Asus Transformer – The End of The Saga?

In sfarsit a sosit si tastatura tabletei Asus Transformer, nu comentam intarzierea ci doar ne bucuram ca si-a facut remarcata prezenta. Saga noastra alaturi de Transformer continua cu inca o scurta povestire. Celelalte doua, aici si aici.

Cred ca v-am mai spus ca tabletele astea sunt chestii misto, excelente pentru divertisment sau informare, dar ca au o singura lipsa majora: o tastatura fizica. Da, fara un astfel de accesoriu nu cred ca ne putem desfasura eficient pe o tableta. Redactarea rapida nu este un atribut al ecranului tactil, cel putin nu inca. Asa ca, producatorii s-au gandit si la acest aspect si au actionat in consecinta: au inceput sa includa la pachet si o tastatura fizica qwerty. Unele care se conecteaza prin bluetooth, altele cu o tastatura tip slide si, cele din urma, cu o tastatura pe post de docking, pentru o prindere ferma.

Este si cazul solutiei alese pentru Transformer, tastatura fiind de fapt un docking care are si baterie incorporata pentru extinderea autonomiei teoretice pana la 16 ore.

Mentionez ca, pe langa suportul docking, tableta a mai trecut si printr-un update software, astfel ca am constat o imbunatatire semnificativa a comportamentului ei. Nu am mai experimentat blocari in programele pe care le-am utilizat.

Cu tastatura conectata, echipamentul arata leit ca un laptop. Cei care au zarit-o la mine pe birou chiar m-au intrebat mirati ce laptop este acela. Ce sa le fac? Daca nu imi citesc blogul… Sa le fie rusine. 😀

Intregul ansamblu este elegant, stilat, tastatura avand aceeasi culoare maro prezenta si pe tableta. Este fara tagada o prezenta de bun gust, un echipament pe care il putem utiliza in orice context, personal sau de business, acasa, la scoala sau la vreo intalnire simandicoasa.

Andocarea este mecanica, prinderea sigura, dar va trebui sa va obisnuiti cu ea pentru a nu zgaria marginea tabletei. La inceput, recomand putina atentie in utilizare. De fapt, recomand atentie mereu, atat pentru a nu zgaria pe lateral tableta cat si pentru a nu deteriora conectorii. Si, trebuie remarcat faptul ca intregul ansamblu are o greutate mai mare decat cea a unui laptop cu aceeasi diagonala. De vina sunt cele doua baterii incorporate.

Pe tastatura sunt prezente butoanele specifice sistemului de operare Android, cum ar fi cel de Home, cel pentru Cautare sau cel pentru Setari dar si altele functionale, pe care le intalnim si la sistemele cu Windows, pentru luminozitate, wi-fi, bluetooth, volum sau controlul multimedia.

Tastatura este de tip chiclet, cu tastele destul de bine spatiate, astfel ca putem redacta destul de fluent si confortabil. Dupa cum vedeti, avem si un touchpad la dispozitie, pentru a controla cursorul mouse-ului asa cum suntem obisnuiti si pe un laptop. Nu prea ar fi nevoie si de un mouse pointer pentru ca avem un ecran tactil la dispozitie dar uite ca avem si aceasta facilitate.

Mentionez ca prin intermediul portului USB am conectat un mouse wireless care a functionat imediat si fara nicio problema.

Pe langa tastatura, docking-ul mai are si o baterie incorporata care poate mari autonomia tabletei. Sincer, nu am avut unde si cand sa-i consum tot curentul din baterii.  Ca si termen de comparatie, am facut un drum cu masina dus-intors pana la bunici, si, timp de 5 ore, pustiulica s-a jucat in continuu pe ea, atat in masina cat si unde ne-am oprit. Fara Wi-Fi activ, nu a putut sa-i consume decat 2% din baterie, aceasta ajungand de la 100% la 98%. Este clar, are o autonomie tocmai buna la un drum lung cu avionul, unul intercontinental chiar.

Daca nu ma credeti, iata cam ce s-a intamplat in masina. Nu stiam ce face el acolo in spate dar au ramas inregistrarile. Daca Transformer-ul a rezistat, atunci ii pot spune ca este “Matei Proofed”. 😀 Cum s-a mai jucat el cu toate setarile… 😀

 


De asemenea, dock-ul vine si cu niste conectori suplimentari.

Pe laterala stanga avem portul de alimentare plus un port USB.

Pe cea dreapta gasim un slot SDHC si inca un USB 2.0.

Cam atat despre docking, nici nu vad ce ar mai fi de spus.

In urma update-ului software am mai constatat urmatoarele:

– In continuare nu merg toate tipurile de DivX-uri HD. Aici mai au de lucru putin, poate chiar ar fi util un software dedicat pentru conversie.

– Cea mai misto chestie: am avut acces la aplicatia MyCloud si in special la cea MyDesktop prin intermediul careia putem face remote desktop connection pe un PC cu Windows. Nu trebuie decat sa instalati pe PC-ul vostru aplicatia Splash Top Remote pe care o puteti gasi aici.

– Si, am reusit sa o conectez prin HDMI la un televizor cu ecran mare. Super misto! Isi poate dovedi in acest fel utilitatea si la prezentari de business, nu numai pentru vizionarea fotografiilor sau filmarilor din vacante pe un ecran mai mare.

Un mic exemplu video, mai jos.

Si, de parca nu era de ajuns, am testat-o si cu cateva benchmark-uri.

Quadrantul ii acorda cele mai mari note, in comparatie cu alte smartphone-uri cu Android.

Smartbench-ul face teste comparative cu alte tablete.

Deci, am cam terminat cu prezentarile mele la Transformer. Sper ca v-au fost cat de cat utile. Ati putea spune ca Saga s-a incheiat aici. Oare? Nici pe departe. Eu spun ca Saga de-abia acum incepe. Tabletele si sistemul de operare Android sunt inca la inceput de drum dar, pot spune ca, in fata lor se asterne un viitor care promite. Cu siguranta ca hardware-ul nu va ramane pe loc si, poate in numai un an, vom putea vizualiza pe o tableta toate formatele video High Definition. Si, daca Android-ul se va raspandi si mai mult, cine stie, poate o sa avem si un MsOffice pentru acest sistem de operare. S-au mai vazut exceptii. Tabletele vor fi tot mai puternice, aplicatiile Android tot mai bune si complexe, este in legea firii, asa trebuie sa se intample.

Deci, ramane cum am stabilit: Saga continua…

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Asus Transformer – The End of The Saga?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *