ASUS Zephyrus S GX502 Review – Back to school, Back to gaming

Salut, sunt Matei și îmi place să mă joc pe calculator… Mă rog, am și alte pasiuni, cum ar fi muzica rock, chitara mea electrică, însă recunosc că petrec destul de mult timp și în fața computerului, în sesiuni de gaming nocturne alături de prietenii mei. Cum pe timpul verii nu prea ne-am mai jucat împreună, mai toți fiind plecați care-încotro, din acest punct de vedere de-abia aștept să înceapă școala… Back to school, back to gaming… 😀

L-am ajutat pe tata cu testele de jocuri pe toate laptopurile de gaming, așa că era momentul să încerc să fac și primul meu review. Când a venit acasă cu acest nou model Zephyrus, l-am rugat să mă lase să fac eu review-ul și a fost de acord.

Deși nu mă înțelege când mă joc seara târziu și apare pe la 12.00 noaptea cu privirea aia amenințătoare… Cică să merg la culcare… destul cu joaca… 🙁

Așa că, să începem…

Compania taiwaneză ASUS a revenit cu un nou model Zephyrus, un laptop de gaming echipat cu un procesor puternic i7-9750H și o placă grafică Nvidia RTX 2070 ce poate rula fără probleme jocurile cu o grafică complexă și care, desigur, poate duce până la capăt și treburile solicitante de la serviciu.

Cum arată ASUS Zephyrus S GX502

Acest model diferă destul de mult de predecesorul Zephyrus GX501 din punct de vedere ergonomic și estetic, tastatura și touchpad-ul fiind așezate acolo unde trebuie, pentru o utilizare cât mai confortabilă. Modelul anterior GX501 fiind chiar interesant din punct de vedere estetic dar nu chiar comod în utilizare.

Zephyrus GX502 are un design aparent simplu însă cu destule elemente estetice de inspirație gameristică, cum ar fi sigla ROG care se aprinde pe capac sau tastatura cu iluminare RGB, plus numeroasele grile de ventilare de pe muchiile laterale.

Totuși, un design deloc strident din punct de vedere al coloristicii exterioare, așa că poate fi utilizat fără reținere chiar și în medii profesionale.

Carcasa exterioară este din aliaj de magneziu, un material rezistent, astfel că mi-a lăsat impresia unui echipament portabil bine făcut, construit pentru o utilizare intensă.

De remarcat faptul că ASUS Zephyrus S GX502 este unul dintre laptopurile de gaming ultra-slim ale mărcii, chiar unul dintre cele mai compacte laptopuri de gaming cu ecran de 15.6″, astfel că poate fi transportat destul de facil. Sincer să fiu, nu mi-ar sta rău un laptop de genul ăsta în rucsac, să-l iau cu mine toată ziua, oriunde mă duc. Are o greutate de numai 2Kg, după cum am mai spus, nu este foarte greu pentru un laptop din categoria sa, cu o fișă tehnică atât de puternică.

Am remarcat și marginile extrem de subțiri din jurul ecranului, element constructiv care la rândul său induce un corp atât de compact, facil la transport.

Pe partea dreaptă a laptopului se găsesc – 3 porturi USB, dintre care unul este cel de Tip-C.

Pe partea stângă a laptopului ASUS Zephyrus S GX502 se găsesc – portul de încărcare a laptopului, portul Ethernet, un port HDMI, unul USB și ieșirea pentru căști și intrarea pentru microfon.

Bogăție la nivel de conectică pentru un laptop atât de compact, așa că din acest punct de vedere pot fi conectate o mulțime de accesorii externe.

Specificațiile tehnice

  • Ecran – IPS, 15.6″ FHD(1920×1080 pixeli), ce lucrează la 240Hz, finișaj anti-reflexie
  • Procesor – i7-9750H cu 6 nuclee, tactat la 2.60 GHz, Turbo pană la 4.50 GHz, Hyperthreading – 12 nuclee
  • Memorie RAM – 16GB DDR4 tactată la 2.666MHz, max 32GB
  • Sistem grafic – Intel UHD graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2070 8GB VRAM GDDR6
  • Stocare – 2x SSD Intel 660p de 512GB în RAID 0
  • Rețea – Intel AC 2×2 WLAN, Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet
  • Audio – 2 speakere 2.5W cu tehnologie Smart AMP, ESS 9118 Saber HiFi
  • Conectică – 1x USB 3.1 Gen2 Tip-C, DisplayPort 1.4, 1x RJ45 Gigabit Ethernet, 1x USB3.1 Gen2 Tip-A, 2x USB3.1 Gen1 Tip-A, 1x HDMI 2.0b, 1x audio și input de microfon de aceeași dimensiune
  • Baterie – Litium-Ion Polimer, 76Wh, adaptor 230W, adaptor 65W USB Tip-C inclus
  • Dimensiuni – 360 x 252 x 18.9 mm
  • Greutate – 2.04 Kg

Cum se comportă ASUS Zephyrus S GX502

După cum vedeți, acest laptop are o fișă tehnică performantă, numai bună pentru gaming de ultimă oră dar și pentru cei care vor să-l folosească în scop profesional. Are integrat un procesor Intel i7 de generația a 9-a cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, o placă grafică Nvidia RTX 2070 cu 8GB VRAM și nu mai puțin de 16GB memorie RAM.

Trecând la performanța nativă a acestui laptop, l-am testat în următoarele jocuri – Subnautica, Mutant Year Zero: Road to Eden, For Honor, Steep și Battlefield 1. Câteva screenshot-uri, în continuare.

Am fost extrem de satisfăcut de comportamentul său nativ în jocurile prezentate mai sus. Din screenshot-urile de gaming prezentate mai sus, puteți observa că laptop-ul rulează jocurile respective excelent, la setările maxime. De asemenea, am remarcat că refresh-ul de 240Hz al ecranului contribuie din plin la o experiență vizuală excelentă, fără sacadări, cu imagini dinamice fluide.

De remarcat că în timpul sesiunilor de gaming sistemul de răcire devine destul de zgomotos și că se încinge chiar destul de puternic, de altfel normal pentru o formă atât de compactă.

Vă dați seama că într-un laptop atât de compact, cu o fișă tehnică atât de performantă, este nevoie de un sistem de răcire eficient, chiar dacă ventilatoarele sunt destul de gălăgioase. Și la acest model presupusul “fund” al laptop-ului se ridică când este deschis ecranul, pentru un volum mai optim de transfer al căldurii generate de componentele interne.

Procesorul și placa grafică sunt răcite prin intermediul unui sistem cu conducte din cupru și nu mai puțin de 4 heatsink-uri. De menționat că sistemul de aerisire are și un sistem de curățare a prafului,cu un tunel anti-praf prin care acesta iese, fiind prevenită în acest fel colectarea prafului pe către ventilatoare.

Ecranul acestui ASUS Zephyrus GX502 este fabricat de Sharp, cu un panou IPS de 15.6″, rezoluție de 1920×1080 pixeli, ce afișează imagini la 240Hz și are un timp de răspuns de 3 milisecunde. Este compatibil cu tehnologia G-Sync de la Nvidia, pentru ca totul să se vadă foarte bine în timpul jocurilor.

De remarcat că același ecran, excelent pentru gaming, poate fi utilizat la fel de bine și în aplicații de editare video-grafică, pentru că este capabil să afișeze 100% din câmpul de culori sRGB și este certificat Pantone. Așa că, din acest punct de vedere, este un echipament potrivit și profesioniștilor din domeniile creative. Mai ales că puterea sa hardware nativă poate susține din plin și astfel de activități.

Mai mult, prin intermediul porturilor HDMI 2.0b și a celui DisplayPort 1.4 (USB-C) poate fi conectat la alte ecrane, chiar și cu rezoluție 4K, pentru un spațiu vizual cu adevărat generos.

Laptop-ul nu are o cameră web integrată. Cei de la ASUS au încercat în timp să o repoziționeze pentru micșorarea dimensiunii device-ului, dar repoziționările nu erau satisfăcătoare și așa probabil că s-a ajuns la renunțarea camerei pe acest model. Clar, poate fi utilizată una externă pe usb, de orice marcă.

Pentru testarea capacităților sale în aplicații folosite la serviciu l-am testat cu aplicația Pcmark 8, de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

După cum se observă și din graficul de mai jos, ASUS Zephyrus S GX502G este un echipament portabil cu adevărat performant, bun pentru sarcinile mai serioase de la serviciu.

Capacitățile sale grafice au fost testate cu aplicația 3DMark de la Futuremark. Rezultatele, mai jos.

După cum se observă, nu dezamăgește deloc la nivel grafic, performanțele sunt asemănătoare cu echipamente concurente. Normal, performanțele grafice ale sistemelor desktop sunt în continuare ușor superioare.

De remarcat și soluția de stocare aleasă, pe SSD-uri în Raid 0 și cu o capacitate totală de 1TB.

Sincer să fiu, la o arhitectură RAID m-aș fi așteptat la performanțe mai bune. Însă chiar și așa, utilizatorii au la dispoziție o soluție performantă, capabilă să asigure un comportament excepțional pentru aplicații și sistemul de operare.

Iar la capitolul autonomie, vă dați seama că nu excelează în sesiunile de gaming, când procesorul și placa grafică lucrează la potențialul lor maxim. Dar am observat că în condiții de portabilitate, în regim PowerSaver, cu luminozitatea la 30%, poate fi de folos la activități tipice office și pentru navigare pe internet pentru cel puțin 4 ore.

De remarcat că la pachet vine și cu un al doilea încărcător, mult mai compact, tocmai bun de luat peste tot. Mai mult, laptopul poate fi încărcat și de la baterii externe, unele capabile să livreze curent la cel puțin 3A.

Tastatura, touchpad și sistem audio

Tastatura este una de tip chiclet cu iluminareRGB, extrem de confortabilă în utilizare. Deasupra acesteia sunt poziționate 4 hotkey-uri cu ajutorul cărora poate fi modificat volumul, poate fi oprit microfonul sau poate fi accesată aplicația Armoury Crate, pentru diferite setări și profiluri de utilizare.

Laptop-ul este echipat cu un touchpad de 10.5×7.5 cm, foarte răspunzător la orice fel de comandă, neavând nicio problemă nici la comenzile multitactile ce necesită mai multe degete, ca de exemplu zooming sau scrolling. Normal, în jocuri m-am folosit de un mouse, touchpad-ul fiind de folos doar în aplicațiile uzuale.

Zephyrus S GX502 vine cu un sistem audio în care este integrat un chipset ESS 9118 Saber Hi-Fi Audio, capabil să redea un sunet la o calitate audio chiar ok, fără distorsiuni.

Se aude chiar foarte bine din punct de vedere al fidelității audio, mult mai bine ca orice alt laptop de gaming pe care m-am jucat recent. Nu este capabil să redea un sunet puternic, însă strălucește la calitatea acestuia, cu înalte dar și frecvențe joase, astfel că poate fi utilizat și la ascultarea muzicii preferate. Tata a fost chiar mulțumit de cum se aude sistemul audio de pe acest laptop.

Concluzii despre ASUS Zephyrus S GX502

Pro

  • Fișă tehnică performantă, bună atât în jocuri cât și în aplicații pentru productivitate și creativitate
  • Stocare pe SSD peformant cu o capacitate mare, de 1TB
  • Design simplu dar cu un aer gameristic, calitatea și robustețea construcției
  • Foarte ușor și subțire pentru un laptop atât de performant
  • În condițiii de portabilitate poate fi încărcat și prin intermediul unei baterii externe, prin intermediul portului USB Tip-C
  • Ecran foarte bun, cu o diagonală potrivită și un refresh rate de 240Hz pentru o experiență perfectă în jocuri
  • Tastatură RGB cu diferite efecte de iluminare
  • Sistem audio foarte bun, care poate fi setat pentru diferite ocazii – atunci când asculți muzică, când te joci, când vezi un film, etc.

Contra

  • În sesiunile de gaming devine foarte fierbinte, indiferent de setarea ventilatoarelor din sistemul de aerisire
  • Nu are webcam integrat (dar se poate apela întodeauna la unul extern)

Ca o concluzie de final, ASUS Zephyrus S GX502 este unul dintre cele mai performante laptopuri de gaming utilizate de mine, capabil să ruleze jocuri cu o grafică complexă la un nivel calitativ superior. Plusează și din punct de vedere al aspectului exterior, al dimensiunilor compacte dar și al ecranului cu o frecvență de 240Hz, astfel că poate fi utilizat fără reținere și în mediile profesionale.

Din păcate, la așa performanțe, cu așa aspect, prețul este unul chiar semnificativ și nu și-l va permite oricine.

Așa că, Back to school, Back to gaming… fiecare cu ce poate… 😀

One thought on “ASUS Zephyrus S GX502 Review – Back to school, Back to gaming

  • September 22, 2019 at 6:34 pm
    Permalink

    Bravo!!!
    Pentru un prim review a iesit foarte bine, serios, totul descris clar si concis.
    Nota 10 pentru text dar si pentru imagini, totul este foarte bine realizat.
    Asteptam mai multe review-uri din partea ta!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *