ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA) Review – Nou ultraportabil de top, cu tot ce este nevoie pentru o experiență completă. Echipat cu noile procesoare Core Ultra de la Intel, pe arhitectură Meteor Lake

Atenția pasionaților de tehnologie se îndreaptă acum către noua generație de procesoare Intel Meteor Lake ce tocmai a fost anunțată și, împreună cu aceasta, o mulțime de ultraportabile de la cei mai importanți integratori. Și nu este de mirare că ASUS, una dintre cele mai importante mărci care activează și pe piața din România și unde conduce topul vânzărilor de ani buni, aduce deja un astfel de ultraportabil. Poate nu știați ce cadou de Crăciun să vă faceți sau să oferiți…

Anume modelul ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA), disponibil deja la precomandă în shop-ul online. Adică aici, pentru un preț de 7000 de lei, fiind disponibil pentru livrare din 5 ianuarie 2024.

Un ultraportabil în adevăratul sens al cuvântului, cu tot ceea ce este necesar pentru o experiență completă – design atractiv, contrucție de cea mai bună calitate, dimensiuni ultracompacte, performanțe de top pentru clasa din care face parte, un ecran superb și nu doar atât, după cum voi detalia în continuare.

Specificațiile modelului ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA) pe care l-am avut la dispoziție pentru review sunt următoarele:

  • Ecran – ASUS Lumina OLED de 14 inchi 16:10 3K (2880×1800 pixeli), luminozitate maximă de până la 600 de niți, acoperire 100% DCI-P3, certificare DisplayHDR True Black 600, rată de refresh de 120Hz
  • Procesor – Intel Core Ultra 7 155H la 1.4 GHz (24MB Cache, până la 4.8GHz, 16 nuclee, 22 fire de execuție), cu Intel AI Boost NPU
  • Chipset grafic – Intel Arc
  • Memorie RAM – 16GB LPDDR5X
  • Stocare – 1TB PCIe Gen 4 SSD WD
  • Rețea – WiFi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.3
  • Conectică – 1x port USB 3.2 prima generație tip A, 2x Thunderbolt 4 cu suport display / power delivery, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm Combo Audio Jack
  • Baterie – 75 Wh
  • Dimensiuni – 31.24 x 22.01 x 1.49 ~ 1.49 cm
  • Greutate – 1.2Kg
  • Sistem de operare – Windows 11 Pro
  • Altele – Cameră web full HD, Tastatură cu iluminare de fundal, sistem audio Harman Kardon, certificare US MIL-STD 810H

În primul rând că este un ultraportabil care arată foarte bine, cu un design deosebit și o construcție premium, de cea mai bună calitate. Trebuie să recunosc că încă de când l-am văzut am remarcat că are un design ce seamănă cu al modelului ASUS Zenbook 13 OLED pe care l-am utilizat mai prin vară, un alt ultraportabil despre care consider că poate să facă parte din arsenalul oricărui utilizator modern, ce are nevoie să-și desfăsoare activitățile uzuale, profesionale sau de studiu, de oriunde s-ar afla.

Pentru ca apoi să-mi aduc aminte chiar de înaintașul său, ASUS Zenbook 14 OLED 2023, pe care l-am folosit la începutul anului și de care se deosebește doar prin câteva elemente de design și, normal, de configurație tehnică.

La modelul de față apreciez design-ul deosebit, simplu dar de efect, elegant, stilat, de o finețe cum rar întâlnești în această industrie. Practic, este chiar o plăcere să lucrezi pe un astfel de echipament ultraportabil, din toate punctele de vedere. Simți de cum îl vezi și-l pipăi că ai la dispoziție un echipament de clasă superioară.

Carcasă din aluminiu, robustă, făcută pentru o utilizare intensă, chiar este un ultraportabil certificat conform standardelor de rezistență US MIL-STD 810H. Capac cu finisare mată datorită unui tratament de anodizare al aluminiului și cu acele linii drepte, aparent trasate aleator, ce îi conferă propria identitate și un plus de stil.

Finisajele fără reproș completează calitatea constructivă, ASUS Zenbook 14 OLED 2024 fiind unul dintre cele mai bine construite și cele mai atrăgătoare ultraportabile la ora actuală, cu prea puțini rivali competitori. Care poate sta fără tăgadă chiar și pe biroul unui manager de companie.

Nu trec cu vederea nici dimensiunile sale ultracompacte, cu o greutate de numai 1.2Kg și o grosime de 14.9mm, fiind în acest fel un echipament facil la transport și la manevrare, caracteristici extrem de importante pentru un profesionist sau om de business care trebuie să-și poarte biroul oriunde l-ar duce interesele companiei pe care o reprezintă. Sau, de ce nu, pentru un elev sau student care se folosește de un astfel de echipament pentru studiu și trebuie să-l aibă alături în permanență. Sau, ca să plusez, pentru un blogger de travel care trebuie să lucreze și să impresioneze audiența din orice parte a lumii s-ar afla.

Este disponibil în două culori, albastră și argintie. Aș prefera varianta argintie, pentru că urmele de grăsime nu sunt atât de vizibile pe suprafața sa. De menționat că la pachet vine și cu o husă de protecție pentru transport, chiar utilă din punctul meu de vedere.

La capitolul conectică mă mulțumește, mai ales dacă ținem cont de dimensiunile sale compacte. Are port USB-A, alte două USB-C cu Thunderbolt 4 și display port, ba chiar și port HDMI normal, precum și conector de 3.5mm pentru căști. Nu are slot pentru carduri microSD sau SD, în caz ați avea nevoie, așa că este nevoie de un adaptor special. În pachet există și un adaptor pentru rețea ethernet, încă folosit și util în cadrul anumitor companii.

Apreciez prezența camerei web cu rezoluție Full HD 1080p și care poate fi acoperită la nevoie pentru protejarea intimității.

Tastatură și touchpad, nimic nou aici, în sensul că sunt cum eram obișnuit la un laptop ASUS Zenbook. Tastatură ce permite redatactarea rapidă, într-o manieră confortabilă, cu o cursă plăcută a tastelor și o excelentă spațiere a acestora. Are și iluminare de fundal, pentru a putea fi utilizată și pe întuneric. Touchpad generos, care răspunde excelent la comenzile tactile, astfel că nu este nevoie de serviciile unui mouse în aplicațiile uzuale. Și care are un bloc numeric virtual integrat, extrem de util pentru anumite profesiuni.

Ecranul OLED cu rezoluție 3K este un alt atuu principal al acestui ultraportabil ASUS Zenbook 14 OLED 2024 și mă bucur că ASUS folosește astfel de matrici pe echipamentele sale portabile, ba chiar văd că și alți integratori încep să-i urmeze exemplul. Pentru că este un ecran superb, pe care toate cele afișate se văd excelent, caractere text clare, imagini vibrante, cu un contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare.

Nu este de neglijat faptul că este capabil să afișeze 100% din gama de culori DCI-P3, caracteristică ce va fi cu siguranță apreciată de către creatorii de conținut și de către profesioniști, dar și că are o rată de refresh de 120Hz, pentru imagini dinamice fluide și fără sacadări, atât în interfață, aplicații sau în sesiunile de gaming. Este destul de luminos pentru a putea fi lizibil așa cum trebuie și într-un ambient deschis.

Ce să mai, este chiar o reală plăcere să privești pe el imagini HDR, puternic colorate, cu peisaje sau scene de-ți taie răsuflarea, fie că sunt foto sau video.

Paleta coloristică preferată sau necesară poate fi controlată prin intermediul aplicației ASUS Splendid, din MyASUS – există profilele Normal, Vivid, Manual și EyeCare (care reduce la minim lumina albastră) dar oferă și posibilitatea afișării imaginilor conform standardelor profesionale sRGB, DCI-P3 sau Display P3.

De menționat și funcția ASUS OLED Care, a cărei menire este să aducă optimizările necesare pentru o durată de viață cât mai lungă, la parametri cât mai optimi, pentru acest gen de ecran.

De exemplu, acel efect de burn-in pe un afișaj OLED poate apărea dacă o imagine statică cu un contrast ridicat este afișată pentru o perioadă prelungită de timp. Pentru a evita acest lucru, atunci când laptopul ASUS este inactiv pentru peste 30 de minute, se activează screensaver-ul special conceput, cu toți pixelii iluminați și întunecați în mod egal.

Mai mult, sistemul audio completează din plin calitatea vizuală oferită de ecran, fiind unul dintre cele mai calitative întâlnite sau ascultate de mine pe un ultraportabil, cel puțin până acum. Pentru că este capabil să redea un sound plăcut, echilibrat, cald, cu înalte dar și cu joase, dovedindu-se util chiar și pentru audiții muzicale. Harman Kardon, Dolby Atmos, moduri predefinite pentru activități diverse, sunt doar câteva ingrediente pentru un sistem audio chiar de excepție.

Tandemul ecran OLED – sistem audio îl recomandă drept un ultraportabil multimedia, de ce nu.

După cum ați văzut în descrierea configurației, ASUS Zenbook 14 OLED 2024 este echipat cu un procesor de nouă generație de la Intel, Intel Core Ultra 7 155H, bazat pe arhitectura Intel Meteor Lake.

Practic ceva nou-nouț, un astfel de procesor fiind tip modular cu patru TILE-uri principale, plăci, module să le zicem, total diferit de structura vechilor procesoare Intel.

  • Unul cu componentele SOC (System on Chip) obișnuite, cum ar fi un controler de memorie, Wi-Fi, Bluetooth, precum și componente noi, cum ar fi NPU (Neural Processing Unit) dar și E-cores concepute pentru performanță îmbunătățită per watt, consum redus de fapt
  • unul CPU compus din nuclee P de performantă și nuclee E de eficiență
  • un altul I/O care administrează porturile Thunderbolt 4, dar și pe cele USB și PCIe integrate
  • precum și o placă grafică cu un GPU Intel Arc.

Interesant acest NPU – Neural Processing Unit, care nu are totuși acele funcții de AI la care v-ați gândi, cum ar fi să aducă inteligența articificială în activitățile voastre profesionale, de creativitate sau de studiu, încă nu s-a ajuns atât de departe. Practic, ceva inteligență artificială avem și aici, NPU din Intel Core Ultra fiind un accelerator AI conceput pentru o eficiență energetică superioară și pentru o alocare mai optimă a resurselor hardware. Momentan doar atât poate face, dar înțeleg că permite dezvoltarea unor funcții noi și avansate de inteligență artificială.

Practic un procesor aflat la început de drum dar care promite performanță de top, la pachet cu eficiență energetică superioară. Mai vedem peste ceva timp dacă este într-adevăr chiar așa. Cu o floare nu se face primăvară…

În cazul de față, echiparea se bazează pe un procesor Intel Core Ultra 7 155H, varianta de mijloc să zicem, cu nu mai puțin de 16 nuclee (6 de performanță, 10 de eficiență) și 22 de fire de execuție, cu un turbo boost de până la 4.8GHz. Mai adăugăm chipsetul grafic Intel ARC cu o memorie shared de 8GB (nu mai are doar 1GB, cum întâlneam de exemplu vechile chipset-uri Intel) dar și memoria RAM de 16GB, lipită de placa de bază și fără posibilitatea de upgrade, din păcate.

Și, după cum mi-a demonstrat, o fișă tehnică de top la ora actuală, deși nu este cel mai puternic procesor disponibil pe acest ultraportabil. Bună pentru activități uzuale de business, office, aplicații CRM/ERP, comunicare în toate felurile posibile (scris, vocal sau video), editare foto la nivel profesional dar și video sau grafică în proiecte nu foarte complexe aș puncta.

Poți face cu acesta orice ai face și cu un alt ultraportabil de top, în limitele oferite de sistemul de răcire subdimensionat pentru o formă cât mai compactă posibil. Deh, reversul medaliei portabilității, nu poți integra procesoare mai puternice, care au nevoie de sisteme de răcire mai voluminoase, într-o formă atât de compactă. Cel puțin, încă nu.

De altfel, se încinge destul de tare când hardware-ul este solicitat la maxim în zona grilei de evacuare a aerului cald și în partea superioară a corpului cu tastatură, precum și în zona de contact cu biroul. Cum se întâmplă mai la toate ultraportabilele pe care le-am folosit, pentru review sau la serviciu. Sistemul de răcire nu mi s-a părut foarte gălăgios, ba din contră, destul de silențios însă nu tăcut. Se aude când ventilatorul trage din greu să răcească procesorul, dar nu deranjează într-un mod deosebit.

Pe de altă parte, în această subțirică carcasă a fost integrată o baterie imensă, dacă mă pot exprima așa, de 75Wh. Producătorul spune că poate oferi o autonomie de până în 15 ore, atenție, de playback video fără conexiune internet. Așa o fi, nu contrazic. Însă cu o conexiune activă la internet, cu iluminarea tastaturii pentru că am lucrat într-un mediu slab luminat, la scrierea acestui review, scurte prelucrări foto și sesiuni pe youtube, precum și niște excel-uri online, autonomia a fost de până în 9 ore, ceea ce este chiar ok. O să-i dau și un play pe hbomax la The Bing Bang Theory să văd cât îl ține bateria atunci. Revin.

Soluția de stocare integrată are o capacitate de 1TB și este destul de performantă pentru a permite un comportament rapid al sistemului de operare, aplicațiilor și pentru transferul fișierelor. De reținut că aceasta nu este lipită de placa de bază, deci poate fi schimbată cu una cu o capacitate mai mare, dacă este nevoie.

Teste benchmark de performanță cu ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA)

Nu puteau lipsi testele benchmark de performanță din review-ul nostru, deși driverele plăcii grafice încă nu sunt adaptate la adevăratul lor potențial, cel puțin aceasta este impresia mea de moment. Pentru că nu au mers toate aplicațiile din prima, a trebuie să șurubăresc ceva la drivere și tot felul de update-uri. Mi-a reușit până la urmă dar fără a atinge potențialul său maxim.

Pentru început l-am testat, mă rog, am vrut să-l testez cu PcMark 10 de la Futuremark, pentru că este un echipament dedicat productiviății și creativității, nu gaming-ului. Și am încercat de câteva ori, cu tot felul de erori cauzate bănuiesc datorită driverelor care nu sunt în versiunea lor optimă. Numai că, după câteva update-uri, ba de la Intel, ba de la ASUS, a început să funcționeze.

Rezultatul, comparat cu al unor sisteme portabile echivalente, mai jos.

După cum se observă, ASUS Zenbook 14 OLED 2024 devine cel mai bun în acest test, dintre echipamentele portabile pe care le-am avut la dispoziție pentru review. Desigur, creșterea în performanțe nu este spectaculoasă, nici nu mă așteptam de altfel, dar este sesizabilă.

Nu este un laptop de gaming, dar prezența plăcii grafice integrate Intel ARC cu 8GB memorie shared, m-a determinat să-l testez și cu 3D Mark de la Futuremark,

Nu este un laptop de gaming, asta e clar, dar este de ajuns de puternic la capitolul grafică pentru a face cu succes față atât unor sesiuni pasagere în jocuri electronice și mai ales în aplicații profesionale și creative, chiar dacă nu este construit pentru randări intensive. Nici nu recomand utilizarea în gaming pentru multe ore, nu este un echipament conceput pentru așa ceva.

Acestea, comparate cu rezultatele unor sisteme echivalente. După cum se observă, performanțele grafice sunt la nivelul portabilelor echipate cu Nvidia 1650, peste cele ale unor laptopuri cu Nvidia Mx250 sau Mx350, dar sub cele ale celor cu Nvidia 3050Ti. Dar, după cum spuneam, după ce driverele vor fi optimizate, mă aștept la performanțe și mai bune, dar în limitele unei plăci grafice entry-level, ceea ce nu este deloc rău pentru un echipament atât de compact.

L-am pus la treabă și în Geekbench 6.

Rezultatele sale, într-un grafic comparativ, mai jos.

După cum se osbervă, performanțele sale multicore și single core sunt depășite doar de un procesor Intel Core i9-13900H.

În Cinebench a obținut următoarele rezultate…

Acestea, comparate cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, performanțe superioare față de procesoarele din generațiile trecute, dar nu la o diferență extremă.

Cert este că acest Intel Core Ultra 7 155H vine cu un ușor sport de performanță față de versiunile anterioare, chiar dacă nu îl dublează de exemplu.

Concluzii despre ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA)

Pro

  • Fișă tehnică performantă, dotată cu noile procesoare Intel Core Ultra pe arhitectură Meteor Lake, bună pentru o suită largă de aplicații de business și de studiu
  • Ecran OLED superb, asortat cu un sistem audio de calitate, pentru o rețetă multimedia completă
  • Design atrăgător, construcție de calitate premium, certificări de rezistență superioară
  • Dimensiuni ultraportabile, facile pentru transport și manevrare
  • Tastatură de calitate, confortabilă și cu iluminare de fundal
  • Touchpad-ul are bloc numeric virtual integrat
  • Cameră web cu rezoluție full HD
  • Autonomie foarte bună pentru un ultraportabil cu ecran OLED și rată de refresh de 120Hz

Contra

  • Modelul de culoare albastră lasă vizibile urmele de grăsime (nu putea fi totul perfect)
  • Nu permite upgrade la nivel de memorie RAM (dar zic că 16GB pot fi de ajuns pentru sarcinile obișnuite)

Din punctul meu de vedere, acest ASUS Zenbook 14 OLED 2024 este unul dintre cele mai mișto ultraportabile ale momentului, un echipament cu adevărat de top, cu prea puțini rivali adevărați în industrie.

Pentru că arată chiar foarte bine, are un design deosebit și o construcție de cea mai bună calitate, într-o formă chiar compactă, facilă la transport și la manevrare, asta pe de o parte. Pe de alta, pentru că are o fișă tehnică de top pentru clasa sa, utilă la o paletă largă de activități, de business, studiu sau pentru ce mai are nevoie utilizatorul obișnuit, la pachet cu o autonomie pentru o întreagă zi de utilizare. Și nu în ultimul rând, pentru că are un ecran care se vede foarte bine, pentru clipe vizuale de senzație, acompaniate de un sound plăcut, spațial.

După cum am menționat anterior, acest ASUS Zenbook 14 OLED cu Intel Core Ultra 7 155H are un preț de 7000 de lei. Personal vreau să văd cum funcționează și cu procesorul mai puternic, Intel Core Ultra 9 185H.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “ASUS Zenbook 14 OLED 2024 (UX3405MA) Review – Nou ultraportabil de top, cu tot ce este nevoie pentru o experiență completă. Echipat cu noile procesoare Core Ultra de la Intel, pe arhitectură Meteor Lake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *