Acer Iconia Tab W500 – Tableta cu Windows 7, plus capacitati High Definition

Prin octombrie am facut o scurta prezentare tabletei Acer W500 cu Windows 7. Am considerat-o un netbook cu ecran tactil si chiar am instalat Windows 8 pe ea.

Intre timp, prietenii mei de la Scop Computers, mi-au trimis noul model Iconia Tab W500 pentru a-mi demonstra ca tableta Acer cu Windows 7 se poate descurca si mai bine de atat. Si, se pare ca au avut dreptate.

Caracteristici Tehnice

Procesor: APU AMD C-60 la 1GHz

Placa Grafica: AMD Radeon HD 6290

Memorie RAM: 2GB

Stocare: SSD SanDisk de 32GB

Retea: Wi-Fi N, Ethernet pe docking

Conectori: pe tableta: 1xHDMI, 1xSlot SDHC, 1xAudio, 1xUSB 2.0; pe dock: 1xethernet, 2xUSB 2.0

SO: Windows 7 Home Premium pe 32 biti

Specificatiile complete, aici.

Functionare si utilizare

Din punct de vedere al designului nu s-a schimbat nimic fata de modelul precedent. Aceeasi constructie eleganta, serioasa, mai office, cu materiale si finisaje de calitate. Dar si aceeasi silueta rubensiana, de altfel tipica tabletelor cu Windows, fie ca sunt cu procesor Intel sau cu AMD. Totusi, daca renuntati la tastatura, este un pic mai subtire decat un netbook.

Va spuneam de curand ca ma voi folosi de ea pentru o saptamana, non-stop, si la serviciu dar si acasa. Chiar am lucrat 8 ore la serviciu pe ea si am utilizat-o si seara de seara cand am ajuns acasa. Nu a fost deloc obositor, doar a trebuit sa ma obisnuiesc cu dimensiunile mai mici ale tastaturii.

Chiar asa, mai mica, tastatura cu docking ramane atuul ei principal. Aceasta o transforma intr-un adevarat portabil, mai eficient si confortabil la redactarea textelor. Mai trebuie sa remarc ceva, am utilizat alaturi de ea si un mouse wireless, utilizarea trackpad-ului din dotare fiind o operatiune cam inceata.

In general, Acer W500, are aceleasi capacitati hardware de netbook. In cazul de fata, un netbook  pe care acum pot fi vizualizate si materiale video la rezolutii full HD.

Deci, dupa ce am testat pe pielea mea utilizarea unei astfel de tablete timp de o saptamana, spun cu mana pe inima ca va poate fi de folos cam in toate operatiile electronice uzuale. La ce am folosit-o? La navigare pe internet,  blogging, socializare pe Facebook, totul in Mozilla Firefox. In general functionarea este stabila, chiar cu 5-6 tab-uri deschise. Au mai fost momente in care procesorul si-a atins limitele, timp in care am experimentat usoare lag-uri in functionare.

Ce am mai facut? Ceva ce mi-ar placea sa fac cu o tableta si cand sunt plecat in vacante. Am prelucrat fotografii, la un nivel minim, cu Irfan Viewer. Acer W500 are slot SDHC normal, asa ca este perfecta pentru utilizarea cardului camerei foto. Si, redimensionarea fotografiilor, crop-urile, mici retusuri ale contrastului sau luminozitatii, sunt operatii care se desfasoara la fel de bine ca pe un laptop normal.

Deci, ar fi o tableta perfecta pentru mine in vacante. Sistemul de operare mi-ar oferi compatibilitate totala cu programele care imi sunt familiare, chiar si cu cele pe care le utilizez la serviciu. Singurul impediment fata de tabletele cu Android sunt dimensiunile si greutatea, un pic mai mari. Si, chiar daca la capitolul autonomie nu se poate compara cu o tableta cu Android, nu sta deloc rau. Cu Wi-Fi-ul activ am avut parte de aproximativ 4 ore si 30 de minute de lucru, timp in care am utilizat-o si cu tastatura, si fara, in regim “power balanced”.

La prelucrare video nu am vrut sa o stresez, pentru ca procesorul ei nu duce asa ceva. In schimb, la rularea fisierelor video la rezolutii full HD, chiar si in format MKV, se descurca foarte bine.

Am utilizat-o pe post de player video chiar conectata prin HDMI la un monitor full HD. Totul a decurs fara nicio problema. De mentionat ca fisierele video full HD ca un bit-rate peste medie nu vor functiona normal.

Si, un videoclip full HD intr-o pagina de web, youtube de exemplu, va functiona sacadat. Procesorul este mai solicitat in aceste cazuri. Pentru vizualizare full HD aveti nevoie de un player compatibil cu procesorul grafic, Splash Lite de exemplu. Cu un astfel de player, procesorul va fi solicitat mai putin, rularea materialului video depinzand in totalitate de placa grafica. Cu mentiunea ca nu ar trebui sa mai faceti si altceva pe el in acest timp.

Si, fata de alte tablete, pot spune ca are un sistem audio bunicel, destul de galagios. Foarte ok daca vrei sa urmaresti un material video fara sa-ti pui castile pe urechi.

Ce mai mi-a placut la ea:

1. Ecranul de 10 inchi are o rezolutie chiar buna, 1280×800 pixeli, astfel ca totul va fi afisat la dimensiuni optime.

2. Functiile tactile sunt eficiente, raspund foarte bine, precis. As fi preferat si un stylus, pentru avantajul oferit de un astfel de device in programele de creatie sau chiar in paginile de internet, acolo unde link-urile sunt mai subtiri decat degetul meu.

3. Andocarea se realizeaza simplu, fara efort.

4. Trecerea ecranului din pozitie Landscape in cea portret se face mai repede decat la modelul precedent.

Totusi, trebuie sa remarcam si cateva lipsuri ale ei.

1. Modelul de fata nu are modul 3G, as fi preferat un astfel de accesoriu.

2. Ecranul are un finisaj lucios. In mediile puternic luminate o sa aiba reflxii deranjante.

3. Butonasele trackpad-ului sunt pozitionate prea pe marginea dock-ului. Nu de putine ori am apasat pe butonul de Spatiu, din greseala.

4. Pozitia tabletei in docking nu este stabila. Daca veti misca brusc tot ansamblul, riscati ca tableta sa cada.

Benchmark-uri

Am testat-o si cu cateva programe tip benchmark.

Windex-ul are o valoare de 3.1. Mai mare decat 2.8-ul modelului precedent.

In 3D Mark 06 a obtinut 1919 puncte.

Informatiile culese de CPUZ, mai sus.

Concluzii

Pro

– Are Windows 7

– Poate rula fisiere video full HD

– Are slot SDHC normal (nu micro)

– Ecranul tactil functioneaza foarte bine

– Sistem audio destul de galagios

Contra

– Este un pic cam corpolenta

– Procesorul nu poate fi utilizat decat la sarcini uzuale

Tableta Acer W500 cu APU-ul AMD C60 poate fi de folos tuturor celor care au nevoie de un echipament portabil secundar, pe care sa-l poarte oriunde s-ar duce. Le poate asigura suportul in toate programele uzuale si chiar in cele dedicate divertismentului multimedia HD. Are un comportament de netbook, dar unul cu ecran tactil, astfel ca poate fi manevrata la nevoie foarte simplu, intuitiv, prin intermediul functiilor tactile.

Are un pret comparabil cu al tabletelor cu Android si chiar mai mic decat al concurentelor cu procesor Intel. Intr-adevar, nu este la fel de puternica ca o tableta cu Intel Core i5 dar nu toata lumea are nevoie de o aasemenea putere de procesare. In schimb, raman la parerea ca, momentan, Wind0ws-ul inca imi este mai util decat Android-ul, motivele vi le-am detaliat mai inainte.

Acer-ul W500 poate fi achizitionata din reteaua partenerilor Scop Computers la un pret de aproximativ 2200 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *