Nokia 5 Review – Un smartphone cu un design atrăgător și performanțe de ajuns pentru activitățile uzuale

Nokia era una dintre mărcile de telefoane cu adevărat îndrăgite de utilizatorii de la noi din țară. Cel puțin așa era situația acum ceva ani, când Nokia ocupa prima treaptă a podiumului piaței telecom. Până când a cedat gama de terminale Lumia către Microsoft care, spre disperarea tuturor, a reușit să o îngroape de tot.

Am spus chiar în acea perioadă de cumpănă pentru finlandezi că ar fi bine să adopte sistemul de operare Android. Nu au făcut-o, au ales să folosească un alt sistem de operare, total nepotrivit din punctul meu de vedere… și restul e istorie. Locul lor fruntaș a fost luat de companiile care au știut care este viitorul smartphone-ului modern iar Nokia a dispărut pentru câțiva ani buni din atenția noastră. Păcat…

Iată că, precum pasărea Phoenix, această marcă renaște din propria cenușă și aduce în atenția utilizatorilor noi terminale, cum este și acest Nokia 5 pe care l-am avut la dispoziție de curând. De data asta cu sistem de operare Android, cel mai răspândit de altfel la ora actuală.

Iar Nokia 5 este un smartphone de nivel mediu cu destule calități de avut în vedere pentru prețul său de comercializare, unul chiar atrăgător – de numai 950 de Lei.

Nokia 5

Design, Construcție – Nokia 5 este cel mai frumos smartphone din categoria sa

Din punct de vedere al aspectului exterior consider că este cel mai atrăgător smartphone din categoria sa de prețuri, cu un look care rivalizează chiar și pe cel al terminalelor premium. Mai mult, aș spune că este mai frumos chiar și față de noul HTC 11, un smartphone care nu mi-a plăcut deloc cum arată (ca să mă exprim elegant). Clar este că Nokia 5 arată ca un telefon dintr-o categorie de prețuri superioară, ceea ce este foarte bine, ridică ștacheta în acest segment de piață.

Este un terminal elegant, slim, cu o ținută de o rară finețe și o construcție de cea mai bună calitate, cu finisaje fără reproș. Iar construcția este una ergonomică, fiind un terminal care stă bine în palmă și pe care îl poți manevra excelent într-o singură mână, în sensul că poți ajunge cu degetul oriunde pe ecran fără a-l ține și cu cealaltă mână.

Nokia 5

După cum se observă, muchiile superioară și inferioară sunt acoperite cu plastic, totul pentru un semnal mai bun pentru GPS și rețeaua telecom.

Nokia 5

Pe muchia stângă sunt prezente sloturile pentru sim-uri (este dual-sim) și pentru cardul microSD.

Nokia 5

Pe cea inferioară observăm slotul micro USB pentru încărcare și grila difuzorului.

Nokia 5

Pe cea dreaptă sunt prezente butoanele de ajustare ale volumului și cel de Power.

Nokia 5

Pe cea superioară este prezent conectorul audio de 3.5mm.

Nokia 5

De remarcat că butoanele de control ale interfeței sunt poziționate sub ecran, în afara suprafeței tactile. Cel de back și cel pentru managementul aplicațiilor au iluminare iar cel de Home are integrat senzorul de amprentă. Din câte am constatat, acesta recunoaște destul de rapid amprenta înregistrată.

Nokia 5

Funcționare și Utilizare – Fișă tehnică entry-level, bună pentru activități uzuale

Pe de altă parte, designul său exterior este oarecum în contradicție cu fișa sa tehnică, cu un procesor entry-level și caracteristici de nivel mediu/entry-level. După cum se poate vedea în continuare.

  • Ecran – IPS de 5.2 inchi cu rezoluție 1280×720 pixeli, luminozitate de 500 nits, protejat cu Corning Gorilla Glass
  • Procesor – Qualcomm Snapdragon 430
  • Memorie RAM – 2GB
  • Stocare – 16GB intern plus slot microSD cu suport de până la 128GB
  • Cameră foto principală – senzor de 13MPix, lentile f/2.0 și sistem de focalizare cu detecție de fază
  • Cameră foto frontală – 8Mpix, lentile f/2.0, autofocalizare, unghi de cuprindere de 84 de grade
  • Rețea – 4G, Wi-Fi, Bluetooth 4.1
  • Conector – microUSB
  • Acumulator – 3000mAh
  • Sistem de operare – Android Nougat 7.1.1
  • Dimensiuni – 149.7 x 72.5 x 8.05 mm
  • Greutate – 160 grame

După cum mi-a dovedit în perioada de utiliazre, fișa lui tehnică este bună pentru accesarea aplicațiilor de bază, pentru comunicare scrisă, informare, socializare, vizualizare clipuri pe internet etc. Nu este un terminal tocmai potrivit pentru sesiuni de gaming în titluri cu o grafică complexă iar interfața aplicațiilor are tendința de a sacada, nefiind deloc una fluidă. Cu siguranță că Snapdragon 430 nu este la fel de rapid ca unul Snapdragon 625, acest lucru simțindu-se din plin la deschiderea aplicațiilor sau la aplicarea anumitor comenzi. 

Dar, pentru prețul său de comercializare, apreciez faptul că oferă o experiență de utilizare decentă, fără blocări sau alte neajunsuri. Totul a funcționat corect în timpul perioadei de utilizare.

Are o capacitate internă de stocare de numai 16GB (aprox. 8GB utili), spațiu care poate fi ocupat imediat, nu trebuie un efort prea susținut pentru a reuși acest lucru. Dar este foarte bine că acesta poate fi suplimentat printr-un card microSD de până la 128GB.

Performanțele în testele benchmark sunt comparabile cu cele obținute de unul dintre concurenți – Moto G5.

Un grafic comparativ, în continuare.

La capitolul autonomie stă destul de bine, cu un maxim de două zile de utilizare cu 4G, Wi-Fi, localizare, sincronizări la gmail, whatsapp, facebook, instagram active.

Nokia 5

La ecran am apreciat faptul că este destul de luminos pentru a putea fi vizibil chiar și într-o zi puternic însorită. Este capabil să afișeze imagini cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Rezoluția 720p este destul de ok, textele din paginile de internet și de pe rețelele de socializarea se văd clar.

Sistemul audio încorporat nu strălucește la nivel calitativ, nici măcar căștile incluse în pachet, unele care nici măcar nu stau bine în ureche. Dar difuzorul extern este unul destul de puternic, foarte bun la vizualizarea unor clipuri sau sesiuni live pe internet.

Nokia 5

Camera foto – Comportament ok în condiții bune de iluminare

Camera foto continuă nota fișei hardware entry-level, fără rezultate extraordinare dar cu un comportament decent în condiții bune de iluminare. În condiții mai slabe de iluminare apare un zgomot deranjat și o pierdere a nivelului detaliilor, care oricum nu este unul excelent nici la cadrele făcute pe soare.

Interfața camerei este una extrem de simplă, perfectă pentru cei care vor face poze numai pe automat, pentru că nu pune la dispoziția utilizatorilor foarte multe setări. Pentru a intra într-un minim mod manual trebuie schimbat modul de captură din Automatic în Manual. Dar controlul va fi doar la tipul de măsurare al scenei, la modul de focalizare (Auto, Infinit, Macro), la balansul de alb și la o compensare de expunere. Nimic legat de timpul de expunere sau de sensibilitatea ISO.

Câteva imagini realizate în condiții bune de iluminare, în continuare.

După cum se observă, imaginile realizate în lumină bună sunt destul de ok, de clare dar parcă un pic cam întunecate. Cred că ar mai putea fi îmbunătățit comportamentul printr-un update software.

Am observat că aplicația focalizează mai greu, trebuie să ai puțină răbdare până sistemul de focalizare își face datoria. De asemenea, dacă sunt zone cu un contrast puternic în același cadru, camera va supraexpune sau subexpune, în funcție de zona de măsurare aleasă. Iar modul HDR crează imagini cu o paletă coloristică deloc naturală.

Nu are rost să aduc vorba despre plaja dinamică, de nivelul detaliilor, Nokia 5 fiind un terminal care poate produce imagini decente în anumite situații și atât. Cu rezultate destul de ok pentru partajat pe Facebook sau pe Instagram.

Lipsa unui sistem optic de stabilizare se simte în special la filmare, așa că telefonul trebuie ținut cât mai fix pentru ca imaginile video să nu fie “tremurate”. Imaginile video rezultate sunt destul de clare la filmarea pe zi, cu o paletă coloristică saturată.

În schimb am apreciat pe deplin interfața curată, fără aplicații bloatware preinstalate. O interfață pură de Android care va fi apreciată cu siguranță de majoritatea utilizatorilor. Preinstalate sunt doar aplicațiile principale Google – Gmail, Maps, Youtube, Drive, Photos, Chrome etc. Și atât. Orice este nevoie se găsește în Playstore.

Nokia 5

Concluzii

Pro

  • Este un telefon care arată foarte bine
  • Un comportament ok, bun în orice aplicație uzuală
  • Preț foarte bun
  • Are senzor de amprentă, bun pentru securizare
  • Interfață curată, fără aplicații bloatware
  • Are slot microSD pentru extinderea capacității de stocare
  • Este dual-sim
  • Autonomie decentă, de până în două zile de utilizare

Contra

  • Nu are conector USB-C
  • Aș fi preferat un procesor un pic mai puternic

Clar, terminalele din această categorie nu au toate atuurile suratelor din gama premium. Pentru ca prețul de comercializare să fie unul cât mai pe buzunarele oricui, producătorii trebuie să opteze pentru fișe tehnice mai slabe, cu un spațiu de stocare minimal, pe construcția decentă, fără elemente decorative din materiale scumpe, și pe comportamentul foto-video nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Pentru prețul corect, în cazul acestui Nokia 5 constat că s-a pus accentul pe construcția de calitate, combinată cu o fișă hardware entry-level și un comportament foto-video în aceeași notă, minimală. Nokia 5 fiind dedicat celor care au nevoie de un terminal bun pentru activitățile uzuale și pe care să nu cheltuie o sumă importantă de bani. După cum am mai spus, plusează printr-o prezență deosebită (din acest punct de vedere fiind cel mai reușit terminal din gama sa de prețuri), prin extinderea capacității interne de stocare cu un card microSD dar și prin integrarea senzorului de amprentă, un accesoriu util la securizare.

Totuși concurența este acerbă pe acest segment de piață, cu terminale sub alte mărci mai potente hardware, chiar dacă sunt un pic mai scumpe.  Dar îl pot adăuga fără reținere în lista cu terminale de buget care pot fi acea soluție viabilă pentru majoritatea utilizatorilor.

Clar este că Nokia are viitor dacă va construi terminale de acest gen, într-o gamă diversificată, pentru orice gen de cumpărător. Cel puțin așa pare strategia viitoare a HMD, compania care le produce. Au smartphone-uri de nivel entry-level, de nivel mediu și în curând va fi lansat și vârful de gamă, despre care sper că ne va încânta și la capitolul foto-video.

Welcome back Nokia! 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *