles ca fotografiile se vad mult mai bine decat pe ecranul TN normal al unui laptop de serie, au mai multa culoare, sunt mai “vii”, mai complete. Parca te uiti cu alti ochi la ele, parca vezi altfel lumea surprinsa de tine. Trebuie neaparat sa-mi cumpar un monitor din asta odata si odata. Si, timpul de raspuns de 5ms, nu m-a deranjat deloc nici la vizualizarea materialelor video dar nici in scurtele mele partide de gaming. Pentru mine, un entuziast in ale fotografiei, un panou IPS ieftin ar fi perfect.

Trebuie totusi sa amintesc ceva de culoare. Ochii mei nu sunt la fel de antrenati ca ai profesionistilor. Colegii de la departamentul foto au sesizat o usoara tenta magenta la imagini. Lasand la o parte acest mic inconvenient, monitorul i-a multumit pe deplin.

Va mai aduc aminte ca tehnologia IPS mai are inca un avantaj. Imaginile isi vor pastra aceeasi nuanta, indiferent de unghiul de vizualizare, nu vor capata acea nuanta rozalie, asa cum se intampla la panourile TN. Si, unghiul de vizualizare la acest monitorul este unul destul de larg, 178 grade si pe orizontala dar si pe verticala.

Am remarcat si meniul de configurare, simplu si ergonomic, accesibil printr-un panou cu butoane tactile. Totusi, am ramas cu impresia ca nu raspund chiar foarte bine acele butonase tactile.

Concluzii

Pro

– Reda culori vibrante, imagini de calitate, tehnolofia IPS

– Diagonala mare

– Rezolutie full HD

– Are HDMI

– Designul

Contra

– Pretul

– Nu are DVI

– Panoul tactil nu raspunde perfect

Ma repet, monitorul Asus ML239H este perfect pentru extinderea spatiului vizual de lucru al laptopului. Pe el veti avea parte de imagini de calitate, mult mai frumoase decat cele vazute pe un ecran de laptop.

Asus ML239H are un pret de aproximativ 1100 Lei. Fata de un monitor normal, poate parea un pic cam scump. Dar, cei care au nevoie, fie ca sunt profesionisti sau doar entuziasti, vor scoate cu placere din buzunare cateva milioane in plus pentru a beneficia de o calitate superioara a culorilor.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *