Samsung EXF2 – O compacta pe cinste

Oricat de DSLR-ist convins as fi (o spun fara nicio urma de infatuare si, desigur, de la nivelul meu amatoricesc), sunt de acord ca nu toata lumea are chef sa investeasca sume importante intr-un astfel de aparat si optica aferenta, basca sa mai care o trusa nu tocmai confortabila, in special in vacante. Ce sa-i faci, unii prefera compactele si nu-i blamez deloc pentru asta.

Totusi, din cate am observat, piata compactelor este in scadere. Vinovatii? Poate apetitul in crestere al consumatorilor pentru dslr-uri sau mirrorless-uri dar mai ales smartphone-urile, acestea avand capacitati foto-video din ce in ce mai performante, in orice caz destul de bune pentru a-i satisface pe multi dintre noi. Asa ca, pentru a frana acest declin in favoarea smartphone-urilor, ca de stopat nu mai poate fi vorba, producatorii ar cam trebui sa puna accentul mai tare pe segmentul compactelor premium, al celor cu specificatii superioare, atat din punct de vedere al opticii, al performantelor (autofocus rapid si precis, stabilizare eficienta, viteza de raspuns mica) cat si din cel al manevrabilitatii. Mai simplu spus, sa ofere ceea ce un mobil inca nu poate face si poate un pic mai mult, sa aiba “acel ceva” in plus care sa-i atraga si pe entuziastii posesori de DSLR aflati in cautarea unei compacte sau camere de backup.

Personal, si eu sunt atras de acest segment al compactelor premium, o categorie care mi-a oferit surprize placute de fiecare data, indiferent de marca inscriptionata pe carcasa, fie ca a fost Nikon, Canon, Sony sau Panasonic. De curand, inca un producator a intrat in atentia mea cu un astfel de gadget. Dupa cum v-ati dat seama deja, este vorba de Samsung si a lor EX2F, o compacta care in ciuda catorva minusuri mi-a dovedit ca imi poate fi de folos la toate micile mele activitati fotografice. Cateva impresii, cu ce am remarcat dar si cu ce nu mi-a placut la ea, pe urmatoarea pagina.

EX2F este construita sa rivalizeze cu compacte de top, de genul Nikon P7700, Canon G15 sau Sony RX100. De ce? Are o capacitate avansata de control manual (are rotita pe grip), dispune de o optica de calitate (F/1.4) si ofera posibilitatea atasarii unor accesorii suplimentare (are papuc si filet in jurul obiectivului).

La capitolul specificatii se prezinta in felul urmator (pe scurt): senzor CMOS BSI de 12.76 Mpixeli, lentile cu un zoom de 3.3x si stabilizator optic, o distanta minima de focalizare de 1cm, sensibilitate ISO de la 80 la 12800, o capacitate de fotografiere in rafala de 10fps si filmare la rezolutii full HD cu sunet stereo. In plus, este un gadget care dispune de modul wireless. Prin intermediul acestuia putem urca fotografiile si videoclipurile in retele de socializare sau in cloud, plus ca ne ofera posibilitatea manevrarii camerei prin intermediul smartphone-ului cu Android din dotare.

Restul fisei tehnice aici.

Din punct de vedere al constructiei impresioneaza placut, este o compacta care arata bine, chiar foarte bine. Un look modern cu materiale de calitate si finisaje fara repros, asa cum ii sta bine unei camere premium. Deloc masiva, chiar discreta am putea spune, poate fi purtata chiar si in buzunarul unei haine. In acelasi timp mi-a lasat impresia de robustete, pare sa reziste cu succes unei utilizari intense zi de zi.

Am remarcat si gripul destul de proeminent care ii confera o prindere eficienta, chiar am tinut-o intr-o singura mana fara nicio problema. Mi-a placut si faptul ca are buton video dedicat, astfel ca putem accesa functia de filmare imediat. Nu uit de ecranul rabatabil care ne ajuta sa urmarim scena cam din orice unghi posibil. Plus ca datorita lui putem avea o pozitie de filmare mai confortabila. Avem la dispozitie doua rotite pe rama superioara, una de tip PASM si una prin intermediul careia putem seta tipul de declansare (single, in rafala, bracketing sau cu declansare intarziata).

Apoi am remarcat interfata grafica, atragatoare si intuitiva, usor de inteles si de manevrat. Cel mai simpatic este meniul efectelor creative, cu pictograme colorate, este funny. Meniul rapid (apelabil prin butonul Fn) ofera posibilitatea ajustarii expunerii, a sensibilitatii ISO, a rezolutiei, a calitatii pozelor, a tipului de masurare, a balansului de alb, a tipului de autofocus (automat, manual sau macro), a punctului de autofocus dar si activarea/dezactivarea unui filtru creativ, a celui ND, a sistemului de stabilizare optic sau a flash-ului.

De asemenea, avem posibilitatea ajustarii claritatii (sharpness), saturatiei si contrastului fotografiilor. Valorile parametrilor pot fi schimbate prin intermediul rotitei frontale dar si prin D-Pad-ul pozitionat langa ecran.

Dupa cum am mai spus, EX2F are modul Wi-Fi. Astfel ca o putem conecta la un smartphone. Pentru asta, din Playstore, trebuie sa descarcam aplicatiile Samsung Mobile Link si Remote Viewfinder. Prin intermediul RV putem folosi smartphone-ul ca pe un viewfinder extern. De asemenea, avem acces la declansare, la zoom, la setarea timer-ului si la activarea/dezactivarea flash-ului. Parca as fi vrut sa am acces si la meniul camerei, macar la cel rapid.

Conexiunea wireless ofera si si alte functii la fel de interesante. Putem incarca fotografii sau videoclipuri direct pe retele de socializare (eu am folosit doar FB) sau chiar le putem trimite pe e-mail. De asemenea, avem acces la cloud-ul SkyDrive al celor de la Microsoft. Completarea campurilor de utilizator si parola se face prin intermediul unei tastaturi virtuale accesibila prin D-pad.

Am utilizat-o vreme de aproape 1 luna, practic am purtat-o zi de zi alaturi de mine. In tot timpul acesta am fost in general satisfacut de comportamentul de care a dat dovada, atat din punct de vedere al performantelor cat si al rezultatelor foto-video.

Am remarcat in primul rand sistemul de autofocus rapid si precis. Mai da rateuri, in special la focalizarea de aproape in modul Macro, dar per total am fost multumit de cum se comporta. De asemenea, am remarcat ca focalizeaza destul de repede si in conditii de iluminare precara. Urmeaza stabilizarea optica, de mare ajutor atat la filmare cat si la fotografiere.

Ca tot am adus vorba de modul Macro. Este una dintre compactele care se comporta extraordinar la acest capitol, focalizeaza de foarte aproape, de la numai 1cm distanta de subiect. Mai rar intalnesti asa ceva.

Cateva exemple de fotografii tip macro, mai jos.

Normal, un alt atuu forte al ei este deschiderea F/1.4 a diafragmei, EX2F avand in acest fel unul dintre cele mai luminoase obiective care echipeaza o compacta. O astfel de valoare isi dovedeste utilitatea atat in mediile intunecoase cat si pentru a detasa total subiectul de restul scenei. Am fotografiat atat la interior, in conditii de iluminare slaba, in vreo doua baruri, noaptea pe afara, cu rezultate destul de ok, desi nu m-am folosit de un trepied. Cateva exemple, mai jos.

Normal ca utilizat-o si cu un trepied. Am vrut sa realizez fotografii cu expunere lunga si am reusit intr-o oarecare masura. Din pacate, am fost limitat de setarile maxime pe care le-am avut la dispozitie: diafragma maxima f/7.7 si timp de expunere maxim de 30 de secunde. Diafragma F/7.7 este prea luminoasa pentru o expunere de 30 de secunde. A trebuit sa expun mai putin timp si nu am obtinut  urmele de lumina pe care le-as fi dorit. Oricum, acum imi dau seama ca as fi putut activa filtrul ND… Poate alta data… Ce a iesit, mai jos.

Ce-i reprosez obiectivului este zoom-ul optic prea mic, de numai 3.3x. Parca as fi fost multumit cu un minim de 5x, de ce nu 10x.

In plus, am remarcat si capacitatea de fotografiere in rafala de 10fps. 10 fotografii la 10 fps. Un exemplu, mai jos.

 

 

Ca orice compacta de noua generatie care se respecta are cateva filtre creative interesante: fish-eye, soft focus, sketch, cartoon, oil painting, ink painting, vignetting, miniature, retro, classic, old film, HDR. Cateva exemple mai jos.

Cunoasteti deja ca am asa o atractie catre lucrurile vintage, nu stiu de ce, poate ca am imbatranit de cu vreme. Conform axiomei enuntate mai inainte, preferatul meu a fost filtrul creativ old-film, ale carui rezultate au aspectul unor poze vechi, uitate prin cine stie ce sertare si uzate de trecerea timpului. Inca cateva exemple, mai jos.

De asemenea, am fost multumit de cum surprinde paleta coloristica. Stiu, se poate mai bine, dar eu sunt multumit. Cateva exemple in continuare.

Acum, hai sa va arat si cateva cadre normale, facute pe strada. Ca o concluzie, pot spune ca sunt multumit de calitatea fotografiilor, mai ales ca majoritatea au fost realizate cand era innorat afara. Nu prea am avut parte de soare in perioada ce tocmai a trecut. Fotografiile sunt clare, au un nivel al detaliului destul de ridicat iar paleta coloristica surprinsa se apropie de cea naturala. Singurul lucru pe care il reprosez este faptul ca, de la ISO 800 in sus, nivelul de zgomot incepe sa fie sesizabil, pe la 1600 fiind chiar deranjant.

Ce-i mai reprosez camerei Samsung EX2F?  Faptul ca, la trecerea dintr-un mod de fotografiere in altul sau dupa ce am realizat o setare, are un lag sesizabil, de aproape 1 secunda, pana putem focaliza. De asemenea, in timp ce se salveaza pozele pe card nu avem acces la meniu. Am observat si un bug de firmware – efectele creative devin inaccesibile in anumite conditii, stranii zic eu. Pur si simplu, fara sa detectez cauza, acestea se dezactiveaza; au fost momente in care a trebuit sa resetez camera pentru a le putea accesa din nou.

Dar, sa nu uit – am remarcat si autonomia foarte buna a acumulatorului din dotare. Desi este unul destul de mititel, am realizat intr-o singura seara nu mai putin de 650 de fotografii (in rafala, majoritatea cu efecte, multe cu flash) dar am si filmat peste 20 de minute la rezolutie full HD. E ceva zic eu pentru o camera care nu are un viewfinder.

Ca tot a venit vorba de filmare, hai sa va arat si cateva filmulete full HD inregistrate cu ajutorul ei. Singura problema pe care am sesizat-o la filmare este faptul ca pierde autofocusul in conditii de discoteca, unde sunt lumini stroboscopice. De altfel, cam toate camerele foto se comporta asemanator in astfel de conditii. Cateva exemple video, mai jos.

 

 

 

Concluzii

Pro

– Constructie de calitate

– Are ecran rabatabil

– Ofera control manual complet

– Lentile cu diafragma f/1.4

– Fotografii si filmari de calitate

– Filtrele Creative

– Are Wi-Fi, permite incarcarea fotografiilor in retelele de socializare sau in cloud

– Autonomia

Contra

– Pretul; desi este o camera premium, sunt unii care vor stramba din nas la vederea acestuia; eu nu am nicio problema in a cheltui un pic mai mult pe un aparat de calitate;

– Zgomotul de imagine este destul de puternic peste ISO800

– Lag-ul interfetei

– Zoom optic 3X, prea mic din punctul meu de vedere

EX2F mi-a confirmat faptul ca peste cativa ani Samsung va fi un nume reprezentativ si pe piata camerelor foto, asa cum au facut-o si pe cea a televizoarelor sau telefoanelor mobile – au fost blamati la inceput dar acum sunt numarul 1.

In ciuda neajunsurilor sesizate, per total EX2F mi-a lasat o impresie chiar placuta. Este o compacta pe cinste, cu rezultate foto-video de calitate si cu performante superioare, care si-ar dovedi din plin utilitatea in activitatile mele bloggeristice si nu numai.

Pe www.f64.ro are un pret de aproximativ 2200 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

7 thoughts on “Samsung EXF2 – O compacta pe cinste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *