Nikon Coolpix P7700 – Blogging Camera (Reloaded)

Ca sa fac o comparatie cu lumea IT, asa cum unii prefera ultrabook-urile sau utraportabilele in defavoarea PC-urilor sau notebook-urilor grele (cu ecran mare), la fel este si in fotografie – sunt persoane care considera ca o compacta este mai potrivita felului lor de-a fi. Sigur, tot in lumea IT, sunt utilizatori care le au pe ambele, si un PC sau laptop greu, dar si unul mai usor, poate chiar o tableta, mai potrivite in calatorii. Ati ghicit, la fel este si in lumea fotografilor – sunt unii care au si o camera DSLR, mai grea, mai voluminoasa, mai buna, dar si o compacta, pe post de camera de backup. Aceeasi comparatie, cred eu ca se poate face si cu lumea auto. 😀 Chiar se mai poate spune ca…Gentlemen Prefer Blondes… 😀 (Hai ca am luat-o razna…)

De data asta, dupa cum ati ghicit din titlu si din ce v-am balmajit mai inainte, o sa va impartasesc cateva impresii despre noua Nikon Coolpix P7700, urmasa compactei P7100,  o camera care m-a incantat la vremea ei, chiar am considerat-o o arma perfecta pentru blogging

Sincer sa fiu, eram curios cum se descurca noua P7700 si din motive personale. Sunt in cautarea unei camere compacte, mai usoara, mai putin voluminoasa, pe care sa o port cu mine toata ziua. Oricat de multumit as fi de serviciile DSLR-ului meu Nikon D5100, sunt momente in care nu prea l-as vrea alaturi, fie din comoditate, fie din motive mai obiective. Dar, nu as accepta orice compacta, ci una care sa-mi ofere rezultate foto-video de calitate, pe care sa le pot folosi in special la acest hobby al meu – blogging-ul cu accente tech.

Dupa numai o saptamana de utilizare, pot spune ca Nikon P7700 are cateva atuuri care m-ar determina sa o aleg in rol de companion permanent, ca sa-mi fie alaturi atat la evenimente, in vacanta, pe strada si, la nevoie, chiar si in studio-ul foto. Motivele, plusurile dar si minusurile ei, din perspectiva unui blogger, in continuare…

Primele Impresii, Design

Din punctul de vedere al designului, al felului cum se prezinta, cu siguranta ca este una dintre camerele care atrage cu siguranta atentia oricui, mai ales a cunoscatorilor. Are un design retro-profesional, fara tendinte moderniste, fara aspiratii “cool”, ergonomia si eficienta in utilizare fiind mai degraba elementele ei definitorii. Impresioneaza si prin statura masiva, pentru o compacta, prin robustetea si calitatea constructiei. Materiale de calitate, finisaje pe masura…

Dar, cu adevarat se remarca prin bogatia de butoane si rotite, cei de la Nikon fiind chiar generosi din acest punct de vedere. Este una dintre camerele compacte care ofera un control manual (aproape) complet, chiar mai avansat decat pe un DSLR entry-level. De exemplu, al meu Nikon D5100 nu are asa ceva… Rotita pe grip, la fel ca la DSLR-urile profesionalte, rotita in spate, comutator pentru compensarea expunerii, comutator pentru modurile PASM plus celelalte, comutator pentru alti parametri de fotografiere (ISO, calitatea imaginii, culoare etc)…

… plus inca doua butoane programabile Fn, altul AE-L AF-L pentru fixarea expunerii si a focalizarii, plus altele pentru acces rapid la setarea tipului de AF (Auto, Macro, Landscape sau Manual), pozitionarea zonei de AF, a unui timer sau a blitului.

Fata de modelul anterior, am remarcat gripul mai proeminent, mai ergonomic, dar si faptul ca rotita frontala este pozitionata mai bine, mai la indemana. De asemenea, gripul este acoperit cu o imitatie de piele, care ofera o prindere mai ferma.

Pe laterala stanga gasim un conector pentru microfon (sus) si altul pentru GPS (jos).

Pe laterala dreapta sunt prezente un port miniHDMI si unul proprietar, pentru conectarea la USB.

 

Functionare si Utilizare

Dupa cum am mai spus, voi incerca sa o prezint din punct de vedere al utilitatii ei raportat la activitatile mele de zi cu zi. Nu voi oferi o opinie de fotograf profesionist, pentru recunosc ca (inca) nu am aceste calitati, si poate ca nici nu le voi avea niciodata. Dar, cu siguranta, am ceva pretentii de la o camera, fie ea si compacta, nu ma multumesc deloc cu putin. Nu mi-as cumpara un astfel de gadget doar pentru ca este ieftin, prefer sa platesc pretul calitatii, pretul performantei, in anumite limite desigur, nu sunt nabab. Nici cu detaliile tehnice nu va voi plictisi. Doritorii le pot gasi pe site-ul oficial al Nikon Romania, aici.

La ce as folosi eu o compacta? Chiar daca ma repet, as enumera cateva ocazii sau situatii: la evenimentele de presa, la targurile internationale, pe strada, pentru momentele in care imi apare ceva interesant in cale, la birou, cand am de fotografiat un gadget, la concerte, acolo unde DSLR-urile sunt “forbidden”, si nu in ultimul rand in vacante, atat pentru imortalizarea peisajelor, a cladirilor care ma atrag, a muzeelor dar si a familiei mele. Am omis ceva din ce nu ati face si voi? Nu prea cred. Mai exact, abordez o multime de subiecte, de la fotografia de eveniment, de vacanta, de produs, trecand si pe la cea de tip close-up, portret. Ce sa mai, amatorus universalis…

Si, timp de o saptamana, am folosit-o cam la toate aceste lucruri, mai putin la fotografia de vacanta. In tot acest timp, am fost chiar multumit de serviciile ei, ca sa nu spun chiar incantat, in ciuda celor catorva minusuri de care voi aminti mai incolo.

Hai sa va povestesc despre ea asa cum imi place mie, pe puncte, structurat, inginereste. In primul rand – CE MI-A PLACUT LA EA? Ce m-a determinat sa spun ca este o camera care mi s-ar potrivi?

1. In primul rand constructia, design-ul. Pe langa faptul ca imi place la nebunie cum arata, este un aparat foto robust, solid, rezistent la socuri accidentale (am patit-o). Si, pentru cei care vor sa fie anonimi in multime, este un device care nu atrage foarte tare atentia. Este mai compact decat un DSLR, poate fi ascuns mai usor.

2. Controlul manual complet. Este un plus categoric, este creata pentru a fi pe placul profesionistilor sau a fotografilor entuziasti, care au habar de parametri importanti ai fotografiei si cum sa jongleze cu ei.  Ofera un acces mai rapid la acestia, intocmai ca DSLR-urile avansate. De exemplu, utilizand modul P, m-am cam prins ca in lumina puternica trebuie sa subexpun putin, invers in lumina slaba, asa ca umblam repede la rotita de compensare a expunerii.

3. Meniul este chiar stufos, avem la dispozitie o multime de parametri. Este intuitiv, simplu de parcurs. Cateva screen-uri din meniu, mai jos.

4. Apoi, mi-a placut obiectivul cu diafragma F/2.o-4.0, care il face un aparat foarte bun la fotografiere in conditii de iluminare slaba, chiar si din mana, fara trepied. In plus, aceasta diafragma duce si la un camp mai ingust de vizibilitate, in care subiectul focalizat se vede clar, restul scenei fiind blurata (in ceata). Dupa cum vedeti mai jos, m-am jucat cu niste mici maimutoi, intr-o lumina slaba, tocmai a pune in evidenta comportamentul ei.

5. Tot la obiectiv, am fost placut impresionat de faptul ca motorul este rapid, silentios (foarte important la filmare) si ca permite un control mai exact. De asemenea, sistemul de stabilizare este eficient, chiar si in momentele in care zoom-ul este la maxim.

5. Ecranul LCD este rabatabil, ceea ce confera anumite avantaje la fotografierea sau filmarea scenelor dificile.

6. Grip-ul este mai proeminent decat la versiunea anterioara, permite o prindere ferma, eficienta. In plus, dupa cum am mai spus, rotita frontala este pozitionata mai bine.

7. Putem alege pozitia punctului de Autofocus.

8. 13. Blitz-ul este destul de puternic. Da rezultate foarte bune la o petrecere de exemplu, sau la un eveniment.

9. Un alt motiv important este calitatea fotografiilor surprinse in toate conditiile. Am fost cu Nikon P7700 la Manastirea Comana, la targul de la Calugareni, pe strazile Bucurestiului, si ziua, si noaptea, la vreo doua evenimente; de peste tot m-am intors cu imagini de calitate, pe care le-am putut utiliza fara probleme pe internet sau pe blog. Sigur, am mai dat si rateuri, si cu DSLR-ul mi se intampla acelasi lucru. Iarasi, calitatea fotografiilor si comportamentul ei nu pot fi comparate cu cele ale unei camere DSLR, dar pot spune ca este una dintre cele mai bune compacte intalnite de mine.

Deci, imaginile sunt clare, sharp, au parte de o paleta coloristica naturala, culorile fiind corect reprezentate, iar nivelul zgomotului fiind acceptabil chiar si la folosirea unei sensibilitati ISO 800.  Exemplele vorbesc de la sine.

Fotografii de pe strazile Bucurestiului, mai jos.

Fotografii din natura:

Fotografii cu diverse animale care mi-au iesit in cale:

Fotografii in muzee sau in locuri mai slab luminate, cum ar fi o biserica.

Fotografii de noapte, la care am utilizat un trepied.

10. Are cateva efecte dar cel mai tare mi-a placut cel Creative Monochrome, care ofera posibilitatea ajustarii granulatiei si a contrastului. Cateva exemple, mai jos.

11. Modul Macro, unul dintre cele mai eficiente pentru o compacta. Practic, poti apropia obiectivul la 1-2 cm de subiect. Exemple de fotografie close-up, mai jos.

12. Modul Panoramic. Culmea, avem un mod panoramic imbunatatit, de tipul Swipe pe care l-am intalnit la camerele Sony. Mai important este faptul ca putem tine camera in mod portret pentru a realiza o panorama mai lata. Doua exemple, mai jos.

13. Culorile surprinse. Mi-au placut foarte tare culorile surprinse, mai ales cand am folosit optiunea Vivid, recunosc, una dintre preferatele mele. Culorile surprinse sunt exact ca in realitate. Cateva exemple, mai jos.

14. Are o viteza de fotografiere in rafala de 8 cadre pe secunda, fiind extrem de potrivita pentru actiunile dinamice. Din pacate, nu am fotografii deosebite de acest gen, asa ca nu am ce exemple sa va ofer pentru acest caz.

15. Am remarcat si calitatea filmarii pe timpul zilei, cu mentiunea ca autofocusul se realizeaza un pic mai greu, daca schimbam planul brusc. Imaginile sunt clare iar stabilizarea optica este chiar eficienta.

Un exemplu, mai jos.

16. A trecut cu brio testul de tech-blogging.

S-a descurcat foarte bine la doua evenimente la care am fost prezent. Am putut fotografia atat obiectele prezentate acolo, cat si sala in care se desfasurau.

Apoi, am folosit-o pentru a fotografia diverse gadgeturi pe care le-am avut la test. Si in acest caz s-a descurcat de minune.

Acum intoarcem foaia, voi detalia cateva elemente carora le-am simtit lipsa. CE NU MI-A PLACUT LA EA?

1. Nu are vizor optic, i-am simtit lipsa in lumina puternica. Ecranul LCD este mai greu lizibil intr-o zi insorita.

2. In anumite conditii, sistemul de autofocus raspunde un pic mai greu. Se intampla mai ales in conditii de iluminare precara. Trebuie avuta putina rabdare in aceste momente.

3. Autonomia – desi are acelasi acumulator ca al DSLR-ului D5100, din cauza ca nu avem un vizor la dispozitie si ne folosim numai de ecranul LCD, autonomia scade aproape la jumatate. In timp ce la D5100 pot face cam 800-1000 de fotografii cu o singura incarcare, la P7700 nu am reusit sa fac decat 530 plus 1 minut de filmare… Totusi, pentru o compacta, este o autonomie foarte buna.

4. Nu are diafragma mai mica de f/8. Pentru fotografia de peisaj ar fi fost nevoie de mai mult, un f/16 de exemplu.

5. Sensibilitate ISO maxima este de 3200. Ma mira acest lucru, tinand cont ca tehnologiile ofera acum valori mai mari.

Concluzii

Pro

– Designul, Constructia robusta

– Control manual complet

– Calitatea fotografiilor

– Modurile Macro si Creative Monochrome

– Lentilele cu diafragma f/2 si stabilizare optica foarte buna

– Obiectivul este silentios

Contra

– Nu are vizor optic

– Focalizeaza un pic mai greu in conditii de iluminare slaba

– Pretul

Ca o concluzie de final, pot spune ca aceasta scurta prezentare a fost una dintre cele pe care am scris-o cu reala placere, pentru ca Nikon-ul P7700 este chiar o compacta de exceptie, care are calitatile necesare pentru a se face remarcata si adoptata de cei care sunt in cautarea unui astfel de gadget. Din punctul meu de vedere, in afara de prezenta unui vizor si a unui sistem de autofocus un pic mai performant, nu am ce-i reprosa.

Sigur, pretul de 2300 Lei poate speria o anumita categorie de posibili clienti, unii chiar spun ca la acesti bani poti sa-ti cumperi acum un D5100. Corect, dar trebuie mentionat ca, nu putem compara mere cu pere, un Nikon P7700 il alegem tocmai pentru a nu purta cu noi tot timpul o trusa grea, cu multe obiective. Mai ales ca obiectivul de kit 18-55mm de la D5100 nu este tocmai cel mai performant de pe piata.

Pana la urma, din punctul meu de vedere, al unui blogger-foto-amator-entuziast, Nikon P7700 este o camera foarte buna pentru activitatile mele zilnice, si spun asta in urma experientei din timpul utilizarii, nu am lasat-o deloc din mana timp de o saptamana. Ba da, mint, a trebuit sa ma despart de ea cand i-am pus acumulatorul la incarcat… 😀

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

10 thoughts on “Nikon Coolpix P7700 – Blogging Camera (Reloaded)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *