LG Optimus G – un smartphone mai mult decat reusit

Smartphone-urile sunt din ce in ce mai prezente in viata noastra, chiar putem spune ca sunt cele mai ravnite gadget-uri ale momentului. Iar 2013 pare a fi anul lor de gratie, sunt si mai puternice, si mai bune si au functii din ce in ce mai interesante. Mobilitatea este cuvantul de ordine iar smartphone-urile trebuie sa ne ajute sa desfasuram in conditii de portabilitate cat mai multe si mai variate tipuri de activitati.

Nu mai sunt de mult numai simple telefoane, acum au functiile unui adevarat birou portabil, cu ajutorul carora suntem tot timpul conectati prin intermediul internetului la universul nostru digital, fie ca este de business sau personal. Comunicam, ne informam, citim, invatam, socializam, conducem afaceri, ne distram, facem fotografii, filmam, totul cu ajutorul unui mic terminal care de cele mai multe ori incape fara probleme intr-un buzunar de pantalon. Tehnologia a depasit cu mult ceea ce ne inchipuiam acum un deceniu, atunci cand nici computerele de birou nu aveau puterea de procesare pe care o au smartphone-urile actuale.

Hiturile momentului sunt deja cunoscute, cel putin cele care au fost lansate in prima parte a anului, caci poate spre toamna ne mai asteapta surprize (placute). Pe langa cele trei sau patru smartphone-uri mai titrate si mai elogiate la ora actuala, eu as mai adauga unul – este vorba de modelul Optimus G care, desi a fost lansat la finele anului trecut, este un gadget pe cat se poate de interesant si cu un comportament demn de luat in seama.

Caracteristici Tehnice

– Ecran: 4.7 inchi, True HD-IPS +, rezolutie 1280×768 pixeli, protejat cu Gorilla Glass 2

– Procesor: quad-core la 1.5 GHz

– Procesor grafic: Adreno 320

– Memorie RAM: 2 GB

– Stocare interna: 32 GB, fara suport microSDHC

– Retea: WiFi: 802.11 n, Bluetooth: 4.0, NFC, Miracast

– Camera foto: 13 MPix, diafragma f/2.4, filmare video full HD

– Acumulator: 2300 mAh

– Dimensiuni: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm

– Greutate: 145 grame

– Sistem de operare: Android 4.1.2

Primele Impresii, Design

Este un smartphone cu o linie de design specifica LG am putea spune, all-black, simpla dar eleganta, o forma dreptunghiulara cu colturi usor rotunjite.

O fina dubla rama metalica inconjoara ecranul, in timp ce muchiile laterale au fost realizate dintr-un plastic lucios. O constructie premium, cu finisaje fara repros si materiale de calitate.

Asemanator suprafetei frontale, si spatele a fost acoperit cu sticla, element care ii confera un aer mai glamour. Sub sticla de pe spate deslusim o fina gravura, element care sparge oarecum monotonia simplitatii designului.

Este un terminal destul de subtire si de usor pentru a fi purtat si manevrat cu usurinta. Din punctul meu de vedere, este unul dintre smartphone-urile tocmai bune din punct de vedere al raportului dimensiuni/ecran, il pot manui foarte bine cu degetele aceleiasi maini cu care il tin. Am dexteritate, e clar. 😀 Plus ca incape la fix in suportul de langa schimbatorul de viteze.

Butoanele principale de control sunt tactile, pozitionate sub ecran si vizibile doar cand iluminarea lor de fundal este activa. Tocmai de aceea veti avea nevoie de o perioada de adaptare pana va veti obisnui cu pozitia lor. Dar, le puteti ilumina permanent din setari, fapt ce va duce la reducerea autonomiei. O sa va obisnuiti pana la urma cu ele chiar daca nu sunt iluminate.

In continuare remarc aceeasi problema a amprentelor, existenta pe toate smartphone-urile cu o carcasa neagra si lucioasa. Daca va place aceasta culoare, va trebui sa luati in calcul si acest aspect.

In partea superioara a spatelui a fost asezata lentila camerei de 13 Mpix impreuna cu flash-ul.

Pe laterala stanga sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului si slotul pentru micro-SIM.

Pe cea inferioara gasim portul microUSB.

Pe laterala dreapta este pozitionat butonul de Blocare/Deblocare.

Pe cea superioara este prezent conectorul audio de 3.5mm.

Functionare si Utilizare

Dupa aproape cele trei saptamani de utilizare, pot spune ca Optimus G este un smartphone mai mult decat reusit, are tot ceea ce-i trebuie pentru accesarea oricarei aplicatii mobile de Android. Are un procesor quad-core, un chipset grafic Adreno 320, 2GB memorie RAM, o configuratie actuala, de top chiar.

S-a comportat impecabil in toate aplicatiile pe care le utilizez zi de zi, si in cele de informare si navigare pe internet, si in cele de socializare, si in jocuri, si la fotografiere dar si la redarea videoclipurilor full HD. Chiar am transferat pe el un fisier video de PC de 13GB full HD (mkv) pe care l-a redat fara probleme, chiar si cu subtitrare; m-am folosit de bsplayer. Legat de transfer, am remarcat ca acesta se realizeaza mai repede decat la alte smartphone-uri. Remarc totusi ca atunci cand procesorul este solicitat, are tendinta sa se incinga, ca mai toate smartphone-urile de altfel.

Este unul dintre smartphone-urile cu care m-am inteles aproape de minune, practic nu prea am ce-i reprosa din punct de vedere al experientei de utilizare. Totusi nu este perfect, singurul lucru care m-a deranjat  a fost faptul ca nu am avut la dispozitie suport pentru carduri microSDHC. Desi avem o capacitate de stocare de aproape 32GB (25GB utili) parca as fi vrut sa-i extind cu cei 32GB ai cardului meu microSDHC de la Kingston, pe care am stocata colectia de muzica. De asemenea, nu ofera acces direct la tot spatiul de stocare, pentru a face singuri managementul de fisiere.

Chiar l-am testat cu cateva programe de benchmarking, rezultatele mai jos.

Rezultatele sunt: quadrant – 6227 , antutu – 18052 , smartbench 2012 -4201(productivitate)/3113 (gaming) , vellamo html5 – 1630 . Remarc totusi ca rezultatele sunt un pic mai jos decat cele obtinute de Padfone 2, acesta fiind si singurul smartphone cu Android din 2013 pe care am apucat sa-l butonez.

In plus, am remarcat functionarea fara repros, fara blocari sau alte neajunsuri. Ecranul tactil raspunde precis si rapid, interfata este fluida si fara lag-uri, este un smartphone care va poate garanta o experienta placuta.

Pe hartie, singurul element care il scoate din competia cu super-smartphone-urile anului este rezolutia ecranului – are doar 1280×768 pixeli. Nu este full HD dar mi s-a parut ca toate cele afisate se vad foarte bine. Un rol important il are si tehnologia IPS a ecranului, care este in stare sa afiseze culori vibrante, imagini clare, cu un contrast foarte bun si unghiuri largi de vizualizare. Cu luminozitatea la maxim, am reusit sa disting aplicatiile si comenzile pe ecran, chiar si afara intr-o zi cu soare destul de puternic.

De asemenea, desi functioneaza pe bazele unui procesor quad-core, la capitolul autonomie sta foarte bine, o singura incarcare asigurand fara probleme doua zile de utilizare in regim mediu, cu 3G si sincronizarile la Facebook si Gmail active. Pentru mine, este tocmai ce am nevoie, sa nu caut cu privirea mereu o priza de curent. Sa nu uit ca este compatibil 4G, tehnologie de date care este deja prezenta si la noi in tara, in cateva zone momentan.

Si la capitolul convorbiri telefonice sta foarte bine, am fost auzit bine si i-am auzit la fel pe interlocutori. De asemenea, nu am avut probleme de semnal, chiar se comporta excelent la acest capitol.

Interfata, Aplicatii


Mi-a placut interfata proprietara Optimus UI 3.0 aplicata peste cea clasica de Android, este dinamica, colorata, animata si in acelasi timp destul de stufoasa, complexa.  Avem la dispozitie nu mai putin de 7 desktop-uri virtuale pe care putem aseza widget-urile noastre favorite si iconitele de start, patru teme (Optimus, Biz, Cozywall, Marshmallow) dar si mai multe tipuri de tranzitii. Dupa cum observati, la fiecare tema se schimba si pictogramele. Chiar va puteti crea propria pictograma dintr-o fotografie. De asemenea, interfata permite schimbarea fontului caracterelor si dimensiunea acestuia.

Bineinteles, si Lg Optimus are cateva functii inteligente, caci nu se putea altfel. Una dintre ele ar fi cea prin intermediul careia ecranul sta deschis atata timp cat il privim. Ar mai fi si cele legate de gestica: mutarea pictogramelor sau widget-urilor intre ecrane prin inclinarea smartphone-ului, oprirea soneriei de apel, pe cea de la alarma sau oprirea videoclipului redat prin rasturnarea lui cu fata in jos. Am pastrat toate aceste functii dezactivate pentru a nu consuma bateria inutil. De altfel, nici nu am avut nevoie de ele in activitatile mele.

Utila este si zona de notificare (apelabila din zona superioara a ecranului) in care gasim o lista cu setari rapide a caror ordine de afisare poate fi editata. In aceeasi zona de notificare gasim si shortcut-urile Qslide, cu aplicatiile care raman active peste orice aplicatie sau ecran. Mentionez ca se poate edita transparenta aplicatiilor Qslide. Cele compatibile cu aceasta functie sunt: player-ul video, browser-ul de internet, aplicatia memento pentru notite, calendar, calculator. Si pozitia acestora poate fi editata, in functia de preferinte. Pe de alta parte, chiar avem nevoie de o astfel de functie pe un ecran atat de mic? Chiar se uita cineva la film in timp ce scrie un e-mail? Are cum? Are destul spatiu pentru a vizualiza si una si alta? Consider ca o astfel de functie este mai utila pe o tableta, acolo avem la dispozitie alt spatiu vizual.

O alta aplicatie pe care nu puteam sa nu o remarc, cu suport pentru limba romana este cea Quick Translator. Aceasta permite “traducerea” unui text, un fel de OCR-izare, prin intermediul camerei foto.

Am apreciat si aplicatia Quick Memo, care permite realizarea unor notite sau schite pe o anumita pagina de internet, document, fotografie etc. Dupa ce ne-am facut damblaua, putem partaja memo-ul pe internet, il putem salva ca atare in Galeria de Imagini sau in aplicatia de notite Notebook. Pentru aceasta aplicatie ar fi fost mai util un stylus, pentru ca degetele sunt prea groase pentru a face schite complicate iar ecranul este prea mic. La o tableta, era altceva.

De asemenea, avem la dispozitie si un pachet destul de stufos de aplicatii:  Smart Share (care se foloseste de DLNA pentru redarea fisierelor multimedia prin intermediul retelei Wi-Fi), LG Smart World (magazin de aplicatii), suita office Polaris 4, Safety Care (notificari catre persoane selectate in caz de urgenta), Notebook (foarte bun pentru notite si insemnari), plus toate serviciile Google.

Foto-Video

Camera foto-video este un alt atuu important al sau. Avem la dispozitie un senzor de 13 Mpix, actual, care ne poate ajuta sa realizam fotografii si filmari de calitate, chiar si in regim macro.

Setarile se pastreaza la nivelul obisnuit pentru un smartphone, dar putem edita meniul rapid de pe bara din stanga. Camera raspunde si la comenzi vocale gen “Smile”, “LG”, “Kimchi”, “Cheese” sau “Whisky”.

La lumina zilei si in conditii de iluminare buna, rezultatele foto sunt bune, clare, cu o coloristica naturala si un nivel acceptabil al nivelului de zgomot. Este unul dintre cele mai bune smartphone-uri la acest capitol din punctul meu de vedere. Insa, la interior sau in conditii de iluminare slaba, senzorul mic isi arata limitarile, rezultatele vor fi in general miscate iar nivelul zgomotului isi va face din plin aparitia. V-am aratat cateva rezultate foto-video mai acum ceva timp.

Alte cateva fotografii, mai jos.

Concluzii

Pro

– Configuratie puternica;

– Ecran de calitate;

– Functionare ireprosabila;

– Autonomia;

– Interfata placuta;

– Camera Foto-Video.

Contra

– Nu are slot microSDHC;

– Se incinge destul de puternic cand este solicitat;

– Pretul (totusi, nu oricine si-l poate permite).

Cam de multisor nu m-a mai impresionat atat de placut un smartphone marca LG, asa cum a facut-o acest Optimus G. Nu pot spune ca arata extraordinar, desi am remarcat calitatea constructiei, in schimb are un comportament excelent, de smartphone de top, bun pentru orice activitate mobila. Functioneaza impecabil, are un ecran de calitate, o autonomie decenta, o camera foto cu rezultate chiar bune si conectivitate 4G, atuuri care il vor face cu siguranta remarcat.

Are un pret de aproximativ 2200 Lei. Nu este ieftin, chiar deloc, dar pretul lui este sub cel al smartphone-urilor de top actuale.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “LG Optimus G – un smartphone mai mult decat reusit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *