LG G5 Review – Unul dintre cele mai bune telefoane actuale

LG G5 a făcut senzație la momentul lansării oficiale în cadrul unui eveniment desfășurat la MWC 2016 în Barcelona. Pe lângă specificațiile de top, a impresionat și prin construcția modulară care redefinește practic conceptul de smartphone. Practic, acestuia îi poți adăuga diverse accesorii pentru extinderea funcționalităților – cum ar fi Cam Plus pentru control foto-video și cu acumulator suplimentar sau cel cu sistem audio Bang&Olufsen și convertor digital DAC.

Și, iată că LG G5 este acum disponibil la comercializare și în România. Doar el, fără accesoriile suplimentare, pe care nu le-am văzut încă în comerț. Am avut ocazia să-l folosesc o perioadă destul de îndelungată, chiar imediat după ce am returnat un alt smartphone marca LG care m-a impresionat plăcut – despre LG V10 este vorba.

Încă de la început pot concluziona că LG G5 este un smartphone de Top 3, atât din punct de vedere al performanțelor cât și din perspectiva comportamentului sau a capacităților foto-video.

LG G5 Review

Specificațiile terminalului LG G5 sunt următoarele:

  • Ecran – IPS cu o diagonală de 5.3 inchi, rezoluție de 2560×1440 pixeli, protejat cu Gorilla Glass 4
  • Procesor – quad-core  Qualcomm Snapdragon 820 (un dual-core Kryo la 2.15 GHz şi încă un dual-core Kryo la 1.6 GHz)
  • Chipset grafic: Adreno 530
  • Memorie RAM: 4GB
  • Stocare: 32GB capacitate de stocare internă + slor microSD cu suport de până la 200GB
  • Rețea: HSPA, LTE, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth: 4.2, Wi-Fi Direct, Miracast, DLNA
  • Conector – USB Tip-C
  • Camere foto principale: 16MPix ( f/1.8) + 8MPix ( f/2.4), focalizare laser, stabilizare optică, filmare UHD/30fps
  • Cameră foto frontală: 8MPix
  • Acumulator: 2800 mAh, suport QuickCharge 3.0
  • Dimensiuni: 149.4 x 73.9 x 7.7 mm
  • Greutate: 159 grame
  • Sistem de operare Android 6.0 Marshmallow

LG G5

Apreciez faptul că LG schimbă design-ul terminalelor sale de la generație la generație și că nu ne prezintă de fiecare dată variații ale aceleiași rețete. De exemplu, noul LG G5 nu seamănă deloc cu modelele anterioare LG G3 sau cu LG G4.

De data asta coreenii au renunțat la opulența vizuală și la extravaganță, la piele, metale lucioase sau alte briz-brizuri. LG G5 are un design minimalist, cu linii fluide și forme curbate de o simplitate frapantă, cum nu m-aș fi așteptat. Chiar nu ai zice că este un terminal cu o construcție modulară, nu are niciun element de inspirație tehnico-industrială.

Din câte am înțeles carcasa este în întregime din aluminiu iar capacul din spate a fost acoperit cu un strat special care are și plastic. Am apreciat și faptul că nu se văd deloc urmele de amprente pe acest material. De asemenea, mi-am dat seama că este un terminal destul de rezistent, mai ales după ce a scăpat accidental din prinderea de pe trepied, direct pe gresie.

Și partea din spate a lui LG G5 păstrează influențele minimaliste. Zona camerelor foto este mai pronunțată, ușor bombată să zicem, iese în exteriorul carcasei, dar nu cu foarte mult și nu deranjează deloc din punct de vedere ergonomic, al manevrabilității. Tot pe spate, sub camere, este prezent butonul rotund de Power, fără a fi încadrat de cele de ajustare ale volumului.

LG G5 Review

După cum știți poate, în partea inferioară există un slot care poate fi scos pentru adăugarea modulelor suplimentare. Din păcate, între modulul detașabil și carcasă se observă o fantă, extrem de subțire dar este acolo, îmbinarea dintre cele două nefiind perfectă și, în acest fel, carcasa nefiind sigilată complet. Astfel că vă recomand să-l tratați cu mare atenție pentru a nu lua deloc contact cu lichidele. Cred că o astfel de întâlnire i-ar fi fatală.

Deși este un terminal modular, nu este deloc unul voluminos, ba din contră. Are o carcasă subțire, cu o grosime de numai 7.7mm, astfel că poate fi manevrat destul de ușor.

LG G5 Review

Pe muchia superioară sunt prezente conectorul de 3.5mm pentru căști, portul infraroșu și un microfon.

LG G5 Review

În partea inferioară veți găsi portul USB Tip-C, grila difuzorului și încă un microfon.

LG G5 Review

Personal nu înțeleg de ce nu au lăsat butoanele de volum pe spate, lângă cel de pornire. Acestea sunt acum pe muchia stângă. Tot aici este prezent și butonul pentru deconectarea modululelor.

LG G5 Review LG G5 Review

Prin apăsarea acestuia veți putea deconecta modulul bateriei pentru a-l putea înlocui cu altul, de exemplu cu cel foto. Apreciez și faptul că bateria poate fi înlocuită fără a merge la un service specializat.

LG G5 Review

LG G5 Review

LG G5 Review

Pe muchia dreaptă este prezent slotul pentru sertărașul pe care sunt plasate cardul microSD și SIM-ul telecom, o soluție la modă anul acesta din câte am observat.

LG G5 Review

Butonul de Power, care are și senzor de amprentă, a fost poziționat sub cele două camere foto. Da, după cum știați deja, LG G5 are două camere – una de 16Mpix și o alta de 8Mpix, aceasta cu lentile cu unghi larg de cuprindere.

LG G5 Review

Ecranul IPS este de bună calitate, este destul de mare – 5.3 inchi și are o rezoluție excelentă – QHD. Afișează caractere și imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă și un contrast foarte bun. Astfel că se poate dovedi util atât în aplicații, la navigarea pe internet cât și în jocuri sau la vizionarea unor materiale video. Dar îi reproșez că nu este destul de luminos, astfel că într-o zi însorită va fi mai greu lizibil, în special în timp ce este folosită aplicația foto.

Din punct de vedere al ergonomiei de utilizare nu apreciez integrarea butoanelor de control în suprafața tactilă. Aș fi dorit ca acestea să fie fizice, în afara ecranului. Dar mă gândesc că detașarea părții inferioare face mai dificilă din punct de vedere constructiv prezența unor astfel de butoane de control acolo.

LG G5 cu doua camere

Dacă tot am adus vorba, pot spune că am apreciat pe deplin comportamentul lui LG G5 la nivel foto-video. Ideea integrării unei camere suplimentare cu un unghi larg de cuprindere este una pe care o consider utilă, practică, în special dacă ai nevoie să captezi spații largi. V-am arătat destule poze și filmări realizate cu ajutorul lui până acum, în mai toate condițiile de fotografiere. Ba chiar am făcut și comparativ cu rivalul de la Samsung.

Nu am ce-i reproșa din acest punct de vedere, este unul dintre telefoanele care pot garanta rezultate de calitate în mai toate condițiile de iluminare, astfel că poate fi utilizat fără reținere chiar și la imortalizarea unor peisaje frumoase în vacanță sau a unor exponate interesante în cine știe ce muzeu sau castel.

Camerele principale ale telefonului LG G5 pornesc rapid, declanșează la fel, focalizează imediat iar prezența stabilizatorului optic de imagine este una benefică. Aș fi apreciat prezența unui buton fizic pentru declanșare dar pentru acest lucru LG vă pune la dispoziție un modul suplimentar numit Cam Plus care are și grip, util pentru o prindere mai eficientă.

De asemenea, aș fi apreciat filmarea la rezoluție 1080p cu 60fps, pentru imagini dinamice mai fluide.

LG G5 Review

Fișa tehnică a lui LG G5 garantează un comportament impecabil în orice aplicație de Android, de orice gen ar fi ea. Terminalul nu s-a blocat, interfața a funcționat fluid , fără sacadări, experiența de utilizare fiind una optimă din punctul meu de vedere. De asemenea, am aprecit cum se cuvine prezența slotului microSD, util la extinderea capacității interne de stocare.

Aveți la dispoziție cel mai performant procesor cu patru nuclee de la Qualcomm și o cantitate de memorie RAM de 4GB, astfel că veți putea deschide simultan multe aplicații. Terminalul este cu siguranță unul performant, după cum se poate observa și din testele de benchmark.

g5_3d g5_antutu g5_quadrant

După cum se observă, este cel mai performant smartphone utilizat de noi până acum. Avem și un grafic comparativ cu rezultatele de performanță obținute de alte terminale sau tablete testate de noi.

LG G5 AntutuLG G5 QuadrantLG G5 3D Mark Ice Storm Unlimited

De asemenea, nu am ce-i reproșa la nivel de conectivitate 4G sau Wi-Fi AC și nici măcar la capitolul convorbiri telefonice. Totul a decurs așa cum mă așteptam de la un terminal din categoria de top.

LG G5 Review

Din păcate, la nivel de autonomie nu voi fi la fel de laudativ la adresa lui LG G5. Acumulatorul intern are o capacitate de numai 2800mAh și este capabil să asigure o autonomie de maxim 30 de ore. Practic, va trebui să-l încărcați în fiecare seară sau să aveți întotdeauna la îndemână un acumulator extern. Mai mult, dacă veți face poze sau filmări multe, într-o zi de vacanță să zicem, acumulatorul se va goli de energie în numai 8 ore. Așa că, în astfel de situații se impune prezența permanentă a unei baterii externe.

Interfața lui LG G5 este una curată, simplă, iconițele de acces la aplicații fiind poziționate pe un desktop secundar. Nu mai trebuie să apeși shortcut-ul dedicat pentru acces la ele.

De asemenea, acestea sunt grupate pe domenii de interes – aplicații Google (gmail, maps, drive, youtube etc), utilitare (file manager, vremea, ceas, calculator etc), aplicații LG (contacte, music, e-mail, quick remote), pentru management (battery saver, memory, lg backup etc) sau aplicații recomandate, care sunt utilizate mai mult (gen Facebook sau Instagram).

Aplaud lipsa aplicațiilor bloatware. Practic, orice aveți nevoie găsiți în Play Store sau în magazinul dedicat LG SmartWorld. Există totuși câteva utilitare pentru gestionarea consumului de energie a consumului de memorie, dar și aplicaţii gen LG Health, pentr monitorizarea activităților fizice, şi Remote, pentru funcția de telecomandă universală.

De remarcat faptul că telefonul LG G5 poate fi securizat cu amprentă, senzorul dedicat fiind prezent pe spate, în butonul de Power. Am remarcat că se comportă impecabil iar activarea amprentei se face în câțiva pași intuitivi.

lg_front

Concluzii despre LG G5

Pro

  • Fișă tehnică performantă, comportament impecabil
  • Foarte bun la poze și filmări, camera cu unghi larg de cuprindere este utilă într-o mulțime de situații, rezultatele sunt de calitate
  • Designul modular, care permite adăugarea anumitor accesorii externe pentru extinderea funcționalităților
  • Are slot pentru carduri microSD, util la extinderea capacității de stocare
  • Ecran de calitate, cu unghiuri excelente de vizualizare
  • Are cititor de amprentă, util la securizarea terminalului și care funcționează foarte bine
  • Are port infraroșu, pentru funcția de telecomandă universală

Contra

  • Ecranul nu este destul de luminos, va fi mai greu lizibil într-o zi cu soare puternic
  • Carcasa nu este sigilată complet, deci nu este rezistent la apă
  • Nu filmează 1080p/60fps

LG G5 este o apariție demnă de lăudat în piața telecom și care atrage atenția atât prin construcția modulară cât și datorită sistemului dual-camera, cu rezultate de o bună calitate. Este un terminal care impresionează atât din punct de vedere estetic cât și comportamental, cu un design simplu dar de efect, un ecran de calitate, o fișă tehnică performantă, slot pentru extinderea capacității interne de stocare și care poate fi securizat prin intermediul amprentei.

La liber, fără a semna un contract de abonament, LG G5 poate fi cumpărat cu aproximativ 3100 Lei.

Ce i-ar trebui lui LG G5 pentru a fi perfect?

  • Un ecran mai luminos
  • Protecție împotriva lichidelor, implicit o îmbinare mai bună între modulul detașabil și carcasă
  • O autonomie mai eficientă, de cel puțin două zile de utilizare, deci un acumulator cu o capacitate mai mare.

 

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *