ASUS ROG GD30 Review – PC de gaming cu performanțe de top și un look inspirat din trilogia Star Wars

ASUS ROG GD30 mi-a atras atenția încă din luna martie, când și-a făcut prezența pe site-urile internetului. Mi-a plăcut cum arată din pozele de pe internet, cu un look inedit și unic, cum nu am mai văzusem până atunci. Apoi am avut ocazia să-l văd la un eveniment oficial ASUS, pe viu cum s-ar spune, iar acum chiar am avut plăcerea să-l utilizez pentru o scurtă perioadă.

Impresiile sunt chiar pozitive – arată la fel de bine, va fi cu siguranță pe placul tinerilor sau pasionaților trilogiei Star Wars, dar am remarcat și fișa tehnică performantă pe care am avut-o la dispoziție, bună atât pentru gaming dar și în orice aplicație serioasă, profesională.

ASUS ROG GD30

Specificațiile tehnice ale acestui PC de gaming ASUS ROG GD30 sunt următoarele

  • Procesor – Intel Core i7-7700
  • Memorie RAM – 32GB
  • Placă grafică – Nvidia GeForce GTX 1080
  • Stocare – SSD Samsung de 512 + HDD Toshiba de 1TB
  • Rețea – Ethernet Gigabit, WI-FI AC, Bluetooth
  • Conectori frontali – 4x USB, 2x audio, 1x cititor de carduri SD
  • Conectori în spate – 2x USB 2.0, 4x USB 3.0, 1x USB-C, 1x ethernet gigabit, conectorii audio, 2x DP, 1x DVI, 2x HDMI
  • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biti

Am mai spus-o și o mai spun, ASUS ROG GD30 are look-ul unui adevărat pc de gaming, cu un capac frontal care amintește de costumul unui stormtrooper din atât de apreciata trilogie Star Wars. Așa că este cu siguranță pe placul tinerilor dar și fanilor seriei Science Fiction, cum de altfel suntem și noi, eu și al meu puștiulică, care de mult îl aștepta pentru câteva sesiuni de gaming.

Cele două capace albe frontale pot fi detașate manual și total, în caz că se preferă o parte frontală neagră în totalitate. Dar care ar mai fi farmecul acestei carcase dacă aceste capace vor fi date jos? 

Probleme apar la utilizarea unității optice încorporate, când trebuie să fie scos capacul superior. Parcă ar fi fost mai corect ca acesta să aibă balamale și să se deschidă întocmai ca o ușiță.

La interior nu se distinge prin nimic deosebit, arată ca o carcasă normală de PC, aerisită și cu destul spațiu pentru adăugarea unor plăci suplimentare sau hard disk-uri.

ASUS ROG GD30

În partea superioară a panoului frontal există patru porturi USB (2x USB 2.0 + 2x USB 3.0), un cititor de carduri SD și conectori de 3.5mm pentru căști și microfon.

Pe spate mai sunt două porturi USB 2.0, încă patru USB 3.0, unul USB-C, portul ethernet gigabit și conectorii audio. Și porturile plăcii video – două DP, unul DVI, două HDMI.

De remarcat totuși că este o unitate centrală destul de voluminoasă, care are nevoie de un spațiu generos pentru amplasarea lângă birou.

ASUS ROG GD30

Am avut la dispoziție o fișă tehnică performantă, cu un procesor quad-core i7, nu mai puțin de 32GB memorie RAM și o placă grafică Nvidia GeForce GTX 1080, printre cele mai puternice la ora actuală. Specificații care au dovedit un comportament de top în orice aplicație și care se pot dovedi utile la o paletă largă de pachete software, de orice gen.

Pentru că este un computer dedicat în special pasionaților de gaming, l-am pus la treabă în câteva dintre noile titluri cu o grafică complexă. Cum s-a descurcat, în continuare.

După cum se observă, ASUS ROG GD30 se descurcă excelent în toate jocurile, așa că nu este de mirare că va fi preferat de către pasionații de gaming.

Am apreciat pe deplin și soluția de stocare cu SSD Samsung, unul dintre cele mai performante la ora actuală, cu viteze de citire medii de peste 1500MB/s. O componentă capabilă să asigure un comportament excelent la pornirea sistemului de operare Windows 10 și la deschiderea aplicațiilor.

 

Benchmark-uri

Normal că l-am testat și cu cele mai importante aplicații benchmark de la Futuremark, pentru a-i putea compara performanțele cu ale celorlate sisteme testate de curând.

Rezultatele grafice, comparate cu ale celorlalte sisteme de gaming testate în recenta perioadă.

După cum se observă, ASUS ROG GD30 este unul dintre cele mai peformante sisteme PC din acest punct de vedere, cu nimic mai prejos față de alte computere de top.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

ASUS ROG GD30

Concluzii

Pro

  • Carcasă care arată bine, cu un look atrăgător
  • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice
  • Are wi-fi încorporat
  • Are cititor de carduri SD
  • Permite upgrade ulterior

Contra

  • Accesul la unitatea optică se face doar prin îndepărtarea manuală a capacului 

 

ASUS ROG GD30, în această configurație, este unul dintre acele sisteme desktop care au atât un look atrăgător, unic în piața de profil, dar și puterea de procesare necesară pentru a mulțumi atât pe pasionații de jocuri electronice cât și pe creatorii de conținut grafic sau video. Este un computer cu un look potrivit mai degrabă pentru camera unui june, folosit pentru studiu, informare sau pentru divertisment, dar cu siguranță că se poate descurca fără probleme și la activități mai serioase, din tagma celor profesionale.

Pe internet l-am văzut cu prețuri între 4700 Lei și 6500 Lei, în funcție de configurație (procesor, stocare, memorie RAM). De exemplu, un model cu Intel Core i5, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 128GB plus HDD de 1TB, placă grafică Nvidia 1060 are un preț de aproximativ 4700 Lei.

Bănuiesc că o configurație aproximativă modelului testat de noi are un preț de peste 8000 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *