Sony Vaio SE – Un desktop-replacement tocmai bun de scos la plimbare

Chiar daca inca mai trag cu dintii de un desktop-PC care sta frumos sub biroul de acasa, raman un fan declarat al laptopului. Port unul cu mine oriunde m-as duce, fie ca ma deplasez in interes de serviciu sau in vacanta. Sunt dependent de comunicare si informare electronica, in orice forma a ei. Pentru confortul meu personal, am ales ca si companion digital un laptop de 13.3 inchi, unul care imi asigura echilibrul necesar intre ergonomia de lucru si portabilitate (dimensiuni, greutate si autonomie). Cateodata, diagonala de 13.3 inchi si rezolutia de 1366×768 pixeli nu imi sunt de ajuns, parca as vrea un ecran si o rezolutie mai mare. Un lux pana la urma, la care am renuntat pentru ca laptopurile cu ecran de 15.5 inchi sunt destul de grele (cu peste jumatate de kilogram mai mult) si mai groase. Nu as putea transporta un astfel de laptop tot timpul cu mine, mi-ar fi incomod.

Iata ca, sfarsitul de an mi-a oferit o surpriza placuta. Am intalnit primul laptop din categoria desktop-replacement-urilor, adica al celor cu ecran mare si putere de procesare superioara, care este aproape la fel de usor ca unul cu ecran de 13.3 inchi. Este vorba de noul Vaio SE, un laptop Sony cu ecran de 15.5 inchi si greutate sub 2 Kg.

Configuratia Tehnica

Ecran: 15.5 inchi, rezolutie 1920×1080 pixeli

Procesor: Intel Core i5-2430M la 2.4 Ghz

Memorie RAM: 4GB

Stocare: HDD 500GB la5400 rot/min

Sistem Grafic: Intel HD 3000 integrata in procesor si AMD Radeon HD 6630M

Retea: Ethernet Gigabit, Bluetooth 3.0, Wi-Fi N

Conectica: 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1 xHDMI, 1xVGA, 1xSDHC, 1xMsDuo, 1xJack 3.5mm

Unitate optica: dvd-rw

SO: Windows 7 Home Premium 64 bits

Dimensiuni: 380×255.9×24.5 mm

Greutate: 1.96 Kg

Configuratia completa poate fi gasita pe site-ul Sony Romania: http://www.sony.ro/product/vn-s-series/vpcse1e1e.

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere estetic, Sony-ul Vaio SE este un laptop care atrage de la prima vedere. In primul rand ca are o culoare placuta, interesanta, un bronz-argintiu intens, curat, as putea spune imaculat. Linii simple, frumos conturate, finisaje si materiale de calitate. Constructie tipica Sony pana la urma.

Dar ce mi-a placut cel mai tare la el? Faptul ca, desi are un ecran de 15.5 inchi, greutatea lui nu depaseste 2Kg. Mai exact, cantareste 1.96Kg. Devine in acest fel primul laptop de tipul desktop-replacement care coboara sub bariera celor 2 Kg. Pot spune ca este primul laptop cu un astfel de ecran pe care l-am purtat mai bine de o luna, zi de zi, cu mine, in rucsac. Fara efort, fara sa-mi rupa spatele. Are doar 200 de grame in plus fata de laptopul meu dar, cum incarcatorul Sony este mai mic si mai usor, greutatea totala transportata (laptop+incarcator) este aceeasi.

Greutatea redusa are si avantaje dar si dezavantaje. Este mai usor dar pare si mai firav, este un laptop de care trebuie avuta mare grija la manevrare. Nu pare extrem de solid.

Foarte misto este si tastatura, iluminata din fundal si finisata in aceeasi culoare cu a carcasei. Avem o nuanta unitara, fara derapaje de culoare, care ii confera eleganta si stil.

Pe laterala stanga gasim conectorul de 3.5mm pentru casti si unitatea optica dvd-rw.

Pe laterala dreapta au fost inghesuiti toti ceilalti conectori. Nu-mi place acest lucru, in general prefer ca porturile USB sa fie distantate unele de celelalte, le prefer mai aerisite. Deci, pe dreapta gasim sloturile MsDuo si SDHC, portul Ethernet RJ45, portul VGA, cel HDMI, 1 port USB 3.0, inca doua USB 2.0 si mufa pentru alimentare.

In partea stanga a lateralei frontale este prezent comutatorul pentru activarea/dezactivarea modulului wireless.

Deasupra tastaturii, in partea stanga au fost amplasate butonul pentru deschiderea unitatii optice, comutatorul placilor grafice (Stamina = Intel/ Speed = AMD Radeon) si senzorul ambiental care regleaza automat intensitatea luminoasa a ecranului.

Tot deasupra tastaturii, in partea dreapta de data aceasta, sunt cele 3 butoane Vaio: Assist, Web si Vaio. Personal nu l-as utiliza decat pe cel Web, pentru accesarea unui browser de internet fara sa pornesc sistemul de operare.

Functionare si Utilizare

Vaio SE este un adevarat laptop de tip desktop-replacement. Adica, va ofera atat un ecran generos dar si o putere de procesare pe masura, facuta sa faca fata cu succes in cele mai variate aplicatii.

Cele mai importante elemente ale configuratiei: un procesor Core i5 la 2.4 Ghz, 4GB memorie RAM si placa AMD Radeon HD 6630M. O fisa tehnica care asigura accesul in orice program tip office sau de navigare pe internet dar si in aplicatiile multimedia la rezolutii full HD. Am lucrat pe el atat in office, am navigat pe internet, am comunicat pe messenger dar am si prelucrat fotografii sau am montat divese videoclipuri HD. S-a descurcat excelent, a functionat fara blocari. O unealta demna de orice birou, fie ca este utilizata in scopuri de business, studiu sau in cele dedicate divertismentului.

Legat de sistemul grafic hibrid am o nemultumire. Comutarea placilor grafice nu functioneaza cu succes intotdeauna. In primul rand ca trebuie inchise aplicatiile care solicita cumva placa grafica activa. Si, daca este vreun executabil agatat pe undeva, trebuie sa dai restart la computer pentru a putea realiza trecerea. As prefera ca si cei de la AMD sa vina cu un sistem grafic gen Optimus, astfel incat comutarea intre placi sa se faca automat.

De asemenea, mentionez ca in momentele in care procesorul este solicitat, in jocuri de exemplu, isi face simtita prezenta cooler-ul, sistemul devine zgomotos. Si, in zona de evacuare a aerului, se incinge.

Remarc prezenta unei solutii de stocare generoase, de 500GB, dar care lucreaza la numai 5400 rot/min. As fi preferat un hard disk mai rapid sau un ssd. Dupa cum vedeti, nu exceleaza in performante cel integrat. Oricum voi testa acest laptop si cu un SSD Kingston.

Sa nu uit si de prezenta tehnologiei USB 3.0, extrem de utila pentru transferul rapid al volumelor mari de date. Fiind un desktop-replacement, era normal sa dispunem si de o unitate optica dar as fi preferat una de tip bluray.

Normal ca l-am testat si cu cele doua jocuri ale mele. Trebuia sa vad cum se descurca si la acest capitol. Pot spune ca nu am fost deloc dezamagit. Placa grafica AMD isi face cu succes treaba.

In CoD: Black Ops s-a descurcat de minune, la rezolutie full HD, cu setarile de mai jos. Recunosc ca au fost momente in care am experimentat mici lag-uri, nederanjante pana la urma. Nota 8 de la mine. 😀

Si in Crysis 2 s-a comportat binisor dar in rezolutie de 1366x768pixeli. In rezolutia maxima am experimentat lag-uri si un puternic efect de ghosting.

Concluzia este ca se poate descurca binisor si in jocuri de generatie mai noua. Nu intotdeauna la cei mai meseriasi parametri dar indeajuns de ok pentru a multumi un gamer ocazional.

Portabilitate

Chiar daca este un desktop replacement, cred ca merita sa vorbim separat si de acest aspect. In general, in aceasta categorie de portabile sunt incluse echipamentele care vor parasi biroul mai rar, poate doar in aceeasi cladire. Am destui colegi care au primit laptopuri de la companie dar, pentru ca sunt mari si grele, ezita sa le ia acasa zilnic. Nici cei care au masini personale nu o fac, din comoditate poate.

Din acest punct de vedere, al greutatii, Sony Vaio SE face opinie separata fata de laptopurile din clasa sa. Desi are un ecran de 15.5 inchi, greutatea lui nu depaseste 2 Kg. Si, cu o grosime de aproximativ 24.5mm, zic ca poate fi luat cu noi oriunde am merge. Eu mi-as inlocui fara regrete laptopul meu de 13.3 inchi cu un astfel de Vaio. As  beneficia de un ecran mai mare, mult mai util, fara sa transport ceva cu mult mai greu.

Pana la urma, voi transporta aceeasi greutate totala, daca iau in considerare si incarcatorul, al meu personal fiind chiar dublu decat cel Sony. Un laptop atat de usor incat isi poate mentine echilibrul chiar si pe o minge…

La partea de portabilitate, trebuie sa amintim si de autonomia de functionare. In mod Stamina, adica pe placa grafica Intel, cu Wi-Fi-ul activ si intensitatea luminoasa a ecranului setata la jumatate, am avut parte de aproximativ 3 ore si 30 de minute de lucru. Destul de ok, tinand cont de dimensiunea ecranului. Acum, ca sa fiu sincer, se putea un pic mai bine. Pentru o autonomie extinsa, cei de la Sony va pun la dispozitie si un acumulator suplimentar.

Ecranul

Ecranul, Za Best ca sa zic asa. Za best fata de ce alte laptopuri am mai vazut eu. Format 16:9, rezolutie full HD, perfect pentru vizionarea filmelor. Culori vibrante, finisaj mat, unghiuri de vizualizare largi, o placere sa-l privesti. Si, am remarcat faptul ca nu-mi oboseste deloc ochii la utilizarea indelungata.

Tastatura si Touchpad

Tastatura asigura o redactare confortabila, rapida si mai are inca un atuu: este iluminata, astfel ca poate fi utilizata foarte bine si pe intuneric. In rest, tastele sunt excelent spatiate; are si un bloc numeric, util acelor care lucreaza foarte mult cu cifre.

Touchpad-ul raspunde excelent sa comenzile tactile si are suport multitouch. Imi place ca nu au incorporat cele doua butoane in suprafata tactila. Este un laptop la care nu am simtit nevoia utilizarii unui mouse, touchpad-ul asigurandu-mi o utilizare confortabila.

Sistemul audio

Sistemul audio este o dezamagire. La cat de bine se comporta in jocuri sau la vizionarea filmelor, parca as fi vrut un sistem audio cu plamani mai vigurosi. Este o meteahna de care cei de la Sony inca nu au scapat. Va recomand o pereche de casti sau un sistem audio suplimentar.

Benchmark-uri

Desi stiam ce poate face, inca de cand am consultat fisa tehnica, testarea in diversele programe de benchmark mi-a confirmat faptul ca am la dispozitie un sistem cu o putere de procesare superioara, unul pozitionat in partea superioara a clasamentelor de profil. Nu este un laptop din categoria celor de gaming dar este unul din varful clasamentului celor de business si home entertainment.

Cel mai simplu si mai la indemana indicator, Windex-ul. Acesta ii ofera un 5.8, nota obtinuta de hard disk. Ii voi pune un SSD si voi reveni asupra lui.

In 3DMarkVantage a obtinut nu mai putin de 4080 de puncte, situandu-se in partea superioara a clasamentului.

3D Mark 06 ii acorda un punctaj de 8065 3D Marks.

Rezultatele Cinebench, mai sus. Dupa cum vedeti, se comporta binisor, comparat fiind cu scule mult mai puternice.

Concluzii

Pro

– Configuratie puternica, performanta

– Ecran mare, care afiseaza imagini de calitate si rezolutie full HD

– Tastatura Iluminata

– Este usor, tocmai bun de luat peste tot

– Are USB 3.0

Contra

– Pretul

– Autonomia

– Performantele Hard Disk-ului

– Sistem audio subdimensionat

– Este zgomotos in jocuri

Sony-ul Vaio SE este un laptop pe care mi-a facut o reala placere sa lucrez. Imi poate asigura atat puterea de procesare cat si portabilitatea de care am nevoie zi de zi, totul alaturi de un ecran mare, generos, pe care sa vizualizez in voie, confortabil, orice aplicatie. Un laptop excelent atat pentru activitatile de office, pentru studiu si, nu in ultimul rand, pentru divertisment. Un desktop-replacement pe care nu l-as lasa deloc pe birou ba, din contra, l-as scoate cu mine la plimbare oriunde as merge.

Cum era de asteptat, are si un pret pe masura: 4500 lei pe site-ul sonycenter.ro: https://www.sonycenter.ro/Produse/Laptop_Sony_VAIO_VPC_SE1E1E_si_Voucher_CADOU_235_lei/2843.htm.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Sony Vaio SE – Un desktop-replacement tocmai bun de scos la plimbare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *